Mencari Kebahagiaan

Author Topic: Mencari Kebahagiaan  (Read 20806 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Reply #20 09 August, 2009, 12:50:10 PM
Assalammualaikum...sumber yang dikongsi diatas amat menyentuh perasaan. Sebenarnya Allah S.W.T itu amat sayang kan kita. Sehinggakan semua cara telah diberikan untuk kita patuhi. Tapi ramai manusia tidak mematuhi apa yang telah di berikan.

Peringatan untuk diri saya sendiri
http://www.mayezaneswardrobe.blogspot.com
-Berjuang Memanusiakan Manusia-

nur zulaikha

 • *
 • cinta ALLAH ku dmbakn krn merindui rahmatNYA
  • View Profile
Reply #21 25 September, 2009, 04:13:52 PM
Setiap manusia mengimpikan kebahagian...
dan setiap daripada kita mengerti dan mengetahui apa maknanya kebahagiaan...

bukan mudah untuk setiap daripada kita mengecapi kebahagian...

hanya mereka yang benar-benar menginginkan kebahagian menjaga erti dan nilai kehidupan mereka yang sebenar-benarnya dapat merasai kabahagian...

kadang-kala kebahagiaan datang apabila datangnya kesusahan...

melaluinya barulah kita merasai kenikmatannya sebenar...

cintai saudaramu mendekati sunah dan suruhan
rasulmu dan ALLAH
cintai rasulmu mendekati mu kepada ALLAH...
cintai ALLAH mendekati kamu dengan keredhaanNYA...

Reply #22 25 September, 2009, 08:20:12 PM


Sudah menjadi naluri semulajadi manusia,walau dimanapun mereka berada,atau apa pun pekerjaan yang dilakukan, mereka impikan kehidupan yang bahagia. Semua manusia yang normal akan berusaha membina kehidupan sendiri atau bersama keluarga, yang mana puncaknya adalah menikmati kebahagiaan.Inilah harapan tertinggi tiap insan. Justeru, perkara-perkara yang boleh mengganggu ketenteraman, keamanan, ketenangan hati dan lain-lain akan cuba dielak.

Sekiranya semua manusia berusaha mengejar kebahagiaan tanpa merosak atau mengambil hak orang lain atau mengambil sesuatu secara batil, sudah tentu masyarakat dan Negara akan aman dan damai. Dalam skala yang kecil pula seseorang atau satu keluarga mampu hidup tenang dan ceria jika unsur-unsur negatif kemanusiaan dan kehidupan diketepikan.Demikian juga dengan kehidupan para pekerja atau petugas. Mereka juga mampu menikmati kehidupan yang bahagia jika mereka sedia menghayati nilai-nilai murni kehidupan bersama etika kerja yang baik dan tidak menjadi hamba nafsu serta tamak haloba mengejar kemewahan hidup.

Ummi Munaliza

 • *
 • Anniversary Ke 32
  • View Profile
Reply #23 25 September, 2009, 08:22:56 PM

Bahagia bermaksud, “suasana senang dan aman, aman damai serta gembira.” Melalui definasi ini, boleh disimpulkan bahawa kebahagiaan bererti satu keadaan yang mendatangkan ketenangan di jiwa, kerehatan di minda dan kegembiraan di hati.

Namun, keadaan yang mendatangkan kebahagiaan kepada seseorang tidak semestinya mendatangkan kebahagiaan kepada individu yang lain. Ia amat subjektif.

Seorang yang miskin akan merasa bahagia apabila beliau dikurniakan dengan kesenangan. Mungkin beliau mempunyai rancangan untuk membina rumah besar, berkereta besar, melancong ke sana ke mari. Namun semua ini merupakan kebahagiaan kepada seseorang yang dilahirkan di dalam keluarga yang berharta.

Seorang pencipta lagu akan merasa bahagia apabila lagunya memenangi kejuaraan dan menjadi nyanyian orang ramai. Namun semua ini tidak beerti kepada seseorang yang tidak mengenal nod-nod muzik.

Seseorang yang belum berumahtangga atau sedang bercinta, sudah tentu melihat kebahagiaan itu terletak di alam perkahwinan. Namun sejarah menukilkan individu seperti Asma Binti Bahdal, isteri kepada Muawiyah bin Abu Sufyan lebih merasa bahagia apabila kembali ke pondok buruknya yang pernah didiaminya suatu ketika dahulu.[1]

Untuk kebanyakan orang, cita-cita, impian dan keinginan dikaitkan dengan kebahagiaan. Secara tidak langsung kebahagiaan menjadi matlamat hidup. Namun persoalannya, apa yang akan berlaku setelah bahagia itu tercapai?

Si miskin tadi telah membina 10 buah rumah besar, telah membeli 100 buah kereta mewah, telah melancong ke serata pelosok dunia. Lalu apa yang akan dilakukannya setelah itu?

Adakah kebahagiaan yang kita impikan selama ini adalah kebahagiaan yang benar-benar kita perlu? Atau ada sesuatu di sebalik kebahagiaan itu yang masih tersembunyi? Sebuah kebahagiaan yang lebih hakiki.

What do you think it is?

Firman Allah di dalam surah Ar-Ra’d, ayat 29, “Orang-orang yang beriman dan beramal soleh, beroleh kebahagiaan yang amat mengembirakan dan tempat kembali yang sebaik-baiknya.”

Itulah kebahagiaan yang sebenar.

Wallahu’alam.
Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
Penal Utama Baitul Muslim


Reply #24 25 September, 2009, 08:29:11 PM


Kita seperti biasa akan mudah terasa runsing, gelisah, takut, sedih dan seumpamanya. Perasaan lemah dalam diri akan menyelubungi kita, sekiranya tidak ada bekalan kerohanian disemat dalam diri. Bahkan, kadang kala perasaan lemah hadir kerana Allah Ta'ala memang mahu menguji kita, seperti terkandung dalam Quran, surah al-Baqarah ayat ke 155, “Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar”.

Perasaan tidak ada 'mood' kadangkala boleh membantutkan tugas harian. Bagi pelajar, tidak ada 'mood', menyebabkan malas untuk menekuni pembelajaran. Orang bekerja akan hilang tumpuan kerja.

Apabila mengalami kekusutan jiwa, biasanya saya akan mencari penawar yang boleh menyembuhkannya. Amalan kerohanian seperti Ma'thurat dan Hizib Bahr merupakan suatu yang tidak boleh ditinggalkan.

Kebahagiaan dalam Islam, Kebahagian dalam Islam bukan seperti yang difahami oleh kebudayaan Barat, iaitu kebahagiaan keduniaan. Dualisme dunia dan akhirat oleh kebudayaan Barat mengiktiraf hanya bentuk material sahaja yang boleh memberi kebahagiaan kepada manusia. Sebab itu ada yang menonton wayang untuk bahagia, makan berlebihan, melancong, membeli belah, bersukan, hisap dadah dan seumpamanya.

Teori Hirarki Abraham Maslow ternyata sekadar tersekat kepada kepuasan 'self- actualization' sebagai maqam paling tinggi bagi kebahagian manusia. Bagi mereka, jika ada nilai kepuasan peribadi yang digambarkan melalui pencapaian keduniaan, seperti cemerlang peperiksaan, gaji naik, pangkat naik, berkahwin, dipuji dan puja, lalu menerbitkan kebahagiaan dalam jiwa. Kita mudah 'tenang' dan 'bahagia' jika memperoleh berita gembira. Namun, peringkat itu boleh musnah sekelip mata, jika tidak ada lagi 'berita gembira' tersebut.

Dalam Islam, kebahagiaan hakiki ialah yang bersifat ukhrawi. Yang dimaksudkan itu bukan sekadar melalui amalan ibadat kita boleh melihat wajah Allah kelak di syurga, bahkan elemen kebahagiaan juga apabila darjat keyakinan kita kepada kebenaran mutlak semakin kukuh dan bertambah yakin. Prinsip kebenaran mutlak tidak ada dalam kebudayaan Barat yang sekular.

Kita bertambah yakin jika kita tahu bahawa setiap ujian jiwa, kesedihan, malapetaka, tidak ada 'mood' dan seumpamanya adalah ujian dari Allah Ta'ala yang menguji hambanya. Jika dalam kebudayaan Barat, semua itu adalah 'tragedi' jiwa yang berpunca daripada kehampaan kalbu atas Iman, yang boleh diertikan Shawqah (keperitan jiwa) lawan bagi Sa'adah (kebahagiaan dalam Islam).

