Mahu berpurdah, cari di mana?

*

Author Topic: Mahu berpurdah, cari di mana?  (Read 60174 times)

0 Halaqian and 2 Guests are viewing this topic.

Yern Ain

  • *
  • Guide us to the straight path (1:6)
    • View Profile
Reply #200 29 July, 2011, 01:53:51 AM
  • Publish
  • Assalam. Hanya ingin berkongsi cerita dan pendapat.

    Ana tertarik dengan rakan seperjuangan ana yang istiqamah memakai purdah, walaupun agak drastik, ana doakan semoga teman ana terus istiqamah. Semoga ana juga dapat mengikut jejak langkah beliau.
    Ana teringin dan tertarik dengan golongan yang berniqab ini. Tentu sahaja orang ramai segan untuk mengajak ke jalan yang mungkar. Mata-mata liar dapat dihindari. Sekaligus fitnah dapat dielakkan. Semoga muslimah yang berniqab terus tabah menjalani hari-hari mendatang. Allahumma Ameen.

    Pendapat saya bagi golongan berniqab,
    1. Tidak usah untuk menunjuk sebagai profile pic dan sebagainya. Seperti ada sifat riak terhadap kecantikan yang Allah SWT kurniakan. Sesungguhnya kecantikan dan kekayaan adalah cabaran yang berat.

    2. Berniqab sebagai trend. Semoga kita dijauhkan.

    Yang baik itu datangnya dari Allah.

    Wallahua'lam.

    Reply #201 29 July, 2011, 04:09:51 AM
  • Publish
  • Assalam. Hanya ingin berkongsi cerita dan pendapat.

    Ana tertarik dengan rakan seperjuangan ana yang istiqamah memakai purdah, walaupun agak drastik, ana doakan semoga teman ana terus istiqamah. Semoga ana juga dapat mengikut jejak langkah beliau.
    Ana teringin dan tertarik dengan golongan yang berniqab ini. Tentu sahaja orang ramai segan untuk mengajak ke jalan yang mungkar. Mata-mata liar dapat dihindari. Sekaligus fitnah dapat dielakkan. Semoga muslimah yang berniqab terus tabah menjalani hari-hari mendatang. Allahumma Ameen.

    Pendapat saya bagi golongan berniqab,
    1. Tidak usah untuk menunjuk sebagai profile pic dan sebagainya. Seperti ada sifat riak terhadap kecantikan yang Allah SWT kurniakan. Sesungguhnya kecantikan dan kekayaan adalah cabaran yang berat.

    2. Berniqab sebagai trend. Semoga kita dijauhkan.

    Yang baik itu datangnya dari Allah.

    Wallahua'lam.

    kalau kita tunjuk berniqab sebagai profile pic niatnya untuk riak? bersangka baikla..
    ramai daripada golongan ini bukan nak riak.. bukan menunjuk2.. tapi nak ajak orang lain berniqab juga...
    (jawapan daripada sahabat..)

    berniqab trend.. ok gak tu.. cuma betulkan niat.. betulkan pemakaian yang terdahulu..
    mksudnya aurat lain lebih diutamakan...

    Reply #202 29 July, 2011, 04:19:12 AM
  • Publish
  • :)

    Ana tertarik nak balas kat thread ni..
    Pelbagai view dan pendapat ana dengar pasal purdah dari antum..


    Mungkin ingin berkongsi sedikit pengalaman ana berpurdah..

    Ana belajar di sebuah ipts..sebab ipts ni majoriti pelajar adalah lelaki..ana terdetik kat hati nk pakai purdah masa mula2 masuk..
    sbg protection utk diri..
    memg byk dugaan..ujian daripada org sekeliling..konflik dalaman..dan sebagainya..

    antara dugaan ialah..hubungan ana dgn kawan2 perempuan dalam kelas ana yg tak ramai mana bilanganny..
    ana inferior mula2..nak ke dorang kawan ngan ana..ana risau dorang takut nk dekat ngan ana..
    jadi ana yg kena mulakan dulu...Alhamdulillah...sekarang ni memang dah ok..mereka mmg blh terima ana mcm ni..
    syukur sgt2...tak kira la chinese ke..indian..sume ok je ngn ana..maknanya mereka dah blh terima orang berpurdah..dan tgk org berpurdah bkn sesuatu yg pelik bagi mereka..

