Mari belajar Bahasa Arab

Author Topic: Mari belajar Bahasa Arab  (Read 77000 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Reply #60 30 January, 2010, 07:44:55 AM
tok baru nak belajar sapa boleh tolong tok

Reply #61 30 January, 2010, 10:32:45 AM
tok baru nak belajar sapa boleh tolong tok

kawan pun sama tok..A'ah..cpe nk tolong ajar kami berbahasa Arap..klau cakap A.R.A.P bole le kawan nie..kah3..
tlg tujuk ajar..

cahaya pencinta

  • *
  • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
    • View Profile
Reply #62 30 January, 2010, 11:32:42 AM
salam

pernah belajar sampai form 3 tapi pemalas nak hafal so pmr dapat C terus tak sambung dah.
ingat la masa sekolah rendah dulu sikit2..fi'il tu kata nama untuk perbuatan

fi'il amar=ayat suruhan
fi'il mudhorik= tak ingat
fi'il satu lagi tak ingat
fi'il mudhorik ke ni?
hua=dia laki
huma=dia 2 laki
hum=mereka ramai laki

hia=dia perempuan
huma=mereka 2 perempuan
hunna ke?=mereka perempuan

anta=kamu lelaki
antuma=kamu 2 laki
antum=kamu ramai laki

anti=kamu prmpuan
antuma=kamu 2 prmpuan
antunna=kamu ramai perempuan

ana=saya
nahnu=kami


kalau fi'il amar ada yang kamu2 sj sebab ayat arahan..kan?kalau tak silap

cahaya pencinta

  • *
  • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
    • View Profile
Reply #63 30 January, 2010, 11:35:16 AM
contoh ayat:

yang dia2 semua tak ingat

kalau anta; anta tazhabu =kamu pergi
nahnu; nahnu nazhabu ke? kami pergi
ana; ana azhabu=saya pergi

cth ayat: ana azhabu ila dukkan=saya pergi ke kedai.

wallahua'lam..dah tak ingat

hana USIM

  • *
  • mukminah mumtazah
    • View Profile
Reply #64 30 January, 2010, 03:53:06 PM
yg  lebih memalukan ana dahla ambik couurse bahasa arab
tp nahu(tatabahab.arab) pun masih  tunggang terbalik,
nk praktis cakap arab pun susah sbb blajo dimalaysia
x wujud biah arabiah
kulu g blaja kat neg arab kan best.....:sedihnya:
tp bg ana bel bahasa arab lebih mudah dr ana bel mandarin
kami wajib bel mandarin
tp punyalah susah kena hafal step2 buat tulisan,sebutan n dlll....
kalu bel b.a mudah kalu ssrg tu tahu baca quran maka mudah la nk baca
tp kalu nk faham makna kna bnyk vocab gak
 

hana USIM

  • *
  • mukminah mumtazah
    • View Profile
Reply #65 30 January, 2010, 03:53:39 PM
yg  lebih memalukan ana dahla ambik couurse bahasa arab
tp nahu(tatabahab.arab) pun masih  tunggang terbalik,
nk praktis cakap arab pun susah sbb blajo dimalaysia
x wujud biah arabiah
kulu g blaja kat neg arab kan best.....:sedihnya:
tp bg ana bel bahasa arab lebih mudah dr ana bel mandarin
kami wajib bel mandarin
tp punyalah susah kena hafal step2 buat tulisan,sebutan n dlll....
kalu bel b.a mudah kalu ssrg tu tahu baca quran maka mudah la nk baca
tp kalu nk faham makna kna bnyk vocab gak
 

cahaya pencinta

  • *
  • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
    • View Profile
Reply #66 30 January, 2010, 04:06:39 PM
yg  lebih memalukan ana dahla ambik couurse bahasa arab
tp nahu(tatabahab.arab) pun masih  tunggang terbalik,
nk praktis cakap arab pun susah sbb blajo dimalaysia
x wujud biah arabiah
kulu g blaja kat neg arab kan best.....:sedihnya:
tp bg ana bel bahasa arab lebih mudah dr ana bel mandarin
kami wajib bel mandarin
tp punyalah susah kena hafal step2 buat tulisan,sebutan n dlll....
kalu bel b.a mudah kalu ssrg tu tahu baca quran maka mudah la nk baca
tp kalu nk faham makna kna bnyk vocab gak
 

:senyum:..tahniah kerana diberi peluang mengaji bahasa al-Quran, semoga berjaya eh?:senyum:..saya ni da menyesal sebab masa dulu main2 malas nak menghafal..tengok orang tahu b.arab jeles je..

