Apa Dia Sirah?

Author Topic: Apa Dia Sirah?  (Read 12364 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Delima^Biru

 • *
 • Kembara ku di Kejora Biru
  • View Profile
09 November, 2009, 09:40:33 AM

Istilah yang selalu digunakan
Sirah
Maghazi

Pengertian ~ Sirah adalah riwayat hidup ataupun jalan perjuangan yang dilakukan oleh Rasulullah saw.

Sumber ambilan sirah / Metodologi Kajian Sirah ~ AL-QURAN DAN HADIS , ULAMA AWALAN , ULAMA SEMASA

Sumber pertama : Al-Quran

Kaitan yang erat antara Nabi dan Qur’an
Menjawab persoalan – Asababun Nuzul
Menceritakan Hukum-hakam
Menegur perlakuan Nabi
Memerihalkan maghazi - Akuan Aishah bahawa akhlak Nabi adalah al-Quran


Sumber kedua: Sunnah

Apa yang disandar kepada perbuatan, perkataan dan pengakuan Rasulullah saw
Berfungsi sebagai:
Penyokong
Penerang
Pengecualian
Mendahulukan Sunan yang sahih
Shamail


Sumber ketiga: Buku-buku tulisan ulama

Ada 2 sumber utama:
Tulisan ulama terdahulu yang lebih muktabar, terutamanya yang ditulis oleh Ibn Ishak dan dihurai semula oleh Ibn Hisham.

Tulisan ulama kemudian- kebanyakannya menjadikan karya ibn Hisham sebagai asas.


Delima^Biru

 • *
 • Kembara ku di Kejora Biru
  • View Profile
Reply #1 09 November, 2009, 09:43:42 AM

Penghimpun Sirah Awalan

Ulama’ abad pertama hijriah.

Urwah Ibn Al-Zubair Bin al-Awwam (92 H),
Abban Bin Usman Bin Affan (105 H),
Syuhrabil Bin Saad (123 H),
Wahab Bin Munabbih (110 H)
dan Ibnu Syihab al-Zuhri (124 H).

Ulama’ abad kedua, antaranya

Muhammad bin Ishaq (Ibn Ishak) (152 H),
Muhammad bin Saad (Ibn Saad) (130 H)
al-Waqidi (203 H)

Delima^Biru

 • *
 • Kembara ku di Kejora Biru
  • View Profile
Reply #2 09 November, 2009, 09:47:06 AM

Sejarah Penulisan Sirah


Zaman Rasul dan sahabat, tidak menulis selain al-Quran
Muawiyah perintahkan Ubaiyd Syarha menulis sejarah lama bangsa Arab
A Malik Marwan memerintah supaya ditulis kitab berkaitan ilmu
Abban bin Uthman ibn Affan mulakan penulisan

Perkembangan penulisan dilakukan oleh:

Umar A Aziz mahukan umat mempelajari sejarah ghazwah Rasululah
Urwah ibn Zubayr pertama menulis tentang Maghazi
Imam Zuhri juga menulis
Lahir muridnya seperti Muhammad ibn Ishak, Hisham ibn Urwah al-Zubayr
Selepas itu muncul tulisan Ibn Saad, al-Tabari, Ibn Athir, Ibn Kathir, Ibn Khaldun dll

Delima^Biru

 • *
 • Kembara ku di Kejora Biru
  • View Profile
Reply #3 09 November, 2009, 09:50:44 AM

Mengapa Sirah?


Kepentingannya sebagai bahan terbaik untuk memahami Islam zahir dan batin , Islam yang teradun dalam diri Rasulullah.

Mafhum Firman-Nya:
Apa yang dibawa oleh Rasul kepadu kamu maka ambillah, manakala yang dilarang oleh Rasul, maka tinggalkanlah.(al- Hasyr, 7)


Kepentingannya sebagai contoh yang hidup dalam diri manusia yang dipilih oleh Allah.

