Laptop Jenama Apa Paling Bagus?

Author Topic: Laptop Jenama Apa Paling Bagus?  (Read 27801 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

paprik

  • *
  • Posts: 66
    • View Profile
Jawab #20 17 April, 2010, 11:34:10 PM
  • Publish Di FB
  • ha'ah...laptop jenama acer yang bagus

    dol_bendol

    • *
    • Posts: 1664
    • http://al-merapu.blogspot.com
      • View Profile
    Jawab #21 18 April, 2010, 12:19:14 AM
  • Publish Di FB
  • acer paling banyak warranty return

    bagus tu kena lebih hargalah

    i7 harga 8 ribu ke atas, tentu lebih bagus
    but what is your need

    exclusive brand is HP, Toshiba, Fujitsu - then Compaq, Dell, Acer
    but sometimes, MSI is better than acer

    your choice of technology is based on what
    read the review http://www.extremetech.com,

    engrfeez

    • *
    • Posts: 80
      • View Profile
    Jawab #22 18 April, 2010, 12:36:55 AM
  • Publish Di FB
  • Teringin nak pakai SONY VAIO

    najali

    • *
    • Posts: 162
      • View Profile
    Jawab #23 18 April, 2010, 01:19:30 AM
  • Publish Di FB
  • hp and dell
    Ceriakan hari anda!

    aira qistina

    • *
    • Posts: 4
      • View Profile
    Jawab #24 18 April, 2010, 01:24:39 AM
  • Publish Di FB

  • hp ...
    perkara yg paling aku menyesali sekali
    apabila terbenamnya matahari umurku tambah,
    tetapi amalanku tidak bertambah...
    DaRi IBNU MAS`UD~

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1096
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Jawab #25 18 April, 2010, 01:59:42 AM
  • Publish Di FB
  •  :)

    orang cakap lagi mahal lagi bagus..betul ke?
    apepun laptop saya yang dah berkhidmat 4tahun ni la paling bagus  baguss walaupun dah tercampak, terpijak, terpatahkan, termacam2 dah..die setia berkhidmat..merajuk sekali sekala, pujuk2 sikit die ok dah, paling2 pun die shut down sendiri, bila dah panas sangat..walaupun keluar duit nak repair tu dah entah berapa kali...laptop ku ni lah yang terbaik dan terbagus...:senyum:.. okaja*

    skop

    • *
    • Posts: 10
      • View Profile
    Jawab #26 18 April, 2010, 02:09:31 AM
  • Publish Di FB
  • Saya pakai Dell sekarang, laptop first saya Dell jugak, tahan lama, keluar tahun 1999, sekarang cuma keyboard dan bateri yang masalah, kalau pakai external keyboard ok je, bateri dah takda jenis tu nak tukar, dah tak guna tapi masih simpan laptop tu sampai sekarang, just in case. Laptop second Acer tak tahan lama, 3 tahun je, dah rosak. Laptop sekarang Dell, harapnya kekal lama insya Allah

    nazirul razali

    • *
    • Posts: 875
    • HIDUP JIHAD, MATI SYAHID, ALLAH HUAKHBAR.
      • View Profile
    Jawab #27 18 April, 2010, 02:12:41 AM
  • Publish Di FB
  • salam...... skrg ne tgh pakai laptop jenama TOSHIBA SATELLITE PRO......

    skrg ne........ laptop mahal ke x mahal ke sume nye sama saja........ pandai guna selamat, kalau tak pandai guna rosak lah...... stakat ne..... kalo nak jimat, pakai la ACER atau COMPAQ.........

    Org sekarang ne..... die tak tengok sangat jenama sume tu....... yang die tgk adalah, procesor.....grafit kad...... n ram..........
    kalo tinggi n laju...... ok la....... buat keje pn lancar.......

    yang penting, jangan install benda-2 yg tak penting sudah lor......... buat lagi berat ada la.........
    <')))))<                              <')))))<                              <')))))<                              <')))))<                              <')))))<
                         <')))))<

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1096
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Jawab #28 18 April, 2010, 02:15:07 AM
  • Publish Di FB
  • Laptop second Acer tak tahan lama, 3 tahun je, dah rosak.

    laptop pertama kedua dan kini saya ni acer.. tahan 4 tahun dah..biar pun dah macam2 jadi.. :syukur: eheh..acer aspire 5050..kalau orang tengok mesti kata, tukar la yang baru..dah ghope ape entah..(ensem je laptop ni, siap ada gambar kakashi kat depan okaja*) selagi die doktor laptop tak kata, dah xleh repay dik, maka  :ins: saya tak nak tukar lagi..sentimental value ni..(susah nak lepas barang2 yang diguna, semua sayang lor..)
    kalau bab ram, setelah 3tahun setengah guna, baru la saya upgrade ke 1gig. orang lain dah sampai ke berapa entah..dah la tak pakai intel, ni AMD turion ke hape, yang orang kata menyebabkan laptop ni cepat panas (patutla)

    nazirul razali

    • *
    • Posts: 875
    • HIDUP JIHAD, MATI SYAHID, ALLAH HUAKHBAR.
      • View Profile
    Jawab #29 18 April, 2010, 02:37:27 AM
  • Publish Di FB
  • setahu saya lah kan..... procesor jenama intel sesuai untuk wat keje-keje pejabat la......... kalo AMD lak hanya untuk yg minat main game je....... sbb grafit lawa n sedap dak la kalo gune........