Kita semakin yakin apabila memahami lebih mendalam tentang erti kebenaran itu dan tahu akar permasalahan semasa. Kekeliruan berfikir kita boleh menyumbang kepada kekusutan jiwa dan menerbitkan kekalutan tindakan.

Reply #25 07 October, 2009, 10:31:42 AM
jika cukup 4 perkara ni..
subhanallah..
oleh itu wahai wanita2 solehah..
taatlaa pd suami,
bg yg blum taatlaa pd ibu bapa
bahagiakan mereka n ank2..
wat baik pd tetannga,
dan bpeganglaa pd tali Allah..

insyaAllah..
ameen ya rabb

Reply #26 07 October, 2009, 08:17:24 PM

Bahagia Itu Pilihan

Jika kita tidak bahagia, sebenarnya kita yang memilih untuk tidak bahagia. Jika kita malas, sebenarnya kita yang memilih untuk malas. Jika kita tidak kaya, sebenarnya kita yang memilih untuk tidak kaya. Jika kita tidak pandai, sebenarnya kita yang memilih untuk tidak pandai. Jika kita banyak masalah, sebenarnya kita yang memilih untuk banyak masalah.

Mahu bahagia atau tidak adalah pilihan. Yang penting itu harus memiliki kesedaran yang tertinggi bahawa bahagia itu hanya dapat diperolehi daripada Allah SWT. Full stop.

Maka terpulang kepada kita samada mahu pilih bahagia atau tidak di dalam membuat pilihan. Jika mahu bahagia, mudah saja, sentiasa memastikan diri berada dekat dengan Allah SWT. Ingat dan berserah pada Allah SWT sahaja. Tidak perlu yang lain awalnya kerana yang lain PASTI akan menyusul apabila jiwa ini ingat dan berserah pada Allah SWT. Jadinya nanti tidak ada paksaan di dalam beribadah.

Ibadah yang menyusul itu dilakukan kerana benar-benar ikhlas kerana diilhamkan Allah SWT dengan Taqwa terus masuk ke dalam jiwa. Allah menggerakkan segala-galanya.

Yang berbezanya, kita beribadah tapi lupa dan tidak berserah pada Allah. Lalu ibadah yang kita lakukan adalah kerana selain daripada Allah SWT. Kita beribadah kerana kita ingat untuk jadi kaya, kerana ingat  hidup  kita yang tertekan dan lain-lain.

SALAH? Tidak salah tetapi jika kita ingat dan berserah pada Allah SWT terlebih dahulu, semua itu akan menyusul. Allah pasti menggerakkan kita untuk beribadah. Ibadah kita khusyuk. Pasti kualitinya tinggi sekali. Lalu pasti apa yang kita mohon diperkenankan. Ingin jadi kaya, ingin hidup tenang dan lain-lain, tidak menjadi masalah lagi.

Yang perlu diingat adalah Allah yang memberikan kekayaan, Allah yang memberikan kita hidup tenang, Allah yang memberikan segala-galanya. Inilah kesedaran yang tertinggi.

Apabila kita bekerja dengan khusyuk, kekayaan akan datang. Bila kita hidup dengan jiwa yang positif, ketenangan pasti hadir. Kerana hidup kita adalah kehidupan yang diserahkan kepada Allah SWT.

Kita berserah dan pasrah untuk dinafaskan. Berserah dan pasrah untuk mengangkat kaki dan tangan untuk bekerja. Berserah dan pasrah untuk berfikir. Berserah dan pasrah segalanya mengikut kehendak Allah SWT.

Berserah dan pasrah itu bukan “ambil mudah”. Jika ambil mudah, bimbang kita tidak mahu bernafas sedangkan kita perlu bernafas.

Ingat dan berserah pada Allah SWT menanamkan rasa cinta pada Allah SWT. Ibadah yang dilakukan hasil gerakan yang digerakkan Allah SWT pasti ibadah yang bercahayakan keikhlasan. Kualitinya sangat tinggi. Ia pasti menjadi ibadah yang terbaik di sisi Allah SWT kerana dilakukan mengikut kehendak Allah SWT.

Ingat dan berserah sahaja pada Allah. Untuk mudah mengingati dan berserah pada Allah, komunikasilah dengan Allah SWT.

Maka, terpulang samada ingin bahagia atau tidak. Ia pilihan kita. Walaupun kebahagiaan itu milik Allah dan hak Allah untuk menentukan kita bahagia atau tidak, namun sebagai hambaNya, kita hanya mampu melakukan tuntutan (yang dijelaskan oleh Al-Quran dan Sunnah) untuk mendapatkan kebahagiaan itu. Tuntutan itu adalah ingat dan berserah pada Allah SWT.

cahaya penyeru

 • *
 • tiada sehari yg berlalu, tanpa ku mengingati Mu. .
  • View Profile
Reply #27 07 October, 2009, 09:16:17 PM
salammm

nk bhgia sng je..
sblm tdo..mfkan org lain..xyah dok pkir bnda2 xda pekdah..
wt sesuatu berlandaskn 2 bnda...alquran & assunnah...
insyaALLAH bhgia dunia akhirat....

[box title=Perhatian]
Teguran pertama:
Betulkan ejaan saudari, elakkan menggunakan singkatan perkataan...             ~Pena Halaqah~[/box]

snOw_greeN

 • *
 • pasakkan istiqOmah @ jaLan dakwah
  • View Profile
Reply #28 12 October, 2009, 01:11:38 AM
 :) ups..ana buke pintu ni.. lama tak dikunjung..
sekadar menambah perisa...
info dipetik dlm sebuah majalah..
pelan2 kudap intipatinye ye..

ni utk bentuk sama ada dh ada keluarga sendiri atau belum pun boleh je..
amalkan dlm usrati masing2   :ins:

>Membentuk keluarga bahagia<

Rumahtangga adalah suatu tempat yg paling sesuai dan selesa utk tempat beristirehat. Hakikat tersebut tercatat dlm Al Quran:

“ DAN ALLAH MENJADIKAN UTK KAMU DARI RUMAH-RUMAH KAMU ITU SUATU TEMPAT KEDIAMAN YG MENTENTERAMKAN JIWA ” Surah an Nahl-80.

Islam memandang berat terhadap pembangunan keluarga bg mewujudkan suasana rumahtangga yg aman bahagia dan sejahtera, kerana keluarga merupakan teras sesebuah masyarakat dan bangsa. Keunggulan dan keagungan sesuatu bangsa dan ummah bermula dari alam rumahtangga.

6 perkara yg menjadi wadah utk mendapatkan kebahagiaan:

1.   mendapatkan isteri atau suami yg soleh
2.   mempunyai rumah tempat tinggal yg besar dan selesa
3.   mempunyai kenderaan yg selesa dan menyenangkan
4.   mempunyai anak-anak yg sentiasa berbakti
5.   mendapat jiran tetangga yg baik
6.   rezeki mudah didapati di tempat sendiri

Ciri-ciri lain yg wajib dipelihara:

1.   ahli keluarga memahami dan menghayati ajaran Islam
2.   hubungan antara suami isteri sentiasa erat dan mesra, penuh kasih sayang, ikhlas dan saling menghormati
3.   suasana dalam rumahtangga sentiasa riang dan gembira, hubungan antara ahli keluarga mesra dan harmoni
4.    keadaan rumah tempat tinggal sentiasa bersih, teratur dan selesa sebagai tempat istirehat
5.   ahli keluarga sentiasa mematuhi peraturan dan disiplin yg ditetapkan.
6.   ahli keluarga sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera jasmani dan rohani
7.   ahli keluarga melaksanakan tugas dan tanggungjawab masing-masing dengan sempurna dan ikhlas
8.   tidak ada ahli keluarga yg tidak mendapat hak masing-masing secara adil atau diketepikan.
9.   pentadbiran rumahtangga berdasarkan keutamaan dan keistimewaan yg ditetapkan oleh Islam dalam struktur organisasi kekeluargaan
10.   kepentingan agama hendaklah diberikan keutamaan, dan dakyah Islamiyah terlaksana dengan sempurna di dalam rumahtangga secara teori dan amali, berdasarkan prinsip amar makruf dan nahi mungkar…
Firman ALLAH :
“ HAI ORANG-ORANG YG BERIMAN, PELIHARALAH DIRI KAMU DAN AHLI KELUARGA KAMU DARI NERAKA, YG BAHAN BAKARNYA ADALAH MANUSIA DAN BATU-BATU..” Surah At Tahrim -6


mohonlaa doa…( Al Furqan- 74)

