Bahaya panadol - Page 1

*

Author Topic: Bahaya panadol  (Read 15683 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

03 May, 2009, 09:04:25 AM
  • Publish
  •  :)

    Hari Isnin lepas, ummi sha dapat berita yang mengejutkan. Seorang kawan ummi sha dimasukkan ke wad ICU kerana darahnya naik sehingga 200 lebih. Ummi sha diberitahu yang dia terlibat dengan program sukan pada hari Jumaat lepas. Dia mula mengadu pening kepala dan mengalami sedikit demam. Setelah mengambil peperiksaan untuk pengajian Masternya, sakit kepalanya makin bertambah dan dia telah mengambil 10 biji panadol seperti kebiasaanya untuk menahan sakit. Di rumah, dia mulai muntah-muntah dan jatuh pengsan. Ibubapanya membawanya ke hospital dan dia di masukkan terus ke wad ICU kerana koma. Doktor melakukan pemeriksaan menyeluruh termasuk CT scan dan air tulang belakangnya diambil untuk kajian. Hari Rabu, dia mulai sedar dari koma tetapi tidak boleh menerima tetamu selama 72 jam. Sekarang keadaannya beransur pulih tetapi masih dalam pengawasan doktor.

    Ummi sha dapat tahu bahawa panadol ni bahaya pada tubuh badan dan hanya mampu menutup saraf sakit buat sementara. Sakit tidak akan hilang malah panadol tersebut boleh menjadi racun di dalam badan..ibarat bom jangka yang akan meletup pada bila-bila masa.

    Mengikut statistik, panadol atau ubat tahan sakit yang lain adalah merupakan salah satu bahan utama orang membunuh diri. Malah, panadol juga merupakan punca kematian tertinggi akibat keracunan disebabkan tersalah makan oleh kanak-kanak. Tapi kenapa panadol berbahaya? Panadol@ paracetamol atau nama saintifiknye acetaminophen merupakan salah satu painkiller utama yang sering diambil untuk menghilangkan sakit. Panadol dikira efektif dan lain dari painkiller yang lain (ponstan, aspirin) kerana ia bertindak terus ke saraf tunjang untuk menghilangkan rasa sakit. Panadol dikatakan lebih berbahaya dari penyalahgunaan steroid adalah kerana panadol mudah didapati serta dijual di merata tempat.

    Maka, kebanyakan orang yang ingin membunuh diri memilih panadol disebabkan faktor ini. Panadol@ paracetamol berbahaya jika diambil selalu, ataupun diambil sekaligus. Had atau limit bagi seseorang dalam masa 24 jam untuk menyebabkan ketoksikan hati adalah 7.5 g (atau = 13 biji ). Pengambilan yang kerap boleh menyebabkan kerosakan hati yang teruk. Seringkali kita dengar orang yang cuba membunuh diri dengan menelan 40 biji panadol, tidak mati, tapi orang itu hatinya akan rosak teruk. Ini kerana, panadol akan dikumuhkan di hati. Pengumpulan panadol@paracetamol akan menyebabkan lebihan dan menyebabkan keracunan di hati.

    Doktor sendiri pun tidak mahu mengambil panadol kalau mereka sakit kepala bahkan mereka beralih kepada pengubatan alternatif china (dengan rempah2) atau mencari alternatif lain. Hal ini kerana panadol merupakan racun bagi tubuh, dan membahayakan hati dan menurut para doktor, panadol akan terhimpun ditubuh setidaknya selama 5 tahun.

    Seperti yang sudah dijelaskan oleh para doktor bahawa sakit kepala, hal itu disebabkan oleh ketidakseimbangan elektron/ion di otak. Sebagai solusi alternatif untuk menangani masalah ini mereka menyarankan untuk membeli 1 atau 2 botol minuman isotonic dan mencampurnya dengan air dengan perbandingan 1:1 atau 1:2 (1 gelas isotonik dicampur 1 atau 2 gelas air)
    Atau kaedah lainnya adalah merendam dengan air hangat kaki anda sehingga menurunkan tekanan darah dari kepala.

