Kerjaya sebagai Doktor Pakar Kanak-Kanak

Author Topic: Kerjaya sebagai Doktor Pakar Kanak-Kanak  (Read 10760 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Qishashul

  • *
  • Posts: 125
  • Aku sentiasa ingin menumpahkan darah seorg Zionis!
    • View Profile
22 November, 2009, 06:44:29 PM
  • Publish Di FB
  • Apa pendapat antum sume tentang kerjaya sbg doktor pakar kanak-kanak...? saper boleh komen?
    Aku sentiasa ingin menumpahkan darah seorg Zionis!

    ainina

    • *
    • Posts: 1
      • View Profile
    Jawab #1 22 November, 2009, 07:12:41 PM
  • Publish Di FB
  •  :)
    pada pendapt saya bagus jika menjadi doktor pakar kanak-kanak... kerana kita dapat memahami apa kehandak kanak-kanak yang bolah kita lakukan pada anak-anak kelak..

    qiraati

    • *
    • Posts: 284
    • Ukhwah Fillah Abadan Abada
      • View Profile
    Jawab #2 25 November, 2009, 08:06:25 PM
  • Publish Di FB
  • Apa pendapat antum sume tentang kerjaya sbg doktor pakar kanak-kanak...? saper boleh komen?

    Assalamualaikum wbt.

    Apa khabar qishashul? :) Bakal jadi doktor kanak-kanak ke? Ini secara general ke atau bagaimana yang Qishashul maksudkan?
    Cuba berjuang menjadi muslimah terbaik

    azrinkun

    • *
    • Posts: 1659
    • -keyakinan, keikhlasan dan kerelaan-
      • View Profile
    Jawab #3 25 November, 2009, 09:34:19 PM
  • Publish Di FB
  • sekaraNG DOKTOR LELAKI,PEREMPUAN DA RAMAI,N NURSE LELAKI PON RAMAI
    Syahadah no.1 ..  Ikut Rasulullah saw..
    jalan islam itu tauhid. jalan mukmin itu syahadat

    azrinkun

    • *
    • Posts: 1659
    • -keyakinan, keikhlasan dan kerelaan-
      • View Profile
    Jawab #4 25 November, 2009, 09:35:18 PM
  • Publish Di FB
  • SKRG nurse lelaki pon da ade ramai.skrg ni senang ,kalo lelaki sakit,ha nurse n doktor laki da ade.. n tolong tambah2 kan ayat saye nie..

    Asmanurhusna

    • *
    • Posts: 112
      • View Profile
    Jawab #5 25 November, 2009, 09:55:43 PM
  • Publish Di FB
  • Paediatrician

    insyaallah. sukses

    wahieyda

    • *
    • Posts: 122
      • View Profile
    Jawab #6 25 November, 2009, 11:13:54 PM
  • Publish Di FB
  • Assalam.. mmg prlu doktr pakar bhagian kanak2 ni... mreka ja yg tau scara detail tntg msalah yg brkaitan pyakit yg brkaitan ngan kanak2..

    qiraati

    • *
    • Posts: 284
    • Ukhwah Fillah Abadan Abada
      • View Profile
    Jawab #7 26 November, 2009, 10:04:19 AM
  • Publish Di FB
  • Assalamualaikum wbt..

    Kadangkala, jadi cikgu tadika juga dikatakan doktor..kalau lebih cenderung kepada psikologi..sosial dan lain-lain..

    poknik

    • *
    • Posts: 70
      • View Profile
    Jawab #8 29 November, 2009, 11:08:24 AM
  • Publish Di FB
  • jadi pakar kanak2... kena amik jurusan ijazah perubatan.. sekurang-kurangnya 5 tahun... lepas tu kerja sekurang-kurangnya 3 tahun sebagai doktor biasa (2 tahun houseman, 1 tahun pegawai perubatan)... lepas tu sambung master selama sekurang-kurangnya 4 tahun... lepas habis, akan digazetkan menjadi pakar 6 bulan kemudian... semua sekali amik masa dalam paling cepat 12 tahun setengah.

