Penjagaan Diri Selepas Bersalin

Author Topic: Penjagaan Diri Selepas Bersalin  (Read 47660 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
03 December, 2009, 09:24:40 PM


MASA PANTANG

Penjagaan selepas bersalin atau dalam pantang sama pentingnya dengan penjagaan ketika hamil. Tubuh ibu memerlukan pemulihan dari segi emosi dan jasmani sebelum bersedia untuk hamil lagi. Beberapa amalan tradisi perlu dielakkan demi menjaga tahap kesihatan ibu dan juga kesihatan anak yang kini bergantung sepenuhnya pada ibu.

PEMULIHAN SELEPAS BERSALIN

Jagaan selepas bersalin amat penting untuk mempercepatkan proses pemulihan. Wanita selepas bersalin pulih seperti sediakala dari segi kesihatan jasmani dan rohani serta keadaan mentalnya, pemulihan kejelitaaannya khususnya dari segi paras, rupa dan bentuk badan serta pemulihan fungsi kewanitaan khususnya dalamn perhubungan kelamin.

Pada waktu hamil dan ketika melahirkan anak, banyak perubahan berlaku pada wanita. Antara perubahan yang sangat ketara ialah berat badan yang semakin meningkat. Di samping itu perubahan fisiologi juga kerap berlaku seperti kandungan cecair darah meningkat, denyutan jantung yang kuat dan lebih kerap, tekanan darah dan pernafasan yang meningkat lebih dari biasa, kulit yang menjadi renggang dan retak, timbul urat pada kaki serta perubahan mungkin berlaku di peringkat biokimia sel atau tisu badan. Ketika bayi dilahirkan pula, wanita mengalami suatu perubahan agak serius yang boleh dianggap sebagai kecederaan. Ini disebabkan oleh proses kelahiran bayi yang perlu melalui saluran kemaluan yang sempit. Ini menyebabkan saluran ini renggang dan kadangkala cedera.
Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
Penal Utama Baitul Muslim


Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #1 03 December, 2009, 09:25:56 PM

Sesetengah wanita perlu digunting kemaluannya yang kemudian akan dijahit semula untuk membaiki luka akibat guntingan itu. Luka pada rahim ketika hamil kini terpisah ketika bayi dilahirkan. Ini menyebabkan sebahagian besar dinding rahim menjadi luka parah. Selain daripada perubahan fizikal atau jasmani yang berlaku pada wanita, perubahan mental dan emosi juga berlaku. Wanita yang sedang hamil dan melahirkan anak mengalami tekanan jiwa yang berat kerana kedua-dua proses kehamilan dan kelahiran ini dianggap sebagai faktor yang menekan. Ada sesetengah wanita mengalami tekanan jiwa yang begitu kuat sehingga mereka mengalami kesedihan (depression). Malah sesetengahnya pula menjadi terganggu jiwa (psychosis) selepas melahirkan anak.

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #2 03 December, 2009, 09:27:13 PM

Kehamilan dan kelahiran juga akan mengganggu hubungan kelamin. Perubahan fizikal isteri mungkin menyulitkan perhubungan ataupun mengurangkan kelesaan. Selepas lahir pula, perhubungan kelamin tidak digalakkan untuk sementara waktu. Waktu puerperium atau waktu pantang yang biasanya selama 42 hari dianggap sebagai waktu pemulihan dariapada semua gejala kecederaan, tekanan jiwa dan mental serta pemulihan fungsi kewanitaan. Pada ketika ini juga rahim pula kuncup dan mencerut kepada saiz yang kecil seperti keadaan sediakala. Proses ini digelar involution. Proses pemulihan boleh dipercepatkan dengan beberapa cara yang diamalkan oleh wanita sendiri dan kadangkala ini boleh dipendekkan sehingga jangka waktu empat minggu, manakala sesetengahnya pula mengambil masa yang lebih lama sedikit iaitu lapan minggu. Secara puratanya, jangka waktu enam minggu adalah mencukupi.

