Rahsia Asal Usul Tarian Poco-poco.

*

Author Topic: Rahsia Asal Usul Tarian Poco-poco.  (Read 16749 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Reply #20 18 November, 2009, 10:58:33 PM
  • Publish
  • salam..sayapun pernah join juga poco2 tapi tak minat la..
    join sekali dua terus stop..
    saya suka menari-nari secara bebas di rumah sahaja..
    Tak adalah malu sangat kan..

    Reply #21 18 November, 2009, 11:53:22 PM
  • Publish
  • sekarang poco-poco dah diganti dengan tarian yang Malaysia reka sendiri..tak ingat nama tarian tu..tapi ada unsur gabungan semua kaum di malaysia..kadazan+melayu+india+cina+murut
    ape pandangan kalau camtu..
    "keyakinanku..kepercayaanku..keikhlasanku..dan cintaku hanya milik Allah..peliharalah daku agar sentiasa menjadi hamba yang solehah.."

    Reply #22 20 November, 2009, 10:23:32 PM
  • Publish
  • o0o0o0 gitu yerk...? info baru niey...
    Aku sentiasa ingin menumpahkan darah seorg Zionis!

    Reply #23 21 November, 2009, 12:52:54 AM
  • Publish
  • salam..ummi..tme ksh atas maklumat yg ummi brikan..

    Reply #24 21 November, 2009, 01:01:31 AM
  • Publish
  • bahaya tuh ...saya pun tak tahu perkara ni
    Sila lawati blog saya >>>>http://www.takaful4u.com/

    Reply #25 21 November, 2009, 06:29:29 AM
  • Publish
  • InsyaAllah..Seorang sahabat bermimpi bahawa 2 gitar telah mengeluarkan bunyi...Mari kita fikir-fikirkan..
    w alam..

    Reply #26 29 November, 2009, 02:09:42 PM
  • Publish
  • apa yg pastinya,tinggalkan dulu perkara yg syubhah supaya tak terjatuh dalam perkara yang haram...

    Reply #27 29 November, 2009, 02:54:36 PM
  • Publish
  • Masa ana masih study kat universiti awam tempatan dulu pun, tarian ini dijadikan senaman rasmi dan diajar step by step oleh seorang senior. Ana ikut je sebab tak syak apa2.. Pertengahan tahun baru2 ni pula.. ana turut memeriahkan acara makan malam bersama seorang YB yg turut tampil menari poco2 bersama... Tapi semuanya ana ikut dalam keadaan dhoif yakni tidak tahu asal usul dan meneliti step by step yg menyerupai salib.. Ana rasa memang wajar ditinggalkan kalo tarian ini ada unsur yg mencurigakan atau mengundang rasa was2 tentangnya..
    Ana harap selepas ini akan ada kelompok alim ulamak yg membuat penyelidikan agar fatwa yg bersangkutan dengannya dapat diputuskan jika perlu..

    Reply #28 29 November, 2009, 05:36:20 PM
  • Publish
  • o0o0o0 gitu yerk...? info baru niey...

    J robik kot.

    Reply #29 29 November, 2009, 05:37:54 PM
  • Publish
  • alamak tersalah qoute...sebenarnya nak qoute pandangan an-nisa .

    Reply #30 29 November, 2009, 05:44:26 PM
  • Publish
  • btl la ummi..sy sllu jg poco2..tanpa sdr ada unsur salib sbnrnye..astaghfirullah...3
    ..ramai yang xtau ni ummi..
    bukan mudah memiliki apa yang diingin dalam hidup..
    selagi ia masih berada dalam genggaman,hargai dan sayangilah ia dengan seikhlasnya..
    kerana penyesalan sudah tdk berarti ketika kita kehilangannya..

    Reply #31 29 November, 2009, 05:53:38 PM
  • Publish
  • Salam..

    Benar.. apa yang dibincangkan..
    dengan ilmu yang diperoleh ini akan kita halang dari terus menular..

    InsyaAllah..

    Reply #32 29 November, 2009, 07:11:05 PM
  • Publish
  • salam

    hm..betul ke tarian poco-poco ni berasal dari filipina.bukan apa,kadang kita ni terlalu percayakan forward emel yang tak diketahui dari mana asal usulnya.asal dapat dari emel yang berkaitan tulis sila sebarkan untuk kebaikan orang ramai je terus forward.bagus tu memang bagus,tetapi alangkah bagusnya kalau sekiranya kita berkemampuan untuk mengkaji maka kita mengkaji juga.bukan apa,teringat lagi dulu ada chain mail yang konon astronout neil armstrong dengar azan kat bulan la,balik dia peluk Islam apa smua.skali tu bila dia ada datang lawat Malaysia dan ada orang  bertanyakan kepada dia,dengan jelas dia menafikannya.no such things.rupanya,dalam Malaysia je heboh tentang perkara tu.tak ke rasa malu sendiri dan sedikit sebanyak mencalarkan imej Islam itu sendiri.

