Apa Maksud Spam?

Author Topic: Apa Maksud Spam?  (Read 8617 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

cahaya_amk91

  • *
  • Posts: 31
    • View Profile
17 December, 2009, 03:37:51 PM
  • Publish Di FB
  • Salam..

    Boleh sesiapa bantu saya..apa maksud spam..dan fungsi dia?

    farlis

    • *
    • Posts: 4
      • View Profile
    Jawab #1 16 December, 2010, 03:56:55 AM
  • Publish Di FB
  • Assalamulaikum wbt..

    SPAM : adalah apabila sesuatu perkara yang kita tidak suka berlaku keatas diri kita.. contohnya, email2 yang entah datang dari mana2 tapi masuk ke email kita tanpa kita kenal / ketahui.. dan, biasanya, kalau email spam ni dia akan masuk dalam spam/bulk folder email kita.. sistem yahoo contohnya, menganggapkan email itu spam, apabila tiada perkataan unsubcribe dalam sesuatu email yang dijalankan secara autoresponder..

    SPAMMER: ini adalah manusia yang jahat / tidak jahat / pertengahan jahat. kebiasannya dorang ni spam guna groups2 untuk membuat promosi perniagaan MLM mereka..

    SCAM : apabila mesej2 spam ini dihantar, dan kemudian, kita terpedaya dengan email tersebut, dan akhirnya kita ditipu.. jadi, sekarang ni, email tersebut telah bertukar menjadi SCAM..

    SCAMMer : manusia yang tidak berfikir yang orang lain buat kerja dan cari duit bukan bagi kat dia.. :)

    Iffah Muhsin

    • *
    • Posts: 820
      • View Profile
    Jawab #2 04 March, 2011, 03:31:57 AM
  • Publish Di FB
  • kadang-kadang email yang berguna pun tersesat masuk dalam spam....apa kes?
    Thabit bin Qurrah berkata: "Kerehatan badan bergantung kepada kurangnya makan. Kerehatan jiwa bergantung kepada kurangnya melakukan dosa. Kerehatan lidah bergantung kepada kurangnya bercakap. Dosa bagi hati umpama racun bagi badan."

    azlana

    • *
    • Posts: 2
      • View Profile
    Jawab #3 04 March, 2011, 04:42:30 AM
  • Publish Di FB
  •  :)..........oooo.. baru saya tau..slalu je jmpe pkataan SPAM,ingatkan ape bendenye...tq for the info...... :)

    NurFurqan

    • *
    • Posts: 269
      • View Profile
    Jawab #4 13 February, 2012, 10:32:13 PM
  • Publish Di FB
  • betul

    kadang2 ada juga email2 berguna masuk kedalam SPAM

    nak tak nak, memang kena check juga dalam SPAM.....
    Kadang2 takut nak check bimbang bervirus...

    Wallahualam
    Innamal A`Malu binniat " Segala Amal adalah dengan Niat"
    Asif ala kulli hal "Maaf atas apa2 hal", Wallahualam

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    45 Replies
    19062 Views
    Last post 15 November, 2011, 02:55:23 PM
    by intizhar
    2 Replies
    2799 Views
    Last post 11 July, 2009, 02:20:07 AM
    by fasha
    1 Replies
    2259 Views
    Last post 05 May, 2010, 09:42:48 PM
    by msa