Hukum Meraikan Perayaan Kaum Bukan Islam

Author Topic: Hukum Meraikan Perayaan Kaum Bukan Islam  (Read 16498 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Ummi Munaliza

  • *
  • Posts: 14510
  • Anniversary Ke 30
    • View Profile
Jawab #20 26 December, 2009, 04:24:42 AM
  • Publish Di FB
  • Quote
    Maaf kalau tajuk ini pernah ditanya pada mana-mana thread..saya dah cari, tapi macam tak jumpa.



    Dah jumpa, saya gabungkan. Baca dari awal.  Boleh juga merujuk di topik ini untuk penerangan yang lebih jelas.  Hukum Meraikan Perayaan Kaum Bukan Islam
    « Last Edit: 04 November, 2010, 05:45:54 AM by Ummi Munaliza »
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    biruungu

    • *
    • Posts: 46
      • View Profile
    Jawab #21 26 December, 2009, 11:13:53 AM
  • Publish Di FB
  • Salam..

    Terima kasih ummi..jumpa thread berkaitan hukum perayaan tersebut.
    Jadinya bolehlah kita mengucapkan ucapan raya kepada non-muslim dalam konteks persahabatan. Saya ingin bertanya, jika ucapan seperti di bawah adakah dibenarkan?

    " Grace...merry christmas "
    " Chong..gong xi fa chai "
    " Thiru...happy deepavali "

    Saya bertanya demikian kerana mendapat satu mesej daripada kawan yang menyatakan mengucapkan merry christmas adalah haram kerana yang bermaksud sejahtera ke atas tuhan jesus. Tetapi saya tidak pasti kesahihannya.

    Mungkin ada ucapan lain yang sesuai untuk diucapkan yang tidak menyalahi akidah. Harap halaqian dapat membantu. Terima kasih




    fique_85

    • *
    • Posts: 12
      • View Profile
    Jawab #22 26 December, 2009, 11:15:29 AM
  • Publish Di FB
  • Perkataan Ibnul Qayyim dalam Ahkam Ahlu Dzimmah:

    ”Adapun memberi ucapan selamat pada syi’ar-syi’ar kekufuran yang khusus bagi orang-orang kafir adalah sesuatu yang diharamkan berdasarkan ijma’ (kesepakatan) para ulama. Contohnya adalah memberi ucapan selamat pada hari raya dan puasa mereka seperti mengatakan, ‘Semoga hari ini adalah hari yang berkah bagimu’, atau dengan ucapan selamat pada hari besar mereka dan sejenisnya.” Kalau memang orang yang mengucapkan hal ini boleh selamat daripada kekafiran, namun dia tidak akan terlepas daripada perkara yang diharamkan. Ucapan selamat hari raya seperti ini kepada mereka sama saja dengan kita mengucapkan selamat atas sujud yang mereka lakukan pada salib, bahkan perbuatan seperti ini lebih besar dosanya di sisi Allah. Ucapan selamat sejenis ini lebih dibenci oleh Allah dibandingkan seseorang memberi ucapan selamat pada orang yang minum minuman keras, membunuh jiwa, berzina, atau ucapan selamat pada maksiat lainnya.

    Ramai orang yang kurang faham agama terjatuh di dalam hal tersebut. Orang-orang seperti ini tidak mengetahui keburukan dari amalan yang mereka lakukan. Oleh kerana itu, barangsiapa memberi ucapan selamat pada seseorang yang berbuat maksiat, bid’ah atau kekufuran, maka dia layak mendapatkan kebencian dan murka Allah Ta’ala.”
    [Ahkam Ahli Dzimmah, Ibnu Qayyim Al Jauziyah, 1/441, Dar Ibnu Hazm, cetakan pertama, tahun 1418 H]

    Baca detil di sini
    http://lobaitampin.blogspot.com/2009/12/jawapan-kepada-fatawa-al-qaradawi.html

