Anti Oksida - melewatkan penuaan

*

Author Topic: Anti Oksida - melewatkan penuaan  (Read 7174 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Ummi Munaliza

  • *
  • Posts: 14487
  • Anniversary Ke 30
    • View Profile
19 August, 2009, 07:32:03 AM
  • Publish


  • Kebaikan antioksida Bantu atasi masalah penuaan pertingkat ketahanan sel badan

    KONSEP kembali ke alam semula jadi menjadi semakin popular bagi yang ingin memelihara kecantikan dan kesihatan diri. Penggunaan bahan semula jadi khsusunya yang mengandungi antioksida terutama tumbuh-tumbuhan dalam merawat kecantikan juga semakin banyak digunakan dalam produk kecantikan hari ini.

    Menyedari kepentingan antioksida, kebanyakan pengeluar produk berkaitan kecantikan sama ada pemakanan mahupun penjagaan kulit mendakwa produk dihasilkan mengandungi bahan anti oksida khususnya yang menggunakan tumbuh-tumbuhan semula jadi.

    Bagaimanapun sebagai pengguna, harus berhati-hati dengan dakwaan ini kerana antioksida sebenarnya bukanlah sejenis ‘bahan’, tetapi fungsi bahan tertentu yang bertindak secara khusus ke atas kulit. Antara cara paling berkesan bagi memperlahankan kerosakan akibat radikal bebas adalah dengan memakan makanan yang mengandungi antioksida.

    Hasil kajian saintifik juga menunjukkan tumbuh-tumbuhan seperti buah-buahan mengandungi bahan antioksida yang mengekalkan kesihatan dan mencegah pelbagai jenis penyakit dialami manusia hari ini. Antaranya, buah quince yang terkenal dengan warna kuning keemasan ini, dikatakan kaya dengan antioksida yang bermanfaat untuk awet muda.


    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14487
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Reply #1 19 August, 2009, 07:33:14 AM
  • Publish

  • INFO: ANTIOKSIDA

        * Amat penting bagi menentang radikal bebas yang menyebabkan masalah penuaan dan pelbagai penyakit lain seperti barah. Radikal bebas masuk ke tubuh apabila kita menyedut udara yang tercemar seperti asap rokok. Ini menyebabkan berlaku proses pengoksidaan yang merosakkan sel sihat dan menyebabkan anda tampak tua dan kurang sihat. Bagi mengatasinya, antioksida digunakan bagi mengawal proses pengoksidaan ini.

        * Antioksida adalah penawar semula jadi yang boleh mengawal dan menyingkir radikal bebas. Ia memperkukuhkan ketahanan sel badan dan merangsang pembaikan sel dengan pantas dan juga dapat membaiki DNA yang rosak akibat radikal bebas itu.

        * Lebih menarik, antioksida juga terbukti dapat memperlahankan proses penuaan kerana antioksida adalah pembersih dalaman badan dan pengawet muda dengan meneutralkan radikal bebas, selain memainkan peranan penting bagi membina dan mengekalkan kekebalan badan. Ini berlaku dengan menggalakkan gerak balas dalaman yang meningkatkan kebolehan badan untuk menangkis organisme pembawa penyakit yang menyerang badan seperti bakteria dan virus serta organisme lain yang menyumbang kepada proses penuaan.

        * Mengamalkan pemakanan seimbang dan pelbagai makanan yang kaya dengan antioksida dalam menu harian dapat membekalkan badan dengan bekalan antioksida secukupnya.