    pastu sbb ana ni amik kos engneering..so kena masuk lab..
    mula2 ana bingung gak pikir..ana kena bukak purdah ke kalo masuk lab??
    ye la mana la tau faktor keselamatan dsbgnya...
    Alhamdulillah..ad sorang sahabat ana dia bg semangat kat ana..
    dia ckp .."ala tak effect pun kalo pakai purdah..sbb nnt pakai jaket kat dlm lab tuh..lagi selamat kot kalo pakai purdah(sbb part kena buat welding).."
    so ana pun rasa lega bila dia ckp gitu...bila masuk lab..technician rileks je tak ckp pape..Alhamdulillah...:sedihnya:

    pastu inferior yg timbul lak bila nk join event jadi komiti dsbgnya..
    takut2 orang2 sekeliling tak selesa ngan ana ke...
    tp ana join gak..Alhamdulillah..semua nya ok..

    pengalaman paling ana tak blh lupakan masa jadi komiti utk orientasi..
    ad seorang komiti chinese..lelaki dia tanya ana.."kenapa ko pakai ni ha?(sambil buat gaya pakai purdah)..
    ana jawab simple.."nak jaga diri..sini kan ramai laki"...dia pun senyum sambil angguk2 faham..nk terang lebih2 takut dia tak paham plak...

    apa2 pun bila dah pakai purdah ni..mcm sahabat2 lain kata..kita pegang amanah yg besar..
    orang sekeliling akan memerhati kita dan kita membawa imej islam..
    jadi kena jaga akhlak dsbgnya...dari segi ilmu..ana akui ana bukan lah orang yg alim ulamak yg tahu byk pasal ilmu agama..
    tp nak tak nak..sbg orang Islam ilmu tu perlu dicari dan ditimba..supaya blh bg manfaat kat org lain..

    Alhamdulillah sekarang ana dah tahun 3..maksudnya dah 2 thn ana pakai purdah di sini..
    Mudah2an ana istiqamah..byk dugaan berpurdah ni..doakan ana kuat..bila kita sorang..kita mudah lemah..
    sbb tu kekadang akan search kat internet nk cari citer2 n pengalaman sahabiah yg berpurdah..sbg penguat ana..

    Apa2pun pendapat ana,berpurdah ni ikut waqi'..
    ad tempat2 yg memerlukan kita tidak berpurdah..
    jd antum jgn la cepat bersangka bukan2 kalo nmpk org tu berpurdah..
    tp bila kat tempat sekian2..dia tidak berpurdah..

    nasihat ana..kalo dah berpurdah tu...tak pyah lah nk solek2 kat mata..siap bubuh maskara dsbgnye..
    tu dah lain jadinya..

    pokok pangkal ilkhlas kan niat kerana Allah(nasihat utk diri ana)..

    juz my 2 cents..

    wallahualam..


    penah di panggil "go go power rangers tak?"
    :senyum:...
    kalau pakai celak skit camna? kan sunnah..

    Reply #203 29 July, 2011, 11:44:08 AM
  • Publish
  • power rangers tak penah pulak..
    tapi kalo orang panggil ana ninja tu penah la..:sedihnya:
    be positif..ana memang tak kisah...

    pasal pakai celak tu..blh je..tu kan sunnah Nabi..
    mksd ana sblm ni..ialah muslimat yg hias mata dia berlebihan..wpun berpurdah..
    dgn eye shadownye..dsbgny..
    « Last Edit: 29 July, 2011, 11:47:14 AM by nurilham7 »

    Reply #204 29 July, 2011, 06:56:38 PM
  • Publish
  • ish ish ish... tabarruj?
    macam nak suruh orang tengok mata dia yang cantik plak..
    :senyum:

    Reply #205 29 July, 2011, 09:46:07 PM
  • Publish
  • Assalam. Hanya ingin berkongsi cerita dan pendapat.

    Ana tertarik dengan rakan seperjuangan ana yang istiqamah memakai purdah, walaupun agak drastik, ana doakan semoga teman ana terus istiqamah. Semoga ana juga dapat mengikut jejak langkah beliau.
    Ana teringin dan tertarik dengan golongan yang berniqab ini. Tentu sahaja orang ramai segan untuk mengajak ke jalan yang mungkar. Mata-mata liar dapat dihindari. Sekaligus fitnah dapat dielakkan. Semoga muslimah yang berniqab terus tabah menjalani hari-hari mendatang. Allahumma Ameen.

    Pendapat saya bagi golongan berniqab,
    1. Tidak usah untuk menunjuk sebagai profile pic dan sebagainya. Seperti ada sifat riak terhadap kecantikan yang Allah SWT kurniakan. Sesungguhnya kecantikan dan kekayaan adalah cabaran yang berat.

    2. Berniqab sebagai trend. Semoga kita dijauhkan.

    Yang baik itu datangnya dari Allah.

