GAMBAR : TIADA ALASAN UNTUK MENINGGALKAN SOLAT?

*

Author Topic: GAMBAR : TIADA ALASAN UNTUK MENINGGALKAN SOLAT?  (Read 23666 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

03 May, 2009, 06:32:54 PM
  • Publish
  • Berada di tempat yang selasa, aman, damai dan tenang. Langsung tiada kesukran untuk tidak melaksanakan solat.

    Orang mukmin yang kental jiwanya, solat itu adalah hidupnya.

    Solat mencegah ia berbuat mungkar, solat itu akhlak dirinya.





    « Last Edit: 04 May, 2009, 05:28:40 PM by Munaliza Ismail »
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    Reply #1 03 May, 2009, 06:41:48 PM
  • Publish
  • [box title=Al-Baqqoroh,2 : 45] “ Dan dapatkanlah pertolongan dengan sabar dan solat, dan sesungguhnya (solat) itu berat melainkan orang-orang yang khusyu’ “        [/box]



    « Last Edit: 04 May, 2009, 05:31:34 PM by Munaliza Ismail »

    Reply #2 03 May, 2009, 06:44:21 PM
  • Publish
  • [box title=Al-Mu’minun,23 : 1-2]“ Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang beriman, mereka yang khusyu’ dalam solatnya “[/box]

    « Last Edit: 04 May, 2009, 05:36:21 PM by Munaliza Ismail »

    Reply #3 03 May, 2009, 06:48:45 PM
  • Publish
  • [box title=Sabda Rasulallah s.a.w.] “Meninggalkan solat adalah unsur yang membezakan antara seorang Muslim dan seorang kafir”[/box]



    « Last Edit: 04 May, 2009, 05:38:26 PM by Munaliza Ismail »

    Reply #4 03 May, 2009, 06:52:10 PM
  • Publish
  • [box title=SOLAT DI MANA JUA]Orang yang kualiti sembahyangnya tinggi, semakin kuat imannya, semakin baik akhlaknya, semakin tinggi komitmennya kepada Islam dan ia merasa resah gelisah dengan suasana kemungkaran, ia merasa berat untuk melakukan kemungkaran ataupun kekejian. Inilah tanda orang yang sembahyangnya benar-benar mengikut kehendak dan diterima oleh Allah s.w.t.[/box]







    « Last Edit: 04 May, 2009, 05:40:19 PM by Munaliza Ismail »

    Reply #5 03 May, 2009, 07:03:57 PM
  • Publish
  • [box title=Tiada alasan meninggalkan solat]Ternyata bagi kualiti orang yang solahnya tinggi, banyak implikasi yang akan terlahir dalam bentuk tingkah laku, akhlak, perbuatan dan segalanya. Kesemuanya seharusnya dimanifestasikan dalam kehidupan seharian dan pembentukan sanubari, hati dan jiwanya.[/box]



    « Last Edit: 04 May, 2009, 05:42:45 PM by Munaliza Ismail »

    Reply #6 04 May, 2009, 05:47:24 PM
  • Publish
  • [box title=solat]Sebagai penganut agama Islam, kita dah memang tahu bahawa solat itu ialah tiang agama. Perkara paling penting dan asas yang perlu dipenuhi. Mengerjakan solat akan dapat mencegah diri dari perkara mungkar. Tapi walaupun tahu betapa solat itu amat penting, kenapa masih ramai yg mengambil mudah?
    [/box]




    Reply #7 04 May, 2009, 06:23:42 PM
  • Publish
  • [box title=. dari Ayat 45 Surah Al-‘Ankabut ]Sesungguhnya Solat itu mencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar..[/box]

               

    Reply #8 04 May, 2009, 07:01:57 PM
  • Publish
  • salam.. apabila melihat gambar ini, teringat saya pd kawan2 sy yang belajar di luar negara terutama negara2 barat .... pernah saya bertanya kpda mereka, kalau tiba masa solat bagaimana.... kwn saya bgtau, mereka akan pg ke library n cari tempat rak2 buku yang jarang org pg.. kat situ mereka akan menunaikan solat dengan berbekalkan sebotol air mineral...
    Suara kehidupanku memang tak akan mampu menjangkau telinga kehidupanmu; tapi marilah kita cuba saling bicara barangkali kita dapat mengusir kesepian dan tidak merasa jemu.

    Reply #9 04 May, 2009, 08:05:49 PM
  • Publish

  • Ketika Di Makkah Al Mukaramah musim Haji 2008, sempat ummi merakam gambar ini ketika berjalan-jalan
    di hadapan tempat kediaman Hotel Abeer Garden. Ktika itu waktu solat Asar. Oleh kerana mereka ini
    tidak sempat sampai ke Masjidil Haram, terus saja mereka bentang tikar untuk bersolat. Pada waktu
    ini semua kedai mesti di tutup operasi perniagaan dan jual beli di haramkan. Pada waktu solat, lampu
    di pusat perniagaan atau hotel pun dilarang menyala.