    (hanya pendapat n pandangan saja......)

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1096
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Jawab #30 18 April, 2010, 08:00:51 AM
  • Publish Di FB
  • ha'a..orang kedai tu pun ada cakap..AMD ni gitu la, tapi die masa tu tak cakap yang benda ni boleh cepat panas. maklumlah buta pasal komputer, masa tu beli jela..however, laptop ni dah berkhidmat penuh setia..tak kisah lah die guna ape pun.. okaja*

    off topik dah ni baikdiam

    yuss28183

    • *
    • Posts: 289
      • View Profile
    Jawab #31 18 April, 2010, 02:09:50 PM
  • Publish Di FB
  • Salam

    Top 12 Laptop 2010

    1. Dell Inspiron
    2. Hp Compaq
    3. Sony VAIO
    4. Apple Macbook
    5. Toshiba Satellite
    6. Lenovo
    7. Gateway
    8. Alienware
    9. Acer
    10. Fujitsu
    11. Asus
    12. IBM Thinkpad
    "What You Do With Your Life, Is What You Give To ALLAH"

    yuss28183

    • *
    • Posts: 289
      • View Profile
    Jawab #32 18 April, 2010, 02:13:29 PM
  • Publish Di FB
  • Best Seller Laptop 2010 (As of Jan 2010)

    1. Apple Macbook
    2. Asus
    3. Hp
    4. Toshiba Satellite

    yuss28183

    • *
    • Posts: 289
      • View Profile
    Jawab #33 18 April, 2010, 02:20:33 PM
  • Publish Di FB
  • Hanya pandangan saya,

    Sekiranya untuk Bajet, pilih ACER
    Untuk Paparan dan Rekabentu menarik, pilih SONY VAIO
    Untuk High Performance speed dan #D Graphic, pilih ASUS
    Untuk perniagaan atau kerja-kerja biasa, pilih IBM

    Diharap dapat membantu.

    khaira_umairah

    • *
    • Posts: 551
      • View Profile
    Jawab #34 18 April, 2010, 07:21:47 PM
  • Publish Di FB
  • Laptop second Acer tak tahan lama, 3 tahun je, dah rosak.

    laptop pertama kedua dan kini saya ni acer.. tahan 4 tahun dah..biar pun dah macam2 jadi.. :syukur: eheh..acer aspire 5050..kalau orang tengok mesti kata, tukar la yang baru..dah ghope ape entah..(ensem je laptop ni, siap ada gambar kakashi kat depan okaja*) selagi die doktor laptop tak kata, dah xleh repay dik, maka  :ins: saya tak nak tukar lagi..sentimental value ni..(susah nak lepas barang2 yang diguna, semua sayang lor..)
    kalau bab ram, setelah 3tahun setengah guna, baru la saya upgrade ke 1gig. orang lain dah sampai ke berapa entah..dah la tak pakai intel, ni AMD turion ke hape, yang orang kata menyebabkan laptop ni cepat panas (patutla)

    Bismillah Wa Syukrillah

    Saya juga pengguna Acer bagi model Acer Aspire 4520. Hampir 3 tahun dah saya menggunakannya untuk assignment, permainan game dan yang sama waktu dengannya. Bagi saya, apa jenis laptop pun terpulang dari empunya untuk menjaganya. Kalau tidak berhati-hati mudahlah rosak laptop kita. Jadi, bagi saya gunalah laptop secara berhemah, insya'Allah akan selamat. :senyum:
    "Alang-alang hidup, hiduplah sebagai da'ie. Alang-alang mati, matilah sebagai syuhada".

    yuss28183

    • *
    • Posts: 289
      • View Profile
    Jawab #35 13 June, 2010, 02:32:17 PM
  • Publish Di FB
  • Top 10 Laptop 2010 - Updated May 2010

    1. Sony Vaio FW560F/T
    2. Samsung NP-R580-JSB1US
    3. Gateway NV7915u
    4. Asus U30Jc-A1
    5. HP Pavilion dv7-3165dx
    6. Alienware M11X
    7. Toshiba Satellite E205-S1904
    8. Asus K60I-RBBBR05
    9. Gateway NV7901u
    10. Sony Vaio VGN-NW240F

    muslim.net

    • *
    • Posts: 33
      • View Profile
    Jawab #36 13 June, 2010, 02:43:33 PM
  • Publish Di FB
  • NETBOOK LAK JENIS APA YANG BEST...

    yuss28183

    • *
    • Posts: 289
      • View Profile
    Jawab #37 13 June, 2010, 02:51:47 PM
  • Publish Di FB
  • NETBOOK LAK JENIS APA YANG BEST...

