Apa Dia Sirah?

*

Author Topic: Apa Dia Sirah?  (Read 5221 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

09 November, 2009, 09:40:33 AM
 • Publish

 • Istilah yang selalu digunakan
  Sirah
  Maghazi

  Pengertian ~ Sirah adalah riwayat hidup ataupun jalan perjuangan yang dilakukan oleh Rasulullah saw.

  Sumber ambilan sirah / Metodologi Kajian Sirah ~ AL-QURAN DAN HADIS , ULAMA AWALAN , ULAMA SEMASA

  Sumber pertama : Al-Quran

  Kaitan yang erat antara Nabi dan Qur’an
  Menjawab persoalan – Asababun Nuzul
  Menceritakan Hukum-hakam
  Menegur perlakuan Nabi
  Memerihalkan maghazi - Akuan Aishah bahawa akhlak Nabi adalah al-Quran


  Sumber kedua: Sunnah

  Apa yang disandar kepada perbuatan, perkataan dan pengakuan Rasulullah saw
  Berfungsi sebagai:
  Penyokong
  Penerang
  Pengecualian
  Mendahulukan Sunan yang sahih
  Shamail


  Sumber ketiga: Buku-buku tulisan ulama

  Ada 2 sumber utama:
  Tulisan ulama terdahulu yang lebih muktabar, terutamanya yang ditulis oleh Ibn Ishak dan dihurai semula oleh Ibn Hisham.

  Tulisan ulama kemudian- kebanyakannya menjadikan karya ibn Hisham sebagai asas.


  Reply #1 09 November, 2009, 09:43:42 AM
 • Publish

 • Penghimpun Sirah Awalan

  Ulama’ abad pertama hijriah.

  Urwah Ibn Al-Zubair Bin al-Awwam (92 H),
  Abban Bin Usman Bin Affan (105 H),
  Syuhrabil Bin Saad (123 H),
  Wahab Bin Munabbih (110 H)
  dan Ibnu Syihab al-Zuhri (124 H).

  Ulama’ abad kedua, antaranya

  Muhammad bin Ishaq (Ibn Ishak) (152 H),
  Muhammad bin Saad (Ibn Saad) (130 H)
  al-Waqidi (203 H)

  Reply #2 09 November, 2009, 09:47:06 AM
 • Publish

 • Sejarah Penulisan Sirah


  Zaman Rasul dan sahabat, tidak menulis selain al-Quran
  Muawiyah perintahkan Ubaiyd Syarha menulis sejarah lama bangsa Arab
  A Malik Marwan memerintah supaya ditulis kitab berkaitan ilmu
  Abban bin Uthman ibn Affan mulakan penulisan

  Perkembangan penulisan dilakukan oleh:

  Umar A Aziz mahukan umat mempelajari sejarah ghazwah Rasululah
  Urwah ibn Zubayr pertama menulis tentang Maghazi
  Imam Zuhri juga menulis
  Lahir muridnya seperti Muhammad ibn Ishak, Hisham ibn Urwah al-Zubayr
  Selepas itu muncul tulisan Ibn Saad, al-Tabari, Ibn Athir, Ibn Kathir, Ibn Khaldun dll

  Reply #3 09 November, 2009, 09:50:44 AM
 • Publish

 • Mengapa Sirah?


  Kepentingannya sebagai bahan terbaik untuk memahami Islam zahir dan batin , Islam yang teradun dalam diri Rasulullah.

  Mafhum Firman-Nya:
  Apa yang dibawa oleh Rasul kepadu kamu maka ambillah, manakala yang dilarang oleh Rasul, maka tinggalkanlah.(al- Hasyr, 7)


  Kepentingannya sebagai contoh yang hidup dalam diri manusia yang dipilih oleh Allah.

  ~Rasulullah sebagai uswatun hasanah
  ~Baginda merupakan ikutan terbaik dalam semua aspek kehidupan
  ~Menjadi peringatan dan sempadan kepada manusia kemudian
  ~Rakaman kejayaan yang kekal dan mampu oleh manusia biasa

  Reply #4 09 November, 2009, 09:58:30 AM
 • Publish


 • Kepentingan Sirah Dalam Islam


  وَكُلاًّ نَقُصُّ عَلَيْكَ مِنْ أَنْبَاءِ الرُّسُلِ مَا نُثَبِّتُ بِهِ فُؤَادَكَ وَجَاءَكَ فِي هَذِهِ الْحَقُّ وَمَوْعِظَةٌ وَذِكْرَى لِلْمُؤْمِنِينَ
  Maksudnya: "Dan tiap-tiap berita dari berita Rasul-rasul itu, kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad), untuk menguatkan hatimu dengannya. Dan telah datang kepadamu dalam berita ini kebenaran dan pengajaran serta peringatan bagi orang-orang yang beriman."-( Surah Hud, 11:120)  نَحْنُ نَقُصُّ عَلَيْكَ أَحْسَنَ الْقَصَصِ بِمَا أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ هَذَا الْقُرْآنَ وَإِنْ كُنتَ مِنْ قَبْلِهِ لَمِنْ الْغَافِلِينَ

