Alhabbatus Sauda

*

Author Topic: Alhabbatus Sauda  (Read 8475 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

syuhada_2811

  • *
  • Posts: 128
    • View Profile
Reply #40 06 December, 2010, 12:29:32 PM
  • Publish
  • kebanyakkan badan kita ni dah banyak bahan kimia... jika kita selalu mengambil ubat2 dari hospital ni...macam2 bahan yang tak bagus untuk jangka masa yang panjang...untuk mendapatkan keberkesanan dengan tindak balas badan kita...boleh la mencuba makan habbatus sauda sekurang2nya selama 3 bulan berturut2... macam2 tindak balas akan berlaku mengikut penyakit yang kita sedang alami dan juga penyakit yang kita tak dapat kesan selama ini... untuk penyakit yang sudah lama... untuk menyembuhnya mengambil masa yang panjang... tapi yang masih baru...insyaAllah... kesannya cepat...yang pasti..kena istiqhamah dalam pemakanan sunnah ni... ^_^

    Ummu Fatimah

    • *
    • Posts: 2160
      • View Profile
    Reply #41 06 December, 2010, 01:13:47 PM
  • Publish
  • Nor_207: Letak habbatus sawda sesudu, campur madu sesudu, gaulkan, terus masuk mulut. Takyah campur air. Kalau kaedah lagi satu tu, bancuh satu sudu madu, satu sudu habbatus sauda, dalam secawan air.. Ikutlah mana yang suka.
    « Last Edit: 06 December, 2010, 01:21:17 PM by ummu fatimah »
    zaujah n aliah yusri.. ummu yusuf ramadhan & nur fatimah mujahidah..

    cikfen

    • *
    • Posts: 97
      • View Profile
    Reply #42 15 December, 2010, 04:36:49 PM
  • Publish
  • Ada lagi teknik-teknik pemakanan habbatus sauda yang boleh dikongsi. Kalau yang dah dijadikan amalan lagi baik.

    tulip91

    • *
    • Posts: 67
      • View Profile
    Reply #43 15 December, 2010, 06:54:56 PM
  • Publish
  •   :jaz:
    info yg berguna..dulu sya pernah cuba habatussauda ni,erm..dlm bentuk serbuk@macam kopi..mau amalkan secara konsisten larr..ehe..syukran diatas info..dulu ragu2 mau amal sbb ada org kata memudaratkan@yg cirit-birit tu tapi sekarang faham dah@itu tindakbalas awalnya..

    keju

    • *
    • Posts: 959
      • View Profile
    Reply #44 15 December, 2010, 07:01:09 PM
  • Publish
  • Dalam bentuk soft gel . senang d makan.

    3 tahun keju dah makan. keluaran halagel.

    Ada juga dlm bentuk air. dlm bentuk minyak oles, dlm bentuk celak.

    Kalau ada sakit perut atau cirit birit bukan kerana habatussauda, tetapi proses pembikinan nya ada masalah.


    azy mazyah

    • *
    • Posts: 94
      • View Profile
    Reply #45 28 September, 2011, 11:09:17 AM
  • Publish
  •  :)
    saya nak tahu, perempuan mengandung boleh tak minum habbatusauda ni, tak kisahla samada yg btk gel, serbuk atau minyak. Madu memang saya amalkan selama mengandung, sehari 1 sudu. tp habbatusauda ni katanya 'panas' kan, jadi boleh tak utk perempuan pregnant? Minta penjelasan.
    cantik wanita kerana kejernihan wajah,manis wanita kerana senyuman,
    hebat wanita kerana kesabaran, mulia wanita kerana keimanan dan kecintaan Ilahi...

    Insignia of Islam

    • *
    • Posts: 243
    • Help each other
      • View Profile
    Reply #46 28 September, 2011, 11:22:13 AM
  • Publish
  • :)
    saya nak tahu, perempuan mengandung boleh tak minum habbatusauda ni, tak kisahla samada yg btk gel, serbuk atau minyak. Madu memang saya amalkan selama mengandung, sehari 1 sudu. tp habbatusauda ni katanya 'panas' kan, jadi boleh tak utk perempuan pregnant? Minta penjelasan.


