Mari belajar Bahasa Arab

*

Author Topic: Mari belajar Bahasa Arab  (Read 34165 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

tok kenali

  • *
  • Posts: 21
    • View Profile
Reply #60 30 January, 2010, 07:44:55 AM
  • Publish
  • tok baru nak belajar sapa boleh tolong tok

    Daeng Acan

    • *
    • Posts: 141
      • View Profile
    Reply #61 30 January, 2010, 10:32:45 AM
  • Publish
  • tok baru nak belajar sapa boleh tolong tok

    kawan pun sama tok..A'ah..cpe nk tolong ajar kami berbahasa Arap..klau cakap A.R.A.P bole le kawan nie..kah3..
    tlg tujuk ajar..

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1086
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Reply #62 30 January, 2010, 11:32:42 AM
  • Publish
  • salam

    pernah belajar sampai form 3 tapi pemalas nak hafal so pmr dapat C terus tak sambung dah.
    ingat la masa sekolah rendah dulu sikit2..fi'il tu kata nama untuk perbuatan

    fi'il amar=ayat suruhan
    fi'il mudhorik= tak ingat
    fi'il satu lagi tak ingat
    fi'il mudhorik ke ni?
    hua=dia laki
    huma=dia 2 laki
    hum=mereka ramai laki

    hia=dia perempuan
    huma=mereka 2 perempuan
    hunna ke?=mereka perempuan

    anta=kamu lelaki
    antuma=kamu 2 laki
    antum=kamu ramai laki

    anti=kamu prmpuan
    antuma=kamu 2 prmpuan
    antunna=kamu ramai perempuan

    ana=saya
    nahnu=kami


    kalau fi'il amar ada yang kamu2 sj sebab ayat arahan..kan?kalau tak silap

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1086
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Reply #63 30 January, 2010, 11:35:16 AM
  • Publish
  • contoh ayat:

    yang dia2 semua tak ingat

    kalau anta; anta tazhabu =kamu pergi
    nahnu; nahnu nazhabu ke? kami pergi
    ana; ana azhabu=saya pergi

    cth ayat: ana azhabu ila dukkan=saya pergi ke kedai.

    wallahua'lam..dah tak ingat

    hana USIM

    • *
    • Posts: 16
    • mukminah mumtazah
      • View Profile
    Reply #64 30 January, 2010, 03:53:06 PM
  • Publish
  • yg  lebih memalukan ana dahla ambik couurse bahasa arab
    tp nahu(tatabahab.arab) pun masih  tunggang terbalik,
    nk praktis cakap arab pun susah sbb blajo dimalaysia
    x wujud biah arabiah
    kulu g blaja kat neg arab kan best.....:sedihnya:
    tp bg ana bel bahasa arab lebih mudah dr ana bel mandarin
    kami wajib bel mandarin
    tp punyalah susah kena hafal step2 buat tulisan,sebutan n dlll....
    kalu bel b.a mudah kalu ssrg tu tahu baca quran maka mudah la nk baca
    tp kalu nk faham makna kna bnyk vocab gak
     

    hana USIM

    • *
    • Posts: 16
    • mukminah mumtazah
      • View Profile
    Reply #65 30 January, 2010, 03:53:39 PM
  • Publish
  • yg  lebih memalukan ana dahla ambik couurse bahasa arab
    tp nahu(tatabahab.arab) pun masih  tunggang terbalik,
    nk praktis cakap arab pun susah sbb blajo dimalaysia
    x wujud biah arabiah
    kulu g blaja kat neg arab kan best.....:sedihnya:
    tp bg ana bel bahasa arab lebih mudah dr ana bel mandarin
    kami wajib bel mandarin
    tp punyalah susah kena hafal step2 buat tulisan,sebutan n dlll....
    kalu bel b.a mudah kalu ssrg tu tahu baca quran maka mudah la nk baca
    tp kalu nk faham makna kna bnyk vocab gak
     

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1086
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Reply #66 30 January, 2010, 04:06:39 PM
  • Publish
  • yg  lebih memalukan ana dahla ambik couurse bahasa arab
    tp nahu(tatabahab.arab) pun masih  tunggang terbalik,
    nk praktis cakap arab pun susah sbb blajo dimalaysia
    x wujud biah arabiah
    kulu g blaja kat neg arab kan best.....:sedihnya:
    tp bg ana bel bahasa arab lebih mudah dr ana bel mandarin
    kami wajib bel mandarin
    tp punyalah susah kena hafal step2 buat tulisan,sebutan n dlll....
    kalu bel b.a mudah kalu ssrg tu tahu baca quran maka mudah la nk baca
    tp kalu nk faham makna kna bnyk vocab gak
     

    :senyum:..tahniah kerana diberi peluang mengaji bahasa al-Quran, semoga berjaya eh?:senyum:..saya ni da menyesal sebab masa dulu main2 malas nak menghafal..tengok orang tahu b.arab jeles je..

    chomeyl

    • *
    • Posts: 24
      • View Profile
    Reply #67 30 January, 2010, 04:21:20 PM
  • Publish
  • masih ada org lg x???