    Wallahua'lam.

    kadang-kadang orang berniqab letak gambar sebab nak kawan-kawan or sedara yang terputus hubungan kenal.. Mudah la nak berurusan.. Terpulanglah segalanya bergantung pada niat. Allah tahu apa di hatimu.
    Menterjemah Apa Yang Tersirat DI MInda
    http://durratulmujahid.blogspot.com/

    Reply #206 30 July, 2011, 01:20:05 PM
  • Publish
  • http://elkhadeeja99.blogspot.com/search/label/PURDAH

    di sini terdapat.jual... post...
    ana share...syukran...

     :)

    Reply #207 20 November, 2011, 03:58:24 PM
  • Publish
  • semoga anda diberi kekuatan oleh Allah untuk meneruskan kebiasaan isteri2 para sahabat...mendpt pahala insyaallah klu niat ikhlas krn Allah&mengelakkan fitnah mata lelaki2 yg liar memandang wajah wanita

    rasya humaira

    • *
    • Aku ingin mencintaiMU setulusnya
      • View Profile
    Reply #208 30 December, 2011, 06:18:12 PM
  • Publish
  • saya juga berpurdah...tapi saya menjahit sendiri..senang je nak jahit purdah..kalau yang style arab tu ssah sikit nak cakap....saya pakai purdah biasa je..tudung labuh dan purdah

    Reply #209 31 December, 2011, 07:34:16 AM
  • Publish
  • Boleh tak kalau tanpa purdah? sebabnya bagi pandangan umum adalah negatif misalnya ajaran sesat

    Kita orang islam harus memberi pandangan positif kepada semua pihak.

    Ramai orang tak suka gadis berpurdah, adakah ni tujuanya purdah diguna? untuk menjauhkan diri dari masyarakat yang dianggap kurang Ibadahnya


    Reply #210 31 December, 2011, 10:30:58 AM
  • Publish
  • Subhanallah! Kalau wanita itu hendak berpurdah kenapa perlu melarang? Itu kehendaknya dan mungkin baik baginya. Waheeda (isteri akhil Hayy) juga berpurdah... ada kaitan ajaran sesat? Masalah masyarakat Malaysia adalah prejudis yang berlebihan...



    Assalaamu alaikum [Peace be to you],

    Modesty and chastity, very important ideologies with Islam, are achieved by prescribing standards on behavior and the dress of a Muslim. A person who adheres to the tenements of Islam is required to follow the dress code called Hijab. It is an act of faith and establishes a Muslim's life with honor, respect and dignity. The Hijab is viewed as a liberation for women, in that the covering brings about "an aura of respect" and women are recognized as individuals who are admired for their mind and personality, "not for their beauty or lack of it".

    Contrary to popular belief, the covering of the Muslim woman is not oppression but a liberation from the shackles of male scrutiny and the standards of attractiveness. In Islam, a woman is free to be who she is inside, and immuned from being portrayed as sex symbol and lusted after. Islam exalts the status of a woman by commanding that she "enjoys equal rights to those of man in everything, she stands on an equal footing with man " and both share mutual rights and obligations in all aspects of life.

    Islam believes that a woman is to be judged by her [virtuous] character and actions rather than by her looks or physical features. Muslims believe that God gave beauty to all women, but that her beauty is not be seen by the world. When she covers herself she puts herself on a higher level and men will look at her with respect and she is noticed for her intellect, faith, and personality, not for her beauty. The western ideology of, "if you have it, you should flash it!" is quite opposite to the Islamic principle where the purpose is not to bring attention to ones self, but to be modest.


    nowadays, many Muslim women are alienated , isolated from social life, and are oppressed by Muslim men and rulers who use the name of religion for their injustices. In this instance, the Hijab is used as a means of keeping many Muslim women away from society, with the misconception that it signifies isolation and weakness. But as many Muslim women come back into the fold of the untainted and true Islam, they are able to recognize the injustice of men who have for so long stripped them of their rights to be an integral part of society and "deserving the same dignity, honor, progress and prosperity as the men". Muslim women, regaining their true identity and role in society, are now wearing Hijab and embracing its concept of liberation for women, and are taking their rightful places that Islam had endowed upon them fourteen hundred years ago.

    from [link]


    I hope this was beneficial for you.

    ~message from Nayzak
    « Last Edit: 31 December, 2011, 10:34:57 AM by LAN »

    Nasiha Sakina

    • *
    • _ Insan Dhaif, Faqir _
      • View Profile
    Reply #211 31 December, 2011, 11:17:30 AM
  • Publish
  • Niqob.. ana berniqob..

