Resepi Chicken Chop

Author Topic: Resepi Chicken Chop  (Read 37741 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

NurWahidaFauzi

  • *
  • Posts: 1195
  • "Dihujung Kelopak CintaNYA"
    • View Profile
31 May, 2007, 01:07:56 AM
  • Publish Di FB
  •  :)

    ana nak tahu resepi sos chiken chop laaa  :-[
    ~..Ukhwah yang dibina antara kita, Biarlah seperti seutas tasbih, Ada awal,  Tiada penghujungnya, Dicipta untuk mengingatiNYA, Dibahagi untuk cintaNYA, Diratib demi redhaNYA..~

    diya

    • *
    • Posts: 380
    • aku masih mencari CINTA yang HAKIKI..
      • View Profile
    Jawab #1 31 May, 2007, 03:51:51 AM
  • Publish Di FB
  • sos chicken chop yg sos perang ke yg black papper sos ni?
    "Say your prayers before prayers for you are said"
    "Blessed are they who have the gift of making friends, for it is one of God's best gifts. It involves many things, but above all, the power of going out of one's self, and appreciating whatever is noble and loving in another."
    [/center

    NurWahidaFauzi

    • *
    • Posts: 1195
    • "Dihujung Kelopak CintaNYA"
      • View Profile
    Jawab #2 05 June, 2007, 12:37:41 AM
  • Publish Di FB
  • Dua - dua pun xper

    diya

    • *
    • Posts: 380
    • aku masih mencari CINTA yang HAKIKI..
      • View Profile
    Jawab #3 08 June, 2007, 09:39:28 PM
  • Publish Di FB
  • Sos Perang -
    SOS / Gravy
    150gm sos cili
    1 s.k. gula (optional)
    2 cawan stok ayam
    1 s.b. brown gravy (boleh dapat di super/mrkt - dalam paket)
    3 ulas bawang putih - kisar halus
    3 cm halia kisar halus
    100 gm sos tomato
    sedikit garam
    Serbuk lada hitam kasar (ikut suka)

    1. Tumis halia bersama bawang putih, masukkan gula, sos tomato, sos cili, garam dan air rebusan (stok ayam).
    2. Angkat dan siram ke atas chicken chop.

    Normally org suke mkn gune sos perang. So diya kasi resepi utk buat sos perang la.. atau hainan style pun ade. Tp try yg ni ok;
    « Last Edit: 08 June, 2007, 09:42:35 PM by diya »

    Rajawali

    • *
    • Posts: 46
      • View Profile
    Jawab #4 08 February, 2009, 03:15:21 PM
  • Publish Di FB
  • assalamualaikum




    ada tak yang sos black-pepper punya resepi,ana rasa ana nak buat chicken chop sos black-pepper la.tapi takde resepi sos,ada sesiapa boleh bagi tak?

    Jawab #5 09 February, 2009, 07:56:23 AM
  • Publish Di FB
  • salam..kalau ada gambar lagi mudah nak follow resepi ni..ana pernah makan chicken chop kat satu kedai kat AU2..memang chicken chop dia laen dari yang lain...the main sos is bkack paper sos.kebanyakan kedai lain jadilkan cili sos n tomato sos as main sos..tak best

    liyanaluv

    • *
    • Posts: 19
    • hidup ini mudah,kita yang buat dia susah.
      • View Profile
    Jawab #6 21 March, 2009, 12:01:20 AM
  • Publish Di FB
  • utk BLACK PEPPER SAUCE

    utk 4 portion

    25g  margerine/butter/oil
    50g  bawang - dicincang     -
    50g  carrot  - dicincang       - penambah rasa
    50g  celery  - dicincang      -
    1 bay leaf (optional)
    250g  brown stock (boleh beli BEEF STOCK di kedai dan bancuh)
    secukup rasa -   lada hitam yang hancur (coarse)


    cara2 memasak:

    1) cairkan butter/margerine dlm periuk
    2) masukkan sayur2 yang dicincang sehingga perang warnanya
    3) masukkan stock yang dah dibancuh tadi
    4) masukkan lada itam tadi dan kacau.
    5) reduce kan

    p/s - untuk memekatkan bancuh sedikit tepung jagung bersama air dan masukkan ke dalam sos sedikit demi sedikit smpai anda rasa tekstur yang anda nak



    maaaf laa.. sy x pandai nak meng translate kan ke dlm resipi. masak tau lah :D

    acapklcc9

    • *
    • Posts: 337
    • Perjuangan Belum Selesai
      • View Profile
    Jawab #7 05 April, 2009, 08:26:44 PM
  • Publish Di FB
  • terliur plak bile tgk resepi2 nie...........
    sos chickhen chop lg tu........
    sedapnye mknn nie.........

