Gambar Muslimah

Author Topic: Gambar Muslimah  (Read 36850 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

hada

  • *
  • Posts: 61
  • salam ikhwah seindah perjuangan:)
    • View Profile
01 March, 2009, 02:45:33 PM
  • Publish Di FB
  •  :)
    saya agak tertanya-tanya pasal gambar muslimah yg diletakkan kat friendster, my space dan mcm2 lg la.
    apa hukumnya letak gambar kat situ walaupun dye menutup aurat?
    skg ni pun kita tgk ramai muslimah yg nampak wara' je,tp dorg pun letak gmbar dorg kt fs pn.

    ada la saya terbaca dalam satu laman web soal jawab agama tu..
    jawapannya perkara tu blh menimbulkan fitnah yg blh membawa kpd perbuatan maksiat.
    hal ini kerana perkara ini blh menyebabkan org ramai tertarik melihatnya.

    nak tanya lar..
    apa pendapat anda tentang perkara ini?
    Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: "Ketahuilah bahawa dalam jasad manusia ada seketul daging (segumpal darah), jika baik maka baiklah seluruh anggota dan jika rosak maka rosaklah seluruh anggota, itulah hati.”..renung2kanlah..

    mawarku ain88

    • *
    • Posts: 71
      • View Profile
    Jawab #1 01 March, 2009, 02:56:59 PM
  • Publish Di FB
  • assalamualaikum....pada sy sendiri.... xelok2 jika letak gambar kat fs...memang menutup aurat...tapi kalau gambar itu dlm keadaan yang kurang elok..memang menimbulkan fitnah..sy sendri takut nak letak gambar kat fs.. sebb ada ari tu..nie kes ada org gunakan gambar dia untuk buat perkara xelok....jadi terjadilah kes yang teruk..dialh yang terkena......

    muhriz

    • *
    • Posts: 5
      • View Profile
    Jawab #2 01 March, 2009, 04:34:55 PM
  • Publish Di FB
  • Kita kembali kepada asas hukum. Aurat di antara wanita muslimah dengan muslimah yang lain hanyalah antara pusat dan lutut. Bermakna selain dari apa yang ada antara pusat dan lutut, maka diperbolehkan melihatnya. Namun ada sedikit tambahan dimana aurat wanita tadi (antara muslimah dengan muslimah) bertukar menjadi seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan. Ini berlaku sekiranya dikuatiri berlakunya fitnah. Fitnah di dalam masalah aurat ini adalah segala perkara yang boleh membawa kepada perzinaan.

    Jadi saya hanya membawakan kaedah pemikiran kepada anda: andai aurat sesama muslimah dijaga ketat, apatah lagi aurat antara muslimah dengan lelaki yang bukan mahramnya.

    Satu persoalan yang jika dijawab, maka akan diketahui hukumnya: Adakah di dalam mana-mana website social network seperti Friendster itu hanya di datangi oleh kaum wanita sahaja? Adakah anda yakin bahawa pihak atasan mereka 'bersifat amanah' terhadap gambar-gambar anda?

    sekian.

    saza

    • *
    • Posts: 6
      • View Profile
    Jawab #3 01 March, 2009, 06:43:52 PM
  • Publish Di FB
  • assalamualaikum, bg pndapat ana, x eloklah ltk gmbar kt fs ke, my space ke, sebabnye ppuan ni kan Allah swt ciptakan indah. senyuman ppuan itu shja boleh melemahkan kaum adam.ana pn ada soalan jg, apa hukum fashion show menurut pandangan Islam. sebab ana ambik course fashion, so harap ada sesapa yang boleh membantu

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14532
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #4 01 March, 2009, 06:58:59 PM
  • Publish Di FB
  • Pertunjukkan fesyen adalah bertujuan untuk memperagakan fesyen pakaian.

    Yang menjadi model juga adalah perempuan.

    Jika perempuan memakai pakaian yang tidak menurut syariat Islam,

    hukumnya telah berdosa, jadi bagaimana pula hukum memperagakan pakaian

    yang memang jelas tidak mengikut syariat Islam dan berbagai fesyen terbuka aurat.

    melainkan jika pakaian yang ingin diperagakan itu hanya untuk tontonan perempuan sahaja.

