Buku Keibubapaan

Author Topic: Buku Keibubapaan  (Read 3049 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

08 October, 2009, 08:38:34 AM
 :)

harap dapat rekemen tajuk-tajuk buku keibubapaan yang menarik

 :jaz:
"Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami) dan jadikanlah kami imam kepada orang-orang yang bertaqwa." [Surah Al-Furqan: 74] http://hairilabubakar.blogspot.com/

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #1 08 October, 2009, 08:44:58 AM


1. Pendidikan Anak-Anak Dalam Islam,Jilid satu dan Jilid Dua Abdullah Nasih Ulwah, Pustaka Nasional, Singapura ,1988. PenterjemahSyed Ahmad Semait, cetakan terbaru 2006.


Pendidikan Anak-anak dalam Islam (Jilid 1 & 2)   
Category:   Books
Genre:    Religion & Spirituality
Author:   Abdullah Nasih Ulwan
Masha Allah... its a long overdue book ... but ummi somehow managed to finish reading them (haiz ... after 2 and half years EXCLUDING 8 mths and 16 days of gestation!!!).

These books are essential for both spritual and mentally growth and development of a child (through Islamic teachings and ways). The author has included sufficient information of the rite de passage which anyone could easily follow and apply to their child. Appropriate prayer and hadith are included to support information supplied.

A good piece, indeed Masha Allah!!!
Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
Penal Utama Baitul Muslim


Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #2 09 October, 2009, 08:19:43 PM

Author:
Ahmad Izzudin Al Bayannuni
ISBN:
983-9118-64-1
Pages:
153, Paperback,

Synopsis:

Anak sebagaimana Allah Taala menamakannya dengan "fitnah (ujian) merupakan titipan yang dibebankan oleh-Nya kepada orang tua. Adalah tanggungjawab bersama antara mereka dan para pendidik untuk membentuk peribadi dan perilakunya dengan menerapkan sistem pendidikan yang tepat, sejak usia dini. Kerana anak bagaikan lembaran kertas putih di tangan mereka. Jika mereka melukis dengan baik, tentu ia akan menjadi baik.

Dalam masalah pendidikan anak, seorang Muslim sejati tidak akan keliru dengan berbagai bahasan mengenai sistem pendidikan moden, di mana sebahagian besar tidak lebih dari sekadar teori. Ia telah merasa cukup dengan menyakini landasan agama yang benar serta akhlak yang kukuh.

Pada masa-masa seperti ini, kehadiran buku " Pendidikan Anak Menurut Islam " memang tepat sebagai jawapan terbaik dan tuntutan yang lurus dalam mewujudkan figure-figure Muslim teladan.

Price: RM 8.90

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #3 09 October, 2009, 08:41:22 PM
   
   
Penulis     :Abdullah Nasir Ulwan
Penerbit    :JAKIM
Terbitan    :1998
Harga sebuah   :RM30.00
Sinopsis
Pendidikan anak-anak merupakan sebahagian daripada bidang pendidikan yang diutamakan Islam bagi menyediakan anggota masyarakat yang berpendidikan serta berupaya memikul tanggungjawab di masa hadapan. Oleh itu, umat Islam perlu mengetahui prinsip agama dan cara sewajarnya ketika mendidik anak.

Reply #4 03 May, 2010, 05:03:01 PM
 berisalam

eBook Panduan Didik Anak
RM30.00

http://tingkat5.com/?page_id=376
<a href="http://www.bacaquran2u.com/index.php?ref=tingkat5" target="_blank">Al-Qur'an Terjemah Per Kata + Asbabun Nuzul[/url] | eKamus 18 Kamus dalam 1 | Produk Percuma

Reply #5 20 October, 2010, 06:52:43 PM
 :) Salam..ni merupakan beberapa buah buku keibubapaan yg sangat baik untuk dibaca oleh para ibu bapa,guru-guru dan sesiapa sahaja yg ingin menambah pengetahuan masing2..

1. "Hebatnya Cara Rasulullah Mendidik" - terbitan mustread sdn. bhd,penulis Razali Saaran,
2. "Bila anak-anak bertanya tentang Allah dan alam ghaib inilah 48 jawapannya" - terbitan rijal media sdn. bhd,edaran kemilau publika sdn. bhd,penulisnya Muhammad Muhyidin,
3. "Melahirkan zuriat yang solat" - terbitan Jasmin(Berlian publications sdn. bhd), penulisnya Hana binti Abdul Aziz ash-Shani', penterjemah M.Khoiruddin Rendusara, S.Ag

moga mendapat ilmu yg bermanfaat.. :ins:

Reply #6 24 October, 2010, 10:44:50 PM
Tajuk: 40 Kesilapan Mendidik Anak-anak.
Penulis: Abdul Wahid Baharon
Terbitan: Sabha-DTP Services Sdn Bhd. 1994.

Taktaula ada jual lagi tak buku ni, lama dah.. Kertas dia pun dah kuning. Memang bagus untuk muhasabah cara didikan kita terhadap anak-anak terutama bagi ibubapa yang bekerjaya..
zaujah n aliah yusri.. ummu yusuf ramadhan & nur fatimah mujahidah..

divider3
halaqahforum4