    Menurut sumber: http://www.sweetsunnah.com/cgi-bin/category.cgi?category=blackseed_uses, habbatulsauda tidak digalakkan penggunaannya semasa mengandung. Tapi habbatulsauda digalakkan semasa penyusuan bayi dengan tujuan: 1) menambah susu ibu  2) meningkatkan imunisasi bayi dan ibu.

    Menurut sumber: http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-901-BLACK%20SEED.aspx?activeIngredientId=901&activeIngredientName=BLACK%20SEED, habbatulsauda digunakan untuk pencegahan/pengawalan penghamilan.

    Wallahu'alam.

    syuhada_2811

    • *
    • Posts: 128
      • View Profile
    Reply #47 28 September, 2011, 02:52:52 PM
  • Publish
  • :)
    saya nak tahu, perempuan mengandung boleh tak minum habbatusauda ni, tak kisahla samada yg btk gel, serbuk atau minyak. Madu memang saya amalkan selama mengandung, sehari 1 sudu. tp habbatusauda ni katanya 'panas' kan, jadi boleh tak utk perempuan pregnant? Minta penjelasan.

    habbatus sauda boleh digunakan semasa mengandung..tapi dalam kualiti yang sedikit..seeloknya gunakan yang serbuk seperti untuk minuman..habbatus sauda hanya sesuai untuk wanita yang mengandung seusia kandungan 6 bulan keatas sahaja kerana bayi sudah kuat masa dalam kandungan.. untuk tahu dengan lebih lanjut sila layari blog saya kedaisauda.blogspot.com.. :ins:

    SHEM

    • *
    • Posts: 2
      • View Profile
    Reply #48 04 July, 2012, 07:03:30 PM
  • Publish
  • Assalamualaikum..banyak laman web yg memaparkan khasiat habbatus sauda..saya sendiri telah mencuba dan mengamalkan untuk seisi keluarga.sbb sekarang suami bawa balik bekalan habatus sauda original dan bermutu dr negara luban.jika ingin bekalan habatus sauda original tanpa campuran boleh saya tolong.blh hubungi saya di alamat email shem_isma@yahoo.com.biarlah kita sihat bersama.insyaAllah

    Sha_ampang

    • *
    • Posts: 39
      • View Profile
    Reply #49 14 September, 2012, 04:12:22 PM
  • Publish
  • asslamualaikum...

    Saya nk kongsi tentang habatus sauda dan jintan.

    Sejak lahit sampai umur anak saya 7 bulan, dia selalu selsema, hidung selalu berair, nafas selalu berbunyi, tidur dia pun tak lena. Saya amalkan petua org tua iaitu letak kunyit di atas hidung. tapi tak berkesan jugak.
    Masa 7 bulan tu kawan saya mengesyorkan saya 1 krim yang mengandungi habatus sauda, jintan, kopi dan kunyit. saya cuba pakaikan dekat anak saya tu, sekarang dia dh 9 bulan. selama 2 bulan tak selsema. Alhamdulillah. Saya pun jd dealer krim tu. Kat sini saya sebenarnya bukan nk promote, tapi nk kongsi penyelesaian masalah selsema kat para pembaca. Sesiap nk try boleh lah hubungi saya http://amninaeim2011.blogspot.com/ atau https://www.facebook.com/VariousBrandOfProduct.
    Saya ingin cadangkan 1 krim yg hanya perlu disapu di kawasan hidung dan selsema akan lega dengan pantas... untuk info boleh like page saya... https://www.facebook.com/VariousBrandOfProduct

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    0 Replies
    1709 Views
    Last post 13 November, 2010, 11:40:29 AM
    by cikfen
    32 Replies
    9363 Views
    Last post 03 July, 2012, 02:58:46 PM
    by fatihah arumi
    2 Replies
    2019 Views
    Last post 15 July, 2011, 05:43:16 PM
    by baraka_gel