Mengapa Penulisan perlu Ada :senyum:, :senyum:, :senyum:?

Author Topic: Mengapa Penulisan perlu Ada :senyum:, :senyum:, :senyum:?  (Read 13170 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

aman_arab

  • *
  • Posts: 221
  • Don't just be all talk, do what you want to do!
    • View Profile
Jawab #80 04 March, 2011, 09:22:26 AM
  • Publish Di FB
  • kalau dalam penulisan letak gelak :senyum:, :senyum:, :senyum:, senyum dan sekufu dengannya...maknanya orang tu tak matang dan kebudak-budakkan... :huh:

    sekarang ni apa sebenarnya definisi matang tu? kenapa dengan tak tulis macam tu maknanya orang itu matang..dan kalau tulis macam tu orang tu tak matang..apa justifikasinya?..apa verifikasinya?..mana validasinya?.


    ni maksu matang...-->> http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=kematangan


    Sudahku lihat pautan laman sesawang  itu. Walaubagaimanapun, definisi yang diberikan itu adalah terlalu umum dan tidak menerangkan korelasi kematangan di dalam penulisan yang menggunakan perkataan :senyum:. Diriku masih lagi kebingungan dan kebuntuan untuk memahami bagaimanakah penulisan menggunakan perkatan :senyum: itu boleh dijadikan sebagai suatu penanda aras bagi menginterpretasikan tahap kematangan bagi individu.
    Say What You Mean and Mean What You Say
    http://amanarab.blogspot.com

    uan

    • *
    • Posts: 2
      • View Profile
    Jawab #81 12 April, 2011, 02:13:29 AM
  • Publish Di FB
  • sumtime bnda gni juz nk wt hapening...nk meriahkn keadaan...xkn kte nk jdi sumone yg serius je spnjng mse...




    Quote
    etika forum - dilarang menggunakan ejaan singkatan
    diharapkan selepas ini encik uan tidak menggunakan ejaan singkatan ya (^_^)




    nazirul razali

    • *
    • Posts: 875
    • HIDUP JIHAD, MATI SYAHID, ALLAH HUAKHBAR.
      • View Profile
    Jawab #82 12 April, 2011, 07:51:03 AM
  • Publish Di FB
  •  :)

    Mengapa penulisan perlu ada ha.ha.ha. hi.hi.hi. hu.hu.hu. tu........ sebab nak menunjukkan expreksi mood orang tu...... kalau kita bercakap kita boleh buat mimik muka atau dengan guna suarakan..... kalau dengan menulis...... guna je lah perkataan tu..... walaupon benda tu tak formal...... tapi  boleh juga la buat orang paham dengan nada kita kan.......... =.="
    <')))))<                              <')))))<                              <')))))<                              <')))))<                              <')))))<
                         <')))))<

    Shawal

    • *
    • Posts: 39
    • 24 Jam Online
      • View Profile
    Jawab #83 12 April, 2011, 09:16:34 AM
  • Publish Di FB
  • sumtime bnda gni juz nk wt hapening...nk meriahkn keadaan...xkn kte nk jdi sumone yg serius je spnjng mse...




    Quote
    etika forum - dilarang menggunakan ejaan singkatan
    diharapkan selepas ini encik uan tidak menggunakan ejaan singkatan ya (^_^)

    Betulx3.!!!!!!
    Saya Sokong Kamu..!!!!!!!!
    Tiada Tuhan Selain Allah.!!!

    kasihiro

    • *
    • Posts: 568
    • Beliau selalu ingat kita...kita lupa padanya..:(
      • View Profile
    Jawab #84 12 April, 2011, 11:58:17 AM
  • Publish Di FB
  •  :)

    ada masaalah ka menggunakan :senyum:???
    berdosa?



    1family

    • *
    • Posts: 179
      • View Profile
    Jawab #85 12 April, 2011, 12:26:46 PM
  • Publish Di FB
  • Senyum - senyum - senyum .Sepastinya tiada masalah.Malah eloklah senyum selalu.Cumanya jika peraturan sini kata tidak boleh menggunakan :senyum: tak tahulah saya.Jika benar begitu maka perlu dipatuhi adat dan tatacaranya. Bagaimana pula penggunaan (ketawa) dan sebagainya yang diletakkan dalam kurungan?Tapi tengok banyak je icon senyum tu.Ni "big boss of the ruler" la kena jawab dan penjelaskan lagi.
     