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #3 03 December, 2009, 09:31:59 PM

Cara Mempercepatkan Pemulihan Selepas Bersalin.

Keadaan dan tahap kesihatan serta pemakanan ketika hamil dan melahirkan anak adalah penting dan mesti diberi keutamaan supaya proses pemulihan boleh berlaku dengan cepat. Jika seseorang wanita itu mengalami masalah kekurangan makanan dan keadaan kesihatannya tidak baik, nescaya proses pemulihan akan mengambil masa yang lebih panjang.

Penting dinyatakan segala masalah kesihatan perlu diberi rawatan yang sewajarnya ketika wanita itu hamil. Penting juga baginya mendapat makanan yang
seimbang khususnya makanan yang mengandungi lebih zat protein seperti daging, ayam, ikan, telur dan sumber makanan yang mengandungi banyak vitamin seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Pil vitamin dan zat besi perlu dimakan ketika hamil untuk menentukan keadaan darahnya mencukupi.

Makanan yang mengandungi banyak protein dan vitamin perlu dimakan selepas bersalin. Amalan pantang larang makanan perlu dielakkan kerana ini boleh menjejaskan proses pemulihan luka pada rahim dan pada saluran kemaluan. Begitu juga proses pemulihan.

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #4 03 December, 2009, 09:45:14 PM

Kepercayaan memakan sesetengah jenis makanan seperti ikan berduri atau udang boleh menyebabkan bentan atau luka bernanah adalah tidak benar. Sebenarnya, luka yang bernanah yang disebabkan oleh jangkitan kuman adalah berpunca daripada jagaan kebersihan yang kurang memuaskan. Luka akibat pembedahan sesarean atau guntingan episiotomi perlu dijaga kebersihannya dengan baik. Bagi pembedahan sesarean, penting luka itu tidak dibasahi air selama dua minggu. Jangkitan kuman boleh berlaku akibat takungan darah di bawah hirisan pembedahan.

Oleh kerana kawasan kemaluan sering dibasahi dengan darah nifas dan mungkin dikotori oleh saluran najis dari depan atau belakang, baik bagi mereka membersihkan luka dua atau tiga kali sehari dengan menggunakan air garam ataupun air Dettol.

Kadangkala jangkitan kuman boleh dijauhi dengan menyemburkan ubat antibiotik yang bercampur dengan antiseptik di bahagian kemaluan. Salah satu jenis ubat sembur yang biasa digunakan dermoplast. Ubat ini boleh mengurangkan kesakitan dan menjauhkan jangkitan kuman.

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #5 03 December, 2009, 09:49:04 PM

Selain daripada memberi faedah pemakanan dan hubungan rapat dengan ibu dan bayi, penyusuan badan juga boleh mempercepatkan proses pemulihan rahim. Penyusuan menyebabkan rahim kuncup dan mencerut dengan lebih cepat daripada biasa. Apabila bayi menyusu, sejenis hormon dikeluarkan daripada kilang pituitary.

Hormon inilah yang menyebabkan rahim kuncup. Biasanya dua minggu selepas melahirkan anak, rahim yang besar sudah tidak boleh dirasai di atas perut kerana ia telah tenggelam dalam rongga punggung walaupun saiznya masih besar lagi. Biasanya ia pulih kepada saiz biasa dalam masa empat minggu selepas bersalin. Proses pemulihan rahim menjadi terganggu jika berlaku jangkitan kuman atau adanya ketumbuhan pada rahim.

Setelah melahirkan anak, biasanya wanita mengalami kesakitan pada bahagian rahim yang digelar sebagai after pain. Ini disebabkan oleh kuncupan yang berlaku pada rahim. Kesakitan ini biasanya mengambil masa yang agak singkat, mungkin dua atau tiga hari dan mudah diatasi dengan ubat-ubat penawar sakit seperti Panadol. Kesakitan ini juga boleh dikurangkan dengan meletakkan botol air panas atau karung getah yang diisi dengan air panas.