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14487
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Reply #2 19 August, 2009, 08:31:03 AM
  • Publish

  • KIWI KAYA ANTIOKSIDA


    Buah kiwi yang juga dikenali sebagai ‘Chinese Gooseberry’ ditemui oleh ahli Botani Eropah, Robert Fortune pada 1845 di Tze Valley, China. Dari aspek kesihatan, kiwi merupakan salah satu buah yang tinggi nilai gizinya. Selain sebagai sumber vitamin C dan kalium, kiwi yang berwarna hijau mengandungi fitokimia klorofil, enzim ‘actinidin’ dan antioksida. Jus kiwi dapat menghalang pembentukan ‘nitrosamine’ dari nitrat di dalam makanan. Ia juga disebabkan oleh adanya vitamin C dan fitokimia di dalam buah tersebut. Nilai gizi kiwi per 100 gm: kalori (42), serat (1.6), kalium (250) dan vitamin C (51).
    « Last Edit: 25 December, 2009, 02:25:53 PM by Ummi Munaliza »

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14487
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Reply #3 12 October, 2009, 10:01:37 AM
  • Publish

  • Jus oren ditambah kalsium, antioksidan

    MASYARAKAT kini tidak hanya berpuas hati dengan minuman oren biasa, sebaliknya mencari khasiat tambahan dalam minuman seharian mereka.

    Antioksidan dan kalsium antara kebaikan tambahan seperti diketengahkan rangkaian jus oren baru, Tropicana Juice Plus CalciumBoost dan Tropicana Juice Plus AntioxidantBoost.

    Kedua-duanya diperbuat daripada jus oren semula jadi yang ditambah dengan kalsium atau antioksidan, dihasilkan untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat daripada masyarakat Malaysia terhadap produk yang menepati keperluan kesihatan dan kesejahteraan.

    "Masyarakat Malaysia hari ini semakin mementingkan kesihatan justeru, jus berkenaan adalah pilihan untuk mereka yang sibuk bagi memenuhi keperluan untuk kekal sihat," kata Pengurus Pemasaran Permanis Sdn Bhd (Permanis), Hemalatha Ragavan.

    Tulang dan gigi yang kuat sememangnya perlukan jumlah kalsium mencukupi. Oleh itu, antara sajian menyelerakan pada waktu pagi adalah segelas Tropicana Juice Plus CalciumBoost untuk membantu memenuhi 30 peratus keperluan kalsium individu setiap hari.

     Ia juga kaya dengan vitamin A, C dan D manakala vitamin D khususnya, amat penting untuk kesihatan tulang dan tubuh yang diperlukan bagi penyerapan kalsium dengan lebih berkesan.

    Tropicana Juice Plus AntioxidantBoost pula diperkaya dengan vitamin A, C dan E yang membantu memperkuatkan sistem ketahanan (imun) tubuh.

    Segelas jus oren berserta khasiat tambahan ini memberikan 30 peratus keperluan vitamin C dan 50 peratus keperluan vitamin E seharian.

    Rangkaian Tropicana Juice Plus yang boleh didapati pada harga RM7.99 itu tidak mengandungi bahan pengawet dan pewarna serta perasa tiruan. Pelancarannya baru-baru ini diadakan bersama peraduan Tropicana Live.Love.Life yang kini bermula hingga 31 Oktober 2009.

    Pemenang peraduan terbabit membawa pulang hadiah utama sebuah kereta BMW 3 Series. Permanis turut menghadiahkan 10 televisyen LCD 42", 15 sistem teater rumah, 30 kamera digital dan 50 hadiah wang sagu hati bernilai RM500 setiap satu.

    Untuk maklumat lanjut mengenai peraduan berkenaan, layari http://www.tropicanatwister.com.my.

    Kasihsayangku123

    • *
    • Posts: 137
      • View Profile
    Reply #4 12 October, 2009, 10:21:01 AM
  • Publish

  • Khasiat makan bijian penuh




    KIAN ramai yang mengamalkan pengambilan bijian penuh. Apakah sebenarnya bijian penuh?

    Bijian penuh mengekalkan semua tiga bahagian bijian serta sumber serat, karbohidrat, protein, vitamin B, zat besi, zink, kalsium dan magnesium yang baik.

    Ia juga kaya dengan antioksidan dan bahan tumbuhan semula jadi yang membantu mengekalkan kesihatan yang baik.

    Ciri bijian penuh ialah tanpa kolesterol, rendah lemak serta lemak tepu dan secara semula jadi tanpa lemak trans.