“ YA ALLAH! KURNIAKANLAH KPD KAMI ISTERI-ISTERI, ZURIAT ( ANAK DAN CUCU-CUCU ) SEBAGAI PENYEJUK ( PENENANG ) HATI, DAN JADIKANLAH KAMI PEMIMPIN KEPADA ORANG-ORANG YANG BERTAQWA.”
quLiL haQ waLau kana murrOn ("_)

halawah

 • *
 • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
  • View Profile
Reply #29 09 April, 2010, 07:02:52 PM
Kebahagiaan bukan terletak pada benda dan harta tapi ia tiada lihat dimata maka itulah Iman bahagia ia rasa bila ia selalu bertemu Tuhan Khaliq PenCiptanya(Allah swt)setiap waktu maka ia tiada rasa susah dalam segala masalah hidup sama ada Pelajaran ataupun hafaz dan menolong ibubapanya agar rasa bahagiakan hal-hal suka dan duka..
Nasyeed diatas  ini sedap tapi sayang tak dapat ALIVE...kena ke youtube baru dapat nikmatinya..
Wabittaufiq walhidayah
İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
hubungan dengan ukhuwahfıllah perpaduan Ummah seutuh

Reply #30 09 April, 2010, 08:18:57 PM
masyaAllah post yg begitu bagus sekali, ana sokong setiap bait kata2 tersebut.

Reply #31 09 April, 2010, 08:25:08 PM
KEBAHAGIAAN YANG SEBENAR


Kebahagiaan sebenarnya bukan terletak pada mata, tangan, kaki
atau anggota-anggota lahir. Rasa bahagia itu tempatnya di hati.
Kalau hati senang, dalam miskin pun boleh rasa bahagia. Sebaliknya
kalau hati rosak binasa maka ilmu tinggi mana pun,
kaya raya macam mana pun dan sebesar mana pun pangkat,
tetap tidak akan hidup bahagia.

Itu bukti yang cukup jelas yang memang sudah menjadi
pengalaman hidup semua orang. Kerana itu, untuk mencapai
kebahagiaan hidup untuk individu mahupun untuk masyarakat,
apa yang mesti diutamakan ialah mendidik individu-individu
manusia dengan iman dan taqwa. Bukan dengan duit, pangkat,
ilmu tinggi, kemewahan, pembangunan, kemajuan dan
kemodenan.

Iman dan taqwa boleh membuatkan orang miskin terhibur
dengan kemiskinannya. Iman dan taqwa boleh membuatkan
orang kaya pemurah dengan hartanya dan rasa terhibur kalau
dapat menyumbang kepada masyarakat dan menderma kepada
fakir miskin. Iman dan taqwa boleh membuatkan orang-orang
yang berkuasa rendah hati dengan rakyatnya serta terhibur
kalau dapat berkhidmat pada rakyat.

Iman dan taqwa membuatkan anak-anak terhibur untuk taat
kepada ibu bapa, isteri suka dan terhibur untuk taat kepada
suami, pengikut terhibur mentaati para pemimpin, anak murid
terhibur untuk hormat dan kasih kepada guru, si gadis jadi malu
serta terhibur tinggal di rumah dan pemuda terhibur untuk
memikul tanggungjawab dan menyumbangkan tenaga.

Bila manusia sudah berada dalam keadaan seperti ini,
barulah duit banyak akan membawa bahagia. Barulah pangkat
tinggi berguna dan segala kemodenan, kemajuan dan pembangunan
akan menjadi sumber keselesaan hidup yang bermakna.


ermm...

saya setuju....

iman tak dapat dijualbeli..(macam nasyid kumpulan Raihan tu)...

hada_islamic

 • *
 • ~cintailah DIA yang mencintai kita~
  • View Profile
Reply #32 19 October, 2010, 12:25:24 AM
[size=130%]Hadis :
Rasulullah   s.a.w bersabda, maksudnya:":Empat perkara yang membawa kebahagiaan   iaitu wanita yang solehah, rumah yang luas, jiran yang baik dan   kenderaan yang selesa.!" Riwayat Ibnu Hibban

Huraian :
i) Kehidupan yang   selesa adalah suatu bentuk kehidupan yang dialu-alukan oleh Islam di   mana kehidupan yang sempurna memerlukan empat elemen asas yang penting   iaitu:

a) Wanita yang solehah- iaitu isteri yang   baik yang dapat menguruskan keluarga dan rumahtangga dengan sempurna.

b)   Rumah yang luas yang boleh memberikan keselesaan untuk bermesra dengan   keluarga dan anak-anak di samping dapat melapangkan fikiran dengan baik   dan tenang.

c) Jiran yang baik kerana jiran   merupakan orang yang paling rapat selepas sanak saudara dan keluarga.   Jiran yang baik dapat menjamin keharmonian hidup bermasyarakat   sehinggakan ikatan kejiranan itu boleh bertukar seakan-akan sebuah   kelurga yang kasih-mengasihi dan saling mengambil berat di antara satu   sama lain.

d) Kenderaan yang selesa kerana ia   memberikan kemudahan dalam segala urusan.

ii) Antara tabiat   buruk yang mengancam kebahagiaan hidup ialah berfoya-foya dengan   kehidupan mewah, boros harta dan membazir ketika berbelanja. Tabiat ini   sering disebut dalam al-Quran sebagai punca kehancuran beberapa umat   yang terdahulu.

iii)   Kemewahan hidup berbeza antara satu zaman dengan zaman yang lain,   mungkin mewah pada suatu ketika dahulu, tidak dianggap mewah pada hari   ini, kerana perbezaan masa, suasana dan pendapatan menjadikan ukuran   kemewahan turut berbeza.[/size]
mencari redha ALLAH...jadilah insan berguna kepada orang lain

Reply #33 25 November, 2010, 05:45:54 PM
Kebahagiaan ialah suatu keadaan perasaan aman damai serta gembira. Dengan kata yang lain, kebahagiaan melebihi hanya perasaan kegembiraan. Umumnya, kegembiraan amat berkait dengan sesuatu kejadian atau pencapaian yang khusus, sedangkan kebahagiaan berkait dengan keadaan yang lebih umum seperti kesenangan hidup atau kehidupan berumah tangga. Bagaimanapun, kedua-dua perasaan ini adalah amat berkait dan juga amat subjektif.

Kebahagiaan seseorang tidak dapat diukur atau digambarkan, dan berubah-ubah mengikut peredaran masa dan tempat. Orang yang kelihatan bahagia tidak semestinya bahagia, dan orang yang kelihatan tidak bahagia tidak semestinya tidak bahagia. Cuma orang itu sendiri yang tahu (iaitu berasa) sama ada dia bahagia atau tidak.

Pengertian kebahagiaan berbeza-beza antara seorang dengan seorang. Ada yang berasa bahagia kalau dia mendapat makanan, pakaian dan kediaman yang paling sederhana, terelak daripada penyakit, kelaparan, dan perang. Sebaliknya, ada orang berasa tidak bahagia meskipun hidupnya dalam keadaan yang aman, mewah, sihat, dan senang-lenang. Ada orang berasa tidak bahagia sekalipun, walaupun dia mempunyai kuasa, status, dan kekayaan.

Konsep jangkaan

Lazimnya, seseorang akan berasa gembira jika apa yang dihajati dan diingininya dapat diperoleh dan dinikmati. Dengan kata yang lain, kegembiraan dan kebahagiaan adalah amat berkait dengan jangkaan. Ini dapat menerangkan mengapa seorang yang hanya mendapat kenaikan gaji sebanyak RM50 boleh berasa lebih gembira berbanding seorang yang mendapat kenaikan gaji sebanyak RM100. Keadaan ini boleh terjadi apabila orang yang mendapat kenaikan gaji sebanyak RM50 hanya menjangka dia akan mendapat RM30, sedangkan orang yang mendapat kenaikan gaji sebanyak RM100 berasa kecewa kerana dia menjangka akan naik pangkat dan mendapat kenaikan gaji sebanyak sekurang-kurangnya RM200. Contoh ini juga dapat menerangkan mengapa seorang yang hanya mendapat gaji sebanyak RM1,500 sebulan dapat berasa lebih bahagia, berbanding orang yang mendapat gaji sebanyak RM15,000 sebulan.

