Hukum Memakai Celak Bagi Muslimah

Author Topic: Hukum Memakai Celak Bagi Muslimah  (Read 19977 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

deq_nurse

  • *
  • Posts: 11
    • View Profile
Jawab #40 27 December, 2009, 10:07:47 PM
  • Publish Di FB
  •  :)
    boleh tak mcm ni, kalau ragu2 boleh atau tidak, xpayah pakai..:senyum:..
    tp memng byk dgr pun, sunnah utk lelaki shj..
     :jaz: atas info dan meleraikan kekeusutan ini..hhehe... :syukur:

    dba

    • *
    • Posts: 207
    • its hard but everything going to be fine
      • View Profile
    Jawab #41 27 December, 2009, 11:43:27 PM
  • Publish Di FB
  • Tapi ana pernah jumpa orang tu pakai purdah tapi mata dia bercelak...macam mana tu??

    khalila

    • *
    • Posts: 1032
      • View Profile
    Jawab #42 27 December, 2009, 11:52:05 PM
  • Publish Di FB
  • Tapi ana pernah jumpa orang tu pakai purdah tapi mata dia bercelak...macam mana tu??

    Niat ittibaunnabi..
    Bukan tabarruj..
    lagipun celak serbuk..
    itukan sunnah

    nur syahidah

    • *
    • Posts: 45
      • View Profile
    Jawab #43 28 December, 2009, 12:38:38 AM
  • Publish Di FB
  • Tapi ana pernah jumpa orang tu pakai purdah tapi mata dia bercelak...macam mana tu??

    Niat ittibaunnabi..
    Bukan tabarruj..
    lagipun celak serbuk..
    itukan sunnah


     :)
    maaf ingin bertanya....ittibaunnabi tu ape maksudnya?
    ..sebutir air mata jatuh kerana keinsafan,seribu kali lebih baik dari sejuta mutiara di lautan.. sesaat bersedih kerana redha Allah adalah berjuta kali lebih mulia daripada seharian bersedih kerana cinta dunia...

    SNF

    • *
    • Posts: 906
    • "Kau ibarat permata berharga"
      • View Profile
    Jawab #44 28 December, 2009, 12:48:03 AM
  • Publish Di FB

  •  :)
    maaf ingin bertanya....ittibaunnabi tu ape maksudnya?


    Maksudnya "mengikut" atau "menurut".
    Wa'Allahua'alam.

    khalila

    • *
    • Posts: 1032
      • View Profile
    Jawab #45 28 December, 2009, 02:30:53 AM
  • Publish Di FB
  • Ittiba'unnabi samalah maksudnya mengikut atau menurut sunnah Nabi..

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14507
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #46 28 December, 2009, 06:55:38 AM
  • Publish Di FB
  • :)
    ana nk tanya mengenai hukum memakai celak atau eye liner bg muslimah ,di rumah dan diluar rumah..sepengetahuan ana jika diluar rumah jika ia blebih2an(btabaruj) ia tidak dibolehkan..ana harap kalian yg tahu dpt membantu.waallahualam.

    Sebagai kesimpulan Hukum memakai celak, menurut hadith dibawah ini adalah harus.
    [box title=Hukum memakai celak]

    Hukum memakai celak mata adalah harus samada bagi lelaki atau perempuan dan merupakan perhiasan yang pernah di pakai oleh Nabi saw sebagaimana hadith Tirmizi dan Ibn Majh dari Ibn Abbas ra yang bermaksud :

       "Adalah pada Nabi saw suatu celak yang digunakan oleh baginda 3 kali waktu tiap kali memakainya"

    Dalam hadith yang lain pula Nabi saw bersabda yang maksudnya :

      "Siapa yang pakai celak maka hendaklah dipakainya 3 kali"

    Berkata ulamak "siapa" dalam hadith tersebut termasuk juga kaum wanita.

    Jadi ulamak telah menetapkan harus memakai celak bagi lelaki atau perempuan dan tiada larangannya melainkan pada ketika mengerjakan haji yaitu makruh hukumnya.

