B. ARAB PMR 2010: DAPATKAN CONTOH SOALAN FORMAT BARU

Author Topic: B. ARAB PMR 2010: DAPATKAN CONTOH SOALAN FORMAT BARU  (Read 16047 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

piqiues

  • *
  • Posts: 50
    • View Profile
05 December, 2009, 06:21:14 PM
  • Publish Di FB
  •  :)

    Kepada para pelajar yang akan mengambil peperiksaan pmr kertas b arab tahun depan, lihat dan dapatkan contoh soalan dengan format baru di :

    http://pbasmkps.blogspot.com/

    semoga ia dapat membantu...

     :jaz:
    laman Ilmu, tips belajar dan tutorial B. Arab

    http://pbasmkps.blogspot.com/

    piqiues

    • *
    • Posts: 50
      • View Profile
    Jawab #1 07 December, 2009, 07:34:58 AM
  • Publish Di FB
  • salam,

    soalan kertas dua telah diupload.


    dapatkan dan sila jawab sbg latih tubi. semoga allah menambahkan kefahaman kpd anda.

    jazakallah...

    piqiues

    • *
    • Posts: 50
      • View Profile
    Jawab #2 16 December, 2009, 10:27:49 AM
  • Publish Di FB
  • contoh soalan bahasa arab format baru untuk tingkatan satu kertas 1...

    http://pbasmkps.blogspot.com/

    sila copy dan jawab sebagai latih tubi pmr tahun depan....semoga Allah permudahkan

    bint_yusuf

    • *
    • Posts: 94
      • View Profile
    Jawab #3 16 December, 2009, 11:13:48 AM
  • Publish Di FB
  •  :)

    Ustaz, saya cikgu B. Arab, dari Pahang. Kami belum ada contoh soalan BAK 2010.

    Saya tak dapat nak download cth soalan dalam blog tu tu ... ada cara lain tak nak dapatkan

    Cukuplah ALLAH bagiku, tiada Tuhan selain Dia. Hanya kepadaNya aku bertawakkal, dan Dia adalah Tuhan yang memiliki 'arasy yang agung.

    wArDaH iSlAm

    • *
    • Posts: 372
    • hidup penuh dengan perjuangan..
      • View Profile
    Jawab #4 16 December, 2009, 02:07:04 PM
  • Publish Di FB
  •  spe yang ambik BHASA ARAB KOMUNIKASI tahun nie untk PMR..semoga mendapat A dalm subjek nie....
    berkawanlah selagi ada hati..bergembiralah selagi ada teman disisi..berbahagialah selagi ada ibu bapa yang sentiasa menemani..ingat ALLAH sokmo...

    piqiues

    • *
    • Posts: 50
      • View Profile
    Jawab #5 26 December, 2009, 11:44:41 AM
  • Publish Di FB
  • salam,

    contoh soalan format baru bahasa arab ting 1 ( kertas 2 ) boleh dapatkan di :

    http://pbasmkps.blogspot.com/

    semoga bermanfaat...

    mooks

    • *
    • Posts: 801
      • View Profile
    Jawab #6 26 December, 2009, 04:32:25 PM
  • Publish Di FB
  • Ini PMR atau UPSR?? wait, PMR bukan STAM??? coz soalan di macam Ibtida'iyyah kat pondok saya jer...

    ليس الفتى يقول هو أبي لكن الفتى يقول هذا أنا

    Reading to live - Flaubert ..... Say No to Intellectual Barbarism!
    ---Raden Kiai Mooksy---

    mooks

    • *
    • Posts: 801
      • View Profile
    Jawab #7 26 December, 2009, 04:44:46 PM
  • Publish Di FB
  • salam,

    contoh soalan format baru bahasa arab ting 1 ( kertas 2 ) boleh dapatkan di :

    http://pbasmkps.blogspot.com/

    semoga bermanfaat...


    Boleh tolong bagi saya contoh soalan SPM tak atau yang tertinggi di Malaysia??? saja nak buat perbandingan...syukran..

    piqiues

    • *
    • Posts: 50
      • View Profile
    Jawab #8 09 January, 2010, 07:01:20 PM
  • Publish Di FB
  •  :)

    sila muat turun soalan b arab format baru dlm bentuk format word..

    http://pbasmkps.blogspot.com/2009/12/muat-turun-contoh-soalan-format-baru_26.html

    semoga bermanfaat... :ins:

    assafra

    • *
    • Posts: 33
      • View Profile
    Jawab #9 09 January, 2010, 08:11:38 PM
  • Publish Di FB
  • salam alaik...
    :sedihnya:..ana bru abis spm...
    ana ad amik paper b arab tinggi last year...
    erm ana tgk mkin ssh ya format b arab utk student pmr...
    dlu snang sgt...mudah nk dpt A...
    tp bgus jgk tukar format bru...
    tdedah lbih awal...n mdalam tntg qawaid...
    xde la ssh nti ble amik b arab tnggi kn... baguss
    erm ustaz,npe ye kmenterian tkr format bru? keliru*

    nzk

    • *
    • Posts: 1
      • View Profile
    Jawab #10 10 January, 2010, 08:36:32 PM
  • Publish Di FB
  • betul ke format b.arab 2010 tu? setahu saya format ini belum di buat penatarannya.