Namun demikian, jangan pula kita lupa bahawa emosi dan perasaan bahagia manusia adalah bersifat fana dan sementara. Kebahagiaan tidak pernah dan tidak akan kekal abadi kerana dalam kenyataan hidup, adalah mustahil sama sekali bagi sesiapa untuk memperoleh dan menikmati apa yang dia hajati dan ingini. Apatah lagi manusia sendiri tidak faham dan tidak tahu hati nuraninya, keinginan, dan hawa nafsunya. Tambahan pula, keinginan dan hawa nafsu manusia sentiasa berubah-ubah, malahan bertentangan sesama diri. Seorang yang berpuas hati dengan kenaikan gaji sebanyak RM100 tidak semestinya berasa gembira kalau dia juga mendapat kenaikan gaji sebanyak RM100 pada tahun yang berikut. Justeru itu, manusia sering kecewa, hampa, sedih, bimbang, dan putus asa. Semakin banyak keinginan yang dihajati itu tidak termakbul, semakin tidak bahagialah hidup seseorang.

Semakin seseorang tidak berasa bahagia, semakin kuat pula perasaan kecewa, sedih, dan tidak puas hati menekan dirinya. Perasaan kecewa, sedih, dan tidak puas hati akan mendorong manusia memperjuang dan menggila-gilakan kebahagiaan. Akibatnya, mereka akan terpinga-pinga dalam mencari-cari kebahagiaan, dan mengorak langkah baru demi mencapainya. Umpamanya, dalam cita-cita menikmati kebahagian berkat dari wang, seorang pemuda sanggup menyamun atau membunuh, dan seorang wanita mungkin sanggup menjual kehormatannya.

Memang benar, manusia mengalami kekecewaan, ketegangan hidup, serta ketidakpuasan jauh lebih kerap dan banyak daripada menikmati kebahagiaan dan kepuasan. Tetapi kalau kita sedar bahawa kebahagiaan terletak pada hidup, dan hidup itu ialah kebahagiaan, maka sudah tentu kita akan berasa bahagia selama-lamanya. Kebahagiaan tetap dapat dicari, dialami dan dirasai, jika kita berpuas hati dengan keadaan hidup yang berada pada kita itu. Tegasnya, kita akan hidup penuh bahagia sekiranya kita berpuas hati dengan status quo kita, sambil itu berikhtiar memperbaiki status quo kita tanpa menjejaskan kepentingan dan kebahagiaan orang lain. Perbuatan memperolehi kebahagiaan dengan mengakibatkan kerugian atau kesengsaraan pada orang lain tetap akan dikutuki oleh masyarakat.

Reply #34 25 November, 2010, 05:49:50 PM
Empat perkara bawa kebahagiaan manusia

Oleh Drs Wan Aminurrashid

SESUNGGUHNYA, kebahagiaan adalah dambaan setiap manusia yang menghuni
dunia ini. Sebab itu setiap orang sentiasa berusaha untuk mencari dan
mendapatkan kebahagiaan dengan pelbagai cara.

Namun tidak semua manusia mampu mencapai impiannya atau memperoleh
kebahagiaan yang dicari dan yang dicita-cita itu. Lalu, di manakah terletaknya
kebahagiaan itu? Apakah pada wang yang banyak, harta yang melimpah, emas yang
bertimbun atau pada pangkat, bangsawan atau kerusi yang empuk?

Dalam hadis, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:

“Empat perkara yang membawa kebahagiaan kepada manusia, iaitu (memiliki)
perempuan (isteri) yang solehah, rumah yang bagus (luas), jiran yang baik, dan
kenderaan yang bagus.” (Hadis riwayat Ibnu Hibban).

Berdasarkan hadis ini, ada empat faktor atau kunci yang jika dimiliki oleh
seseorang, tentu dia akan merasai nikmat bahagia.

Namun tidak bererti hanya yang empat itu saja faktor yang membawa kebahagiaan.
Apa yang Rasulullah nyatakan menerusi hadis itu hanyalah sekadar menunjukkan
keutamaannya.

Rasulullah meletakkan isteri yang baik pada urutan pertama sebagai faktor
kebahagiaan seseorang. Isteri yang solehah akan memberikan ketenangan kepada
suami.

Rumah ibarat syurga jika memiliki isteri yang solehah. Antara sifat isteri solehah
ialah hormat dan patuh kepada suami sepanjang suami mengikuti jalan kebenaran,
melayan suami dengan baik dan penuh sopan, sentiasa menutup aurat, memasak
dan menghidangkan makan minum untuk suami, mendidik anak-anak agar anak juga
terselamat daripada godaan duniawi, bersikap mesra dalam berhubungan dengan
kaum keluarga, menjaga rahsia rumah tangga, tidak keluar rumah tanpa izin suami
dan banyak lagi sifat lain.

Allah melukiskan menerusi al-Quran mengenai sifat isteri yang solehah, menerusi
firman-Nya yang bermaksud:

“Maka perempuan-perempuan yang baik (solehah) itu ialah yang taat (kepada Allah
dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib
dipeliharanya) ketika suami tidak hadir bersama, dengan pemeliharaan Allah dan
pertolongan-Nya.”(Surah an-Nisaa’ ayat 34).

Ibnu Abbas mengemukakan dua ciri khas mengenai pengertian as-solehah (isteri
yang soleh) iaitu mempunyai perilaku baik (berakhlak/sopan) terhadap suami, dan
mengerjakan perbuatan kebajikan.

Makna isteri setia dalam ayat itu ialah patuh dan jujur terhadap suami kerana
Allah. Seterusnya, Nabi Muhammad memperincikan tiga sifat isteri solehah,
menerusi sabda yang bermaksud:

“Sebaik-baik perempuan (isteri) ialah yang menggembirakan engkau sewaktu
engkau melihatnya; yang patuh apabila kamu perintahkan dia (dalam hal
kebaikan); yang menjaga dirinya dan harta milikmu semasa ketiadaanmu di
rumah.”

Isteri yang menggembirakan suami atau yang bermuka manis bukan bermakna
wajah cantik semata-mata. Biar wajah kurang menarik, tetapi jika selalu
menguntum senyum, tinggi pekerti, memancar dari keningnya cahaya iman dan
keikhlasan, itulah isteri solehah yang meriangkan suami.

Isteri walaupun cantik, tetapi jika wajahnya selalu mencuka, buruk pekertinya,
kening selalu berkerut, tidak akan dapat memikat hati suami.

Demikianlah juga halnya dengan soal patuh dan memelihara amanah suami yang
Nabi utarakan dalam hadis ini. Selain faktor isteri, rumah yang luas, bagus atau
indah juga akan memberi kebahagiaan kepada penghuninya.

Bagaimanapun, kebahagiaan dengan memiliki rumah yang besar dan indah itu akan
tercapai sepenuhnya jika disertai dengan hati yang tenang dan damai. Jika hati
tidak tenteram, rumah yang luas dan indah akan terasa sempit dan tidak akan
merasa bahagia.

Rumah adalah tempat berteduh malah menjadi syurga bagi mereka yang beriman.
Di rumah juga seseorang akan memperoleh ketenangan dan kebahagiaan, apalagi
jika didampingi isteri solehah.

Jika rumah diibaratkan istana, maka suami adalah raja, isteri solehah adalah ratu
dalam rumah tangga, manakala anak-anak adalah rakyat.

Allah berfirman yang bermaksud:
“Allah menjadikan untuk kamu rumah sebagai tempat tinggal (tempat
ketenangan).” (Surah an-Nahl, ayat 80).

Jiran yang baik juga menjadi faktor penting kebahagiaan. Seseorang akan merasa
sangat bahagia jika mempunyai jiran yang baik budi, murah hati, dermawan, saling
menghormati, bertolak ansur, suka menolong dan memberi perhatian.

Jiran baik tidak akan memberi sebarang gangguan kepada kita, sama ada melalui
perbuatan mahupun lisan atau ucapan; dan tidak merasa irihati dengan kelebihan
yang dimiliki kita.