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #6 03 December, 2009, 09:52:04 PM

Dalam amalan tradisi wanita menggunakan tungku panas yang boleh mengatasi masalah kesakitan ini. Kepanasannya memudahkan aliran darah keluar daripada rahim serta juga mempercepatkan proses pencerutan rahim. Amalan berbengkung baik jika dilakukan dalam masa dua minggu selepas bersalin. Pada masa itu, saiz rahim masih besar dan dengan berbengkung memberi sokongan supaya tidak menekan sangat ke bawah menyebabkan kekenduran otot di lantai punggung.

Berbengkung juga boleh memberi sokongan kepada otot perut yang keluar akibat kehamilan dan ia juga memberi keselesaan kepada wanita setelah melahirkan. Pendarahan selepas bersalin atau nifas biasanya berlaku selama dua minggu dan ia tidak banyak berbeza daripada darah haid. Jika berlaku tumpah darah, ini mungkin menandakan sisa uri atau selaput bayi mungkin tertinggal, atau jangkitan kuman telah berlaku. Dalam hal ini rawatan cemas adalah diperlukan. Sesetengah wanita mengalami nifas yang berpanjangan tetapi jika pendarahan tidak terlalu banyak, keadaan ini tidak perlu dibimbangkan.

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #7 03 December, 2009, 09:55:25 PM

Gerak otot atau senaman adalah sangat penting selepas bersalin. Segala gerak otot ini perlu dipelajari sebelum melahirkan anak. Ini bertujuan memperkukuhkan dua kumpulan otot iaitu otot pada lantai punggung dan otot pada perut. Bagi otot perut ia boleh kendur akibat kehamilan dan kelahiran. Bagi otot perut ia boleh dipulihkan kembali kekuatannya dengan membuat senaman yang mudah sambil berbaring.

Senaman boleh dilakukan dengan mengangkat badan daripada kedudukan berbaring. Jika ini dilakukan berulang-ulang kali dalam sehari, nescaya otot akan menajdi tegang semula dan pulih dengan cepat. Bagi otot lantai punggung pula, senaman yang agak khusus boleh diajarkan kepada wanita oleh jurupulih anggota.

Ini juga boleh dilakukan setiap hari sejurus selepas bersalin dan secara terus-menerus supaya ia boleh memperkukuhkan tone pada otot lantai punggung. Keteguhan dan kekuatan otot ini adalah sangat penting dalam menentukan keselesaan hubungan kelamin di masa akan datang. Saya ingin menekankan setiap wanita perlu menjalani senaman ini bukan sahaja dalam waktu pantang tetapi secara terus-menerus dalam hidup mereka supaya hubungan antara suami isteri memberi hasil yang diharapkan.

Senaman keseluruhan badan adalah sangat digalakkan untuk mempercepatkan proses pemulihan kesihatan tubuh dan mental. Senaman boleh diperolehi dari buku dan risalah panduan.

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #8 03 December, 2009, 09:57:57 PM

Mengurut tidak akan mempercepatkan pemulihan seperti anggapan sebahagian besar wanita Melayu. Urut adalah satu perbuatan yang pasif. Walaupun demikian ia memberi keselesaan kepada tone muscle yang menjadi lemah semasa hamil. Mengurut memberi rasa keseronokan serta menyegarkan badan, tetapi tidak akan memperkukuhkan tone otot.

Ramai percaya makan jamu selepas bersalin akan mempercepatkan proses pemulihan. Tidak ada satu kajian saintifik yang dijalankan oleh pakar untuk menentukan hakikat ini. Walaupun demikian banyak yang percaya memakan jamu itu memberi keselesaan dan kepanasan badan. Ini diperlukan kerana kebanyakan wanita berasa kesejukan selepas melahirkan anak. Bagi ibu yang menyusukan bayi, memakan jamu mungkin boleh mengganggu penyusuan kerana sesetengah bayi mungkin mengalami  cirit-birit ataupun bayi tidak mahu menyusu kerana air susu diresapi oleh sedikit jamu.