    Beberapa kebaikan bijian penuh termasuk membantu menangani berat badan dan mengawal kegemukan. Pengambilannya juga membantu mengurangkan risiko penyakit kencing manis jenis-2, melindungi daripada kanser kolon, melindungi daripada strok dan penyakit jantung, mengekalkan pergerakan usus serta mengurangkan kolesterol dan tekanan darah.

    http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Monday/Hati/20090706085839/Article/index_html

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14487
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Reply #5 25 December, 2009, 02:17:22 PM
  • Publish

  • Tomato -buah antioksida



    Tomato buah berwarna merah dan boleh dimakan mentah. Namun, bukan semua orang menggemarinya! Tahukah anda tomato mengandungi pelbagai khasiat tersendiri, termasuk membantu mencegah penyakit berbahaya?


    Warna merah itu ialah disebabkan likopena, iaitu karotenoid atau sebatian semula jadi yang memberikan warna merah kepada tomato dan pelbagai khasiat kebaikan antioksidan semula jadi yang baik untuk kesihatan badan.


    Selain mempunyai kebaikan antioksidan, makanan yang mengandungi likopena itu juga boleh mengurangkan risiko beberapa jenis kanser dan penyakit jantung. Hasil kajian pakar penyelidik asing mendapati bahawa kandungan likopena begitu tinggi dalam pes tomato, sos tomato dan jus tomato.

    Kenapa anda perlu mengambil buah-buahan yang kaya dengan anti-oksida? Berikut ialah fungsi dan kelebihan anti-oksida untuk tubuh badan kita :


    * Membantu memulihkan kesihatan sel dan tisu badan
    * Melancarkan perjalanan darah
    * Menghalang pembengkakan dan keradangan
    * Bertindak sebagai bahan anti bakteria, anti virus, anti kanser dan pelindung kepada alahan
    * Membantu meningkatkan kekuatan dan keanjalan salur darah
    « Last Edit: 25 December, 2009, 02:24:05 PM by Ummi Munaliza »

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14487
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Reply #6 25 December, 2009, 02:22:45 PM
  • Publish
  • Delima Cerahkan Kulit dan kaya dengan anti oksida



    Ekstrak buah-buahan biasanya digunakan dalam industri kesihatan dan penjagaan kulit kerana buah-buahan kaya dengan vitamin. Sebagai contoh, buah delima yang ada digunakan dalam rawatan kosmetik kerana kaya dengan vitamin dan kandungan terapeutik.

    Mengikut kepercayaan masyarakat Cina, buah ini telah dibawa ke China oleh Disnasti Han kira-kira 100 tahun Sebelum Masihi. Ia telah digunakan sejak berabad yang lalu sebagai bahan perubatan tradisional.

    Buah yang berasal dari Timur Tengah ini dalam bahasa Perancis dipanggil pomegranate yang bermakna epal yang berbiji banyak. Ia mengandungi efek ekstrogenik, mengurangkan gangguan menopos dan mencegah kanser reproduksi.

    Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa buah delima mengandungi bahan anti-oksidan (flavonoids) yang merangsang pengeluaran elastin dan kolagen sihat. Anti-oksidan diperlukan bagi meneutralkan dan melindungi sel kulit daripada kerosakan selular yang disebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas memusnahkan komponen selular penting yang menyebabkan sel kulit dihasilkan semula dan menyebabkan kulit nampak berusia dan kusam.

    Buah delima mengandungi kandungan aktif yang merupakan agen pencerah kulit yang berkesan. Ia dapat mengenali bahagian yang berpigmentasi dan menghentikan komunikasi di antara sel bagi menghasilkan melanin.

    Berbeza dengan agen pencerah yang lain seperti asid askorbik, buah delima mengurangkan jumlah DOPA-positif melanocytes di dalam epidermis kulit yang menghadapi radang ultraungu (UV).