Malah, jiran yang baik akan tumpang gembira dan mengucapkan tahniah dengan
kejayaan yang kita peroleh, dan menghulurkan pertolongan jika kita ditimpa
sesuatu musibah.

Oleh itu, sekiranya kita memperoleh jiran jenis ini, kita harus memiliki sifat
sedemikian kepada orang lain yang menjadi jiran, agar mereka turut merasa
bahagia seperti mana kita rasai.

Kenderaan yang bagus juga adalah faktor kebahagiaan. Setiap orang mengidamkan
kenderaan yang bagus atau baru, seperti kereta, motosikal dan sebagainya.

Sifat manusia memang suka kepada kebendaan. Kenderaan yang baru atau bagus
akan dapat membawa seseorang ke merata tempat yang disukainya tanpa
memikirkan soal kerosakan dan sebagainya, berbanding dengan kenderaan yang
lama atau buruk yang mana tiada jaminan keselesaan sepanjang perjalanan.

Namun dalam soal kenderaan ini, orang beriman harus berwaspada atau berhatihati,
iaitu agar tidak sampai kenderaan itu memperbudak atau seolah menjadi
’tuan’ kepadanya. Sudah kebiasaan bahawa kenderaan yang baru atau bagus itu
akan sentiasa diberi perhatian oleh pemiliknya, seperti selalu dibasuh, diperiksa
atau dibersihkan. Bagaimanapun, janganlah sampai semua urusan itu melebihi
tumpuan untuk beribadat kepada Allah.

Apabila kenderaan lebih diutamakan daripada diri sendiri, bermakna kenderaan itu
sudah menjadi tuan yang memperbudakkan pemiliknya sendiri.

Kenderaan yang bagus tidak semestinya baru. Ia adalah nikmat Allah yang harus
dimanfaatkan untuk kebaikan seperti lebih rajin beribadat di masjid, mengunjungi
majlis ilmu atau membawa keluarga beristirehat. Janganlah hendaknya ia
digunakan untuk kerap ke tempat maksiat atau melakukan perbuatan yang tidak
diredhai Allah.

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan, Lidahmu basah dengan berzikir
kepada Penciptamu, Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan
Rabbmu, ..dan dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat kepada Dzat
yang Memiliki mu."

"sampaikanlah walau satu ayat" al hadis
- LAA HAULAWALA QUWWATAILLA BILLAH -

hada_islamic

 • *
 • ~cintailah DIA yang mencintai kita~
  • View Profile
Reply #35 26 November, 2010, 02:10:26 AM
 :)
bahagiakah kita jika kita hidup tanpa kasih dan sayangNYA???
bahagiakah hidup kita tanpa pertolonganNYA???
bahagiakah kita jika bertemu orang yang kita cinta???

berbahagialah kerana anda masih di sayangi ALLAH...

semoga kamu mendapat kebahagiaan yang hakiki... :ins: :aamiin:

aini zinnirah

 • *
 • Indah senyuman pengubat kedukaan...Insya-Allah..
  • View Profile
Reply #36 26 November, 2010, 05:17:08 AM
Semua orang ingin bahagia. Tapi sedikit yg berusaha melakukan sebab-sebab bagi tercapainya bahagia. Dengan kata lain mereka tak mau menyentuh kunci bahagia. Sama seperti dikatakan penyair “Kesuksesan yg kau ingini Namun usahamu tak bererti sedikit sekali Sungguh perahu itu tak mungkin berlabuh di permukaan tanah kering”


Sesungguhnya ada banyak kunci bahagia. Paling tidak ada 12 hal yg bila kita melakukannya kita akan bahagia.

       Iman kepada Allah dan beramal shaleh. Allah berfirman “Siapa saja yg beramal kebajikan baik laki-laki maupun perempuan sedangkan dia dalam keadaan beriman maka Aku akan hidupkan mereka dalam kehidupan yg baik.” “Siapa saja beriman kepada Allah dan hari Akhir serta beramal shaleh mereka tidak pernah takut dan tidak pernah bersedih.” . Abu Yahya Shuhaib bin Sinan Ra. meriwayatkan Rasulullah Saw. bersabda “Sungguh mengherankan urusan seorang mukmin. Sesungguhnya segala urusannya baginya memberikan kebaikan hal ini tidak dimiliki oleh seorangpun melainkan oleh seorang mukmin. Bila mendapatkan harta atau kesuksesan selalu bersyukur maka jadilah itu kebaikan baginya dan bila mendapatkan kesengsaraan dia selalu bersabar dan itupun menjadikan kebaikan baginya.”

      Pengaruh iman dalam kehidupan sangat mnyata sekali. Ketika diinterogtasi di Damaskus dgn berbagai bentuk penyiksaan yg keji Ibnu Taimiyah Rahimahullah malah mengatakan “Apa yg diperbuat musuh-musuhku itulah surgakupenjara bagiku adl tempatku menyepi dan penyiksaan terhadapku itulah syahadahku sedang pengusiran terhadapku itulah tamasyaku.” Ucapan ini tentu tak akan keluar kecuali dari seorang yg benar-benar telah menghunjam kuat imannya di dalam dada.


      Beriman kepada Qadha dan Qadar Qadha dan qadar baik buruknya semua adl datang dari Allah. Ketahuilah bila ada musibah menimpa dirimu maka itu bukanlah krn kesalahanmu dgn kata lain kesalahan yg kamu lakukan tidak mesti menyebabkan musibah bagimu di dunia. Karena semua telah ada dalam ketentuan Allah Ta’ala.
Ridha dgn bagian rezki dari Allah dan menerima berbagai kemungkinan yg bakal ditimpakan Allah padanya. Maka siapa saja yg tidak beriman kepada qadha dan qadar dia pasti hancur.


       Sebagai contoh krn keimanan kepada qadha dan qadar adl kisah urwab bin Zubair. Kaki beliau terkena penyakit kanker sehingga harus diamputasi . Keadaan itu beliau terima dgn tabah. Ketika dokter menyarankan agar beliau minum khamar agar mengurangi rasa sakit saat diamputasi beliau menolak. Beliau berkata aku tunjukkan cara lain yakni tatkala aku sedang shalat maka kerjakanlah apa yg anda inginkan krn hati tatkala sedang bergantung kepada Allah maka tidak akan merasa dgn apa yg sedang mengenai dirinya. Benra tatkala urwah sedang bertakbir dan shalat operasipun dilakukan beliau tidak bergerak sedikitpun dan amputasi itu pun berhasil dgn baik.” Allahu Akbar”. Itulah buah iman yg sungguh-sungguh kepada qadha dan qadar. “Dan tidak akan diberikan sifat itu kecuali kepada oarang-orang yg sabar dan tidak diberikan melainkan kepada orang yg mempunyai kebahagiaan.”


      Faham Ilmu Syariat Para ulama yg mengenal Allah merekalah orang-orang yg berbahagia. Mereka tidak memikirkan kecuali tentang berbagai ilmu yg diberikan Allah padanya.
Adalah abu Al hasan Az Zahid krn keberaniannya menentang penguasa zhalim Mesir di masanya Ahmad Toulun maka ia dimasukkan ke dalam kerangkeng singa. Seketika singa yg lapar itu meraung dan mendekat. Abu Al Hasan tetap tenang duduk tidak bergerak dan tidak mempedulikan. Orang-orang yg menyaksikan sudah tampak tegang. Ada yg ketakutan krn pemandangan yg amat mengerikan bahkan ada yg sampai menangis. Singa itu maju mundur mendekatinya kadang meraung lalu diam. Sesudah itu ia mengangguk-anggukkan kepalanya mendekat kepada Abul Hasan lalu menciumnya dan pergi tanpa berbuat apa-apa. Orang-orangpun spontan berteriak dgn takbir dan tahlil.


      Apa yg lbh hebat dari itu? tatkala Ibnu Toulon bertanya kepada Abu Al Hasan tentang apa yg ada di dalam benaknya ketika itu ia menjawab “Aku berfikri tentang air liur singa tersebut seandainya mengenaiku. Apakah najis atau tidak?” Apa kamu tidak takut kepada singa? tanya Ibnu Toulon. Tidak krn sesungguhnya Allah melindungiku.” Inilah kebahagiaan yg nyata yg dihasilkan oleh iman dan ilmu yg bermanfaat. Inilah kelapangan yg selalu diburu oleh tiap manusia.