    Top 10 Netbook 2010

    1. Toshiba NB305
    2. BenQ JoyBook Lite U103
    3. Acer Aspire One AO532h
    4. HP Mini 210 HD
    5. Lenovo IdeaPad S10-3t
    6. Samsung N210
    7. MSI Wind Series Special Edition U135
    8. Gateway LT21
    9.Dell Inspiron Mini 10
    10. Nokia Booklet 3G


    ann_1

    • *
    • Posts: 13
      • View Profile
    Jawab #38 13 June, 2010, 04:48:33 PM
  • Publish Di FB
  • salam..insyaAllah setiap orang berbeza pendapat..saya senaraikan pendapat saya berdasarkan laptop yang pernah saya gunakan untuk perbandingan sahabat yang lain =)
    setakat ini saya pernah guna DELL Inspiron 510m(2005-now),IBM Lenovo(2007),ACER Inspire(2008-now),Sony VAIO(2008),Compaq Presario CQ40,terkini DELL Inspiron1400..(hak milik saya punya cuma yang di "bold" sahaja yang lain semua berkaitan kerja)
    1. DELL sangat tahan lasak..smpai skrg DELL saya masih ok untuk kerja teknikal sebab dia ada serial port untuk kerja2 teknikal..so xpayah USB to serial converter..tapi untuk keluaran masa kini mmg dah tak keluar mana-mana jenama yang ada serial port(stakat pemerhatian saya lah)..
    2.IBM pon ok sebab kat kilang dulu (kilang semikonduktor) Laptop yang dibekalkan sama ada DELL Latitude atau IBM LEnovo ni..jadi sy expect untuk technical dan tahan lasak purposes je lah kot bersesuaian jenama ni..
    3.ACER adalah jenama yang paling saya tak recommend..tp ikut pada kegunaan lah..kalau mcm keluaran yg sy guna ni..setahun guna dah ada problem dengan "white screen" kalau dah white screen mmg kne force shut down lah jawabnye..tp kakak saya guna since 2005 tahan pulak smpai sekarang..mungkin lebih tahan untuk kerja2 admin kot..
    4.SONY Vaio...hmm bagi saya kalau mmg nak kan gaya dan nampak elegen jenama ni lah yang sesuai kot...tp bg saya xde beza pon dengan laptop yang lain...means takde nampak keunikan nye lah =) xtau ape lebihnye dari laptop lain..hee mahal jelah kot..
    5.Compaq..jenama yang agak ok kalau tgk pada speaker nye..sbb guna altec lansing..tapi problem pada driver..sbb xdibekalkan sekali dengan pembelian!kena search dekat internet..masa sy beli,sy ambil yang takde OS..so mmg sangat2 problem untuk cari driver! tapi antara speed yang processor paling laju saya pernah guna untuk laptop(2.4GHz) pada harga yang rendah!masa saya beli 2.4kRM
    6.DELL Inspiron 1400..sangat puas hati..sebab dia DELL..heee murah sebab masa beli dapat rebate 300rm..beli online..so far jarang menimbulkan masalah..64-bit os probs kalau nk install XP..xdpt cari driver..tp as long boleh buat kerja dengan lancar..alhamdulillah..
    ASUS is quite ok sebab kebanyakkan hardwarenye adalah ASUS manufacturer nye..plus warranty nye 2yrs worldwide..tapi memang agak mahal berbanding jenama lain =)

    *kesimpulan terserah kepada individu untuk menilai aspek-aspek yang dititikberatkan semasa pembelian =)
    wallahu'alam

    beruang

    • *
    • Posts: 1354
    • Bersatu sebagai satu Usrah dalam satu Halaqah...
      • View Profile
    Jawab #39 13 June, 2010, 05:30:19 PM
  • Publish Di FB
  • Dah terbeli Acer 4736z... ok la juga... untuk budak2....

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    26 Replies
    5596 Views
    Last post 12 May, 2011, 09:55:18 PM
    by mohdazri
    3 Replies
    1434 Views
    Last post 29 May, 2011, 06:53:53 PM
    by hani muslim
    3 Replies
    762 Views
    Last post 26 January, 2011, 04:06:00 PM
    by SUGI