~Rasulullah sebagai uswatun hasanah
~Baginda merupakan ikutan terbaik dalam semua aspek kehidupan
~Menjadi peringatan dan sempadan kepada manusia kemudian
~Rakaman kejayaan yang kekal dan mampu oleh manusia biasa

Delima^Biru

 • *
 • Kembara ku di Kejora Biru
  • View Profile
Reply #4 09 November, 2009, 09:58:30 AM


Kepentingan Sirah Dalam Islam


وَكُلاًّ نَقُصُّ عَلَيْكَ مِنْ أَنْبَاءِ الرُّسُلِ مَا نُثَبِّتُ بِهِ فُؤَادَكَ وَجَاءَكَ فِي هَذِهِ الْحَقُّ وَمَوْعِظَةٌ وَذِكْرَى لِلْمُؤْمِنِينَ
Maksudnya: "Dan tiap-tiap berita dari berita Rasul-rasul itu, kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad), untuk menguatkan hatimu dengannya. Dan telah datang kepadamu dalam berita ini kebenaran dan pengajaran serta peringatan bagi orang-orang yang beriman."-( Surah Hud, 11:120)نَحْنُ نَقُصُّ عَلَيْكَ أَحْسَنَ الْقَصَصِ بِمَا أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ هَذَا الْقُرْآنَ وَإِنْ كُنتَ مِنْ قَبْلِهِ لَمِنْ الْغَافِلِينَ

Maksudnya : "Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) seindah-indah kisah dengan jalan Kami wahyukan kepadamu Al-Quran ini, padahal sebenarnya engkau sebelum datangnya wahyu itu, adalah dari orang-orang yang tidak pernah menyedari akan halnya."(Surah Yusuf, 12:3)


لَقَدْ كَانَ فِي قَصَصِهِمْ عِبْرَةٌ لأُوْلِي الألْبَابِ مَا كَانَ حَدِيثًا يُفْتَرَى وَلَكِنْ تَصْدِيقَ الَّذِي بَيْنَ يَدَيْهِ وَتَفْصِيلَ كُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ

Maksudnya : "Demi sesungguhnya, kisah Nabi-nabi itu mengandungi pelajaran yang mendatangkan iktibar bagi orang-orang yang mempunyai akal fikiran. (Kisah Nabi-nabi yang terkandung dalam Al-Quran) bukanlah ia cerita-cerita yang diada-adakan, tetapi ia mengesahkan apa yang tersebut di dalam Kitab-kitab ugama yang terdahulu daripadanya, dan ia sebagai keterangan yang menjelaskan tiap-tiap sesuatu, serta menjadi hidayah petunjuk dan rahmat bagi kaum yang (mahu) beriman."-(Surah Yusuf, 12:111)لإِيلافِ قُرَيْشٍ(1)إِيلافِهِمْ رِحْلَةَ الشِّتَاءِ وَالصَّيْفِ(2)فَلْيَعْبُدُوا رَبَّ هَذَا الْبَيْتِ(3)الَّذِي أَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَآمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ(4

Maksudnya : "Kerana kebiasaan aman tenteram kaum Quraisy (penduduk Mekah). (Iaitu) kebiasaan aman tenteram perjalanan mereka (menjalankan perniagaan) pada musim sejuk (kenegeri Yaman) dan pada musim panas (ke negeri Syam). Maka hendaklah mereka menyembah Tuhan yang menguasai rumah (Kaabah) ini. Tuhan yang memberi mereka penghidupan: menyelamatkan mereka dari kelaparan dan mengamankan mereka dari ketakutan."(Surah Quraisy, 106:1-4)

Delima^Biru

 • *
 • Kembara ku di Kejora Biru
  • View Profile
Reply #5 09 November, 2009, 12:44:52 PM

Kepentingannya: Penyelesai kepada masalah umat

Belenggu umat seperti:

Kehilangan adab
Kemunculan pemimpin palsu
Keghairahan pengaruh hedonisme
Resapan pengaruh sekularisme penjajah
Kehilangan jati diri

- Sirah sebagai jalan keluar kepada kemelut

Reply #6 09 November, 2009, 01:12:41 PM
KEPENTINGAN SIRAH NABI DALAM MEMAHAMI ISLAM
Rujukan : Fikh Sirah oleh Said Ramadhan Al buti

Tujuan kita mempelajari Sirah Nabi adalah bukan sekadar untuk mengetahui kejadian-kejadian bersejarah yang telah dilalui oleh nabi kita Muhammad sebagaimana kita mempelajari teks-teks sejarah lain.

Di sana terdapat tujuan-tujuan yang lebih penting untuk kita mempelajari sirah Rasululullah. Apabila menghayati sirah nabi, seseorang islam itu akan lebih memahami hakikat Islam. Ini kerana hakikat Islam itu sendiri keseluruhannya terkandung dalam keperibadian Rasulullah dan seluruh perjalanan hidupnya.

