mari bercakap tentang syiar

Author Topic: mari bercakap tentang syiar  (Read 5860 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

20 October, 2009, 08:08:31 AM
Assalamualaikum.

Salah satu faktor dalam memacu dakwah ialah syiar. Saya mendapati umat Islam masih belum sekata dalam menanggapinya. Saya berharap dan optimis (BARANGKALI) halaqah.net ini sesuai jadi wadah umat Islam menentukan keseragaman persepsi ini [kerana tanpa keseragaman persepsi tiada apa keberkesanan dakwah yang dapat diharapkan].

Jadi; mari kita bercakap mengenainya. [Daripada takrif, konsep, prinsip dan perisiannya].

Nota: Semoga Allah melindungi kita semua daripada syaitan yang cuba memesong niat kita sehingga wadah ini bertukar menjadi gelanggang perdebatan orang-orang yang taksub (fanatik) dan ego. 

Wassalam.

Reply #1 20 October, 2009, 08:23:51 AM
Mengikut takrifan umum, Syair yang dicedok daripada bahasa Arab merujuk kepada lambang kebesaran, keagungan atau kemuliaan.

Apabila dicantumkan sebagai syiar Islam - ia membawa maksud sesuatu yang melambangkan keagungan Islam.

Sebagai umat Islam, kita dituntut untuk bukan sahaja menegakkan syiar Islam, malah meninggi-ninggikannya agar kelangsungan syiar ini terus bersinar sepanjang zaman. Insyaallah..


Reply #2 23 October, 2009, 02:50:37 PM
Assalamualaikum.

Agaknya; apa syiar kita yang masih ada? Mari kita tunjuk.

Wassalam.Reply #3 26 September, 2010, 11:06:38 AM
syiar,.. saya masih lagi cari definisi syiar.

Tapi setakat pengetahuan saya, syiar ialah melambangkan sesuatu, pendek kata syiar islam ialah sesuatu yang melambangkan Islam.

Reply #4 26 September, 2010, 11:18:47 AM

Hadis riwayat Anas Radhiyallahu 'anhu , ia berkata:Kaum Ansar enggan melakukan sai antara Shafa dan Marwah sampai turun ayat: Sesungguhnya Shafa dan Marwah itu adalah sebahagian syiar Allah. Maka barang siapa yang beribadah haji ke Baitullah atau berumrah, tiada berdosa untuk melakukan sai antara keduanya,


divider3
halaqahforum4