    poknik

    • *
    • Posts: 70
      • View Profile
    Jawab #9 29 November, 2009, 11:19:45 AM
  • Publish Di FB
  • nak jadi pakar kanak2  mestilah seorang yg penyabar dan boleh melayan kerenah kanak2... melayan kerenah kanak2 yg sihat sangat berbeza dgn melayan kanak2 yang sakit... tak sama.. kalo yg sihat pun kita takbleh nak handle... yang sakit lagi laaa..
    lepas tu pulak, kena layan kerenah mak bapaknya pulak...
    cuba bayangkan situasi begini... anda sebagai doktor perlu menyuntik ubat kepada pesakit... pesakit meraung kerana takut dicucuk...  mak bapak pulak tak senang duduk dan ada yang celupar memaki doktor kononnya terlalu kasar (dah nak cucuk jarum, mesti la sakit)... jadi anda kena handle dua part... budak tu dan parents dia..
    pada saya lebih mudah handle budak dari parents...

    satu benda lagi... kalo anda terbuat silap... anda akan lebih mudah disaman oleh parents....
    berbanding jika anda tersilap pada org dewasa ata org tua.... emosi tidak terlalu kuat disitu..

    satu lagi yang perlu diingati...hehehehe..
    kanak2 sakit ni tak macam org dewasa.... kalo dia nak sembuh, dia akan sembuh lebih cepat dari org dewasa.. tapi kalo dia nak jadi tenat, dia akan lebih cepat menjadi tenat berbanding org dewasa... jadi, sebagai pakar kanak2, anda mesti sentiasa available dan rushing bila berlaku sesuatu situasi kecemasan pada pesakit anda....
     

    farahacs

    • *
    • Posts: 2
      • View Profile
    Jawab #10 05 April, 2010, 05:20:52 PM
  • Publish Di FB
  • salam...
    kalu nak sambung master ada tak biasiswa, untuk master pakar kank2 nie? brape starting salarynya?

    poknik

    • *
    • Posts: 70
      • View Profile
    Jawab #11 21 April, 2010, 10:37:28 PM
  • Publish Di FB
  • salam...
    kalu nak sambung master ada tak biasiswa, untuk master pakar kank2 nie? brape starting salarynya?

    bukan ada atau takde biasiswa.. ehehehehe..

    sekarang ni semua doktor yg nak buat master DIWAJIBKAN mengambil biasiswa JPA, dan bergaji penuh semasa belajar...

    orensunkist

    • *
    • Posts: 104
      • View Profile
    Jawab #12 22 April, 2010, 04:18:20 AM
  • Publish Di FB
  • mengikut kenyataan akhbar yang oren baca baru2 ni...M'sia ramai doktor tapi kekurangan pakar... jadi..amatlah dialu-alaukan kepada doktor2 untuk menyambung pengajian & menjadi pakar dalam sesuatu bidang...tak kisah la pediatrician or optik or ape2 lagi bidang.. ceria*

    lagi satu, kita juga kekurangan nurse2 yang buat post basic dalam mid wife...

    tak ramai yang sanggup untuk menghadapai situasi dalam labour room tu..:sedihnya:...

    salute tuk nurse2 & doktor2..& TERIMA KASIH untuk mak yang berjuang untuk melhirkan kita.. ^_^

    al-fatihah untuk ibu2 kita... ^_^

    poknik

    • *
    • Posts: 70
      • View Profile
    Jawab #13 22 April, 2010, 08:52:12 PM
  • Publish Di FB
  • dah kurang rancak forum halaqah skrg ni

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1096
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Jawab #14 23 April, 2010, 07:26:36 AM
  • Publish Di FB
  • mengikut kenyataan akhbar yang oren baca baru2 ni...M'sia ramai doktor tapi kekurangan pakar... jadi..amatlah dialu-alaukan kepada doktor2 untuk menyambung pengajian & menjadi pakar dalam sesuatu bidang...tak kisah la pediatrician or optik or ape2 lagi bidang.. ceria*

    lagi satu, kita juga kekurangan nurse2 yang buat post basic dalam mid wife...

    tak ramai yang sanggup untuk menghadapai situasi dalam labour room tu..:sedihnya:...