    Buah delima juga mempunyai keupayaan bagi memperbaiki tahap kekeringan dan menjadikannya sebagai bahan aktif yang ideal bagi rawatan muka sama ada untuk tujuan mencerah, menyeri, melembap dan anti penuaan.



    cahayalurus

    • *
    • Posts: 1291
      • View Profile
    Reply #7 25 December, 2009, 02:25:56 PM
  • Publish
  • Ummi, nak tanya mengenai iklan Nescafe tu, Maya Karin sebut ia mengandungi antioksida jugakkan? maksudnya baguslah kopi ni atau terhad kepada Nescafe sahaja?
    Mrs. Ikan Pari

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14487
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Reply #8 25 December, 2009, 02:30:10 PM
  • Publish
  • Bahan antioksida



    Bahan antioksida merupakan bahan kimia yang diperlukan tubuh untuk meneutralkan radikal bebas dan mencegah kerosakan yang ditimbulkan oleh radikal bebas terhadap sel normal, protein, dan lemak. Bahan ini menstabilkan radikal bebas dengan melengkapkan kekurangan elektron yang dimiliki radikal bebas, dan menghambat terjadinya reaksi berantai dari pembentukan radikal bebas yang dapat menimbulkan tekanan oksidatif.

    Ada beberapa bentuk bahan antioksida, di antaranya vitamin, mineral, dan fitokimia. pelbagai jenis bahan antioksida ini berkerja bersama dalam melindungi sel normal dan meneutralkan radikal bebas.

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14487
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Reply #9 25 December, 2009, 02:34:08 PM
  • Publish
  • Ummi, nak tanya mengenai iklan Nescafe tu, Maya Karin sebut ia mengandungi antioksida jugakkan? maksudnya baguslah kopi ni atau terhad kepada Nescafe sahaja?




    Salah satu hasil kajian yang dijalankan sejak lima tahun lalu mendedahkan pengambilan kopi menawarkan manfaat kepada pesakit parkinson dan diabetes jenis II. Malah kajian oleh penyelidik di Sekolah Kesihatan Awam Harvard turut menyenaraikan fakta tentang melindungi seseorang daripada penuaan yang menjadi satu lagi nilai tambah kelebihan kopi.

    Faktor tersebut didorong oleh beberapa perkara terutamanya kandungan kafein di dalam kopi, selain fungsi antioksida yang tinggi dalam bijian ini. Kandungan kafein dalam 200 gram kopi, contohnya mencecah 135 mg, berbanding teh yang hanya sekitar 35 mg.

    Menurut penyelidik nutrisi, Michael Leitzmann, hasil kajian mendapati kumpulan responden yang mengambil minuman kopi secara teratur dalam tempoh kajian selama lima tahun mendapati kurang 80 peratus risiko daripada mereka diserang parkinson.

    Selain itu, hasil kajian gabungan dari beberapa pusat penyelidikan seperti Universiti Scranton, Universiti Athens dan Universiti Keio, Tokyo merumuskan kopi berupaya mengurangkan tekanan darah tinggi dan menjadi antioksida mengurangkan risiko kanser, sakit jantung dan strok.

    Profesor kimia dari Texas, Dr. Joe Vinson pula menjelaskan, antioksida yang dimiliki kopi berfungsi seperti ¡®tentera¡¯ yang menjadi perisai tubuh daripada radikal bebas.

    Manusia terdedah kepada radikal bebas daripada oksigen yang disedut, gula dan sebagainya sehingga mengundang pelbagai penyakit kronik. Antioksida membantu mengurangkan kemungkinan serangan kanser, jantung dan strok, katanya. Atas manfaat itu, Dr. Vinson mencadangkan kepada orang ramai agar menikmati secawan kopi sehari.

    Secawan sudah cukup. Ia adalah satu jumlah yang sudah optimum untuk memberi manfaat kepada jantung, katanya yang turut mengakui terdapat kajian yang menyatakan kopi baik untuk kesuburan lelaki, selain menggalakkan sperma berenang lebih aktif.

    Namun, katanya, dalam beberapa penelitian, kopi tidak digalakkan diambil oleh kalangan wanita mengandung dalam kuantiti yang besar.