    Kita semua akan jatuh sakit seiring bertambahnya usia, untuk wanita kita perlu menjalani masa melahirkan. Bayangkan kita telah cukup banyak menggunakan panadol (penghilang rasa sakit) ketika kita perlu menjalani operasi, kita akan memerlukan jumlah lebih banyak untuk menghilangkan rasa sakitnya. Jika kita telah menggunakan panadol sepanjang hidup kita (sakit kepala, menstruasi) sepertinya ubat biasa tidak akan berefek apapun pada tubuh anda kerana tubuh anda sudah terisi dengan panadol dan tubuh anda sudah terbiasa dengan penghilang rasa sakit sehingga memerlukan penghilang rasa sakit yang lebih kuat, morfin ?

    Oleh itu elakkan memakan pi-pil sebarangan tanpa merujuk pada doktor untuk menahan sakit kerana senggugut time datang bulan (period).- jika tersalah makan ubat....darah period kita boleh terbeku di dalam saluran darah..dan ia boleh membentuk satu ketulan darah (seperti nak jadi barah..)- doktor yg merawat juga mengakui tentang keburukan memakan pil-pil yang salah dan lebih buruk bila ia bercampur dengan pil-pil harian yang kita makan......- ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain bila ia di campur adukkan...waulahualam..

    p/s doktor meow, tolong betulkan jika ada fakta yg salah..terima kasih.
    Bagi mendapatkan info tambahan, layari blog-blog ummi sha
    http://sarimahshaniza.blogspot.com/

    Reply #1 03 May, 2009, 09:44:55 AM
  • Publish
  • :)

    Alhamdulillah...info yang bermanfaat.
    Tetapi Halaqian semua harus ingat yang panadol tu jenama.
    sebenarnya ada lebih banyak lagi ubat-ubatan seperti panadol.
    Berhati-hatilah....

    Reply #2 03 May, 2009, 09:48:00 AM
  • Publish

  • Doktor sendiri pun tidak mahu mengambil panadol kalau mereka sakit kepala bahkan mereka beralih kepada pengubatan alternatif china (dengan rempah2) atau mencari alternatif lain. Hal ini kerana panadol merupakan racun bagi tubuh, dan membahayakan hati dan menurut para doktor, panadol akan terhimpun ditubuh setidaknya selama 5 tahun.


    Ini tidak adil... Kalau pesakit di hospital diberinya panadol...dia tak mahu pulak...

    p/s maaf Dr. Meow

    Reply #3 03 May, 2009, 10:59:06 AM
  • Publish
  • salam,

    seram juga ye akibat mkn panadol byk2..

    rasanya lebih elok masa demam jgn mkn panadol, minum sup panas pon, insyaAllah, boleh kurangkan panas, kan.

    nak hilang senggugut, boleh baring terlentang (kepala sampai badan kena straight) atau sujud lama2. insyaAllah...

     sukasangat
    Help me transforming into a good muslimah, please...

    http://hidupinas.blogspot.com/

    Reply #4 03 May, 2009, 11:06:25 AM
  • Publish
  • salam.... terima kasih ummi sha atas info panadol ini.sy memang susah nk demam, tp kalau sekali kena demam, mmg teruk... teringat sy, pada minggu exam yang lepas, sy demam. tambah lagi dgn selesema dan sakit kpla+migrain ckt.. saya beli 4 biji panadol activfast dan air 100 plus.... memang mujarab.... tp disebabkan sgt2 sakit kpla , tido smmpi melebihi 10jam...... pas ni, kena kurangkan pengambilan panadol.....
    Suara kehidupanku memang tak akan mampu menjangkau telinga kehidupanmu; tapi marilah kita cuba saling bicara barangkali kita dapat mengusir kesepian dan tidak merasa jemu.