    : senyum :
    Life at its best ia a series of challenges. A big enough strenghts and abilities you never knew you had. Take on challenges and you will bring yourself to life.
    http://www.kaedahjibril.com/index.php?ref=1family

    kasihiro

    • *
    • Posts: 568
    • Beliau selalu ingat kita...kita lupa padanya..:(
      • View Profile
    Jawab #86 12 April, 2011, 12:30:10 PM
  • Publish Di FB
  • Senyum - senyum - senyum .Sepastinya tiada masalah.Malah eloklah senyum selalu.Cumanya jika peraturan sini kata tidak boleh menggunakan :senyum: tak tahulah saya.Jika benar begitu maka perlu dipatuhi adat dan tatacaranya. Bagaimana pula penggunaan (ketawa) dan sebagainya yang diletakkan dalam kurungan?Tapi tengok banyak je icon senyum tu.Ni "big boss of the ruler" la kena jawab dan penjelaskan lagi.
     
    : senyum :

    ada segolongan ahli halaqah ini berangapan mengunakan :senyum: itu tidak matang...wahualam..
    *sesuatu yang pendek fikiran jika berfikiran begitu..maaf andai terasa.

    wasalam

    1family

    • *
    • Posts: 179
      • View Profile
    Jawab #87 12 April, 2011, 02:54:16 PM
  • Publish Di FB
  • Senyum - senyum - senyum .Sepastinya tiada masalah.Malah eloklah senyum selalu.Cumanya jika peraturan sini kata tidak boleh menggunakan :senyum: tak tahulah saya.Jika benar begitu maka perlu dipatuhi adat dan tatacaranya. Bagaimana pula penggunaan (ketawa) dan sebagainya yang diletakkan dalam kurungan?Tapi tengok banyak je icon senyum tu.Ni "big boss of the ruler" la kena jawab dan penjelaskan lagi.
     
    : senyum :

    ada segolongan ahli halaqah ini berangapan mengunakan :senyum: itu tidak matang...wahualam..
    *sesuatu yang pendek fikiran jika berfikiran begitu..maaf andai terasa.

    wasalam

    Oh ada juga yang beranggapan begitu ya.Tak tahu nak kata camna.Mungkin senyum yang lain kot dan tengok pada ayat.Senyum pun banyak jenis.

    Nurul Nawar

    • *
    • Posts: 1379
    • Forgive me. May Allah bless you -)
      • View Profile
    Jawab #88 21 June, 2011, 05:58:15 PM
  • Publish Di FB
  •  :)
    saya suka letak simbul2 ni supaya apa yang saya sampaikan tidak bosan..dan lebih mesra..pendekatan lebih santai dan rileks dengan meletakkan emoticon ni..:-)

    lislam

    • *
    • Posts: 881
      • View Profile
    Jawab #89 21 June, 2011, 06:07:03 PM
  • Publish Di FB
  • Senyum - senyum - senyum .Sepastinya tiada masalah.Malah eloklah senyum selalu.Cumanya jika peraturan sini kata tidak boleh menggunakan :senyum: tak tahulah saya.Jika benar begitu maka perlu dipatuhi adat dan tatacaranya. Bagaimana pula penggunaan (ketawa) dan sebagainya yang diletakkan dalam kurungan?Tapi tengok banyak je icon senyum tu.Ni "big boss of the ruler" la kena jawab dan penjelaskan lagi.
     