     
                   
                   

    « Last Edit: 04 May, 2009, 08:07:30 PM by Munaliza Ismail »

    Reply #10 04 May, 2009, 09:53:17 PM
  • Publish
  • nak kena save gambar2 ni dlm file.....
    memberi keinsafan.
    Help me transforming into a good muslimah, please...

    http://hidupinas.blogspot.com/

    Reply #11 04 May, 2009, 10:18:45 PM
  • Publish
  • salam mcm 2 skli mereka mendirikan solat x kra d mna2

    adakah kita begitu,?
    walaupun tersergam indah surau n masjid kita ttp jg malas utk bersolat....

    Reply #12 04 May, 2009, 11:13:54 PM
  • Publish


  • Quote
    walaupun tersergam indah surau n masjid kita ttp jg malas utk bersolat....
    mmmmmmmmmmmm............
    btol 2........
    "Yang ku harapkan adalah
      rahmat dan keredhaan ALLAH swt"
    Kejayaan yang sebenarnya adalah berada di dalam syurga ALLAH swt.....

    Reply #13 05 May, 2009, 08:34:24 AM
  • Publish
  • ya allah..kagum nya sy melihat mereka..
    inilah keimanan..jiwa gentar bila sudh masuk waktu solat..
    kerana ianya adalah perintah..
    perintah DULI YANG MAHA MULIA..
    MAHARAJA YANG MEMBENARKAN RAKYAT MENGADAPNYA 5 KALI SEHARI..
    perintah yang wajib..~
    menguji ketaatan hambaNYA..moga2 kita di beri kekuatan dan keselamatan di dunia dan akhirat..amin~
    "Al-haqqu bila nizom yaghlibuhul-baatil binnizom"
    Maksudnya: "Sesuatu kebenaran yang tidak sistematik akan dikalahkan oleh kebatilan yang sistematik dan terancang."
    http://Http://cahayarabbani.blogspot.com
    http://Http://islamicmoviecollection.blogspot.com
    assiddiq@ymail.com

    Reply #14 05 May, 2009, 01:04:35 PM
  • Publish
  • Gambar-gambar tu sekurang-kurangnya memberi ingatan bahawa jangan ada antara kita beri alasan untuk meninggalkan solat.Itu belum tengok gambar orang sakit sedang solat lagi tu... Kadang-kadang ada kita dengar
    para pelajar di unuversiti solat jamak dan qasar dengan alasan kesibukan menghadiri kelas dan membuat assignment.
    Adakah ini juga suatu alasan ? Nasib baik mereka tak niat je solat tu..
    "Berpanjangan lah ubudiyah zahir dan batin serta berkekalan lah
    hadir hati serta Allah".Wallahu a'lam bishowab

    Reply #15 05 May, 2009, 04:53:31 PM
  • Publish
  •  :)Sesunguhnya solat itu adalah tiang agama.[mp3=200,20,0,center][/mp3]

    Reply #16 05 May, 2009, 06:06:37 PM
  • Publish
  • :)Sesunguhnya solat itu adalah tiang agama.[mp3=200,20,0,center][/mp3]



    Navy Photo: Sembahyang Jemaah Dalam Keadaan Duduk Ketika Menuju Cartagena, Sepanyol..

    Reply #17 05 May, 2009, 06:11:42 PM
  • Publish
  • Quote
    perintah DULI YANG MAHA MULIA..
    MAHARAJA YANG MEMBENARKAN RAKYAT MENGADAPNYA 5 KALI SEHARI..
    perintah yang wajib..~

    amik iktibar.........................





    Reply #18 05 May, 2009, 06:18:30 PM
  • Publish


  • Quote
    engkau berdiri bersolat sedang hatimu ke sana ke mari
    tidakkah engkau sedar bahawa perbuatan itu jahat sekali?
    engkau berdiri dan berukuk dan bersujud berulang kali
    namun rakaatnya kau lupa tidak ingat berapa kali?
    celaka engkau, apakah ini solat yang engkau tunaikan?!
    kepada tuhan rabbul-alamin yang engkau selalu serukan
    taqwa dan rahmat belas-kasihan yang engkau harapkan
    padahal hatimu terus berpaling terus membelakangkan
    kepada yang lain engkau sibuk mengira dan mengingatkan
    inikah yang kau katakan solat, tanpa khusyuk yang kau sertakan???!
    ingatlah kawan, jika solat itu ditolak dan dikembalikan
    alamat celaka menimpa badan, di hari sudah hari kebangkitan!
    di akhirat kelak kita dikumpulkan mengikut amal yang kita lakukan
    ke hadrat tuhan yang maha perkasa kita dihadapkan
    segala perbuatan segala perlakuan kita dipersoalkan
    buruk dan baik semuanya diperlihatkan tiada yang ketinggalan
    taqwa dan iman jadi penentuan dan amal soleh diperhitungkan
    ketahuilah, jika buku amalan diberi ditangan kiri, celakalah badan
    dan sekiranya diberi sebelah kanan tanda bahagia berkekalan
    inilah kesudahan bagi semua insan kepada tuhan kita dikembalikan..
    - quoted from a website (siapa punya nukilan ni agaknya... terkesan di hati.............)



    Reply #19 06 May, 2009, 10:56:03 PM
  • Publish
  • to kudo: huhuhuhu.. kudo, ni tmbh lagi nih~
    mmmm...  tgk gmbr2 dlm thread ni buat sy fikir panjang...





    « Last Edit: 06 May, 2009, 10:59:58 PM by nni »

    divider3
    halaqahforum4