    Abi Naim

    • *
    • Posts: 276
    • Kejayaan kita hanyalah dalam agama Islam
      • View Profile
    Jawab #8 13 June, 2009, 11:55:11 PM
  • Publish Di FB
  •  :)

    Bahan-Bahan:
    1 ekor ayam (diambil peha dan dada)
    1 biji telur
    1 biji tomato
    1 helai daun salad
    Sedikit daun pasli
    Sedikit lada sulah
    20 gm potato chip (digoreng)
    20 keping biskut tawar (dikisar halus
    Sedikit Lea & Perrin atau tepung ubi (untuk disapu pada ayam)    Bahan sos:
    1 biji lada buah
    1 biji bawang besar
    2 sudu besar sos cili
    ½ batang lobak merah
    1 sudu besar sos tomato
    1 sudu besar sos lea & perrin
    2 ulas bawang putih (dicincang halus)
    Cara:
    Gaulkan ayam bersama lada sulah, lea & perrin. Kemudian gaul rata menggunakan tepung ubi. Pecahkan sebiji telur dan celupkan ayam. Salutkan biskut tawar yang telah dikisar ke ayam. Goreng ayam hingga kekuningan dan angkat. Masakkan sos selama satu minit. Hidangkan.

    Sumber: Majalah Wanita November 1999 

    Abi Naim

    • *
    • Posts: 276
    • Kejayaan kita hanyalah dalam agama Islam
      • View Profile
    Jawab #9 15 August, 2009, 06:43:47 PM
  • Publish Di FB
  •  :)
    Bahan-Bahan:

    1 ekor ayam (diambil peha dan dada)
    1 biji telur
    1 biji tomato
    1 helai daun salad
    Sedikit daun pasli
    Sedikit lada sulah
    20 gm potato chip (digoreng)
    20 keping biskut tawar (dikisar halus
    Sedikit Lea & Perrin atau tepung ubi (untuk disapu pada ayam)

    Bahan sos:
    1 biji lada buah
    1 biji bawang besar
    2 sudu besar sos cili
    ½ batang lobak merah
    1 sudu besar sos tomato
    1 sudu besar sos lea & perrin
    2 ulas bawang putih (dicincang halus)

    Cara:

    Gaulkan ayam bersama lada sulah, lea & perrin. Kemudian gaul rata menggunakan tepung ubi. Pecahkan sebiji telur dan celupkan ayam.

    Salutkan biskut tawar yang telah dikisar ke ayam. Goreng ayam hingga kekuningan dan angkat. Masakkan sos selama satu minit. Hidangkan.

    Tambah Pendapatan :  http://myrm10.com/3513

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14510
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #10 15 August, 2009, 08:49:33 PM
  • Publish Di FB
  • salam..kalau ada gambar lagi mudah nak follow resepi ni..ana pernah makan chicken chop kat satu kedai kat AU2..memang chicken chop dia laen dari yang lain...the main sos is bkack paper sos.kebanyakan kedai lain jadilkan cili sos n tomato sos as main sos..tak best



    Ini gambarnya...  sila lah santap...