Di antara objektif utama kita menghayati sirah Rasululullah boleh disimpulkan seperti berikut:

1. Memahami syakhsiah peribadi Nabi Muhammmad SAW melalui riwayat hidupnya dan suasana yang dialami dalam hidupnya. Dengan menghayati syakhsiah dan kehidupan ini dapat menguatkan keyakinan kita bahawa Nabi Muhammad bukan sahaja pintar di kalangan kaumnya bahkan telah di bantu oleh bantuan wahyu yang telah diturunkan kepadanya dari sisi Allah yang maha kuasa.

2. Supaya manusia seluruhnya dapat menjadikan Nabi sebagai suri tauladan ataupun role model yang paling utama dalam setiap aspek kehidupan. Menjadikan kehidupan rasul sebagai ikutan tanpa ragu dan syak. Kalaulah manusia mencari seseorang yang boleh menjadi role model lengkap dalam setiap aspek kehidupan, mereka tidak akan menjumpainya melainkan ianya wujud dalam diri nabi Muhammad. Oleh sebab itulah Allah telah menyifatkan baginda sebagai Qudwah hasanah (contoh tauladan) bagi seluruh manusia sebagaimana firman Allah dalam surah Al Ahzab ayat ke 21:

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا
Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang)

3. Penghayatan Sirah Nabi memudahkan kita memahami dan menghayati kandungan kitab suci (al-Quran) dan dapat merasai kemanisan dan kehendak al-Quran. Ini kerana terdapat banyak ayat-ayat al-Quran yang menceritakan kejadian dan peristiwa yang telah dialami oleh Rasulullah dan bagaimana Rasulullah menghadapinya.

4. Seorang Muslim dapat mengumpul sebanyak mungkin maklumat yang tepat berkaitan dengan pengetahuan islam. Maklumat dan pengetahuan ini meliputi setiap aspek yang berkaitan aqidah, hukum hakam, akhlak dan seebagainya.

5. Menjadi contoh tauladan yang paling baik kepada pendidik dan juga pendakwah Islam dalam mendidik dan menyebarkan dakwah kepada manusia. Rasulullah adalah seorang guru, pemberi nasihat dan pendidik yang tak kenal erti jemu.Baginda telah mencuba pelbagai cara yang berkesan untuk menyampaikan dakwahnya.

Sesungguhnya kehidupan Rasulullah seluruhnya adalah role model atau pun suri tauladan yang perlu kita sanjung.

1. Baginda adalah merupakan contoh yang jelas sebagai seorang remaja dan pemuda yang baik dan berakhlak mulia sehinggalah beliau digelar al amin di kalangan kaumnya.

2. Pendakwah atau pendidik yang paling cemerlang dalam menyeru umat manusia kepada Allah Taala dengan menggunakan konsep hikmah dan mauizah hasanah (peringatan dengan cara yang baik).

3. Seorang yang tidak pernah putus asa dalam dakwahnya. Telah mencuba pelbagai cara dan jalan untuk menyampaikan risalahnya.

4. Seorang ketua negara yang memegang kuasa politik yang paling tinggi. Mentadbir setiap urusan politik dengan penuh hikmah dan kebijaksanaan.

5. Seorang suami misali dalam pergaulan dengan keluarga.

6. Seorang ayah yang pengasih yang teliti dalam membezakan hak dan kewajipan bagi setiap isteri dan anak-anak.

7. Seorang ketua perang yang mahir dan penuh dedikasi.

8. Sebagai seorang muslim yang teliti dan adil dalam beribadat kepada Allah, bergaul dan bergurau dengan keluarga dan sahabat-sahabatnya.

Tidak syak lagi bahawa sesungguhnya pengahayatan Sirah Nabi adalah merupakan sesuatu yang amat penting bagi mengangkat martabat manusia dengan menjadikan contoh tauladan dan ikutan oleh pelbagai lapisan masyarakat. Kita sebagai seorang muslim diwajibkan untuk menyanjung dan mencotohi Rasulullah dalam setiap perlakuan kita seharian kerana akhlak Nabi adalah merupakan akhlak Islam. Dengan mengamalkan akhlak Nabi inilah dapat menjamin kesejahteran hidup manusia di dunia dan juga di akhirat.

Janganlah kita menjadikan orang lain sebagai contoh ikutan dalam kehidupan kita seharian. Malah lebih teruk penyakit yang melanda umat islam hari ini ialah menyanjung ahlil fussak (orang yang banyak buat maksiat pada Allah) sebagai role model dan ikutan. Bahkan mereka langsung lupa kepada junjungan besar Nabi Muhamad sallallahu alaihi wasallam.