    * Hospital Christchurch, New Zealand, menyatakan wanita hamil yang mengambil kopi terlalu kerap melahirkan bayi yang sukar bernafas ketika dilahirkan.
    * Manakala, kajian dari Institut Karolinska, Sweden, menyatakan wanita yang mengambil 100 mg kafein sehari mudah berisiko mengalami keguguran, kata Vinson


    Perhatian:

    Ini terhad kepada kopi sahaja , tidak kepada Nescafe. sekarang ini ada dakwaan bahawa nescafe yang menggunakan krimer dari bahan susu tiruan yang mendatangkan mudarat kepada kesihatan.
    « Last Edit: 25 December, 2009, 02:37:18 PM by Ummi Munaliza »

    cahayalurus

    • *
    • Posts: 1291
      • View Profile
    Reply #10 25 December, 2009, 02:36:37 PM
  • Publish
  • Terima kasih, Ummi untuk info yang bermanfaat itu.

    khalila

    • *
    • Posts: 957
      • View Profile
    Reply #11 25 December, 2009, 03:10:48 PM
  • Publish
  • Betulkah kalau ada penyakit batu karang kita kena elakkan makan tomato??

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14487
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Reply #12 25 December, 2009, 03:48:08 PM
  • Publish
  • Betulkah kalau ada penyakit batu karang kita kena elakkan makan tomato??

    Bagi individu yang mengalami masalah batu karang, elakkan makan buah tomato kerana buah tomato mengandungi  makanan kaya asid oksalik.

    maharcinta5740

    • *
    • Posts: 555
    • Aku Hamba Allah...
      • View Profile
    Reply #13 25 December, 2009, 05:08:02 PM
  • Publish

  • INFO: ANTIOKSIDA

        * Amat penting bagi menentang radikal bebas yang menyebabkan masalah penuaan dan pelbagai penyakit lain seperti barah. Radikal bebas masuk ke tubuh apabila kita menyedut udara yang tercemar seperti asap rokok. Ini menyebabkan berlaku proses pengoksidaan yang merosakkan sel sihat dan menyebabkan anda tampak tua dan kurang sihat. Bagi mengatasinya, antioksida digunakan bagi mengawal proses pengoksidaan ini.

        * Antioksida adalah penawar semula jadi yang boleh mengawal dan menyingkir radikal bebas. Ia memperkukuhkan ketahanan sel badan dan merangsang pembaikan sel dengan pantas dan juga dapat membaiki DNA yang rosak akibat radikal bebas itu.

        * Lebih menarik, antioksida juga terbukti dapat memperlahankan proses penuaan kerana antioksida adalah pembersih dalaman badan dan pengawet muda dengan meneutralkan radikal bebas, selain memainkan peranan penting bagi membina dan mengekalkan kekebalan badan. Ini berlaku dengan menggalakkan gerak balas dalaman yang meningkatkan kebolehan badan untuk menangkis organisme pembawa penyakit yang menyerang badan seperti bakteria dan virus serta organisme lain yang menyumbang kepada proses penuaan.

        * Mengamalkan pemakanan seimbang dan pelbagai makanan yang kaya dengan antioksida dalam menu harian dapat membekalkan badan dengan bekalan antioksida secukupnya.


    MINYAK BIJI ANGGUR JUGA KAYA DENGAN ANTIOKSIDA

    Biji anggur mengandungi Oligometric Proantho Cyanidin atau OPC yang merupakan bahan antioksida dan unsur semulajadi yang penting.Di dalamnya terdapat bahan semulajadi dan tidak bertoksid.Di samping itu, OPC amat kaya dengan protein terutamanya kolagen yang menjadi bahan utama terhadap pembentukan sel dan tisu.

    Malah OPC berfungsi 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 20 kali lebih berkesan berbanding Vitamin C.Kajian menunjukkan, berbanding tumbuhan lain, OPC paling banyak di dapati di dalam biji anggur.Pengambilan OPC tidak akan memberikan sebarang risiko sampingan kepada pengguna.