    Chicken Chop  
    « Last Edit: 15 August, 2009, 08:51:07 PM by ummi Munaliza »
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    adeq_fauzy

    • *
    • Posts: 692
    • :: KeranaMU ya Allah ::
      • View Profile
    Jawab #11 16 August, 2009, 11:42:50 AM
  • Publish Di FB
  • masyaAllah..
    menyelerakan lah..
    rasa nak makan je jap lagi..
    tapi kena menyimpan duit sikit..
    maklumlah.. ehem3..
    SUMBANGAN TABUNG HALAQAH
    CIMB 01180004462058 Halaqah Net Services
    "Saham akhirat anda, insyaAllah.."

    hani muslim

    • *
    • Posts: 848
      • View Profile
    Jawab #12 05 May, 2011, 08:31:16 PM
  • Publish Di FB
  •  :)
    tetiba terasa laparlah pulak tengok resepi chicken chop ni..:senyum:

    cahayE_matE

    • *
    • Posts: 305
      • View Profile
    Jawab #13 05 May, 2011, 09:33:59 PM
  • Publish Di FB
  •  :)
    uish
    kecur eden nie
    :senyum:
    dului kat asrama selalu order chicken chop ngan mak kawan
    :senyum:
    lapa ni

    RNLQ

    • *
    • Posts: 287
      • View Profile
    Jawab #14 09 August, 2013, 09:19:07 PM
  • Publish Di FB
  • utk BLACK PEPPER SAUCE

    utk 4 portion

    25g  margerine/butter/oil
    50g  bawang - dicincang     -
    50g  carrot  - dicincang       - penambah rasa
    50g  celery  - dicincang      -
    1 bay leaf (optional)
    250g  brown stock (boleh beli BEEF STOCK di kedai dan bancuh)
    secukup rasa -   lada hitam yang hancur (coarse)


    cara2 memasak:

    1) cairkan butter/margerine dlm periuk
    2) masukkan sayur2 yang dicincang sehingga perang warnanya
    3) masukkan stock yang dah dibancuh tadi
    4) masukkan lada itam tadi dan kacau.
    5) reduce kan

    p/s - untuk memekatkan bancuh sedikit tepung jagung bersama air dan masukkan ke dalam sos sedikit demi sedikit smpai anda rasa tekstur yang anda nak


    Ahaa...saya pun dok tengah menggugel...kaedah lebih kurang samo...
    Asas resepi sama...cuma ada juga variety...ikut citarasa masing-masing... okaja*


    mashatul

    • *
    • Posts: 554
      • View Profile
    Jawab #15 09 August, 2013, 10:22:05 PM
  • Publish Di FB
  •  :)

    Wah sedap nya...

    macam masak ayam pedas je...

    :senyum:

    eel lutahsam

    • *
    • Posts: 9
      • View Profile
    Jawab #16 09 August, 2013, 11:21:23 PM
  • Publish Di FB
  • kuah chicken chop cepat & mudah
    --> campur kacang panggang merah tin dgn mushroom soup tin. panaskan. ikut suka kalau nak campur sayur apa sikit2.

    RNLQ

    • *
    • Posts: 287
      • View Profile
    Jawab #17 09 August, 2013, 11:33:09 PM
  • Publish Di FB
  • kuah chicken chop cepat & mudah
    --> campur kacang panggang merah tin dgn mushroom soup tin. panaskan. ikut suka kalau nak campur sayur apa sikit2.

    oOo..ingat gravy dia sama macam black pepper sauce... rupanya lain ka?
    Saya tumpang thread ni komen pasal black pepper sauce..sebab malas nak open tajuk baru...boleh la makan dengan ayam panggang dan kentang lenyek...
    Apa pun senang juga resepi kak eel beri tu...syukron la ya..berkongsi...

    eel lutahsam

    • *
    • Posts: 9
      • View Profile
    Jawab #18 11 August, 2013, 06:26:26 AM
  • Publish Di FB
  • tak payah taruh garam. mushroom soup & baked beans tu dah masin selalunya.
    tapi kalau nak tambah sedap sikit, boleh la letak butter, lada hitam sikit atau letak herbs macam sage,parsley, coriander atau thyme.
    nampak exotic sket....

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    7 Replies
    1818 Views
    Last post 05 May, 2011, 09:30:18 PM
    by cahayE_matE
    12 Replies
    3969 Views
    Last post 16 December, 2011, 02:08:38 PM
    by ukhti maira
    5 Replies
    1691 Views
    Last post 25 April, 2011, 11:06:26 PM
    by jaimejoothman