    Reply #5 04 May, 2009, 04:25:40 PM
  • Publish
  •  :)

    Untuk pengetahuan semua, kawan ummi sha yang diceritakan di atas telah dipindahkan ke wad biasa.
    Tetapi keadaannya amatlah menyedihkan kerana pemikirannya telah terganggu dan dia seolah-olah berada di alam kanak-kanak tadika.
    kawan baiknya telah menziarahinya dan dia memanggil kawannya itu sebagai "kakak" dan membahasakan dirinya "adik" walhal umur mereka sebaya (28 tahun).
    Dia juga meminta coklat atau aiskrim seperti kanak-kanak tadika dan sentiasa leka bermain dengan "seseorang". Apabila ditanya dengan siapa dia bermain, dia menjawab dia bermain dengan adiknya (adiknya telah lama meninggal dunia).
    Hal ini membuatkan keluarganya dan kawan-kawan berasa sedih dan susah hati. Dia juga tidak mengenali sesiapa pun selain kedua-dua ibubapanya sahaja.
    Doktor kata keadaannya ini akan mengambil masa untuk sembuh..

    Panadol yang terlebih dos dan kerap diambil telah menyebabkan gangguan ini berlaku. Oleh itu hati-hatilah dengan pengambilan ubat-ubatan, mintalah nasihat doktor..doktor meow pun ada, rasanya dia pun sudi memberikan nasihat..

    Marilah kita semua berdoa agar kawan ummi sha itu dapat pulih seperti sediakala dan kehidupannya akan kembali normal... :ins:

    Reply #6 04 May, 2009, 04:30:54 PM
  • Publish
  • mmmmmmmmmmm...
    sampai mcm tu jd nya? family dia mesti sedih sgt tp kena kuat bersabar...



    ni pon selalu org skrng amik kan.. utk sakit muscles...
    mcm kwn sy sorg, bila tersekat dlm jem, dia lenguh2 tulang belakang, dia amik activfast nih... dah prepare siap dlm dashboard.
    byk kali kena marah dgn sy dah nih, sbb suka sgt telan bnda tuh.

    Reply #7 04 May, 2009, 06:06:57 PM
  • Publish
  • :)

    Untuk pengetahuan semua, kawan ummi sha yang diceritakan di atas telah dipindahkan ke wad biasa.
    Tetapi keadaannya amatlah menyedihkan kerana pemikirannya telah terganggu dan dia seolah-olah berada di alam kanak-kanak tadika.
    kawan baiknya telah menziarahinya dan dia memanggil kawannya itu sebagai "kakak" dan membahasakan dirinya "adik" walhal umur mereka sebaya (28 tahun).
    Dia juga meminta coklat atau aiskrim seperti kanak-kanak tadika dan sentiasa leka bermain dengan "seseorang". Apabila ditanya dengan siapa dia bermain, dia menjawab dia bermain dengan adiknya (adiknya telah lama meninggal dunia).
    Hal ini membuatkan keluarganya dan kawan-kawan berasa sedih dan susah hati. Dia juga tidak mengenali sesiapa pun selain kedua-dua ibubapanya sahaja.
    Doktor kata keadaannya ini akan mengambil masa untuk sembuh..

    Panadol yang terlebih dos dan kerap diambil telah menyebabkan gangguan ini berlaku. Oleh itu hati-hatilah dengan pengambilan ubat-ubatan, mintalah nasihat doktor..doktor meow pun ada, rasanya dia pun sudi memberikan nasihat..

    Marilah kita semua berdoa agar kawan ummi sha itu dapat pulih seperti sediakala dan kehidupannya akan kembali normal... :ins:

    aminnnnnnnn.......
    "Yang ku harapkan adalah
      rahmat dan keredhaan ALLAH swt"
    Kejayaan yang sebenarnya adalah berada di dalam syurga ALLAH swt.....

    Reply #8 04 May, 2009, 07:07:17 PM
  • Publish
  • mmmmmmmmmmm...
    sampai mcm tu jd nya? family dia mesti sedih sgt tp kena kuat bersabar...



    ni pon selalu org skrng amik kan.. utk sakit muscles...
    mcm kwn sy sorg, bila tersekat dlm jem, dia lenguh2 tulang belakang, dia amik activfast nih... dah prepare siap dlm dashboard.
    byk kali kena marah dgn sy dah nih, sbb suka sgt telan bnda tuh.


    emmm.... absorbed twice as fast to relief pain.... ayat ini yang menggalakkan ramai orang mengamalkan penggunaan paracetamol...

