Window 7 Apa Kelebihannya?

*

Author Topic: Window 7 Apa Kelebihannya?  (Read 2835 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

ayam_jihad

  • *
  • Posts: 214
  • mencari keredhaan Allah
    • View Profile
02 December, 2009, 04:11:49 PM
  • Publish
  • salam..Apakelebihan window 7 ni sebenarnya? adakah lebih baik dari window xp,atau vista?
    « Last Edit: 28 December, 2012, 10:07:58 AM by PenaHalaqah »
    mencari kredhaan Ilahi

    dans kam

    • *
    • Posts: 32
    • My Avatar
      • View Profile
    Reply #1 05 December, 2009, 05:52:13 PM
  • Publish
  • Salam..

    Setakat yang saya tau:
    - Lebih ringan daripada vista
    - Boleh guna driver XP kalo driver W7 xde.
    - Ada banyak versi  okaja*

    Sila sambung...
    Sharing is Good...
    Ebook Tutorial --> http://www.scribd.com/rudinshah

    SNF

    • *
    • Posts: 904
    • "Kau ibarat permata berharga"
      • View Profile
    Reply #2 05 December, 2009, 06:31:22 PM
  • Publish
  • salam..Apakelebihan window 7 ni sebenarnya? adakah lebih baik dari window xp,atau vista?

     :ws:
    Ana nak sambung sikit mengenai windows 7 ni sebab ana penguna win7 Ultimate..
    Semua windows mempunyai kelebihan tersendiri dan setiap kelebihan ada kekurangan..
    Tetapi itu terpulang kepada setiap pengguna windows nak guna windows mana satu..
    Apa yang ana tahu Microsoft Windows akan mengantikan windows Vista dan telah di umumkan pengembangan windows7 akan berjalan dalam masa 3 tahun.
    Berikut adalah kelebihan-kelebihan windows seven yang dipamerkan Professional Developers Conference (http://www.microsoftpdc.com/) sebuah konferensi untuk para developer :

    *Lebih Cepat dan Stabil dari pada windows Vista.
     ianya mmpunyai performa yg lebih stabil.

    *dapat memilih Jaringan Wireless Hanya dengan 1 klik dari system tray..

    Mempunyai langkah yang praktis dalam memilih jaringan wireless.

    *Menampilkan pesan peringatan jika ada perubahan dalam komputer..
    System akan menampilkan laporan jika terjadi perubahan terhadap komputer dan
    AKan menampilkan pesan peringatan saat system komputer kita ada yang berubah dan membolehkn juga dapat mensetting tingkat privasi tersebut.
    Mulai dari “tell me everything” sampai “don’t tell me squad”

    *Tidak adanya sidebar, tetapi mempunyai banyak gadget..
    Pada windows 7 tidak adanya sidebar, tetapi gadget-gadget tetap ada dan dapat disetting sesuai keinginan anda..

    *Adanya Library yang dapat mengorganisasikan dokumen anda berdasarkan type..
    Fitur Windows 7 adalah adanya library yang akan mengorganisasikan dokumen anda berdasarkan type..

    6 Edisi Window 7. Nak Pilih Mana Satu?
    « Last Edit: 05 December, 2009, 06:34:03 PM by SNF »

    mas3105

    • *
    • Posts: 54
      • View Profile
    Reply #3 23 October, 2010, 09:33:13 PM
  • Publish
  • yup..so far windows 7 quite compatible dan easy access compared to winodws vista..
    banyak kelebihannya..

    azrinkun

    • *
    • Posts: 1648
    • -keyakinan, keikhlasan dan kerelaan-
      • View Profile
    Reply #4 23 October, 2010, 09:41:47 PM
  • Publish
  • ye..tapi pape pun windows 7 ada juga kekurangan.. vista banyak support..so memang window7 bagus..sama jer..cume  windows 7 nie ringan
    Syahadah no.1 ..  Ikut Rasulullah saw..
    jalan islam itu tauhid. jalan mukmin itu syahadat

    hazanutz

    • *
    • Posts: 426
    • Salam ukhuwah
      • View Profile
    Reply #5 23 October, 2010, 09:46:18 PM
  • Publish
  • sama je..tapi windows 7 ni yang tak best bila nak download software macam c++,java program,machine control banyak yang tak support..
    Abdullah Faqir

    zairi

    • *
    • Posts: 31
      • View Profile
    Reply #6 23 October, 2010, 09:55:49 PM
  • Publish
  • Windows 7 memang cantik, tak dinafikan. Tapi sekarang dah tak lagi menggunakan Windows. Baru pakai Ubuntu sebagai OS. Dah terbiasa membesar dengan Windows. Sekarang nak cuba Open Source pulak..

    chit_ana

    • *
    • Posts: 53
      • View Profile
    Reply #7 23 October, 2010, 10:26:16 PM
  • Publish
  • ubuntu ni apa kelebihan nya berbanding dengan window..tak tahu plak ada lain selain window ni
    salam ukhuwah