      Banyak Dzikir dan membaca Al Qur’an Allah berfirman “Ketahuilah dgn dzikir kepada Allah akan tenanglah hati.” . Orang yg selalu dzikir dan ingat kepada Allah akan bahagia dan tenang hatinya. Sedangkan orang yg berpaling dari ingat kepada Allah maka ia akan hidup dalam kesusahan dan kesedihan. “Dan siapa saja yg berpaling dari ingat kepada Tuhan yg Pemuarah niscaya kami tentukan bagtinya setan maka jadilah ia teman yg tidak terpisah baginya.” “Dan siapa saja yg berpaling dari dzikir kepada Aku maka adl baginya penghidupan yg sempti dan kami akan kumpulkan dia pada hari Kiamat dalam keadaan buta.” “Maka kecelakaan bagi mereka yg beku hatinya dari mengingat Allah Mereka itu dalam kesesatan yg nyata.” {Az Zumar 220
Dalam Al Qur’an banyak ditemukan ayat-ayat yg membicarakan kedudukan hati yg lapang di antaranya “Tuhanku lapangkanlahn dadaku.” “Bukankah Akuy telah lapangkan bagimu dadamu?” “Siapa saja yg Allah menghendaki akan memberikan padanya hidayah niscaya Allah akan lapangkan dadanya utk menerim islam.” “Maka apakah yg Allah lapangkan dadanya utk memeluk islam yaitu orang yg berjalan atas nur dari Tuhannya sama dgn yg beku hatinya?”
Kelapangan dada dan mencarinya termasuk tanda-tanda kebahagiaan dan sifart orang-orang yg berbahagia.


    Berbuat Baik kepada Manusia Ini adl fakta. Orang yg suka berbuat baik kepada manusia dialah orang yg paling berbahagia serta yg paling diterima hidupnya di atas bumi.
Memandang urusan dunia lbh rendah daripada urusan Akherat. Dalam hal ini Rasulullah Saw. bersabda “Lihatlah orang-orang yg di bawah kamu dan janganlah kamu melihat kepada orang yg lbh tinggi darai kamu. Maka hal itu akan lbh pasti utk meremehkan ni’mat Allah.” . Ini adl dalam urusan keduniaan krn bila kita ingat ada orang yg lbh rendah dari kita maka kita akan mengetahui betapa besar ni’mat Allah yg diberikan kepada kita. Adapun dalam urusan akherat maka hendaknya kita melihat kepada orang-orang yg lbh tinggi dari kita agar kita sadar akan kelemahan dan kekutangan kita. Jangan kita melihat orang yg hancur dan sebab-sebab kehancurannya tetapi lihatlah orang yg selamat dan bagaimana keselamatan itu diraih.
Tidak tamak dunia dan selalu siap mati. Syaikh Abdurrhaman As Sa’di rahimahullah pernah berkata “Hidup itu pendek oleh krn itu janganlah dipendekkan lagi dgn lamunan dan perbuatan dosa.”
Benar bahwa hidup ini sangatlah pendek oleh krn itu kita harus tidak menemabah kependekan itu ini dgn kebencian angan-angan yg jahat dan perbuatan dosa.


       Yakin kebahagiaan hakiki bagi seorang mukmin adl di akherat walaupun di dunia tidak bahagia. Allah berfirman “Adapun orang-orang yg berbahagia maka dalam SurgaKu lah mereka keadaan mereka kekal padanya selama langit dan bumi dikehendaki oleh Tuhanmu sebagai suatu pemberian yg tidak putus.” . Rasul Saw. bersabda “Dunia ini penjara bagi mukmin dan Surga bagi orang kafir.” Tentanng hadits ini ada kisah menarik dari Ibnu Hajar Al Asqalani. Suatu ketika beliau yg tampak berseri-seri dicegat oleh seorang Yahudi yg sedang dilanda kesedihan hebat. Orang Yahudi itu bertanya “Bagimana anda menafsirkan ucapan Rasul Saw. “Dunia ini penjara bagi orang mukmin dan Surga bagi orang kafir? Kini anda tahu aku dalam keadaan sedih sedangkan aku kafir dan anda dalam keadaan bahagia sedangkan anda mukmin?”. Ibnu Hajar menjawab “Anda dgn kesedihan dan kemiskinan termasuk berada dalam Surga dibandingkan akheratmu yg penuh dgn siksa yg pedih . Sedangkan aku maka dgn kesenangan dunia ini termasuk penjara dibandingkan dgn keni’matan yg sedang menungguku di Surga.” Orang Yahudi itu menjawab “Apakah demikian?” Ibnu Hajar menjawab “Ya.” Maka orang itu pun menyatakan “Aku bersaksi tidak ada Tuhan yg berhak disembah kecuali Allah dan Muhammad adl utusan Allah.”
Bersabahat dgn Orang Shaleh Pengaruh kawan sungguh sangat besar. Karena itu Nabi Saw. bersabda “Perumpamaan teman yg baik dgn teman yg buruk adl laksana pembawa minyak dan pekerja pandai besi.


     Yakin perbuatan jahat orang lain akan menjadi kebaikan bagi dirinya maka maafkanlah dia. Ibrahim Ataimi berkata “Sesungguhnya ada seorang laki-laki mendzhalimiku maka aku mengasihinya.” Diriwayatkan ada beberapa ulama dan juga banyak orang yg berbuat jahat kepada Ibnu Taimiyah sehingga beliau dipejarakan di iskandariyah. Setelah keluar dari penjara ada yg bertanya adakah kamu ingin membalas orang yg berbuat jahat padamu? Beliau menjawab aku bebaskan siapa saja yg telah berbuat zhalim kepadaku dan aku maafkan. Ibnu Taimiyah telah membebaskan semuanya krn beliau tahu hal itu akan membuatnya bahagia di dunia dan akherat.
Seorang salaf mendengar ada seorang yg ghibah atas dirinya. Maka orang salaf tadi memilih suatu hadiah yg menarik. Pergilah ia kepada orang yg berbuat ghibah itu dan diberikannya hadiah tadi. Ketika ditanya tentang sebab pemberian hadiah itu ia menjawab Rasulullah Saw. bersabda “Siapa saja yg berbuat kebajikan atasmu maka berilah dia imbalan. Sesungguhnya anda telah memberikan hadiah kepadaku dari kebajikanmu sedangkan aku tidak punya kebajikan yg dapat aku berikan padamu kecuali kebaikan dunia. “ Maha Suci Allah.


       Berbicara baik hapuslah perbuatan buruk dgn berbuat kebajikan. “Dan tidak sama antara kebajikan dan keburukan. Tolaklah keburukan itu dgn sesuatu yg lbh baik.” Coba renungkan wahai saudaraku pengarahan Tuhan yg agung kepada

http://www.pesantrenvirtual.com
ya allah pelihara lah diriku sepertimana Engkau pelihara kekasih-kekasih-Mu yang lain..

aini zinnirah

 • *
 • Indah senyuman pengubat kedukaan...Insya-Allah..
  • View Profile
Reply #37 26 November, 2010, 05:20:07 AM
Konsep Kebahagiaan Dalam Islam

Ditulis oleh Ustadz Abdul Latief   
   
      Kondisi senantiasa bahagia dalam situasi apa pun, inilah. yang senantiasa dikejar oleh manusia. Manusia ingin hidup bahagia. Hidup tenang, tenteram, damai, dan sejahtera. Sebagian orang mengejar kebahagiaan dengan bekerja keras untuk menghimpun harta. Dia menyangka bahwa pada harta yang berlimpah itu terdapat kebahagaiaan. Ada yang mengejar kebahagiaan pada tahta, pada kekuasaan. Beragam cara dia lakukan untuk merebut kekuasaan. Sehab menurtnya kekuasaan identik dengan kebahagiaan dan kenikmatan dalam kehidupan. Dengan kekuasaan sesrorang dapat berbuat banyak. Orang sakit menyangka, bahagia terletak pada kesehatan. Orang miskin menyangka, bahagia terletak pada harta kekayaan. Rakyat jelata menyangka kebahagiaan terletak pada kekuasaan. Dan sangkaan-sangkaan lain.