  Maksudnya : "Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) seindah-indah kisah dengan jalan Kami wahyukan kepadamu Al-Quran ini, padahal sebenarnya engkau sebelum datangnya wahyu itu, adalah dari orang-orang yang tidak pernah menyedari akan halnya."(Surah Yusuf, 12:3)


  لَقَدْ كَانَ فِي قَصَصِهِمْ عِبْرَةٌ لأُوْلِي الألْبَابِ مَا كَانَ حَدِيثًا يُفْتَرَى وَلَكِنْ تَصْدِيقَ الَّذِي بَيْنَ يَدَيْهِ وَتَفْصِيلَ كُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ

  Maksudnya : "Demi sesungguhnya, kisah Nabi-nabi itu mengandungi pelajaran yang mendatangkan iktibar bagi orang-orang yang mempunyai akal fikiran. (Kisah Nabi-nabi yang terkandung dalam Al-Quran) bukanlah ia cerita-cerita yang diada-adakan, tetapi ia mengesahkan apa yang tersebut di dalam Kitab-kitab ugama yang terdahulu daripadanya, dan ia sebagai keterangan yang menjelaskan tiap-tiap sesuatu, serta menjadi hidayah petunjuk dan rahmat bagi kaum yang (mahu) beriman."-(Surah Yusuf, 12:111)  لإِيلافِ قُرَيْشٍ(1)إِيلافِهِمْ رِحْلَةَ الشِّتَاءِ وَالصَّيْفِ(2)فَلْيَعْبُدُوا رَبَّ هَذَا الْبَيْتِ(3)الَّذِي أَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَآمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ(4

  Maksudnya : "Kerana kebiasaan aman tenteram kaum Quraisy (penduduk Mekah). (Iaitu) kebiasaan aman tenteram perjalanan mereka (menjalankan perniagaan) pada musim sejuk (kenegeri Yaman) dan pada musim panas (ke negeri Syam). Maka hendaklah mereka menyembah Tuhan yang menguasai rumah (Kaabah) ini. Tuhan yang memberi mereka penghidupan: menyelamatkan mereka dari kelaparan dan mengamankan mereka dari ketakutan."(Surah Quraisy, 106:1-4)

  Reply #5 09 November, 2009, 12:44:52 PM
 • Publish

 • Kepentingannya: Penyelesai kepada masalah umat

  Belenggu umat seperti:

  Kehilangan adab
  Kemunculan pemimpin palsu
  Keghairahan pengaruh hedonisme
  Resapan pengaruh sekularisme penjajah
  Kehilangan jati diri

  - Sirah sebagai jalan keluar kepada kemelut

  Reply #6 09 November, 2009, 01:12:41 PM
 • Publish
 • KEPENTINGAN SIRAH NABI DALAM MEMAHAMI ISLAM
  Rujukan : Fikh Sirah oleh Said Ramadhan Al buti

  Tujuan kita mempelajari Sirah Nabi adalah bukan sekadar untuk mengetahui kejadian-kejadian bersejarah yang telah dilalui oleh nabi kita Muhammad sebagaimana kita mempelajari teks-teks sejarah lain.

  Di sana terdapat tujuan-tujuan yang lebih penting untuk kita mempelajari sirah Rasululullah. Apabila menghayati sirah nabi, seseorang islam itu akan lebih memahami hakikat Islam. Ini kerana hakikat Islam itu sendiri keseluruhannya terkandung dalam keperibadian Rasulullah dan seluruh perjalanan hidupnya.

  Di antara objektif utama kita menghayati sirah Rasululullah boleh disimpulkan seperti berikut:

  1. Memahami syakhsiah peribadi Nabi Muhammmad SAW melalui riwayat hidupnya dan suasana yang dialami dalam hidupnya. Dengan menghayati syakhsiah dan kehidupan ini dapat menguatkan keyakinan kita bahawa Nabi Muhammad bukan sahaja pintar di kalangan kaumnya bahkan telah di bantu oleh bantuan wahyu yang telah diturunkan kepadanya dari sisi Allah yang maha kuasa.