    : senyum :

    ada segolongan ahli halaqah ini berangapan mengunakan :senyum: itu tidak matang...wahualam..
    *sesuatu yang pendek fikiran jika berfikiran begitu..maaf andai terasa.

    wasalam
    itulah....buat ape nak nampak matang kat mata manusia kan....tak perlu kot....Allah pun cukup la....:senyum:

    elsanxs

    • *
    • Posts: 900
      • View Profile
    Jawab #90 27 December, 2011, 10:28:43 AM
  • Publish Di FB
  • Pada pandangan saya, jika letak :senyum: ni adalah simbolik kepada perasaan penghantar mesej tu. Kadang-kadang bila baca mesej sendiri yang letak :senyum: tu pun, boleh tersenyum sendiri. Tapi jika dalam bidang penulisan seperti surat rasmi/jurnal atau bahan-bahan rasmi lain tak perlu lah letak kan..
    halaqahforum4

    Yuzie

    • *
    • Posts: 1023
    • Demi Allah yang Maha Pemurah dan Penyayang
      • View Profile
    Jawab #91 27 December, 2011, 10:56:57 AM
  • Publish Di FB
  • Betullah ape yang dikatakan oleh mereka semua tu iaitu ingin meyatakan perasaan
    Tapi yang satu ni -kehkehkeh-saya tak boleh terima dan rasa nak gelak sebab dalam fikiran saya bunyi macam cicak nak mengawan.
    Kelakar betul :D
    Cukuplah bila kami merasa mulia karena Engkau sebagai Pencipta bagi kami dan cukuplah bila kami bangga bahawa kami menjadi hamba bagiMu. Engkau bagi kami sebagaimana yang kami cintai, maka berilah kami taufik sebagaimana yang Engkau cintai.

    HambaAllah08

    • *
    • Posts: 95
    • Kasih Nan Ikhlas Pasti Kan Aman
      • View Profile
    Jawab #92 27 December, 2011, 11:57:56 AM
  • Publish Di FB
  •  :)

    Bagi pendapat saya pula, dalam sebarang bentuk apapun penulisan, ayat ::senyum:: , :senyum: , :senyum: , atau sebagainya menunjukkan ekspresi si penulis. Tatkala kita membaca sebarang bentuk penulisan perlulah kita menghormati si penulis.

    Jika sesuatu ayat itu bersesuaian sesuai dengan topik perbincangan, dan tidak mambawa maksud yang tidak baik tidaklah menjadi satu kesalahan. Bagi saya, penulisan dalam menyampaikan dan berkongsi sesuatu ilmu, tidak berapa sesuai menggunakan perkataan tersebut.

    « Last Edit: 30 December, 2011, 08:28:01 AM by HambaAllah08 »
    ~ Hitam Hitam Si Tampuk Manggis, Sungguhpun Hitam Tampak Manis ~

    faa zahra

    • *
    • Posts: 1038
    • pimpin daku menuju jalanNya
      • View Profile
    Jawab #93 30 December, 2011, 01:00:57 AM
  • Publish Di FB
  • Betullah ape yang dikatakan oleh mereka semua tu iaitu ingin meyatakan perasaan
    Tapi yang satu ni -kehkehkeh-saya tak boleh terima dan rasa nak gelak sebab dalam fikiran saya bunyi macam cicak nak mengawan.
    Kelakar betul :D


    okey ape..kurang2 yuzie gelak jugak..
    macamni macam bunyi ape pulak? kikikih..cicak kubeng ek?
    ..jAdIkAn aKu mEncIntAi sEsuAtu yAng mEmbAwA kEpAdA kEcIntAanMU..
    ..salamesrakuntukmuselamanya..

    5zul

    • *
    • Posts: 3045
    • ~~ Tiada Kesusahan Melainkan Susah ~~
      • View Profile
    Jawab #94 30 December, 2011, 07:58:24 AM
  • Publish Di FB
  • senyum adalah sedekah yang tidak di tukar ganti

    dan dengan senyum jua apa beberapa perkara...
    senyum kerana terpaksa...

    ketawa....