    salute tuk nurse2 & doktor2..& TERIMA KASIH untuk mak yang berjuang untuk melhirkan kita.. ^_^

    al-fatihah untuk ibu2 kita... ^_^

     :)

    hmm..sebenarnya saya tak minat midwife. tapi, sejak masuk posting O&G, tengok doktor lelaki semakin ramai dalam obsetrik dan gynecology, saya rasa macam bertanggungjawab nak ambil midwifery. saya harap bakal2 doktor perempuan pun rasa macam ni. berat hati saya tengok doktor lelaki yang menyambut kelahiran. semoga Allah tetapkan hati saya untuk ambil midwifery suatu hari nanti. dulu ingat nak kerja kat paediatrik sebab suka kanak2 tapi sedar, kerja bukan sekadar minat, tapi tanggungjawab.

    p/s: off topik dah ni

    kepada yang nak jadi pakar kanak2 tu, teruskan usaha, dan ingat lah suatu masa dulu masa kita kecik2 bila ditanya kenapa nak jadi jururawat? kenapa nak jadi doktor? kita jawab nak tolong orang..ingat tu ye? hospital kerajaan sekarang banyak perkhidmatan yang tidak memuaskan. sikap dan perangai ahli kesihatan. ke mana hilangnya kenaifan kita masa kecik yang nak tolong orang tu? astaghfirullah..

    poknik

    • *
    • Posts: 70
      • View Profile
    Jawab #15 25 April, 2010, 10:05:06 PM
  • Publish Di FB
  • biasala tu...
    dalam keadaan normal dan tenang, memang niat nak tolong orang...
    tapi bila dah kerje, dah rasa stress peringkat tertinggi,.. terus tukar niat jadi nak makan orang pulak

    ainanadia

    • *
    • Posts: 1
      • View Profile
    Jawab #16 26 April, 2010, 12:29:46 PM
  • Publish Di FB
  • ok pe law jd dktr pkar knk2..selain leh dktkan dri ngn knk2,kte leh mmhami pe y di0rang ske n xske..
    0ne day i'll hope  dat i cn be d0ctr in dis field...:)

    poknik

    • *
    • Posts: 70
      • View Profile
    Jawab #17 26 April, 2010, 10:15:24 PM
  • Publish Di FB
  • semua kerje bagus.... asalkan halal dan niat betul..

    keje terbaik utk pompuan ialah suri rumah...

    orensunkist

    • *
    • Posts: 104
      • View Profile
    Jawab #18 26 April, 2010, 10:42:34 PM
  • Publish Di FB
  • ahaks...! pok  nik... kerja terbaik bagi pompuan adalha suri rumah ? ~~lalala~~ :senyum:

    midwife, tugas yang mencabar...

    pakar kanak2... juga tugas yang mencabar, bukan senang nak menghadapi kerenah budak2 & mak ayah dia...

    pakar jantung juga mencabar... penderma jantung juga mencabar... hehehhe..untuk menderma organ, pada oren seseorang tu perlukan jiwa yang kental & kesanggupan & kerelaan yang tinggi...

    (member oren pernah tengok pesakit jantung yang pakai artificial jantung sebab tak de lagi penderma...kalau bateri collapse hanya ada masa 5 saat jer untuk tkr ke bateri baru...:sedihnya:)

    akhi rein

    • *
    • Posts: 1
      • View Profile
    Jawab #19 05 January, 2011, 08:21:49 AM
  • Publish Di FB
  • :) Assalammualaikum... sy seorg pelajar yg sedang cuba melaksanakan suatu tugasan mengenai sesuatu kerjaya... jd di sini, sy tertarik utk mengetahui dgn lebih detail mengenai kerjaya sbg doktor pakar kanak2 ini... ada yg sudi membantu? 

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    170 Replies
    27345 Views
    Last post 02 December, 2010, 09:51:16 AM
    by Perindu_Sepi
    3 Replies
    8959 Views
    Last post 07 April, 2010, 03:20:49 PM
    by Ummi Munaliza
    8 Replies
    2079 Views
    Last post 21 October, 2012, 11:34:03 PM
    by afiQoh