    Semuanya bergantung pada NIAT...

    Reply #212 31 December, 2011, 11:24:04 AM
  • Publish
  • Lelaki yang beriman palsu sahaja yang suka wanita berpurdah, Wanita yang betul- betul hebat mukanya tidak boleh dibayangkan.

     :jaz:

    Aku tidak suka wanita berpurdah, nafsu kuat  :aamiin:

    Nasiha Sakina

    • *
    • _ Insan Dhaif, Faqir _
      • View Profile
    Reply #213 31 December, 2011, 11:27:17 AM
  • Publish
  • Lelaki yang beriman palsu sahaja yang suka wanita berpurdah, Wanita yang betul- betul hebat mukanya tidak boleh dibayangkan.

     :jaz:

    Aku tidak suka wanita berpurdah, nafsu kuat  :aamiin:

    Maksud Anda..? Maaf jelaskan...

    Reply #214 31 December, 2011, 11:31:23 AM
  • Publish
  • Lebih elok kalau ada yang menyangkal dakwaan saya itu


    salam

    Nasiha Sakina

    • *
    • _ Insan Dhaif, Faqir _
      • View Profile
    Reply #215 31 December, 2011, 11:34:14 AM
  • Publish
  • Lebih elok kalau ada yang menyangkal dakwaan saya itu


    salam
    Pengalaman ana berpurdah..

    Alhamdulillah lebih tenang.. Lebih tidak diganggu..

    Ana tidak setuju apa yang Anda lafazkan di sini...

    Semuanya bergantung pada Insan yang berpurdah.. dia sahaja tahu apa yang dia rasa.. andai anda ingin tahu apa yang insan-insan berpurdah rasa,sila kan memakai purdah..
    Terima kasih...

    Nasiha Sakina

    • *
    • _ Insan Dhaif, Faqir _
      • View Profile
    Reply #216 31 December, 2011, 11:38:34 AM
  • Publish
  • Lebih elok kalau ada yang menyangkal dakwaan saya itu


    salam

    Anda tidak boleh menilai insan orang..
    Anda perlu nilai iman anda sendiri...

    Andai itu yang anda tidak mahu (wanita berpurdah)

    Mungkin satu hari anda akan ber zaujah dengan wanita berpurdah..

    Setiap yang anda tidak suka itulah yang mungkin terbaik buat anda..

    Sesungguhnya hanya ALLAH yang mengetahui apa yang terbaik buat hambaNYA....

    Wassalam...

    KuliyyahToDeath

    • *
    • hablumminALLAH wa hablumminanNAS
      • View Profile
    Reply #217 31 December, 2011, 12:52:19 PM
  • Publish
  • Nak cari purdah?
    ada di Kompleks PKNS di Shah Alam. Di tingkat bawah.
    Tingkat atas pun ada.

    Selamat berpurdah.
    *-Sayangi ISLAM, kembali ke negeriku-*

    Zahirah Aqilah

    • *
    • ~~اللهم لا سهل إلا ما جعلته سهلا~~
      • View Profile
    Reply #218 11 January, 2012, 10:04:18 PM
  • Publish
  • salam saudari...saya jual purdah..arab ke melayu seme ade... purdah arab biase 15, luar biase 20 =D
    اللَّهُمَّ أَنْتَ أَعْلَمُ مِنِّى بِنَفْسِى وَأَنَا أَعْلَمُ بِنَفْسِى مِنْهُمْ اللَّهُمَّ اجْعَلْنِى خَيْرًا مِمَّا يَظُنُّوْنَ وَاغْفِرْ لِى مَا لاَ يَعْلَمُوْنَ وَلاَ تُؤَاخِذْنِى بِمَا يَقُوْلُوْنَ

    nursolehah

    • *
    • "Perbaiki diri dan serulah orang lain"
      • View Profile
    Reply #219 12 January, 2012, 12:19:04 AM
  • Publish
  •  :msya:

    saya rasa saya tak mampu berpurdah..jika ikut peraturan, iya lah, tapi untuk urusan seharian...tak mampu..tahniah buat sahabat2 yang berjaya, adaklanya ada pro dan kontra, apa yg azzahra25 lontarkan ada juga benarnya.....mungkin akan menimbulkan kemarahan pada yg berpurdah, tp itulah risiko, mehnah yg perlu dihadapi....Sabda Nabi S.A.W" Tidak berguna hari ini bagiku andai tidak bertambah ilmuku pada hari ini....Wallahualam
    Sabda Rasulullah SAW" Tidak berguna hari ini bagiku andai tidak bertambah ilmuku pada hari ini"

    divider3
    halaqahforum4