     Lantas apakah yang disebut"bahagia' (sa'adah/happiness)?
Selama ribuan tahun, para pemikir telah sibuk membincangkan tentang kebahagiaan. Kebahagiaan adalah sesuatu yang ada di luar manusia, dan bersitat kondisional. Kebahagiaan bersifat sangat temporal. Jika dia sedang berjaya, maka di situ ada kebahagiaan. Jika sedang jatuh, maka hilanglah kebahagiaan. Maka. menurut pandangan ini tidak ada kebahagiaan yang abadi dalam jiwa manusia. Kebahagiaan itu sifatnya sesaat, tergantung kondisi eksternal manusia. Inilah gambaran kondisi kejiwaan masyarakat Barat sebagai: "Mereka senantiasa dalam keadaan mencari dan mengejar kebahagiaan, tanpa merasa puas dan menetap dalam suatu keadaan.

     Islam menyatakan bahwa "Kesejahteraan' dan "kebahagiaan" itu bukan merujuk kepada sifat badani dan jasmani insan, bukan kepada diri hayawani sifat basyari; dan bukan pula dia suatu keadaan hayali insan yang hanva dapat dinikmati dalam alam fikiran belaka.
Keselahteraan dan kebahagiaan itu merujuk kepada keyakinan diri akan hakikat terakhir yang mutlak yang dicari-cari itu — yakni: keyakinan akan Hak Ta'ala — dan penuaian amalan yang dikerjakan oleh diri berdasarkan keyakinan itu dan menuruti titah batinnya.'
Jadi, kebahagiaan adalah kondisi hati yang dipenuhi dengan keyakinan (iman) dan berperilaku sesuai dengan keyakinannya itu. Bilal bin Rabah merasa bahagia dapat mempertahankan keimanannya meskipun dalam kondisi disiksa. Imam Abu Hanifah merasa bahagia meskipun harus dijebloskan ke penjara dan dicambuk setiap hari, karena menolak diangkat menjadi hakim negara. Para sahabat nabi, rela meninggalkan kampung halamannya demi mempertahankan iman. Mereka bahagia. Hidup dengan keyakinan dan menjalankan keyakinan.
 

     Dan apa saja yang diberikan kepada kamu, maka itu adalah kenikmatan hidup duniawi dan perhiasannva. Sedang apa yang di sisi Allah adalah lebih baik dan lebih kekal. Apakah kamu tidak memahaminya?
Menurut al-Ghazali, puncak kebahagiaan pada manusia adalah jika dia berhasil mencapai ma'rifatullah", telah mengenal Allah SWT. Selanjutnya, al-Ghazali menyatakan:
"Ketahuilah bahagia tiap-tiap sesuatu bila kita rasakan nikmat, kesenangan dan kelezatannya mara rasa itu ialah menurut perasaan masing-masing. Maka kelezatan (mata) ialah melihat rupa yang indah, kenikmatan telinga mendengar suara yang merdu, demikian pula segala anggota yang lain dan tubuh manusia.
Ada pun kelezatan hati ialah ma'rifat kepada Allah, karena hati dijadikan tidak lain untuk mengingat Tuhan. Seorang rakyat jelata akan sangat gembira kalau dia dapat herkenalan dengan seorang pajabat tinggi atau menteri; kegembiraan itu naik berlipat-ganda kalau dia dapat berkenalan yang lebih tinggi lagi misalnya raja atau presiden.

Maka tentu saja berkenalan dengan Allah, adalah puncak dari segala macam kegembiraan. Lebih dari apa yang dapat dibayangkan  oleh manusia, sebab tidak ada yang lebih tinggi dari kemuliaan Allah. Dan oleh sebab itu tidak ada ma'rifat yang lebih lezat daripada ma'rifatullah.
Ma'rifalullah adalah buah dari ilmu. Ilmu yang mampu mengantarkan manusia kepada keyakinan. bahwa tiada Tuhan selain Allah" (Laa ilaaha illallah). Untuk itulah, untuk dapat meraih kebahagiaan yang abadi, manusia wajib mengenal Allah. Caranya, dengan mengenal ayat-ayat-Nya, baik ayat kauniyah maupun ayat qauliyah.

Banyak sekali ayat-ayat al-Quran yang memerintahkan manusia memperhatikan dan memikirkan tentang fenomana alam semesta, termasuk memikirkan dirinya sendiri.

     Disamping ayat-ayat kauniyah. Allah SWT juga menurunkan ayat-ayat qauliyah, berupa wahyu verbal kepada utusan-Nya yang terakhir, yaitu Nabi Muhammad saw. Karena itu, dalam QS Ali Imran 18-19, disebutkan, bahwa orang-orang yang berilmu adalah orang-orang yang bersaksi bahwa "Tiada tuhan selain Allah", dan bersakssi bahwa "Sesungguhnya ad-Din dalam pandangan Allah SWT adalah Islam."
Inilah yang disebut ilmu yang mengantarkan kepada peradaban dan kebahagiaan. Setiap lembaga pendidikan. khususnya lembaga pendidikan Islam. harus mampu mengantarkan sivitas akademika-nya menuju kepada tangga kebahagiaan yang hakiki dan abadi. Kebahagiaan yang sejati adalah yang terkait antara dunia dan akhirat.

    Kriteria inilah yang harusnya dijadikan indikator utama, apakah suatu program pendidikan (ta'dib) berhasil atau tidak. Keberhasilan pendidikan dalam Islam bukan diukur dari berapa mahalnya uang hayaran sekolah; berapa banyak yang diterima di Perguruan Tinggi Negeri dan sebagainya. Tetapi apakah pendidikan itu mampu melahirkan manusia-manusia yang beradab yang mengenal Tuhannya dan beribadah kepada Penciptanya.
Manusia-manusia yang berilmu seperti inilah yang hidupnya hahagia dalam keimanan dan keyakinan: yang hidupnya tidak terombang-ambing oleh keadaan. Dalam kondisi apa pun hidupnya bahagia, karena dia mengenal Allah, ridha dengan keputusanNya dan berusaha menyelaraskan hidupnya dengan segala macam peraturan Allah yang diturunkan melalui utusan-Nya.

     Karena itu kita paham, betapa berbahayanya paham relativisme kebenaran yang ditaburkan oleh kaum liberal. Sebab, paham ini menggerus keyakinan seseorang akan kebenaran. Keyakinan dan iman adalah harta yang sangat mahal dalam hidup. Dengan keyakinan itulah, kata Igbal, seorang Ibrahim a.s. rela menceburkan dirinya ke dalam api. Penyair besar Pakistan ini lalu bertutur hilangnya keyakinan dalam diri seseorang. lebih buruk dari suatu perbudakan.
Sebagai orang Muslim, kita tentu mendambakan hidup bahagia semacarn itu; hidup dalam keyakinan: mulai dengan mengenal Allah dan ridha, menerima keputusan-keputusan-Nva, serta ikhlas menjalankan aturan-aturan-Nya. Kita mendambakan diri kita merasa bahagia dalam menjalankan shalat, kita bahagia menunaikan zakat, kita bahagia bersedekah, kita bahagia menolong orang lain, dan kita pun bahagia menjalankan tugas amar ma'ruf nahi munkar.
Dalam kondisi apa pun. maka "senangkanlah hatimu!" Jangan pernah bersedih.

"Kalau engkau kaya. senangkanlah hatimu! Karena di hadapanmu terbentang kesempatan untuk mengerjakan yang sulit-sulit melalui hartamu.
"Dan jika engkau fakir miskin, senangkan pulalah hatimu! Karena engkau telah terlepas dari suatu penyakit jiwa, penyakit kesombongan yang sering menimpa orang-orang kaya. Senangkanlah hatimu karena tak ada orang yang akan hasad dan dengki kepadamu lagi, lantaran kemiskinanmu..."
"Kalau engkau dilupakan orang, kurang masyhur, senangkan pulalah hatimu! Karena lidah tidak banyak yang mencelamu, mulut tak banyak mencacimu..."

http://www.pesantrenvirtual.com


Mudah-mudahan. Allah mengaruniai kita ilmu yang mengantarkan kita pada sebuah keyakinan dan kebahagiaan abadi, dunia dan akhirat. Amin.

Reply #38 03 February, 2011, 07:38:37 PM


 :)

MENCARI KEBAHAGIAAN.