Reply #67 30 January, 2010, 04:21:20 PM
masih ada org lg x???

hana USIM

  • *
  • mukminah mumtazah
    • View Profile
Reply #68 30 January, 2010, 04:32:41 PM
ada lg.....

Reply #69 30 January, 2010, 04:41:49 PM
he3...still blur ngan suma nie...

Reply #70 30 January, 2010, 04:50:44 PM
jika kita suka belajar b.arab mknanya kte suka Allah..btl x?

Reply #71 30 January, 2010, 06:12:55 PM
cik AlBahr ada gak basic Tok apa pun tak tau aPA pun

Reply #72 30 January, 2010, 08:53:42 PM
pada yang pandai tu boleh tak terjemahkan sekali dalam bahasa melayu
boleh gak Tok join sekali

Reply #73 30 January, 2010, 09:01:12 PM
salam.
bahasa arab nie bahasa syurga ,maka berbahagialah org yg tahu berbahasa arab.
bukan itu jerk ,bahasa arab nie kan bahasa yg turut dgunakan oleh jujungan besar Nabi Muhammad S.A.W ,maka jika kita amalkan ,bukankah itu turut tergolong sebagai mengikut cara khdupan baginda Rasulullah? maka rahmat bagi kita.
bahasa arab nie ,kita berlajar bukan sia-sia ,tetapi setiap perkataan itu ada pahala ,kerana bahasa syurga kan? tetapi niat biarlah kerana ALLAH S.W.T ...bayangkan kita bkn hanya mengeja perkataan tetapi bercakap berhari ,berbulan2 ,bertahun2 ,malah kita ajarkan pada org lain ...sudah termasuk pula ke amal jariah.. masya'allah!!!!!
insya'allah mikhail akan mula berlajar bahasa arab pada pertengahan tahun,, insya'allah... betapa jahilnya mikhail kerana x tahu berbahasa arab! kawan2 doakn mikhail berjaya belajar yea...
k wassalam.

jazakallah fi' amanillah.
hadapi duniawi bersedia ukhrawi dengan senyuman... insya'allah.

Reply #74 30 January, 2010, 09:26:42 PM
penah blaja bhs arab masa skolah..leh ingt2 balik .. :)

Reply #75 30 January, 2010, 09:41:52 PM
assalamualaikum...saya pun minat belajar bahasa arab.ustaz saya cakap banyak faedahnya skiranya kita mempelajari bahasa arab liannaha allugah arabiah allugah jannah..jadi sama-sama lah kita berusaha...man jadda wa jadda man zara'a hasada





Reply #76 31 January, 2010, 12:01:23 AM
ana uhibbu Allah

cahaya pencinta

  • *
  • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
    • View Profile
Reply #77 31 January, 2010, 04:36:35 PM
kaifa haluka?(laki)=apa khabar     kaifa haluki?(perempuan)
alhamdulillah, ana bi khoir=alhamdulillah, saya sihat

bahasa komunikasi asas..apa kata try amalkan yang dua ni dulu?:senyum:

Reply #78 31 January, 2010, 05:12:39 PM
 :)
huu hari ni dapat assignment baru dari lecturer..
'fe'el marfu'..'

Allahumma yassirlana
"Allahumma takhtim lana bihusnil khatimah""Allahumma takhtim lana bissa'adah wa la takhtim 'alaina bissaqawah"

Reply #79 31 January, 2010, 05:31:45 PM
kam u'mruka..? : berapa umur awak (bg lelaki)
kam u'mruki..? : berapa umur awak (bg perempuan)
kam u'mrukum..? : berapa umur kamu
kam u'mrukunna..?? : berapa umur kamu (bg perempuan)

mari berkongsi... :ins:

divider3
halaqahforum4