    Antara khasiatnya ialah:-

    (1) mengandungi vitamin A,C,E yang tinggi
    (2) menurunkan kolestrol
    (3) Antikanser
    (4) Antioksidan
    (5) Antibakteria
    (6) menaikkan HDL, baik untuk jantung
    "aku mencintaimu kerna agama yang ada pada dirimu, jika kau hilangkan agama dalam dirimu, maka hilanglah cintaku padamu.."
    (Imam Nawawi)  baguss

    Wanita yang bijaksana mampu mengubah sahara yang gersang
    menjadi taman yang menghijau.. ceria* ceria* ceria*

    bahak

    • *
    • Posts: 11
      • View Profile
    Reply #14 25 December, 2009, 06:41:44 PM
  • Publish

  • INFO: ANTIOKSIDA

        * Amat penting bagi menentang radikal bebas yang menyebabkan masalah penuaan dan pelbagai penyakit lain seperti barah. Radikal bebas masuk ke tubuh apabila kita menyedut udara yang tercemar seperti asap rokok. Ini menyebabkan berlaku proses pengoksidaan yang merosakkan sel sihat dan menyebabkan anda tampak tua dan kurang sihat. Bagi mengatasinya, antioksida digunakan bagi mengawal proses pengoksidaan ini.

        * Antioksida adalah penawar semula jadi yang boleh mengawal dan menyingkir radikal bebas. Ia memperkukuhkan ketahanan sel badan dan merangsang pembaikan sel dengan pantas dan juga dapat membaiki DNA yang rosak akibat radikal bebas itu.

        * Lebih menarik, antioksida juga terbukti dapat memperlahankan proses penuaan kerana antioksida adalah pembersih dalaman badan dan pengawet muda dengan meneutralkan radikal bebas, selain memainkan peranan penting bagi membina dan mengekalkan kekebalan badan. Ini berlaku dengan menggalakkan gerak balas dalaman yang meningkatkan kebolehan badan untuk menangkis organisme pembawa penyakit yang menyerang badan seperti bakteria dan virus serta organisme lain yang menyumbang kepada proses penuaan.

        * Mengamalkan pemakanan seimbang dan pelbagai makanan yang kaya dengan antioksida dalam menu harian dapat membekalkan badan dengan bekalan antioksida secukupnya.


    MINYAK BIJI ANGGUR JUGA KAYA DENGAN ANTIOKSIDA

    Biji anggur mengandungi Oligometric Proantho Cyanidin atau OPC yang merupakan bahan antioksida dan unsur semulajadi yang penting.Di dalamnya terdapat bahan semulajadi dan tidak bertoksid.Di samping itu, OPC amat kaya dengan protein terutamanya kolagen yang menjadi bahan utama terhadap pembentukan sel dan tisu.

    Malah OPC berfungsi 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 20 kali lebih berkesan berbanding Vitamin C.Kajian menunjukkan, berbanding tumbuhan lain, OPC paling banyak di dapati di dalam biji anggur.Pengambilan OPC tidak akan memberikan sebarang risiko sampingan kepada pengguna.


    Antara khasiatnya ialah:-

    (1) mengandungi vitamin A,C,E yang tinggi
    (2) menurunkan kolestrol
    (3) Antikanser
    (4) Antioksidan
    (5) Antibakteria
    (6) menaikkan HDL, baik untuk jantung

    mengarut je...
    ..hidup ini singkat dan sementara...

    maharcinta5740

    • *
    • Posts: 555
    • Aku Hamba Allah...
      • View Profile
    Reply #15 25 December, 2009, 06:54:26 PM
  • Publish

  • INFO: ANTIOKSIDA

        * Amat penting bagi menentang radikal bebas yang menyebabkan masalah penuaan dan pelbagai penyakit lain seperti barah. Radikal bebas masuk ke tubuh apabila kita menyedut udara yang tercemar seperti asap rokok. Ini menyebabkan berlaku proses pengoksidaan yang merosakkan sel sihat dan menyebabkan anda tampak tua dan kurang sihat. Bagi mengatasinya, antioksida digunakan bagi mengawal proses pengoksidaan ini.