    Qasseh

    • *
    • Posts: 144
    • saya nak jadi anak yg solehah...!!
      • View Profile
    Jawab #23 14 October, 2010, 02:07:05 PM
  • Publish Di FB
  • saya ada kawan dgn rakana-rakan yg bukan muslim...
    apabila tiba aidilfitri org bukan islam tidak segan silu menyambut perrayaan kita...
    ttp boleh ke kita join festival die org?....

    mohdazri

    • *
    • Posts: 1063
      • View Profile
    Jawab #24 14 October, 2010, 04:03:31 PM
  • Publish Di FB

  • sila lawati laman web JAKIM...http://www.islam.gov.my untuk mendapat artikel khusus dalam sambutan perayaan agama lain

    amir_azrin

    • *
    • Posts: 8
      • View Profile
    Jawab #25 03 November, 2010, 11:26:22 PM
  • Publish Di FB
  •  :)
    Memandangkan dimalaysia mempunyai pelbagai kaum,jadi apakah hukum menyambut perayaan agama lain..
    contohnya: Berkunjung ke rumah terbuka sempena perayaan agama lain,menziarah ke rumah sahabat yg bkn islam..
    Minta Ustaz & Ustazah atau pun sesiapa yg thu tentang perkara ini blh tolong jelaskn..
    Pengemis cinta ilahi
    pemburu syahid abadi

    mas3105

    • *
    • Posts: 54
      • View Profile
    Jawab #26 03 November, 2010, 11:55:21 PM
  • Publish Di FB
  • :)
    Memandangkan dimalaysia mempunyai pelbagai kaum,jadi apakah hukum menyambut perayaan agama lain..
    contohnya: Berkunjung ke rumah terbuka sempena perayaan agama lain,menziarah ke rumah sahabat yg bkn islam..
    Minta Ustaz & Ustazah atau pun sesiapa yg thu tentang perkara ini blh tolong jelaskn..

    minta penjelasan juga..salah x kalau kita wish kawan2 yang beragama lain?

    sh_husna

    • *
    • Posts: 37
    • Bahagianya hidup sebagai orang Islam
      • View Profile
    Jawab #27 04 November, 2010, 12:44:21 AM
  • Publish Di FB
  • "barang siapa meniru sesuatu kaum maka dia dalah sebahagian dari mereka"...
    Direkodkan oleh Abu Daud, diriwayatkan dari Abdullah bin Umar r.a, Sunan Abu Daud, no: 4031, Ibn Hibban, no: 437 dalam Bulughul Maram, hadis ini sahih, Zaila’ie dalam Nusub ar-Rayah, 4/347, Haithami, Majmak Zawaid, 10/274, Fathul Bari, Al-Hafidz al-Asqalani, 6/166, 10/282 – darjat hadis: hasan, Al-Albani, Ghayatul Maram, no: 198, darjat hadis: Sahih.

    menyerupai atau meniru yang dimaksudkan ialah berpakaian,berperilaku,berpenampilan menyerupai mereka termasuklah menyambut perayaan mereka..
    Allah Tuhan ku...Muhammad nabi ku...Islam agama ku...al Quran kitab ku...Jihad jalan ku

    sh_husna

    • *
    • Posts: 37
    • Bahagianya hidup sebagai orang Islam
      • View Profile
    Jawab #28 04 November, 2010, 12:54:23 AM
  • Publish Di FB
  • deepavali ni sambutan ritual hindu..
    krismas sambutan ritual kristian..
    chinese new year cuma sambutan tahun baru ikut calendar lain(tak ingat nama calendar ni) macam sambutan tahun baru miladi vs tahun baru hijrah..
    valentine haram sambut sebab sejarah sambutan ni ada kena mengena dengan keagamaan kritian..