  2. Supaya manusia seluruhnya dapat menjadikan Nabi sebagai suri tauladan ataupun role model yang paling utama dalam setiap aspek kehidupan. Menjadikan kehidupan rasul sebagai ikutan tanpa ragu dan syak. Kalaulah manusia mencari seseorang yang boleh menjadi role model lengkap dalam setiap aspek kehidupan, mereka tidak akan menjumpainya melainkan ianya wujud dalam diri nabi Muhammad. Oleh sebab itulah Allah telah menyifatkan baginda sebagai Qudwah hasanah (contoh tauladan) bagi seluruh manusia sebagaimana firman Allah dalam surah Al Ahzab ayat ke 21:

  لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا
  Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang)

  3. Penghayatan Sirah Nabi memudahkan kita memahami dan menghayati kandungan kitab suci (al-Quran) dan dapat merasai kemanisan dan kehendak al-Quran. Ini kerana terdapat banyak ayat-ayat al-Quran yang menceritakan kejadian dan peristiwa yang telah dialami oleh Rasulullah dan bagaimana Rasulullah menghadapinya.

  4. Seorang Muslim dapat mengumpul sebanyak mungkin maklumat yang tepat berkaitan dengan pengetahuan islam. Maklumat dan pengetahuan ini meliputi setiap aspek yang berkaitan aqidah, hukum hakam, akhlak dan seebagainya.

  5. Menjadi contoh tauladan yang paling baik kepada pendidik dan juga pendakwah Islam dalam mendidik dan menyebarkan dakwah kepada manusia. Rasulullah adalah seorang guru, pemberi nasihat dan pendidik yang tak kenal erti jemu.Baginda telah mencuba pelbagai cara yang berkesan untuk menyampaikan dakwahnya.

  Sesungguhnya kehidupan Rasulullah seluruhnya adalah role model atau pun suri tauladan yang perlu kita sanjung.

  1. Baginda adalah merupakan contoh yang jelas sebagai seorang remaja dan pemuda yang baik dan berakhlak mulia sehinggalah beliau digelar al amin di kalangan kaumnya.

  2. Pendakwah atau pendidik yang paling cemerlang dalam menyeru umat manusia kepada Allah Taala dengan menggunakan konsep hikmah dan mauizah hasanah (peringatan dengan cara yang baik).

  3. Seorang yang tidak pernah putus asa dalam dakwahnya. Telah mencuba pelbagai cara dan jalan untuk menyampaikan risalahnya.

  4. Seorang ketua negara yang memegang kuasa politik yang paling tinggi. Mentadbir setiap urusan politik dengan penuh hikmah dan kebijaksanaan.

  5. Seorang suami misali dalam pergaulan dengan keluarga.

  6. Seorang ayah yang pengasih yang teliti dalam membezakan hak dan kewajipan bagi setiap isteri dan anak-anak.

  7. Seorang ketua perang yang mahir dan penuh dedikasi.

  8. Sebagai seorang muslim yang teliti dan adil dalam beribadat kepada Allah, bergaul dan bergurau dengan keluarga dan sahabat-sahabatnya.

  Tidak syak lagi bahawa sesungguhnya pengahayatan Sirah Nabi adalah merupakan sesuatu yang amat penting bagi mengangkat martabat manusia dengan menjadikan contoh tauladan dan ikutan oleh pelbagai lapisan masyarakat. Kita sebagai seorang muslim diwajibkan untuk menyanjung dan mencotohi Rasulullah dalam setiap perlakuan kita seharian kerana akhlak Nabi adalah merupakan akhlak Islam. Dengan mengamalkan akhlak Nabi inilah dapat menjamin kesejahteran hidup manusia di dunia dan juga di akhirat.

  Janganlah kita menjadikan orang lain sebagai contoh ikutan dalam kehidupan kita seharian. Malah lebih teruk penyakit yang melanda umat islam hari ini ialah menyanjung ahlil fussak (orang yang banyak buat maksiat pada Allah) sebagai role model dan ikutan. Bahkan mereka langsung lupa kepada junjungan besar Nabi Muhamad sallallahu alaihi wasallam.

  Reply #7 09 November, 2009, 01:30:37 PM
 • Publish
 • ya betul...
  tanpa sirah kita tidak dapat menambahkan pengetahuan tentang islam

  divider3
  halaqahforum4

   

  Related Topics

    Subject / Started by Replies Last post
  0 Replies
  1791 Views
  Last post 16 October, 2011, 09:57:57 PM
  by sunnatulhuda
  Sirah

  Started by umi muslimah Kisah

  1 Replies
  429 Views
  Last post 08 June, 2012, 10:15:41 AM
  by mama_ziera
  5 Replies
  1049 Views
  Last post 08 October, 2013, 06:36:12 AM
  by Abusofea