        * Antioksida adalah penawar semula jadi yang boleh mengawal dan menyingkir radikal bebas. Ia memperkukuhkan ketahanan sel badan dan merangsang pembaikan sel dengan pantas dan juga dapat membaiki DNA yang rosak akibat radikal bebas itu.

        * Lebih menarik, antioksida juga terbukti dapat memperlahankan proses penuaan kerana antioksida adalah pembersih dalaman badan dan pengawet muda dengan meneutralkan radikal bebas, selain memainkan peranan penting bagi membina dan mengekalkan kekebalan badan. Ini berlaku dengan menggalakkan gerak balas dalaman yang meningkatkan kebolehan badan untuk menangkis organisme pembawa penyakit yang menyerang badan seperti bakteria dan virus serta organisme lain yang menyumbang kepada proses penuaan.

        * Mengamalkan pemakanan seimbang dan pelbagai makanan yang kaya dengan antioksida dalam menu harian dapat membekalkan badan dengan bekalan antioksida secukupnya.


    MINYAK BIJI ANGGUR JUGA KAYA DENGAN ANTIOKSIDA

    Biji anggur mengandungi Oligometric Proantho Cyanidin atau OPC yang merupakan bahan antioksida dan unsur semulajadi yang penting.Di dalamnya terdapat bahan semulajadi dan tidak bertoksid.Di samping itu, OPC amat kaya dengan protein terutamanya kolagen yang menjadi bahan utama terhadap pembentukan sel dan tisu.

    Malah OPC berfungsi 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 20 kali lebih berkesan berbanding Vitamin C.Kajian menunjukkan, berbanding tumbuhan lain, OPC paling banyak di dapati di dalam biji anggur.Pengambilan OPC tidak akan memberikan sebarang risiko sampingan kepada pengguna.


    Antara khasiatnya ialah:-

    (1) mengandungi vitamin A,C,E yang tinggi
    (2) menurunkan kolestrol
    (3) Antikanser
    (4) Antioksidan
    (5) Antibakteria
    (6) menaikkan HDL, baik untuk jantung

    mengarut je...

    perhatian kepada saudara bahak...jika saudara menganggap perkara ini adalah mengarut sema-mata anda tidak perlu mempercayainya...sekadar berkongsi apa yang diketahui.. :ins:

    Air Mata Kasih

    • *
    • Posts: 967
      • View Profile
    Reply #16 25 December, 2009, 07:11:03 PM
  • Publish
  • mengarut je...

    Kalau rasa mengarut janganlah baca atau ambik ilmunya. Kita di sini sekadar berkongsi info sahaja. Bukan menyebabkan terpesong aqeedah.


    Saudara bahak, lagi mengarut saudara ni, menyamar sebagai perempuan,apabila meletakkan gambar perempuan di profile sendiri.
    « Last Edit: 25 December, 2009, 07:14:31 PM by Air Mata Kasih »

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14487
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Reply #17 13 February, 2011, 07:03:14 AM
  • Publish

  • Melalui kajian, di dapati buah markisa juga merupakan salah satu sumber antioksida. Kini  terdapat banyak buah markisa dipasaran.


    Buah markisa mengandungi nutrien seperti vitamin A dan C. Vitamin A merupakan sumber penting anti oksidan yang bertindak menghapuskan radikal bebas. Buah ini juga dapat memperbaiki tisu dan menghalang pelbagai masalah kulit. Kandungan AHA buah markisa bagus sebagai agen pengelupasan yang menjadikan kulit lebih bersih dan cerah.


    Baca lebih lanjut tentang buah markisa  di sini : http://hati-seorang-ummi.blogspot.com/2011/02/enaknya-buah-markisa.html

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14487
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Reply #18 13 February, 2011, 07:10:35 AM
  • Publish
  • Bagaimana anti oksida bertindak melewatkan penuaan?

    Anti oksidan diperlukan bagi meneutralkan dan melindungi sel kulit daripada kerosakan selular yang disebabkan oleh radikal bebas.