    hana USIM

    • *
    • Posts: 16
    • mukminah mumtazah
      • View Profile
    Reply #68 30 January, 2010, 04:32:41 PM
  • Publish
  • ada lg.....

    chomeyl

    • *
    • Posts: 24
      • View Profile
    Reply #69 30 January, 2010, 04:41:49 PM
  • Publish
  • he3...still blur ngan suma nie...

    mieza usim

    • *
    • Posts: 5
      • View Profile
    Reply #70 30 January, 2010, 04:50:44 PM
  • Publish
  • jika kita suka belajar b.arab mknanya kte suka Allah..btl x?

    tok kenali

    • *
    • Posts: 21
      • View Profile
    Reply #71 30 January, 2010, 06:12:55 PM
  • Publish
  • cik AlBahr ada gak basic Tok apa pun tak tau aPA pun

    tok kenali

    • *
    • Posts: 21
      • View Profile
    Reply #72 30 January, 2010, 08:53:42 PM
  • Publish
  • pada yang pandai tu boleh tak terjemahkan sekali dalam bahasa melayu
    boleh gak Tok join sekali

    mikhail

    • *
    • Posts: 126
      • View Profile
    Reply #73 30 January, 2010, 09:01:12 PM
  • Publish
  • salam.
    bahasa arab nie bahasa syurga ,maka berbahagialah org yg tahu berbahasa arab.
    bukan itu jerk ,bahasa arab nie kan bahasa yg turut dgunakan oleh jujungan besar Nabi Muhammad S.A.W ,maka jika kita amalkan ,bukankah itu turut tergolong sebagai mengikut cara khdupan baginda Rasulullah? maka rahmat bagi kita.
    bahasa arab nie ,kita berlajar bukan sia-sia ,tetapi setiap perkataan itu ada pahala ,kerana bahasa syurga kan? tetapi niat biarlah kerana ALLAH S.W.T ...bayangkan kita bkn hanya mengeja perkataan tetapi bercakap berhari ,berbulan2 ,bertahun2 ,malah kita ajarkan pada org lain ...sudah termasuk pula ke amal jariah.. masya'allah!!!!!
    insya'allah mikhail akan mula berlajar bahasa arab pada pertengahan tahun,, insya'allah... betapa jahilnya mikhail kerana x tahu berbahasa arab! kawan2 doakn mikhail berjaya belajar yea...
    k wassalam.

    jazakallah fi' amanillah.
    hadapi duniawi bersedia ukhrawi dengan senyuman... insya'allah.

    ainkaloi

    • *
    • Posts: 6
      • View Profile
    Reply #74 30 January, 2010, 09:26:42 PM
  • Publish
  • penah blaja bhs arab masa skolah..leh ingt2 balik .. :)

    dyg rashida

    • *
    • Posts: 1
      • View Profile
    Reply #75 30 January, 2010, 09:41:52 PM
  • Publish
  • assalamualaikum...saya pun minat belajar bahasa arab.ustaz saya cakap banyak faedahnya skiranya kita mempelajari bahasa arab liannaha allugah arabiah allugah jannah..jadi sama-sama lah kita berusaha...man jadda wa jadda man zara'a hasada





    qimi

    • *
    • Posts: 27
      • View Profile
    Reply #76 31 January, 2010, 12:01:23 AM
  • Publish
  • ana uhibbu Allah

    cahaya pencinta

    • *
    • Posts: 1086
    • Dalam pahit hidup, aku merasa manisnya~
      • View Profile
    Reply #77 31 January, 2010, 04:36:35 PM
  • Publish
  • kaifa haluka?(laki)=apa khabar     kaifa haluki?(perempuan)
    alhamdulillah, ana bi khoir=alhamdulillah, saya sihat

    bahasa komunikasi asas..apa kata try amalkan yang dua ni dulu?:senyum:

    anah adnan

    • *
    • Posts: 99
      • View Profile
    Reply #78 31 January, 2010, 05:12:39 PM
  • Publish
  •  :)
    huu hari ni dapat assignment baru dari lecturer..
    'fe'el marfu'..'

    Allahumma yassirlana
    "Allahumma takhtim lana bihusnil khatimah""Allahumma takhtim lana bissa'adah wa la takhtim 'alaina bissaqawah"

    ibnushams

    • *
    • Posts: 25
      • View Profile
    Reply #79 31 January, 2010, 05:31:45 PM
  • Publish
  • kam u'mruka..? : berapa umur awak (bg lelaki)
    kam u'mruki..? : berapa umur awak (bg perempuan)
    kam u'mrukum..? : berapa umur kamu
    kam u'mrukunna..?? : berapa umur kamu (bg perempuan)

    mari berkongsi... :ins:

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    251 Replies
    94355 Views
    Last post 16 May, 2013, 11:42:42 AM
    by seekerslight
    2 Replies
    3692 Views
    Last post 30 July, 2011, 03:16:54 PM
    by Ad-Dien
    1 Replies
    2448 Views
    Last post 09 December, 2011, 02:07:03 PM
    by mohlison