Khutbah Terakhir Rasulullah SAW

Author Topic: Khutbah Terakhir Rasulullah SAW  (Read 10870 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

halawah

 • *
 • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
  • View Profile
14 November, 2009, 03:57:17 PM
 :)

Khutbah terakhir Rasulullah s.a.w. disampaikan pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijriyah di lembah Uranah, Gunung Arafah
tidak akan tersesat selamalamanya

WAHAI manusia, dengarlah baikbaik apa yang hendak kukatakan.
Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini.
Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapa pun
agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.

Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.
Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar. Maka berjaga- jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkaraperkara kecil.

Wahai manusia sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu.
Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.

Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan belemahlembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke
dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarlah bersunggah- sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadan, dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam taqwa dan beramal soleh. Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan di atas segala
apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua
perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selamalamanya.Itulah Al-Quran dan Sunnahku .Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain.

Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku.
Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hambaMu.

WabitTaufiq Walhidayah.Wassalam.

Wallahu'Alam Bissawob.
İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
hubungan dengan ukhuwahfıllah perpaduan Ummah seutuh

Riot_heroes

 • *
 • IMMORTALITY
  • View Profile
Reply #1 29 November, 2009, 06:19:17 PM
Dalam khutbah terakhir Nabi SAW ada 3 perkara yang penting :

1. Mengenai HAK (Perlunya menunaikan HAK kepada setiap yang ber HAK)

2. Mengenai pentingnya mengamalkan agama sepertimana yang telah ditunjukkan oleh Baginda SAW

3. Kepentingan usaha penyebaran agama ke seluruh dunia.

Khutbah terakhir ini juga sebenarnya merangkumi apa yang telah diperjuangkan Nabi SAW semasa usahanya selama 23 tahun di Mekah dan Madinah.

Selepas kewafatan Nabi, Sahabat2 RA yang diberi kefahaman tentang ucapan ini telah bertebaran ke seluruh alam sehinggakan mereka syahid di hujung-hujung dunia. Orang yang paling faham ialah Abu Bakar RA. Sebab itulah ketika kebanyakan orang Islam mengesyorkan supaya jemaah Usamah bin Zaid RA tidak perlu ke medan jihad sebaliknya bertahan sahaja di Madinah, Beliau berkata "Setiap orang telah mendengar kata-kata Nabi SAW supaya jemaah ini dikeluarkan ke medan jihad. Tidak ada gunanya tentera ini kalau kata=kata Nabi SAW tidak disempurnakan. Jemaah ini mesti dikeluarkan "
You'll Never Walk Alone

 Akaun Akhirat Anda No: CIMB 01180004462058 Halaqah Net Services

Reply #2 27 February, 2010, 05:16:31 PM
Artikel Dari: Portal Komuniti :: Ukhwah.com
http://www.ukhwah.com/

(Telah disampaikan pada 09 zulhijjah di lembah uranuh arafah)

Wahai manusia....
Dengarlah baik-baik apa yang hendak aku katakan. Aku tidak mengatahui apakah aku akan dapat bertemu lagi dengan kamu semua lepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan telilti kata-kataku ini dan sampaikan dan sampaikan paa orang-orang yang tidak dapat hadir pada hari ini.

Wahai manusia...
seperti mana kamu menganggap bulan ini, dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan setiap harta orang muslim sebagai amanah yangs uci. Kembalikan harta yang di amanahkan kepada kamu, kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapa pun jua agar orang lain tidak menyakiti kamu pula. Ingatlah bahawa sesunguhnya kamu akan menemui tuhan kamu, dan Dia pasti akan menbuat perhitungan diatas segala amlan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keelamatan agama kamu. syaitan telah berputs asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara yang besar, maka berja-jagalah supaya kamu tidak mengikutnya dalam perkara-perkara yang kecil.

Wahai manusia...
Seabagaimana kamu mempunyai hak atas para isterimu, mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekirnya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu, maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah lembut terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia.Dan hak kamu ke atas mereka ialah mereka sama sekali tidak oleh memasukkan orang yang tidak kamu sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia...
Dengarlah bersungguh-sungguh kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima waktu sehari, berpuasalah di bulan ramahan, dan tunaikanlah zakat hari harta kekayaan kamu.Kerjakanlah ibadat haji sekiranya kamu manpu. Ketahuailah bahawa setiap muslim adalah bersaudara kepada muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorangpun yang lebih mulia dari yang lain kecuali dalam taqwa dan beramal soleh.

Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggunjawabkan di atas segala apa yang kamu kerjakan. Oleh itu awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia...
Tidak ada Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku da tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah kusampaikan kepada kamu. Sesunguhnya aku tingalkan kepaa kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan sesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunahku.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikanya pula kepada orang lain, dan hendaklah orang lain itu menyampaikan pula pada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang mendengar terus dariku. Saksikanlah ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hamba-Mu
Timbangan yang paling berat diakhirat ialah Akhlak.

Nor_207

 • *
 • Just be yourself
  • View Profile
Reply #3 28 February, 2010, 11:05:54 AM
Assalamualaikum,

Semoga kita mengambil pengajaran daripada khutbah ini. Segala permasalahan dalam masyarakat Islam sekarang berlaku sebab kita lupa pada pesanan Rasulullah ini. Kembalilah kepada al Quran dan sunnah
Mujahadah itu pahit kerana syurga itu manis

Reply #4 28 February, 2010, 01:24:30 PM
salam .. izinkan ana share notes ini dalam blog ana .. syukran jazilan. jazakallah..

izzmemel

 • *
 • Alhamdulillah..
  • View Profile
Reply #5 28 February, 2010, 01:29:32 PM
Salam Ukhwahfillah.. Ana akan sebarkan khutbah terakhir Rasulullah SAW dlm blog ana dan juga ana akan emailkan kpd rakan2 ana yang lain , InsyaAllah..

asz_zinnirah

 • *
 • "Tegakkan Tauhid,Tumbangkan Syirik"
  • View Profile
Reply #6 28 February, 2010, 01:30:40 PM
Sedih sgt bile bace lagi pesanan terakhir Rasullullah..rase rindu dan sayangnya kat Baginda..moge diri ini selalu ingat pesanannya..

namun,tkadang diri ini khilaf dan alpa pd dunia..Ya ALLAH,ampunkan hambamu yg lemah lagi kerdil ini..

~SaLaM_uKhuWaH~

Reply #7 28 February, 2010, 08:58:29 PM
Amin....

Reply #8 24 May, 2010, 01:52:50 PM


KHUTBAH TERAKHIR NABI MUHAMMAD S.A.W.
 
Khutbah ini disampaikan pada 9hb Zulhijjah
Tahun 10 Hijriyang di Lembah Uranah, Gunung Arafah
 
 
Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah deign telti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.
 
Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan Kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kami lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya, kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan sekarang.
 
Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti dalam perkara-perkara kecil.
 
Wahai Manusia Sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka keatas kamu, maka mereka, juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam Susana kasih saying. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai kedalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.
 
Wahai Manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-katku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikankanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahui bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.
 
Ingatlah, bahawa, kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggung jawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaaku.
 
Wahai Manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan ada lain agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, necaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah ALQURAN dan SUNNAHKU.
 
Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalahMu kepada hamba-hambaMU.
 

dipanjangkan.. kiriman dari seorang sahabat....
teliti-ilah dgn mendalam..memoga memahami...

Reply #9 24 May, 2010, 02:07:01 PM
Ya Allah berikanlah kami kekuatan untuk mengamalkan segala yang telah disabdakan oleh KekasihMu.....

http://www.cahayakehidupan-kebenaran.blogspot.com

divider3
halaqahforum4