    dan sama juga dengan chain mail yang kata,pelakon heroin perempuan dalam cerita harry potter peluk Islam tapi kena seksa apa semua.last skali,dia pun menafikannya.no such things.sekali lagi imej Islam itu tercalar dan menampakkan kebodohan umat Islam sendiri yang terlalu senang percaya mitos lagenda macam tu.sebagaimana para ulama dahulu yang melakukan pelbagai kajian dalam meletakkan hukum,maka sebegitu jugalah umat Islam harus melakukan kajian kepada perkara yang kita mampu dan dalam bidang kita.

    sama juga bila dulu dan mungkin juga sekarang masih ada email berantai kata kat UPM ada gereja yang selalu nak memurtadkan umat Islam.pastu ada cina botak bawa kancil la selalu kasi risalah kristian semua.ist..mengarut la.UPM tu ada chapel bukannya church.chapel ni kecil sikit berbanding church.dari tahun 1998 ataupun mungkin sebelum tu lagi sampai la sekarang,cina botak tu tak mati lagi ke.kuat betul kancil dia.mustahil jawatankuasa masjid UPM tu tak tahu dan tak menyiasat.yang paling tak tahan tu,kalau minum holy water lidah jadi hitam,kena minum air kolah 7 masjid la,pelik betul.kalau punya senang macam tu umat Islam murtad,lebih baik paderi missionary dulu letak je holy water kat telaga dan  biarkan tentera Sultan Salahuddin minum.

    mungkin artikel penyebaran yang berbentuk fitnah bila diletak ayat Quran sikit maka orang Islam mudah la mempercayainya.maka sebab tu la artikel penipuan selalu disolekkan dengan ayat Al-Quran dan sebagainya.ataupun ianya mungkin daripada musuh Islam yang mahu lihat sejauh mana tahap pemikiran umat Islam dengan hanya percaya terhadap sesuatu perkara tanpa usul selidik.lepas dikaji kelemahan maka mudahlah ia menyerang melalui pemikiran.dan bila tidak bersikap analitikal dan kritis,maka senanglah penipuan dan fitnah disebarkan dan menggugat perpaduan muslim.last skali,senang macam tu je dia datang serang seperti mana british buat dulu di tanah melayu.dan seperti mana berlakunya perang saudara dikalangan masyarakat melayu silam dan kemudian terjadi campur tangan inggeris seperti mana yang kita tahu dalam sejarah.

    hati-hati sama dengan perang saraf.mungkin ia mahu melaga-lagakan antara kristian dan Islam di Malaysia ni supaya timbul syak wasangka dan terjadinya peperangan antara kaum.dan kemudian senang la campurtangan dari negara asing dengan syarat yang berat sebelah.sia-sia kita pergi universiti sebab kita dibebankan dengan tugasan yang memerlukan kita buat kajian dan sebagainya.tetapi kita tak pernah aplikasikan latihan di universiti itu dalam kehidupan tetapi sebaliknya lebih mempercayai email berantai yang tak diketahui siapa penulisnya dan apa yang sudah dilakukannya.kat universiti kita boleh research untuk siapkan tugasan,tetapi bila perkara lain kita jadi macam tiada panduan.lainlah kalau suruh orang lain yang siapkan assignment ataupun meniru dalam buat tugasan.

    berbalik kepada tarian ni, nama poco-poco itu diilhamkan seniman dari Ternete berdarah Ambon iaitu Arie Sapulette, ia bermula apabila beliau menghadiri satu majlis keraian di sebuah daerah berdekatan kampungnya, pada majlis itu beliau melihat seorang gadis gempal menari sejenis tarian dengan bertenaga dan lincah.

    Lantas secara tiba-tiba perkataan poco-poco yang membawa maksud gadis yang tubuhnya berisi dan lincah terbit dari mulutnya. Sejak itu, tarian yang ditarikan mengikut rentak gendang itu terus kekal dinamakan poco-poco sehingga ke hari ini.

    Arie juga menjadi individu yang bertanggungjawab menggubah lagunya yang turut dinamakan poco-poco sejurus beliau berhijrah ke Jakarta pada 1995, lagu poco-poco popular di seluruh Indonesia dan dinyanyikan semula oleh penyanyi tersohor Yopie Latul.

    kalau ada sesiapa yang dapat menunjukkan bukti mengatakan tarian poco-poco berasal dari philippines dan memang dilakukan oleh paderi kristian,maka saya alu-alukan kita saling tambah maklumat.P Ramlee dah tegur orang melayu dalam filemnya,kumpulan ahli fiqir pun tegur juga dalam lirik lagunya tetapi orang kita lebih suka menjadi angguk-angguk,geleng-geleng juga.

    http://chittychat.wordpress.com/2009/08/30/the-origin-of-poco-poco/
    http://www.theminahasa.net/social/stories/pocopoco.html
    http://usmcampusnews.blogspot.com/2009/08/poco-poco-is-it-really-religous-dance.html

    wallahu'alam

    divider3
    halaqahforum4