Reply #9 10 November, 2010, 12:04:15 PM
 :)
Info yang bagus untuk kaum hawa...
terima kasih ummi......senyum* :syukur:

Reply #10 11 November, 2010, 09:55:49 AM
 :)
Info yang bagus dan akan saya kongsikan dgn teman baik yang bakal menimang cahaya mata pada Febuari 2011

Reply #11 11 November, 2010, 11:13:57 AM
Selain itu makan buah oren tidak elok bagi ibu yang melahirkan anak secara caeseran. Ia boleh menyebabkan kembung perut.

Pernah terbaca bahawa panadol tak berapa bagus untuk diri individu apalagi ibu yang sedang hamil atau bersalin kerana panadol ada kandungan tertentu yang mana akan ambil masa 5 tahun kekal didalam badan manusia.

Sinar tumpang tanya boleh, 

Ada sebahagian ibu yang melahirkan anak secara pembedahan tidak boleh melakukan tungku dan berbekung..akibat kesakitan yang dialami. Adakah cara lain untuk rawatan bagi penjagaan badan?

Syukran.
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.;-)

Reply #12 11 November, 2010, 12:31:40 PM
boleh tak ummi bagi petua yang ummi amalkan selepas bersalin... tolooong

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #13 11 November, 2010, 01:35:45 PM
Selain itu makan buah oren tidak elok bagi ibu yang melahirkan anak secara caeseran. Ia boleh menyebabkan kembung perut.

Syukran.

Buah oren adalah sangat baik untuk ibu lepas bersalin, mengandungi vitamin c untuk membentukkan tisu-tisu. Saya makan buah oren 3 biji sehari selepas pembedahan caeseran. Ini juga baik untuk menghasilkan kulit yang lembut dan halus.

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #14 11 November, 2010, 01:47:11 PM
boleh tak ummi bagi petua yang ummi amalkan selepas bersalin... tolooong


Apa  yang  dipaparkan  disinilah yang ummi amalkan selepas bersalin. Hanya semasa melahirkan anak yang ke 7, anak mendapat G6PD.  Maka ibu tak boleh makan jamu,  rempah ratus , kacang parang dan beberapa lagi bahan makanan yang dimaklumkan oleh doktor untuk kemaslahatan anak yang menyusu dengan susu ibu.


Urutan,mandi herba dan makan -makanan yang sesuai dengan darah ummi teruskan. Maksud makanan yang sesuai dengan darah ialah pantang beberapajenis makanan. Makanan itu mungkin orang lain boleh makan,tetapi tidak sesuai dengan darah ummi yang akan memberi kesan sehingga menyebab ummi demam atau jatuh  sakit.


Bukan semua sayur dan ikan yang ummi boleh makan. Ia berbeza dengan setiap individu. Selepas bersalin anak sulung, ummi mencuba banyak jenis makanan, dari situ ummi dapat mengesan apa makanan yang boleh ummi makan dan tidak boleh di makan selama dalam temph berpantang itu.Reply #15 11 November, 2010, 01:52:44 PM
Terima kasih ummi...
Selepas habis pantang, apa yang ummi buat?
Saya pernah dengar orang tua cakap mesti 'pelepas'. Ini dialek kelantan.
Saya tak sure pula maksudnya dalam bahasa Malaysia.
Tapi, amalan ini diamalkan oleh orang tua dulu.
Saya pun tak tahu benda ini dibolehkan dalam Islam ataupun tidak.
Ia lebih pada kepercayaan kot...saya pun tak sure

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #16 11 November, 2010, 01:56:33 PM

Yang penting manjakan diri selepas bersalin, rehat sepenuhnya,jangan buat kerja berat kerana badan perlu ambil masa untuk pulih paling kurang 6 minggu  atau 42 hari. Semasa anda melahirkan bayi, tulang punggung  terbuka bagi memberi laluan bayi untuk keluar  dan segala urat saraf  menjadi tegang.