    (Senyum)-
    ~~ Dalam Kegelapan Malam Ader Sinaran ~~

    Yuzie

    • *
    • Posts: 1023
    • Demi Allah yang Maha Pemurah dan Penyayang
      • View Profile
    Jawab #95 30 December, 2011, 08:57:54 AM
  • Publish Di FB

  • okey ape..kurang2 yuzie gelak jugak..
    macamni macam bunyi ape pulak? kikikih..cicak kubeng ek?
    ;D...faa zahra ni sempat lagi buat saya gelak pagi2 ni. Lebih kurang kot tidak pun bunyi Tokke. ;D
    kan saya sebut banyak yang terasa...
    Layannnn je...janji hati Bahagia
    ...

    faa zahra

    • *
    • Posts: 1038
    • pimpin daku menuju jalanNya
      • View Profile
    Jawab #96 30 December, 2011, 12:36:24 PM
  • Publish Di FB
  • senyum adalah sedekah yang tidak di tukar ganti

    dan dengan senyum jua apa beberapa perkara...
    senyum kerana terpaksa...

    ketawa....

    (Senyum)-


    fewiitt..
    pak 5zul pun selalu senyum..entah2 gelak2 gitu...

    senyum tak perlu kata apa2..SENYUM!!

    biarlah manusia mendefinasikan sendiri senyum tu..
    dengan cara masing2..perkataan, tulisan mahupun perbuatan

    tak perlu bersangka2 kan ustat?? senyum* smile yell0w

    <--- dont be like this..u want be like this? whose want??? ohhh..

    faa zahra

    • *
    • Posts: 1038
    • pimpin daku menuju jalanNya
      • View Profile
    Jawab #97 30 December, 2011, 12:40:45 PM
  • Publish Di FB

  • okey ape..kurang2 yuzie gelak jugak..
    macamni macam bunyi ape pulak? kikikih..cicak kubeng ek?

    ;D...faa zahra ni sempat lagi buat saya gelak pagi2 ni. Lebih kurang kot tidak pun bunyi Tokke. ;D
    kan saya sebut banyak yang terasa...
    Layannnn je...janji hati Bahagia
    ...


    <--salamesrakuntukmu..:senyum:

    nurelly

    • *
    • Posts: 63
      • View Profile
    Jawab #98 31 December, 2011, 01:32:07 PM
  • Publish Di FB
  •   :) ..rasa saya tidak menjadi kesalahan jika kita gunakan perkataan hahhhaha tu, tak ada la lambang kita ni budak-budak.. hanya untuk hiburan sahaja.. kadang-kadang penulisan yang skema juga tak menimbulkan kesan yang baik. penulisan skema hanya diguna untuk tujuan formal. untuk santai rasanya tak menjadi sesuatu yang menjengkelkan.. kadang-kadang situasi ceria ini perlu apabila kita selalu berhadapan dengan golongan remaja.. ini kerana pada tahap umur ni diorang adalah periang dalam masa yang sama sedang mencari haluan, jika kita tak praktik sama mungkin generasi yang akan datang kita tak dapat pimpin dengan sebaiknya.. cara cikgu kita dulu-dulu lain dengan remaja sekarang. Oleh itu pendekatan yang terbaik adalah cuba bawa diri kita kedalam alam mereka sambil tu bolehlah kita mentarbiyahkan diorang dengan cara kita... bukan mudah nak selami hati remaja..strategi kita adalah seperti mnarik rambut dari tepung...buat dan nampakan diri kita adalah seorang yang open minded. diorang pun jd tak segan silu untuk berjumpa dengan kita.. kadang-kadang saya sendiri kurang faham dengan cara penulisan sms mereka, tapi jangan ditentang dahulu, cubalah mempelajari. baru kita tak ketinggalan. yang penting tugas kita memimpin mereka ke arah yang kita kehendaki tu tercapai. pandangan saya, remaja lebih terbuka dengan cikgu yang bersifat terbuka, senang nak control diorang..kalau kita tegur pun tak la melenting berbanding dengan cikgu skema menegur mereka..saya rasa konsep dalam kelas adalah guru dan di luar kelas adalah kawan amat baik untuk dipraktikkan.. wallahualam.

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    3 Replies
    1483 Views
    Last post 27 April, 2010, 01:29:33 PM
    by NajkuN
    16 Replies
    2008 Views
    Last post 12 May, 2010, 06:50:49 PM
    by Eyda Aam
    2 Replies
    1292 Views
    Last post 07 February, 2013, 10:35:53 AM
    by mashatul