    Reply #9 04 May, 2009, 08:40:39 PM
  • Publish
  • tapi setahu sayer paracetamol aderlah ubat pain killer yang paling safe antara pain killer yang ader kat hospital...

    Reply #10 04 May, 2009, 09:03:30 PM
  • Publish
  • tapi setahu sayer paracetamol aderlah ubat pain killer yang paling safe antara pain killer yang ader kat hospital...

    how safe is that?

    Reply #11 19 June, 2011, 04:48:42 PM
  • Publish
  •  :)

    aduih..hari tu sakit gigi..saya ambil lima biji panadol sekali gus..lain lagi kalau hilang kesannya..setiap empat jam telan panadol..huh..apa nak jadi

    Reply #12 19 June, 2011, 05:04:06 PM
  • Publish
  • setiap ubat ada dia punya adverse effect tersendiri..
    panadol atau nama genericnya acetaminophen ialah satu anti-pyretic,analgesik dan tak ingt..
    jika di ambil berlebihan,boleh mendatangkan mudarat sama seperti ubat lain..
    cumanya kenapa orang selalu guna panadol utk cubaan bunuh diri kerana ia mudah didapati on the counter.
    dan pengambilan berlebihan boleh mendatangkan mudarat dalam hati kerana toksinnya  tidak dapat di buang dari badan,
    tetapi jika panadol di ambil mengikut peraturan seperti ketika demam dan tidak melebihi 6 biji sehari,insyaAllah tiada mudarat.
    sama juga seperti ubat2 lain..
    jika anda pernah dgr NSAID(non-steroidal anti inflammatory drug) seperti ponstan(mefenemic acid),ibuprofen dan etc, panadol lebih baik di ambil utk menghilangkan demam dan sakit.ini kerana panadol kurang memberi effect pada perut sepertimana NSAID does.
    NSAID overused can complicate to peptic ulcer.
    sekian.
    facebook?
    face to face la mantooop!

    Reply #13 19 June, 2011, 05:06:26 PM
  • Publish
  • tapi setahu sayer paracetamol aderlah ubat pain killer yang paling safe antara pain killer yang ader kat hospital...

    how safe is that?

    ada benarnya kata alam_kubur..
    panadol paling safe compared to other analgesic such as aspirin,NSAID.

    Reply #14 19 June, 2011, 05:09:35 PM
  • Publish
  • :)

    aduih..hari tu sakit gigi..saya ambil lima biji panadol sekali gus..lain lagi kalau hilang kesannya..setiap empat jam telan panadol..huh..apa nak jadi

    hani.lain kali jangan buat mcm tu..
    cukup ambil dua biji,untuk mendapat kesan ubat itu(hilang sakit),tunggulah sekejap..
    makan ubat lambat la skit nak dapat kesannya..tunggulah sejam 2,lama2 hilang la rasa sakit tu..

    Reply #15 19 June, 2011, 05:17:36 PM
  • Publish
  • :)

    aduih..hari tu sakit gigi..saya ambil lima biji panadol sekali gus..lain lagi kalau hilang kesannya..setiap empat jam telan panadol..huh..apa nak jadi

    hani.lain kali jangan buat mcm tu..
    cukup ambil dua biji,untuk mendapat kesan ubat itu(hilang sakit),tunggulah sekejap..
    makan ubat lambat la skit nak dapat kesannya..tunggulah sejam 2,lama2 hilang la rasa sakit tu..

    haah hani dengar tu cakap pelambusuk tak pun guna ja yokoyama.....hahaa.....kelakor....tapi kan serius nya pelam busuk bagi nasihat....cam nasihat seorang ayah pada anak kepada kawan nya....hee

    bagus jugak kalau sakit gg pakai yoko-yoko..
    terus tanggal gigi tu.bagus

    Reply #16 19 June, 2011, 05:19:32 PM
  • Publish
  • panadol....bahaya bahaya...sape tegar panadol tu berhenti lah cepat2....nanti dah tersampai ke tahap kritikal....baru nak menyesal...penyesalan akhir tak de guna dah.....serius...

    mana ada bahaya panadol ni..macam gula2 je..
    kalau makan gula2 lebih dapat kencing masin eh salah kencing manis..sama la jugak macam panadol,makan banyak dapat la sakit dia..
    gula2 tu bahaya ka?