    Perlu di ingatkan bahawa perhiasan yang di larang ke atas kaum wanita itu bukannya celak tetapi alat-alat solek seperti gincu, pemerah pipi dan seumpamanya yang banyak kita lihat hari ini. inilah perhiasan yang menimbulkan fitnah kepada kaum lelaki.

    Rujukan KItab Al-Mufassol Dr Abd Karim Zaidan juzuk 3 muka surat 354[/box]

    wallahua'lam
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    imun

    • *
    • Posts: 35
      • View Profile
    Jawab #47 18 August, 2010, 05:46:40 PM
  • Publish Di FB
  • salam...
    bercelak adalah sunat nabi...n  boleh mencerahkan mata juge...tapi pe hukumnye klw bercelak untuk kecantikan...bubuh celak setebal-tebalnye kat sekeliling mate...dh macam mata burung hantu pun ade...n sekarang ni wujud lak eyeliner yang longlasting atau waterproof...klw ambil wudhuk mesti susah nak tanggal...adakah wudhuknye sempurna sekiranya celak tersebut masih terlekat dikelopak mata?...adakah sah solatnye?...hmmm..nak tau gak...sebenarnye celak dengan eyeliner tu same ke tidak?...pakai celak yang sunah tu disekeliling mate atau disebahagian mata sahaja?...ade sesiape yang boleh membantu meneylesaikan kekeliruan saya?

    SiNaR aBaDi

    • *
    • Posts: 748
      • View Profile
    Jawab #48 18 August, 2010, 06:05:38 PM
  • Publish Di FB
  • Bismillah
    Assalamualaikum

    Pernah dengar, sebaik-baiknya..sebelum tidur gunakan celak. Ada fadhilatnya.
    SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.;-)

    SiNaR aBaDi

    • *
    • Posts: 748
      • View Profile
    Jawab #49 18 August, 2010, 06:06:15 PM
  • Publish Di FB
  • pernahkah nabi memakai celak??? adakah terdapat hadis yang menunjukkan nabi pernah mengamalkan pemakaian celak di waktu siang hari???

    jawapan:
    Bismillah
    Wassolatu wassalam ‘ala Rasulillah SAW,

    Terdapat hadis-hadis hasan dan sahih yang menunjukkan Nabi SAW pernah memakai celak dan menggalakkan pemakaiannya.

    Tiada terdapat larangan memakai celak pada waktu siang, walaupun kebiasaanya dipakai pada waktu malam.

    Abu Daud meriwayatkan (hadis yang dinilai hasan oleh Albani): Dari Anas r.a beliau pernah memakai celak ketika beliau berpuasa. (menunjukkan keharusan memakai celak pada waktu siang).

    Rujukan:
    - Sunan Abi Daud: 2/310
    - Zadul Ma’ad: 4/257-259
    - Silsilah Sahihah: 2/214 & 6/558

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14507
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #50 18 August, 2010, 06:10:10 PM
  • Publish Di FB
  • salam...
    bercelak adalah sunat nabi...n  boleh mencerahkan mata juge...tapi pe hukumnye klw bercelak untuk kecantikan...bubuh celak setebal-tebalnye kat sekeliling mate...dh macam mata burung hantu pun ade...n sekarang ni wujud lak eyeliner yang longlasting atau waterproof...klw ambil wudhuk mesti susah nak tanggal...adakah wudhuknye sempurna sekiranya celak tersebut masih terlekat dikelopak mata?...adakah sah solatnye?...hmmm..nak tau gak...sebenarnye celak dengan eyeliner tu same ke tidak?...pakai celak yang sunah tu disekeliling mate atau disebahagian mata sahaja?...ade sesiape yang boleh membantu meneylesaikan kekeliruan saya?

    Sila baca dari awal topik ini. Saya gabungkan soalan saudari kerana topik ini telah sedia ada. Terima kasih.

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    9 Replies
    10123 Views
    Last post 23 October, 2009, 02:33:59 PM
    by Ummi Munaliza
    2 Replies
    3163 Views
    Last post 07 May, 2011, 11:38:02 AM
    by Kurau Stone
    6 Replies
    1682 Views
    Last post 16 March, 2012, 06:27:48 PM
    by zahariharis