Reply #7 09 November, 2009, 01:30:37 PM
ya betul...
tanpa sirah kita tidak dapat menambahkan pengetahuan tentang islam

Reply #8 12 November, 2014, 04:13:21 PM
Allah telah redha Muhammad menjadi Ikutan yang baik bagi manusia
maksudnya sirah itu, autobiography Muhammad ibni Abdullah, saw
Life of Muhammad saw

syarah berkaitannya ada dalam bentuk CD audio, oleh syeikh anwar
InshaAllah boleh menambah kepercayaan dan kasih akan baginda

silakan ya

:)   
Duk mereben apa nih halqum al-ahibbatu, dol samdol.
Berterabur macam peluru kapor.

Reply #9 13 November, 2014, 04:06:25 PM
Cukup2 lah tu dengan pelbagai jelmaan baru wahai al baab. Daftarlah berpuluh nickname baru pun orang tetap kenal.

Reply #10 14 November, 2014, 06:38:50 PM
Sirah adalah perjalanan hidup muhammad rasulullah saw
sebab itu ada ceramah di dada internet dengan namanya, life of muhammad - mekah dan madinah
jika ada yang nak download bolehlah ke sini http://www.kalamullah.com/index.html

banyak pelajarannya telah di upload
website itu oleh syeikh anwar al awlaki

inshaAllah ya

Reply #11 15 November, 2014, 01:03:20 AM
Sirah adalah perjalanan hidup muhammad rasulullah saw
sebab itu ada ceramah di dada internet dengan namanya, life of muhammad - mekah dan madinah
jika ada yang nak download bolehlah ke sini http://www.kalamullah.com/index.html

banyak pelajarannya telah di upload

 
website itu oleh syeikh anwar al awlaki

inshaAllah ya

   Lemahnya pendapat. Tak sesuai langsung.

Reply #12 15 November, 2014, 10:13:30 AM
Sirah adalah perjalanan hidup muhammad rasulullah saw
sebab itu ada ceramah di dada internet dengan namanya, life of muhammad - mekah dan madinah
jika ada yang nak download bolehlah ke sini http://www.kalamullah.com/index.html

banyak pelajarannya telah di upload

 
website itu oleh syeikh anwar al awlaki

inshaAllah ya

   Lemahnya pendapat. Tak sesuai langsung.

Lemah bila tak ikut kebenran islam
Lemah bila ingat pandai menafsir alquran sewenang wenang
tak ingat muhkamat dan mutasyabihat, merasa diri tahu apa tersirat, padahal hanya bisikan nafsu syaitan

apakah yang tiada? bukankah Dia bertanya, siapakah yang lebih baik amalnya?
bolehkah amal memasukkan diri ke syurga?
jangan ada ingatan sebegitulah, jika kamu nak hitung nikmat Allah kepadamu, tak terhitung

jika ada terasa akulah yang benar, Rasulullah muhammad dah pernah beritahu yahudi, mintalah mati sekarang, tahulah kebenarannya nanti

subhanallah

Reply #13 15 November, 2014, 01:11:20 PM
:)
     Pengguna takjuga berguna selagi ada Yahudi di sana tetapi tidak dapat berhukum ke atas diri.  Mana ada  untuk menafsir Al Quran dengan sewenang-wenangnya itulah Yahudi selagi berTuhankan makluk.
   Bila keluar sahaja kalam sudah menggambarkan  kedudukan diri kerana akuan itulah menunjukkan siapa diri itu.  Kalamullah tidak pernah menipu sesiapa, malah bagaimana tipu daya pun telah dinyatakan Allah dalam Al Quran. 
  Yahudi mati jangan disamakan dengan yang islam , sepatutnya yang islam itu jangan mati tanggal iman.  Sekadar berpesan-pesan.