    Reply #17 19 June, 2011, 08:33:06 PM
  • Publish
  • panadol....bahaya bahaya...sape tegar panadol tu berhenti lah cepat2....nanti dah tersampai ke tahap kritikal....baru nak menyesal...penyesalan akhir tak de guna dah.....serius...

    mana ada bahaya panadol ni..macam gula2 je..
    kalau makan gula2 lebih dapat kencing masin eh salah kencing manis..sama la jugak macam panadol,makan banyak dapat la sakit dia..
    gula2 tu bahaya ka?
    gula gula mesti lah bahaya...sebab dah jadi berganda tu...gula gula...banyak nya gula...tapi kalau gula saja tak bahaya....same lah ngan yoko yoko....kalau yoko saja tak bahaya tapi yoko yoko maybe bahaya....:senyum:

    apasallah macam nak promote kencing masin ni..:senyum:..yoko yoko..berulang kali dieja..sampai pening kepala den..:senyum:

    Reply #18 20 June, 2011, 07:58:53 AM
  • Publish
  • panadol....bahaya bahaya...sape tegar panadol tu berhenti lah cepat2....nanti dah tersampai ke tahap kritikal....baru nak menyesal...penyesalan akhir tak de guna dah.....serius...

    mana ada bahaya panadol ni..macam gula2 je..
    kalau makan gula2 lebih dapat kencing masin eh salah kencing manis..sama la jugak macam panadol,makan banyak dapat la sakit dia..
    gula2 tu bahaya ka?
    gula gula mesti lah bahaya...sebab dah jadi berganda tu...gula gula...banyak nya gula...tapi kalau gula saja tak bahaya....same lah ngan yoko yoko....kalau yoko saja tak bahaya tapi yoko yoko maybe bahaya....:senyum:

    apasallah macam nak promote kencing masin ni..:senyum:..yoko yoko..berulang kali dieja..sampai pening kepala den..:senyum:
    hani pening ke?pi amek panadol...kali ni bukan 5 bijik dah tapi 10 bijik terus....fuhh...mesti ok punya...hee
    Nasihat ke gurauan...kan dah tahu panadol tu bahaya.
    « Last Edit: 20 June, 2011, 08:10:47 AM by imanhilmi »
    aku tak takut nerakaNYA..aku tak cari syurgaNYA..yang ku rindu adalah cintaNYA

    Reply #19 20 June, 2011, 09:46:14 AM
  • Publish
  • tah nya si hani muslim dan si lislam ni buat main plak..
    aku punya lah baik info tentang panadol tu bukan nak pakai..
    apa pun ubat,kalau di ambil berlebihan akan mendatangkan mudarat..tak kira la ubat apa..
    yg si PANADOL tu tak kire la fast relief ka,fast absorbtion ka,sama ja semua..
    bezanya the action of the drug to be seen..apa nak cakap ye,hmm dia punya tindakan la(direct translate)..
    dah terang-TERANG  kat belakang papan PANaDOL tu dia ada bagitahu JANGAN MELEBIHI 6/8 BIJI SATU HARI..
    kalau kau dah tak ikut peraturan memang kojol la...
    kalau makan sebiji atau dua biji utk hilang kan sakit kepala,apa salahnya..
    lagi pon bukan hari2 kita nak makan PANADOL,bila sakit dan bila perlu je kan,,
    yang bagusnya,kalau mild je pain tu,tak kira la sakit kapla ka,sakit perut sesungut ka,bawak berehat baring tidoq..
    itu lebih baik..kalau tak jalan jugakl,baru amik pain KILLER.seperti PANADOL(acetaminophen),NSAIDs, mahupun ASPIRIN.

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    15 Replies
    5651 Views
    Last post 01 March, 2011, 12:04:29 PM
    by Arozi
    4 Replies
    835 Views
    Last post 01 January, 2011, 03:33:50 PM
    by Ummi Munaliza
    5 Replies
    11332 Views
    Last post 16 October, 2012, 04:15:46 PM
    by swordofdeen