Anda bertukus lumus menahan rasa sakit dari contraction dan berusaha untuk mengeluarkan satu nyawa. Maka selepas sahaja bayi keluar, rehatkan diri sepenuhnya. (Setiap kali melahirkan anak,air mata pasti mengalir kerana menahan rasa sakit yang teramat.)


Jangan banyak berjalan, berlari atau melompat. Rahim , faraj dan serviks perlu masa untuk mengecut dengan baik  dan sempurna. Penjagaan diri di bahagian ini sangat penting kerana servis anda sebagai isteri diperlukan dalam tempoh yang masih lama.


Jaga kebersihan  dan kesihatan diri dengan baik dan sempurna.

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #17 11 November, 2010, 01:59:25 PM
Terima kasih ummi...
Selepas habis pantang, apa yang ummi buat?
Saya pernah dengar orang tua cakap mesti 'pelepas'. Ini dialek kelantan.
Saya tak sure pula maksudnya dalam bahasa Malaysia.
Tapi, amalan ini diamalkan oleh orang tua dulu.
Saya pun tak tahu benda ini dibolehkan dalam Islam ataupun tidak.
Ia lebih pada kepercayaan kot...saya pun tak sure

Ini saya tak tahu...tak pernah dengar pun.

Apa nak buat selepas pantang?  Memberikan perkhidmatan terbaiklah kepada suami selepas suami berpuasa dalam tempoh yang lama. Memberikan penyusuan kepada anak  sambil menjaga makan minum supaya pengaliran air susu sempurna  dan mencukupi.

Reply #18 11 November, 2010, 02:15:01 PM

 Bagi otot lantai punggung pula, senaman yang agak khusus boleh diajarkan kepada wanita oleh jurupulih anggota.

Ini juga boleh dilakukan setiap hari sejurus selepas bersalin dan secara terus-menerus supaya ia boleh memperkukuhkan tone pada otot lantai punggung. Keteguhan dan kekuatan otot ini adalah sangat penting dalam menentukan keselesaan hubungan kelamin di masa akan datang. Saya ingin menekankan setiap wanita perlu menjalani senaman ini bukan sahaja dalam waktu pantang tetapi secara terus-menerus dalam hidup mereka supaya hubungan antara suami isteri memberi hasil yang diharapkan.

Senaman keseluruhan badan adalah sangat digalakkan untuk mempercepatkan proses pemulihan kesihatan tubuh dan mental. Senaman boleh diperolehi dari buku dan risalah panduan.

KEGEL adalah senaman otot lantai punggung (Pelvic Muscle)
senaman dicipta oleh Dr Arnold Kegel.

Antara faedahnya:
1.menguatkan otot lantai.
2.membantu mengelakkan kebocoran air kencing (incontinence)

Senaman keselurahan badan pula bole dibuat dengan berjoging.
atau dengan menggunakan mesin Eliptical.

qaseh2003

 • *
 • Anugerah Allah
  • View Profile
Reply #19 11 November, 2010, 02:29:17 PM
Selain itu makan buah oren tidak elok bagi ibu yang melahirkan anak secara caeseran. Ia boleh menyebabkan kembung perut.

Syukran.

Buah oren adalah sangat baik untuk ibu lepas bersalin, mengandungi vitamin c untuk membentukkan tisu-tisu. Saya makan buah oren 3 biji sehari selepas pembedahan caeseran. Ini juga baik untuk menghasilkan kulit yang lembut dan halus.

mmmm,betul tu ummi..qaseh pun amalkan makan buah oren semasa berpantang.. setiap kali beli mesti sekotak besar..
kadang-kadang sehari hampir 10 biji...
bukan saja baik untuk penyembuhan luka pembedahan..tapi bagus juga untuk mengelakkan sembelit..
Nasihat Rasullullah kepada Mu’awiyah : Wahai Mu’wiyah, jauhi sifat marah kerana marah dapat merosakkan iman seseorang sebagaimana pahit jadam merosakkan madu yang manis..

divider3
halaqahforum4