    sh_husna

    • *
    • Posts: 37
    • Bahagianya hidup sebagai orang Islam
      • View Profile
    Jawab #29 04 November, 2010, 01:01:17 AM
  • Publish Di FB
  • wish ni ibarat doakan dan sokong perayaan mereka contohnya"wish you merry christmas(semoga awak selamat sambut krismas)"...
    ana kiaskan dengan doakan mayat orang bukan Islam..
    haram hukumnya doakan mayat orang bukan Islam...
    kalau doakan dapat hidayah (sewaktu masih hidup) digalakkan malah Islam menuntut doakan orang lain..
    wallahualam..
    ana bukan ustazah, mungkin akan datang (doakan ana)...
    sebarang kesilapan tolong tegur dan perbetulkan...

    mas3105

    • *
    • Posts: 54
      • View Profile
    Jawab #30 04 November, 2010, 01:39:22 AM
  • Publish Di FB
  • wish ni ibarat doakan dan sokong perayaan mereka contohnya"wish you merry christmas(semoga awak selamat sambut krismas)"...
    ana kiaskan dengan doakan mayat orang bukan Islam..
    haram hukumnya doakan mayat orang bukan Islam...
    kalau doakan dapat hidayah (sewaktu masih hidup) digalakkan malah Islam menuntut doakan orang lain..
    wallahualam..
    ana bukan ustazah, mungkin akan datang (doakan ana)...
    sebarang kesilapan tolong tegur dan perbetulkan...


    terima kasih sh_husna atas perkongsian ilmu ini..kiranya even wish pun tak dibenarkan la ya? iye la selalu terlepas pandang tentang perkara2 ni.
    kalau kita niat sebagai ucapan biasa sahaja pun xboleh ya, contonhya, kita cakap hepi deepavali raju..or something yang seangkatan dengannya still tidak boleh ya? bukan apa, sebagai contoh bila di office ada colleague yang berlainan bangsa, apakah cara terbaik untuk katakan sebagai menghormati mereka dengan niat untuk menjaga keharmonian bersama..dalam masa yang sama kita berdoa agar diberikan hidayah kepadanya..

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14510
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #31 04 November, 2010, 05:47:59 AM
  • Publish Di FB

  • Untuk lebih jelas,disarankan agar merujuk kepada topik  ini:

    Re: Hukum Meraikan Perayaan Kaum Bukan Islam

    Hukum Meraikan Perayaan Kaum Bukan Islam

    naim_mahmood

    • *
    • Posts: 367
      • View Profile
    Jawab #32 04 November, 2010, 07:14:38 AM
  • Publish Di FB
  • Hadis yang kedua diriwayatkan Tarmizi:


    حدثنا قتيبة حدثنا بن لهيعة عن عمرو بن شعيب عن أبيه عن جده أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : ليس منا من تشبه بغيرنا لا تشبهوا باليهود ولا بالنصارى فإن تسليم اليهود الإشارة بالأصابع وتسليم النصارى الإشارة بالأكف

    Maksudnya: Telah memberitakan kepada kami(At-Tarmizi) Ibn Lahi’ah daripada ‘Amru bin Syuaib dari bapanya dari datuknya bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda: ” Bukanlah daripada kami sesiapa yang meniru dengan selain kami,janganlah meniru Yahudi dan Nasrani dan sesungguhnya salam Yahudi itu dengan isyarat jari dan salam Nasrani itu dengan tapak tangan.

    Hadis ini Hasan li ghairih[4]. Berdasarkan hadis ini ulama’ melarang mengangkat tangan apabila kita berjumpa sebagai isyarat salam[5]. Ibn Taimiyyah mengatakan sekurang-kurang Hadis Ibn Umar di atas menyatakan haram bertasyabbuh walaupun zahir hadis menyatakan murtadnya orang yang bertasyabbuh. Oleh itu tidak hairanlah jika ada ulama’ mazhab Hanafiyyah dan Malikiyyah berfatwa “murtadlah orang yang memberi hadiah lilin pada nasrani di hari krismas”.



    tak boleh angkat tangan ? tapi saye selalu buat !
    angkat tangan yang macam mana ya ?