    piqiues

    • *
    • Posts: 50
      • View Profile
    Jawab #11 10 January, 2010, 10:35:40 PM
  • Publish Di FB
  • setahu saya mmg format berubah.

    sebab buku teks yang digunakan bukan lagi buku bahasa arab komunikasi ( BAK)

    tetapi buku Bahasa arab shj. tiada lg komunikasi.

    sila rujuk buku teks tingkatan satu, dua, tiga yang diguna pakai sekarang. isi kandungannya pun jauh berbeza dgn buku BAK

    siap ada bhgn qawaid, hikam, syi'ir, amthal yg tiada sebelum ini.

    wallahu ta'ala a'lam. setakat yg ana berkursus anjuran JPN kelantan, begitulah dimaklumkan.

    sebarang perubahan ana akan maklumkan kemudian bila telah disahkan.

    mungkin berubah dan tidak mustahil juga akan kekal...wallahu ta'ala a'lam.

    hanya Allah shj yg Maha mengetahui

    assafra

    • *
    • Posts: 33
      • View Profile
    Jawab #12 10 January, 2010, 11:18:10 PM
  • Publish Di FB
  • btul ana stuju gn akhi piqiues...
    ana tgk buku teks adik ana form1 ,2,3
    lain dgn yg ana blaja dlu...
    ana amik b arab komunikasi dr 2005-2007...
    ape yg dyeorg blaja skrg...
    cm nk sme gn b arab tnggi ....silibus form4 gn form5....
    ana amik  arab tnggi dr 2008-2009...
    adik ana blaja lg awal dr ana....
    kte blaja wktu form4 n 5..
    dyeorg men rendah dh blaja... :msya:

    assafra

    • *
    • Posts: 33
      • View Profile
    Jawab #13 10 January, 2010, 11:22:24 PM
  • Publish Di FB
  • setahu saya mmg format berubah.

    sebab buku teks yang digunakan bukan lagi buku bahasa arab komunikasi ( BAK)

    tetapi buku Bahasa arab shj. tiada lg komunikasi.

    sila rujuk buku teks tingkatan satu, dua, tiga yang diguna pakai sekarang. isi kandungannya pun jauh berbeza dgn buku BAK

    siap ada bhgn qawaid, hikam, syi'ir, amthal yg tiada sebelum ini.

    wallahu ta'ala a'lam. setakat yg ana berkursus anjuran JPN kelantan, begitulah dimaklumkan.

    sebarang perubahan ana akan maklumkan kemudian bila telah disahkan.

    mungkin berubah dan tidak mustahil juga akan kekal...wallahu ta'ala a'lam.

    hanya Allah shj yg Maha mengetahui
    baguss baguss baguss
    smoga ukhti nzk...lbih jelas  tntg nie...
     :ins:

    piqiues

    • *
    • Posts: 50
      • View Profile
    Jawab #14 12 January, 2010, 09:02:59 PM
  • Publish Di FB
  • syukran ukti assafra...

    semoga silibus baru ini akan lebih memantapkan para pelajar untuk menguasai bahasa al-quran yang istimewa ini


    piqiues

    • *
    • Posts: 50
      • View Profile
    Jawab #15 14 January, 2010, 08:14:39 PM
  • Publish Di FB
  • sila baca info: adakah benar format b arab pmr 2010 berubah?.....di

    http://pbasmkps.blogspot.com/2010/01/betul-ke-format-soalan-bahasa-arab-pmr.html

    piqiues

    • *
    • Posts: 50
      • View Profile
    Jawab #16 23 May, 2010, 11:39:59 PM
  • Publish Di FB
  • kepada calon pmr 2010 yg mengambil bahasa arab. format lama masih dikekalkan dlm pmr 2010 atas sbb pihak lembaga tidak nyatakan.

    ----------------------------------
    Terkini : Perubahan Format bahasa Arab PMR 2010

    Setelah sekian lama menunggu keputusan daripada pihak LPM mengenai perubahan format bahasa arab PMR 2010,maka pada hari khamis lepas semuanya telah terjawab dalam mesyuarat penyelarasan pentaksiran Bahasa Arab. Guru yang baru pulang daripada taklimat penataran format bahasa arab PMR 2010 menyatakan bahawa kertas bahasa arab PMR 2010 menggunakan 100% FORMAT LAMA. Format baru hanya dimulakan pada tahun 2011.

    Keputusan ini menyebabkan semua guru bahasa arab bising,tidak berpuashati dan kecewa kerana calon PMR sekarang telah diajar sejak tingkatan satu menggunakan format baru iaitu 100% jawab dalam bahasa arab,terdapat bahagian qawaid,hikam wal amthal dan karangan pendek dalam bahasa arab. Bayangkan cuma dalam masa lima bulan sahaja mereka terpaksa belajar menggunakan format lama yang mereka belum pernah belajar sebelum ini.