    Radikal bebas memusnahkan komponen selular penting yang menyebabkan sel kulit dihasilkan semula dan menyebabkan kulit nampak berusia dan kusam.

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14487
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Reply #19 13 February, 2011, 07:26:32 AM
  • Publish
  • Persoalannya: Apakah yang menyebabkan penuaan dan penambahan penyakit dan ketidakupayaan apabila usia makin meningkat?

    Daripada berbagai teori mengenai penuaan, sehingga kini hanya teori radikal bebas yang diterima ramai. Teori ini mula diketengahkan oleh Professor Denham Harman pada tahun 1954. Ia menyatakan bahawa penuaan disebabkan oleh pengumpulan perubahan dalam badan yang disebabkan oleh molekul reaktif tinggi yang dikenali sebagai radikal bebas.


    Dari mana datangnya radikal bebas dan apa kesannya?


    Sel badan kita menggunakan oksigen untuk menghasilkan tenaga. Di dalam proses tersebut, kadang-kadang oksigen akan bertindakbalas dengan sebatian badan dan menghasilkan molekul yang sangat tidak stabil. Molekul ini dikenali sebagai radikal bebas. Selain dari proses biasa badan kita, faktor alam sekitar seperti pencemaran udara, asap rokok, radiasi, bahan kimia dan lain-lainnya akan menambahkan lagi pembentukan radikal bebas. Masalah akan timbul apabila jumlah radikal bebas melebihi daripada yang mampu dihapuskan oleh sistem badan. Keadaan dikenali sebagai stres pengoksidaan.

    Radikal bebas adalah molekul yang elektronnya tidak mempunyai pasangan. Ini membuat ia menjadi tidak stabil dan tersangat reaktif. Untuk kembali stabil, radikal bebas akan segera merampas elektron dari sebatian yang stabil tetapi lemah pertahanannya. Sebatian tersebut adalah sel badan kita. Pencerobohan ini merosakkan sel, merubah fungsi dan juga DNAnya. Kerosakan ini melibatkan semua sel baru yang mewarisi DNA tersebut. Semakin usia meningkat semakin bertambahlah sel badan yang rosak, justeru semakin banyaklah fungsi semula- jadi badan yang tergendala dan ianya mengundang berbagai masalah kesihatan.

    Kajian-kajian yang dijalankan di zaman moden ini telah menemui pertalian antara stres pengoksidaan dengan lebih dari 200 jenis penyakit. Antaranya kanser, arthritis, kencing manis, penyakit buah pinggang, penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, buta akibat usia dan lain-lain penyakit degeneratif.


    Bagaimana menangani radikal bebas?


    Badan kita memerlukan anti-oksidan untuk memusnahkan radikal bebas. Namun begitu badan kita tidak mengeluarkan anti-oksidan, ia bergantung kepada bekalan yang diperolehi dari makanan kita. Seperti yang telah diketahui ramai, anti-oksidan boleh diperolehi dari Vitamin C, Vitamin E dan beta karotina.

    Kajian-kajian yang dijalankan oleh beberapa institusi mendapati bahawa sumber terbaik anti-oksidan boleh diperolehi dari berbagai-bagai jenis tumbuhan.

    Terdapat beberapa produk pemakanan tambahan . Ia digabungkan dengan beberapa buah-buahan lain yang mengandungi kandungan anti-oksidan yang tinggi dan ditambah dengan bahan-bahan lain untuk memperbaiki sistem badan yang telah rosak akibat serangan radikal bebas.


    "CEGAH APA YANG BOLEH DICEGAH DAN LAMBATKAN APA YANG TIDAK BOLEH DIELAKKAN"

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    23 Replies
    7324 Views
    Last post 02 May, 2009, 12:58:08 PM
    by AlSafa
    85 Replies
    23858 Views
    Last post 29 February, 2012, 10:55:08 PM
    by Izzah0404
    2 Replies
    3367 Views
    Last post 23 November, 2010, 08:27:08 AM
    by hada_islamic