Reply #14 15 November, 2014, 01:46:07 PM
Yahudi tidak mahu menerima kebenran islam, itu sebab kekal sebagai yahudi

Sirah muhammad itu adalah cara hidup muhammad saw yang Allah telah redha, sebagi ikutan bagi kita, jika kita katakan sudah sempurna lah apa yang muhammad saw sampaikan

begitulah maksud mencintai Allah dan Rasul, lebih dari sekaliannya

Islam itu cara hidup, Allah telah redha ada ayat ayat tentangnya
silakanlah sebab tuan tuan semua nya orang alim

subhanallah

Reply #15 15 November, 2014, 02:03:50 PM
   Islam satu cara hidup samalah Yahudi pun ada satu cara hidup.
Islam bukan satu cara hidup tetapi Islam itu lebih tinggi dari satu cara hidup iaitu patuh dan tegah dari mensyirikkan Allah supaya jelas lebih tinggi dari satu cara hidup mensyirikkan Allah.

   Faham Yahudi satu cara hidup bukan cara Islam yang lebih tinggi dan bukan sama seperti mereka-reka pengguna takjuga menerangkan perihal yang sebenar.

Reply #16 15 November, 2014, 02:16:34 PM
tak baca surah muhammad ke tuan

dunia yakni cara hidup ini hanyalah, permainan dan senda gurau, bawaan yahudi dan nasrani, kecuali kamu beriman dan beramal soleh, itulah cara hidup islam

kamu ingat cara hidup islam itu samakah dengn  cara hidup selainnya

betullah tu sebab tak ada cintakan Islam yang muhammad saw dah tunjuk
bagaikan munafik, tak sedar kehebatan islam, subhanallah

Reply #17 15 November, 2014, 08:51:36 PM
tak baca surah muhammad ke tuan

dunia yakni cara hidup ini hanyalah, permainan dan senda gurau, bawaan yahudi dan nasrani, kecuali kamu beriman dan beramal soleh, itulah cara hidup islam

kamu ingat cara hidup islam itu samakah dengn  cara hidup selainnya

betullah tu sebab tak ada cintakan Islam yang muhammad saw dah tunjuk
bagaikan munafik, tak sedar kehebatan islam, subhanallah

Tidak perlu soloroh yang bukan-bukan.  Tidak bercerai dan tidak bersekutu dengan Allah mesti jelas.   

Reply #18 16 November, 2014, 02:25:07 PM
Tidak bercerai dan tidak bersekutu dengan Allah mesti jelas

apakah ada dalil dari alQuran dan juga hadis, berkaitan kenyataan itu
sebab segala galanya sudah sempurna dan ada bukti tulisannya, melalui alquran dan sunnah
agar masing masing diri, tidak terburu nafsu

silakan beri pencerahan ya

Reply #19 16 November, 2014, 05:32:22 PM
Tidak bercerai dan tidak bersekutu dengan Allah mesti jelas

apakah ada dalil dari alQuran dan juga hadis, berkaitan kenyataan itu
sebab segala galanya sudah sempurna dan ada bukti tulisannya, melalui alquran dan sunnah
agar masing masing diri, tidak terburu nafsu

silakan beri pencerahan ya
Maaf ler yer, saya BUKAN TUKANG KARANG untuk orang lain dengan mudah main kutip-kutip kerana dalam Al Quran telah ada berlambak dalil cuma faham atau tidak, berjumpa atau tidak dengan guru yang menceritakan bagaimana untuk beramal.  Bukan untuk gah itu dan ini. Memadailah dengan hanya ilmu yang sedikit untuk diri beramal.
 .Al Quran dan Hadith bukan sekadar difahami pada tulisan dan perkataan yang dibaca dan hanya diterjemah dari bahasa Arab ke bahasa yang difahami. Disebalik yang tersurat ada yang tersirat untuk diamalkan. Hanya yang ada beza berhukum sahaja yang dapat beramal  Al Quran dan Hadith.
   Setiap saranan Allah merupakan peringatan ,pengajaran,  teguran dan amaran bukan hanya untuk diperkatakan tetapi diamalkan dalam kehidupan seharian. Segalanya telah ada cuma berjumpa atau pun tidak, masih ada orang menceritakan bagaimana untuk beramal Al Quran dengan sebenar maksud saranan Allah.
   Setakat untuk karang dalil tidak mendatangkan menafaat secara copy paste untuk orang lain. Masing-masing yang ingin beramal carilah jalan. Dalil sudah ada dan bukti telah jelas, tidak semudah terburu nafsu hanya menerima tanpa usaha dan dengan mudah dikutip-kutip dari tukang karang. Al Quran dan Hadith bukan ilmu hebah, bukan hanya cerita-cerita, main kutip-kutip.  Perlulah pengorbanan merendah diri dan low profile baharulah mudah dapat kefahaman.

divider3
halaqahforum4