    meoris

    • *
    • Posts: 2
      • View Profile
    Jawab #33 04 November, 2010, 08:14:12 AM
  • Publish Di FB
  • Salam ! saya ada terbaca hukum berkaitan dgn masalah tersebut yang berlawanan dengan pendapat saudara. Ulamak spt Dr. Yusf Qardhawi, Dr. Hayie dan utz Farid Ravi memberi pandangan yg berbeza. untuk penjelasan penuh sila lawati blog http://onemas-jendelailmu.blogspot.com

    2ming

    • *
    • Posts: 160
    • Mencari keredhaan Allah S.W.T
      • View Profile
    Jawab #34 04 November, 2010, 08:18:12 AM
  • Publish Di FB
  • wajib kita datang apabila di jemput tapi tengok keadaanla...kalau makanan di sediakan oleh katering dari kalangan Islam maka apa salahnya.....so kalau salah tolong betulkan...wallahu 'alam

    5zul

    • *
    • Posts: 3047
    • ~~ Tiada Kesusahan Melainkan Susah ~~
      • View Profile
    Jawab #35 04 November, 2010, 08:24:33 AM
  • Publish Di FB
  • makan jer-apa salahNya jikalau masakkan itu di perbuat daripada orang Islam-
    (senyum) aden selalu di jemput-
    ~~ Dalam Kegelapan Malam Ader Sinaran ~~

    2ming

    • *
    • Posts: 160
    • Mencari keredhaan Allah S.W.T
      • View Profile
    Jawab #36 04 November, 2010, 08:27:02 AM
  • Publish Di FB
  • sekarang kebanyakan jamuan kuffar di sediakan oleh orang Islam...mereka pun faham juga kan2...aku memang pergi punya....makan free bro hohohohoh

    hamimah

    • *
    • Posts: 632
      • View Profile
    Jawab #37 10 November, 2010, 04:36:21 PM
  • Publish Di FB
  • oooo .... begutu rupanay. terima kasih atas info ini..
    YA ALLAH....ampunilah dosaku hari ini,semalam,dan hari2 yg akan dtg..
    kuatkanlah hati ini semoga thabat dlm perjuangan agamaMU..

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14510
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #38 31 December, 2010, 12:19:01 PM
  • Publish Di FB
  • Elak unsur agama ketika rai perayaan bukan Islam


    Rumah terbuka sekadar rapatkan hubungan sesama manusia di luar konteks akidah.

    MASYARAKAT majmuk di negara ini merayakan pelbagai perayaan seperti Aidilfitri, Tahun Baru Cina, Deepavali, Pesta Kaamatan, Hari Gawai dan Krismas dengan semangat meningkatkan persefahaman, muhibah, toleransi dalam kalangan masyarakat berbilang fahaman.

    Mengikut garis panduan dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengenai perayaan itu, ada pendapat mengatakan hukum merayakan hari perayaan agama lain adalah haram. Mereka bimbang perbuatan itu boleh menjejaskan akidah atau secara tidak langsung akan membawa kefahaman bahawa semua agama adalah sama.

    Berdasarkan buku Hukum Merayakan Perayaan Kaum-kaum Bukan Islam, tulisan Dr Abdul Hayei Syukor, ada dua pandangan berbeza dari sudut hukum mengenai orang Islam turut merayakan hari perayaan bukan Islam.

    Kekeliruan dari sudut hukum merayakan hari perayaan agama lain atau dalam konteks ‘rumah terbuka nasional’ berpunca daripada fahaman kurang jelas terhadap maksud merayakan atau mengucapkan ucapan selamat hari kebesaran kaum lain itu.

    Jika maksud merayakan itu adalah ikut serta berhari raya, mereka merelakan kekufuran orang bukan Islam dan bermuamalah atas nama agama mereka, ia adalah bercanggah dengan ajaran Islam.

    Sebaliknya, jika merayakan hari perayaan kaum lain sekadar hanya ikut bercuti pada hari itu atau menyertai perayaan mereka untuk merapatkan perhubungan sesama manusia, maka ia adalah di luar daripada konteks meraikan akidah atau merelakan agama mereka.