    Ummu Fatimah

    • *
    • Posts: 2160
      • View Profile
    Reply #8 23 October, 2010, 11:15:08 PM
  • Publish
  • Win 7 ni, kalu kt minimize, nampak kemas kat toolbar tu.. Tak semak mata memandang. Memang cantik tapi nak download file selalu ada problem.. Anta email dengan attachment selalu customer kata tak dapat bukak.. 
    zaujah n aliah yusri.. ummu yusuf ramadhan & nur fatimah mujahidah..

    hazanutz

    • *
    • Posts: 426
    • Salam ukhuwah
      • View Profile
    Reply #9 24 October, 2010, 01:15:32 AM
  • Publish
  • ubuntu ni apa kelebihan nya berbanding dengan window..tak tahu plak ada lain selain window ni

    ubuntu ni os server baru buatan malaysia dan free sahaja

    carrotfuze

    • *
    • Posts: 7
      • View Profile
    Reply #10 24 October, 2010, 02:15:57 AM
  • Publish
  •  :)

    so far, window 7 yang saya guna compatible je dengan semua software. Mungkin sebab download software yang almost latest version kot. kemas, cantik, dan mudah nak guna. Tapi biasalah, kalau dah terbiasa dengan window XP tiba-tiba guna window 7, mungkin merangkak-rangkak sikit nak guna. :senyum:, lama-lama nanti mudahlah..  baguss

    azrinkun

    • *
    • Posts: 1648
    • -keyakinan, keikhlasan dan kerelaan-
      • View Profile
    Reply #11 24 October, 2010, 07:43:51 AM
  • Publish
  • semua window ada kekurangannya dan ada kelebihannya..sekian wassalam

    nazirul razali

    • *
    • Posts: 875
    • HIDUP JIHAD, MATI SYAHID, ALLAH HUAKHBAR.
      • View Profile
    Reply #12 24 October, 2010, 10:03:29 AM
  • Publish
  • win7 adalah sambungan daripada win xp yang bakal dilupuskan tak lama lagi..... perbezaan win7 & win xp lebih kurang je...... hanya win7 ni lebih banyak aplikasi sikit dari win xp...... win vista lak tak tahu nak cakap camne sbb tak penah pakai.... ramai cakap win vista ni berat sikit n sesuat tuk wat kerja-2 pejabat..... kalau nak main game tu tak jamin la ye..... tapi elok gune win7 la sbb keluaran terbaru kan...... (pendapat je...)
    <')))))<                              <')))))<                              <')))))<                              <')))))<                              <')))))<
                         <')))))<

    AfiqAfham

    • *
    • Posts: 5
      • View Profile
    Reply #13 24 October, 2010, 10:09:48 AM
  • Publish
  • ubuntu ni apa kelebihan nya berbanding dengan window..tak tahu plak ada lain selain window ni

    ubuntu ni os server baru buatan malaysia dan free sahaja

    Silap fakta ni...Ubuntu adalah sebuah sistem operasi lengkap yang berasaskan Linux. Ia sesuai digunakan pada pelbagai jenis komputer. Apa yang menarik mengenai Ubuntu ialah, ianya PERCUMA!!!
    Ubuntu bukan buatan Malaysia, Ubuntu ditaja oleh syarikat Canonical Ltd. yang bertapak di UK, milik usahawan Afrika Selatan, Mark Shuttleworth.

    Sumber:Copy paste dr Wikipedia & Ubuntu.com.my

    zairi

    • *
    • Posts: 31
      • View Profile
    Reply #14 24 October, 2010, 11:36:08 AM
  • Publish
  • ubuntu ni apa kelebihan nya berbanding dengan window..tak tahu plak ada lain selain window ni


    ubuntu ni os server baru buatan malaysia dan free sahaja


    Silap fakta ni...Ubuntu adalah sebuah sistem operasi lengkap yang berasaskan Linux. Ia sesuai digunakan pada pelbagai jenis komputer. Apa yang menarik mengenai Ubuntu ialah, ianya PERCUMA!!!
    Ubuntu bukan buatan Malaysia, Ubuntu ditaja oleh syarikat Canonical Ltd. yang bertapak di UK, milik usahawan Afrika Selatan, Mark Shuttleworth.



    Ya, sebenarnya kat Halaqah pun dah ada yg pakai..
    boleh review kat sini:

    Re: Ubuntu Muslim Edition

    http://linuxsabily.blogspot.com/

    hani muslim

    • *
    • Posts: 847
      • View Profile
    Reply #15 12 May, 2011, 04:26:16 PM
  • Publish
  •  :)
    saya ada menggunakan window 7..tapi tak pernah pulak nak tahu pasal window 7 ni..:senyum:..terima kasih atas informasinya..:senyum:

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    17 Replies
    4813 Views
    Last post 17 October, 2012, 03:14:11 PM
    by NurZihan
    10 Replies
    2831 Views
    Last post 17 November, 2011, 04:15:10 PM
    by al_ahibbatu