    Pelajar berasa amat sukar kerana soalan pemahaman dijawab dalam tulisan jawi ( sebanyak tiga soalan dengan 50 markah) sedangkan apa yang dipelajari sebelum ini teks tersebut dijawab dalam bahasa arab.
    walaupun format lama yang digunakan namun pihak LPM menegaskan bahawa isi kandungan buku teks tetap akan diambil kira dalam peperiksaan. Dengan kata lain jangan sekali-kali mengabaikan buku teks dari tingkatan satu hingga tiga. Kemungkinan soalan pemahaman dan terjemahan akan diambil daripada buku teks.

    Kepada calon PMR yang telah menghafal kata-kata hikmah dan perumpamaan jangan anda kata rugi kerana ia masih relevan dan akan disoal dalam soalan bahagian c iaitu bahagian terjemahan. Di sini dinyatakan rangka soalan peperiksaan format lama ;

    BAHAGIAN A : ( 50 markah)

    Soalan 1 : soalan pemahaman dijawab jawi ( 20 markah)
    Soalan 2: soalan pemahaman dijawab jawi ( 15 markah)
    Soalan 3: soalan pemahaman dijawab jawi ( 15 markah)

    Bahagian inilah paling sukar dan paling banyak pelajar kehilangan markah kerana tidak mampu memahami teks dan menterjemah ke bahasa melayu sedangkan ia mewakili 50 markah.

    BAHAGIAN B ( 30 markah)

    Soalan 4 : hiwar ( 10 markah)
    Soalan 5: Bina ayat berpandukan gambar ( 10 markah)
    Soalan 6 : bina ayat berdasarkan iklan/carta (10 markah)

    Bahagian ini agak mudah untuk mendapat markah kecuali pelajar tidak menguasai makna-makna perkataan dalam hiwar dan sebagainya.

    BAHAGIAN C :

    Soalan 7 : Terjemahan ke Bahasa Arab ( 10 markah)
    Soalan 8 : Terjemahan ke Bahasa Melayu ( 10 markah)

    Bahagian ini juga agak mudah untuk mendapat markah bagi pelajar yang banyak menguasai banyak perbendaharaan kata bahasa arab.

    Oleh itu calon-calon dikehendaki menghafal dan mengingati tharwah sebanyak mungkin dan kuasai betul-betul teknik menjawab soalan. Perkara ini akan membantu anda untuk skor A kertas bahasa arab PMR nanti.
    Walaupun penulis juga amat tidak berpuashati dengan keputusan LPM namun kita terpaksa akur dan menerima ketentuan tersebut. Terdapat hikmat yang tersembunyi di sebaliknya yang akan memberi manfaat dan kebaikan kepada calon-calon.

    Sila rujuk teknik menjawab :

    Soalan hiwar ;
    http://pbasmkps.blogspot.com/2010/03/tutorial-2-menjawab-soalan-hiwar.html

    Soalan pemahaman :
    http://pbasmkps.blogspot.com/2010/03/tips-menjawab-soalan-kefahaman.html#more

    Soalan bina ayat bergambar ;
    http://pbasmkps.blogspot.com/2010/01/tips-menjawab-soalan-bina-ayat.html#more

    Rujuk juga soalan-soalan yang telah disediakan di bahagian BANK SOALAN untuk latih tubi. Semoga bermanfaat.

     sumber : http://pbasmkps.blogspot.com/2010/04/terkini-perubahan-format-bahasa-arab.html

    semoga dapat membantu...wallahu a'lam

    nur huda

    • *
    • Posts: 96
      • View Profile
    Jawab #17 06 August, 2010, 08:32:41 PM
  • Publish Di FB
  • betul ke format terkini lagi susah??
    adoiiyyy!! susah ar mcm ni..
    nasib baik x amik pmr tahun ni....
    tp kena la ready awl2...

    nursa

    • *
    • Posts: 105
      • View Profile
    Jawab #18 30 August, 2010, 09:57:16 PM
  • Publish Di FB
  • betul ke format terkini lagi susah??
    adoiiyyy!! susah ar mcm ni..
    nasib baik x amik pmr tahun ni....
    tp kena la ready awl2...

    samelah kita...
    nie yang kena study hard nie kalau nak dapat A
    harap-harap dapatlaa A..Amin..
    huhuhuhu.......

    hazanutz

    • *
    • Posts: 426
    • Salam ukhuwah
      • View Profile
    Jawab #19 31 August, 2010, 07:15:32 AM
  • Publish Di FB
  • bahasa arab komunikasi..lama dah tinggal bahasa arab..last belajar form 4..:sedihnya:..bahasa arab tinggi
    Abdullah Faqir

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    61 Replies
    12813 Views
    Last post 01 November, 2012, 11:28:06 AM
    by al_faqeer
    4 Replies
    1346 Views
    Last post 13 April, 2010, 09:21:56 PM
    by anasameen
    4 Replies
    1484 Views
    Last post 19 August, 2010, 05:26:50 PM
    by nursa