Tupai Terbang - Sesuai untuk Dipelihara di Rumah

Author Topic: Tupai Terbang - Sesuai untuk Dipelihara di Rumah  (Read 10699 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

aina_n.n.d

  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
02 April, 2009, 01:08:49 PM
  • Publish Di FB
  •  :)

    haiii semua... ape kbar? adakah anda sedang mencari2 binatang utk dijadikan haiwan peliharan anda, atau eman anda atau sebagai hadiah  kepda teman2 atau ingin menambah bilangan dan jenis haiwan anda?

    saya ingin menawarkan kepada anda sejenis haiwan, TUPAI TERBANG>>>> pernah dengar? belum pernah dengar? sbnrnya binatang ni dlm keluara tupai jg.. cuma dia blh terbang dgn kata lain, blh melayah dr satu dahan ke satu dahan... gemar bertenggek dan melekap.. lbh byk tido di siang hari dan aktif diwaktu malam... pemakanannya tidak cerewet, sebiji buah epal di potong 7, stp hari hnya bg sepotong... jgn lupa, bg minum air.. tidak terlalu byk dan tidak terlalu sikit... blh guna botol air mcm yg org selalu guna untuk hamster tu...tupai ni hnya qoda hajat sekali sekala,,,,,

    mudah kan? anda berminat? ingin memdaptkan tupai ini? boleh hubungi sy di lynx_5210_313@yahoo.com.my....

    terima kasih.....
    « Last Edit: 02 April, 2009, 01:13:48 PM by Munaliza Ismail »

    Daeng Jati

    • *
    • Posts: 616
    • Daeng Jati Merah Silu
      • View Profile
    Jawab #1 02 April, 2009, 01:16:28 PM
  • Publish Di FB
  • Wah, nampak menarik. Tapi kena tengok dengan senarai merah Perhilitan ni...takut kene saman plak nanti...
    Tupai terbang ni dalam jenis haiwan nokturna rasanya.
    « Last Edit: 02 April, 2009, 01:20:25 PM by Daeng Jati »
    'Berjinjang Naik, Bertangga Turun' - http://signifikankkal.blogspot.com

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14510
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #2 02 April, 2009, 01:21:29 PM
  • Publish Di FB


  • Boleh upload gambar tupai terbang di sini?

    Teringin saya nak tengok rupa tupai terbang ini.

    Agaknya sejenis mamalia seperti kelawar?

    Ada kepak atau sayap?
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    nazim

    • *
    • Posts: 204
    • Anak Soleh
      • View Profile
    Jawab #3 02 April, 2009, 02:28:51 PM
  • Publish Di FB
  • Teringat sewaktu kecil dahulu,suka lastik burung,tapi xpernah kena pun,so kekadang tue lastik tupai makan durian atuk,makin dilastik yang kena buah durian tupai selamat..alhamdulillah ana xjadi lastik tupai sebab atuk marah kitaorang..:sedihnya:.."Ado sekor anok tupa,atah jula mokte,kudo ekor perut lapar,jale cari make"

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14510
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #4 02 April, 2009, 03:29:33 PM
  • Publish Di FB
  • kejadie tuhe diberi namo tupa
    asanyo dale hute sejenis mamalia
    kalu pasa jjakit kut dehe dio lah hok paling handa
    jatuh jare2 kerano dio x soba..

    bahasa apa ni?
    boleh translate untuk ummi?

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14510
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #5 02 April, 2009, 03:40:10 PM
  • Publish Di FB

  • kejadie tuhe diberi namo tupa
    asanyo dale hute sejenis mamalia
    kalu pasa jjakit kut dehe dio lah hok paling handa
    jatuh jare2 kerano dio x soba...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ni kudo lah yang kena translate kat ummi....

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14510
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #6 02 April, 2009, 03:47:22 PM
  • Publish Di FB

  • kejadie tuhe diberi namo tupa
    asanyo dale hute sejenis mamalia
    kalu pasa jjakit kut dehe dio lah hok paling handa
    jatuh jare2 kerano dio x soba...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ni kudo lah yang kena translate kat ummi....


    jjakit dengan soba tu apa?

    anonymous

    • *
    • Posts: 123
      • View Profile
    Jawab #7 02 April, 2009, 10:27:57 PM
  • Publish Di FB
  • wah tupai ni tupai liar kena tangkap ke tupai membiak di rumah? postkan gambarnya boleh? harganya berapa satu ekor? dia makan apa?

    lori

    • *
    • Posts: 2
      • View Profile
    Jawab #8 20 August, 2009, 08:22:49 PM
  • Publish Di FB
  • :)

    haiii semua... ape kbar? adakah anda sedang mencari2 binatang utk dijadikan haiwan peliharan anda, atau eman anda atau sebagai hadiah  kepda teman2 atau ingin menambah bilangan dan jenis haiwan anda?

    saya ingin menawarkan kepada anda sejenis haiwan, TUPAI TERBANG>>>> pernah dengar? belum pernah dengar? sbnrnya binatang ni dlm keluara tupai jg.. cuma dia blh terbang dgn kata lain, blh melayah dr satu dahan ke satu dahan... gemar bertenggek dan melekap.. lbh byk tido di siang hari dan aktif diwaktu malam... pemakanannya tidak cerewet, sebiji buah epal di potong 7, stp hari hnya bg sepotong... jgn lupa, bg minum air.. tidak terlalu byk dan tidak terlalu sikit... blh guna botol air mcm yg org selalu guna untuk hamster tu...tupai ni hnya qoda hajat sekali sekala,,,,,

    mudah kan? anda berminat? ingin memdaptkan tupai ini? boleh hubungi sy di lynx_5210_313@yahoo.com.my....

    terima kasih.....


    maaf mencelah..

    tupai terbang adalah haiwan liar yang terdapat di hutan2 malaysia..tidak ada/jarang yang membelanya.


    saya harap saudari bukan hendak menjual sugar glider...

    sugar glider seringkali disalah anggap sebagai tupai terbang.

    dan dari segi penerangan saudari, saya menganggap binatang yg dimaksud kan itu adalah sugar glider...

    dan jika ianya benar..

    masya'allah...

    saudari memberikan penerangan yang salah..benar benar salah mengenai tabiat sugar glider itu.

    saya pohon jikalau benar sugar glider yag dimaksudkan, pohon minta ditutup thread ini kerana ianya akan mengarah kepada penindasan terhadap haiwan yang di gelar sugar glider...


    sugar glider..ia bukan spesis tupai terbang...
    Origin Class : Mammalia
    Subclass : Marsupialia
    Order : Diprotodontia
    Suborder : Phalangerida
    Superfamily : Petauroidea
    Family : Petauridae

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    16 Replies
    81720 Views
    Last post 14 January, 2010, 03:20:33 AM
    by m.farid
    102 Replies
    10201 Views
    Last post 27 June, 2012, 04:48:49 PM
    by Seharum Jannah
    10 Replies
    1792 Views
    Last post 14 September, 2012, 03:15:50 PM
    by Ummi Munaliza