    Menurut Fatwa Lajnah Daaimah, kunjungan terhadap perayaan bukan Islam tidak boleh dilakukan kerana akan menyebabkan orang yang melakukannya berdosa.

    Berdasarkan persoalan hukum itu, pihak menganjurkan majlis perlu meneliti adakah perayaan yang dianjurkan mempunyai unsur agama atau semata-mata bercirikan kebudayaan. Kedua-dua unsur ini perlu diteliti bagi memastikan sambutan perayaan tidak menyinggung sensitiviti keagamaan orang awam yang menyertainya.

    Perayaan bukan Islam yang boleh dihadiri oleh orang Islam ialah:

    # Majlis itu tidak disertakan upacara bertentangan akidah Islam contohnya menyertakan simbol agama seperti salib, memasang lampu, lilin dan pokok Krismas.

    # Majlis itu tidak disertakan perbuatan bertentangan syarak yang diamalkan masyarakat bukan Islam iaitu memakai pakaian seperti Santa Claus.

    # Majlis itu tidak disertakan perbuatan bercanggah dengan pembinaan akhlak dan budaya masyarakat Islam seperti percampuran bebas tanpa batas dan adab sopan. Berpakaian menjolok mata, mendengarkan lagu mempunyai seni kata berunsur lucah serta pemujaan. Mengadakan program seperti pertandingan ratu cantik dan laga ayam.

    Penganjur dan orang ramai diminta mendapatkan pandangan pihak berkuasa agama sebelum menganjur atau menghadiri majlis perayaan orang bukan Islam seperti mengikut garis panduan yang dikeluarkan JAKIM.

    Sementara itu, sebahagian ulama berpendapat mengucapkan selamat pada hari raya bukan Islam adalah diharamkan. Alasannya, ketika mengucapkan seperti itu bererti seseorang setuju dan reda dengan syiar kekufuran yang mereka perbuat.

    Meskipun seseorang tidak reda dengan kekufuran itu sendiri, namun tetap tidak dibolehkan bagi seorang Muslim untuk reda terhadap syiar kekufuran atau memberi ucapan selamat pada syiar kekafiran lainnya.

    Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Jika kamu kafir maka sesungguhnya Allah tidak memerlukan (imanmu) dan Dia tidak meredai kekafiran bagi hamba-Nya, dan jika kamu bersyukur, nescaya Dia meredai kesyukuranmu itu.” (Surah az-Zumar, ayat 7)

    Firman-Nya lagi bermaksud: “Pada hari ini (Arafah) telah Ku sempurnakan untuk kamu agamamu, dan telah Ku cukupkan kepadamu nikmat-Ku, dan telah Ku redakan Islam itu jadi agama bagimu.” (Surah al-Ma’idah, ayat 3).

    myfatchubby2bro

    • *
    • Posts: 108
      • View Profile
    Jawab #39 31 December, 2010, 02:02:58 PM
  • Publish Di FB
  • salam~=)

    ada kawan saya yang bekerja dengan firma rekabentuk hadiah....
    firma ini hanya merekabentuk hadiah2, cenderamata, dan kad2 ucapan bagi perayaan bukan untuk orang Islam, seperti new year, krismas, chinese new year dan sbg....
    persoalannya,

    1) adakah dibenarkan bagi seorang muslim untuk merekabentuk sesuatu untuk perayaan bukan Islam...?

    2) sekiranya orang atasan dan rakan2 bukan Islam memberi hadiah dan cenderahati, contohnya hadiah krismas atau buah limau, patutkah orang muslim itu menerimanya.....?

    3) dan sekiranya orang muslim itu sudah menerima dan mahu untuk membalasnya, adakah dibolehkan...?

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    36 Replies
    14344 Views
    Last post 28 October, 2009, 12:05:19 AM
    by Ummi Munaliza
    5 Replies
    1817 Views
    Last post 20 April, 2012, 08:17:08 PM
    by Meoranizam
    3 Replies
    2391 Views
    Last post 23 November, 2012, 06:17:51 PM
    by Iffah Rezali