 

Bismillah..

dengan nama Allah Maha Pengasih lagi Penyayang...

 

Menurut Imam al-Ghazali, puncak kebahagiaan pada manusia adalah jika dia berhasil mencapai

makrifatullah iaitu mengenal Allah.

 

Manusia yang kenal Allah adalah manusia yang beriman,bukan kafir atau musyrik.Malah manusia Munafik juga dikategorikan bukan manusia yang mengenal Allah.

 

Ramai manusia mendefinisikan kebahagiaan sebagai harta yang banyak,rumah tangga yang bahagia namun hakikatnya harta yang banyak dan rumah tangga bahagia tanpa iman bukanlah kebahagiaan sebenar.

Ramai pula manusia mengaku hidupnya bahagia sedangkan hakikatnya tidak.Ramai pula mengaku hidupnya menderita namun hakikatnya mereka bahagia.Begitulah manusia.

 

Ramai lelaki mencari wanita cantik kerna ianya dikatakan kebahagiaan sedangkan Baginda saw memberi panduan :

"Janganlah mengahwini wanita-wanita kerana kecantikan. Mungkin kecantikan itu memburukkan hidup. Jangan mengahwini mereka kerana harta, mungkin harta itu menyebabkan kezaliman mereka. Tetapi kahwinilah mereka atas dasar agama. Seorang sahaya yang hitam, berbibir tebal yang beragama adalah lebih baik.”

(Diriwayatkan oleh Imam Ibnu  Majah).

 

Abdurrahman As-sa’dy  berkata “Sesungguh ketenangan dan ketenteraman hati dan hilang kegundahgulanaan dari itulah yg dicari oleh tiap orang. Karena dgn dasar itulah akan didapati kehidupan yg baik dan kebahagiaan yg hakiki”

 

Kita lihat ramai manusia tinggal dalam banglo harga berjuta-juta dan menaiki kereta mewah namun mereka hidup dalam ketakutan.Takutkan perompak dan penculik.Bahagiakah mereka?

 

Begitu juga ramai manusia yang menunaikan solat dan tidak pernah  merasai khusyuk,bahagiakah mereka?

Kita lihat juga ramai mendapat harta haram dan gembira dengan harta tersebut dan kehidupan mereka dilihat bahagia,benarkah mereka bahagia?

 

 

Hakikatnya iman yang membawa seseorang kepada kebahagiaan.Lihatlah Khalifah Omar al-Khattab tidur di bawah pokok nan rendang walaupun bergelar raja.Beliau tidak pernah takutkan perompak atau penyamun.Beliau tidak takutkan musuh-musuh Islam.

 

Manusia yang bahagia sebenarnya adalah manusia beriman.Imanlah yang melahirkan kebahagiaan.

Jika seseorang mempunyai iman,ia akan mencari harta yang halal walaupun rezekinya sedikit.Harta halal itu dimakan dan dibelanjakan dengan baik.Itulah kebahagiaan.

 

Iman juga mendidik suami isteri hidup dalam keimanan dengan sentiasa bersolat,nasihat,belajar ilmu di masjid,sering mmebangunkan pasangan pada waktu malam untuk bertahajjud,mmebaca Quran dan sebagainya.Itulah rumah tangga bahagia sebenarnya.

 

Iman juga membawa seseorang berakhlak baik dan mengawal lidahnya.Iman juga menjauhkan seseorang dari perbuatan jahat,maksiat dan menyusahkan orang lain.

 

Kita lihat pemimpin Melayu Tun Dr Mahathir Mohamad.Sejak bergelar Perdana Menteri beliau tidur pada waktu 12 tengah malam dan bangun jam 6 pagi setiap hari.Beliau berusaha membangunkan negara dan meningkatkan taraf hidup rakyat kerana itulah kebahagiaan menjadi seorang pemimpin.Bangsa Melayu yang dulunya miskin 70 % menjadi hanya 10 % sahaja.

 

Sebenarnya bukan mudah memimpin sebuah negara.Bercakap adalah mudah.Namun untuk menguruskan sebuah negara yang berbilang bangsa dan agama bukan sesuatu perkara mudah.Namun beliau berjaya menyatupadukan kaum dan berjaya hidup aman damai.Tanpa keimanan sudah tentu beliau gagal menjadi pemimpin yang baik.Ketika menjadi PM dan bersara,beliau dikagumi semua warganegara Malaysia.Hanya manusia tidak bersyukur membenci beliau.

 

Begitu juga dengan pemimpin Sukarno.Ketika dalam penjajahn Belanda rakyat Indonesia hidup dalam kemiskinan dan beliau berusaha memajukan negaranya.Kini negara Indonesia mendapat limpahan rezeki yang lebih baik berbanding zaman penjajahan.Setiap pemimpin ada jasa dan kebaikannya,janganlah dilihat keburukan sahaja.

 

Tiada sesuatu pun yang boleh memberikan kebahagiaan dalam hidup kita kecuali iman.Iman yang menjadi asas kebahagiaan,bukannya harta atau rupa.

 

Manusia perlu bertanya diri sendiri,sejauh manakah iman dalam jiwaku?

Hanya diri sendiri  yang boleh menilainya kerana saya hanya tahu apa yang dilakukan oleh diri sendiri,bukan orang lain.

 

 Untuk menilai iman diri sendiri bukanlah payah.Jika masih belum fasih membaca Quran dengan tajwid yang betul,sahihlah jiwa tiada iman.Jika mempunyai iman sudah tentu seseorang akan berusaha pergi belajar tajwid hingga pandai dan mampu membaca Quran dengan betul.

 

Jika masih sukakan wanita cantik tanpa mengira agama seseorang itu,jelaslah lelaki tersebut tiada iman.Iman menyuruh lelaki memilih wanita beragama,bukan sekadar rupanya cantik.

 

Jika masih tidak peduli rezeki datang dari halal atau haram,jelaslah tiada iman dalam jiwa.Iman mengajar seseorang mencari rezeki halal kerna yang halal itu berkat.

 

Jika tahu rasuah itu haram namun masih mengamalkan rasuah ,jelaslah tidak memiliki iman.

 

Jika tahu menutup aurat itu wajib dan masih suka membuka aurat,jelaslah tiada iman...

 

Jika masih suka mengumpat dan menghina orang lain,jelaslah jiwa tiada iman.

 

Jika masih kurang ilmu agama dan tidak ke masjid dan surau belajar ilmu agama,jelaslah jiwa tiada iman...

 

Jika masih sombong dan angkuh,jelaslah tiada iman..

 

Jika lidah masih suka berdusta dan berbohong,jelaslah tiada iman...

 

Kita senaraikan apa yang kita buat dan katakan,adakah ia menggambarkan ciri-ciri manusia beriman atau tidak....

 

Quran mengajar kita untuk menilai diri kita :

 

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

1. Sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman,

2. Iaitu mereka yang khusyuk dalam sembahyangnya;

3. Dan mereka yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yang

sia-sia;

4. Dan mereka yang berusaha membersihkan hartanya (dengan menunaikan

zakat harta itu);

5. Dan mereka yang menjaga kehormatannya;

6. Kecuali kepada isterinya atau hamba sahayanya maka sesungguhnya

mereka tidak tercela;

7. Kemudian, sesiapa yang mengingini selain dari yang demikian, maka

merekalah orang-orang yang melampaui batas;

8. Dan mereka yang menjaga amanah dan janjinya;

9. Dan mereka yang tetap memelihara sembahyangnya;

10. Mereka itulah orang-orang yang berhak mewarisi;

11. Yang akan mewarisi Syurga Firdaus; mereka kekal di dalamnya.

surah al-Mukminun.

 

        Kebahagiaan itu mudah diucapkan lidah namun adakah kita benar-benar bahagia?

 

Saat Sulaiman


http://www.saatcham.com

Reply #39 19 July, 2011, 03:12:50 PM
BAHAGIA...semua orang ingin bahagia..hati yang tenang...fikiran yang lapang...keluarga yang harmoni...ohhh...alangkah bahagianya hidup ini....
Allah sayang pada hamba2NYA....MAKA UIJIAN AKAN DIBERI...dan ujian itu...sabarkah semua orang...Aku mohon pada Mu YA ALLAH JADIKAN AKU ORANG SABAR MENGHADAPI ujian Mu

divider3
halaqahforum4