    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    alim

    • *
    • Posts: 92
      • View Profile
    Jawab #5 01 March, 2009, 08:43:14 PM
  • Publish Di FB
  • saLam..
    mana gambar muslimah nyer..xde pun
    x bole nk bt kesimpulan nie..:senyum:
    ..H!duP uNtUK mEnGHaDaPi MaSaLaH,BkN LaRi DaRi MaSaLaH

    NuRul IsLam

    • *
    • Posts: 764
      • View Profile
    Jawab #6 04 March, 2009, 04:33:10 PM
  • Publish Di FB
  • salam...
    bagi ana gambar muslimah tak salah jika diletakkan d fs @mana2pun...
    yang penting bentuk gambar tu tak menimbulkan fitnah..
    contohnya jika gambar yg diletakkan adalah gambar bersama2 sahabat yg lain,
    suma tu tak akan melambangkan apa2pun...
    namun kebanyakan gambar yg diletakkan dlm fs berbentuk kurang manis utk dipandang walaupun hnya muka saje yg dilihat...(maaf jika ada yg tersinggung)
    waulahualam...
    I lOVE ISLAM

    Ms zeolite

    • *
    • Posts: 9
      • View Profile
    Jawab #7 04 March, 2009, 04:53:14 PM
  • Publish Di FB
  • salam...
    bagi ana gambar muslimah tak salah jika diletakkan d fs @mana2pun...
    yang penting bentuk gambar tu tak menimbulkan fitnah..
    contohnya jika gambar yg diletakkan adalah gambar bersama2 sahabat yg lain,
    suma tu tak akan melambangkan apa2pun...
    namun kebanyakan gambar yg diletakkan dlm fs berbentuk kurang manis utk dipandang walaupun hnya muka saje yg dilihat...(maaf jika ada yg tersinggung)
    waulahualam...


    hmm saya dah padam akaun-akaun laman sosial..saya memang anti sekarang ni..:senyum:..tapi bab gambar tu kalau rasa tak selesa tak perlulah letak gambar sorang2..letak gambar ramai2..tak perlu letak gambar2 y boleh mendatangkan fitnah seperti nurul islam kata tu..tapi kena faham la pula..gamabr y boleh bawa unsur fitnah tu bagaimana..(maaf cakap)..kalau bukan suami isteri tak perlulah letak gambar berdua lelaki perempuan.walaupun tunang sekalipun..bertunang kan konsepnya kita tak perlu hebohkan satu dunia..apa lagi y boleh bawa unsur fitnah..kalau gambar-gambar tu dalam keadaan yang hanya layak suami melihatnya (maaf cakap)..sebab perkara ni jadi berleluasa..tak kira umur..tapi saya rasa halaqian baik-baik budi pekerti..y perempuan eloklah letak gambar ramai2..tak pun tak perlu letak gambar..:senyum:..apa pun fikir secara rasional..
    Rintis mendidik galang berilusi

    riz

    • *
    • Posts: 23
      • View Profile
    Jawab #8 04 March, 2009, 04:56:03 PM
  • Publish Di FB
  • seronok nak komen bab ni...kecantikan tu aurat kan...tutup abih pun kalau cantik, aurat kan...so kaum muslimah patut2 lah berfikir dengan akal ikut nas dan sunnah..solat jemaah ke masjid tak diwajibkan kepada perempuan..perempuan tak dibenarkan keluar melainkan untuk menuntut ilmu dan lain2 reason yg kuat..so tak payahlah tayang2kan gambar tu..kecantikan pun subjektif ada orang kata cantik org lain kata tak cantik...so kalau terpapar tu biasanya kita letak gambar yg cantik..xyah le letak nanti aurat tercalar

    teruterubozu

    • *
    • Posts: 99
      • View Profile
    Jawab #9 04 March, 2009, 11:09:01 PM
  • Publish Di FB
  • seronok nak komen bab ni...kecantikan tu aurat kan...tutup abih pun kalau cantik, aurat kan...so kaum muslimah patut2 lah berfikir dengan akal ikut nas dan sunnah..solat jemaah ke masjid tak diwajibkan kepada perempuan..perempuan tak dibenarkan keluar melainkan untuk menuntut ilmu dan lain2 reason yg kuat..so tak payahlah tayang2kan gambar tu..kecantikan pun subjektif ada orang kata cantik org lain kata tak cantik...so kalau terpapar tu biasanya kita letak gambar yg cantik..xyah le letak nanti aurat tercalar

    kalau kite tak cantik boleh letak tak?..:senyum:..gurau je
    Love All, Hate None

    mardhiyyah

    • *
    • Posts: 220
    • iNNi AkhOfuLLah
      • View Profile
    Jawab #10 05 March, 2009, 12:47:21 AM
  • Publish Di FB
  • salam...
    mungkin, kita bole gk letak, kalau gambar ramai2...tp, teknologi skang kn dah makin moden...gmbr yg ramai2...tp, orang boleh ubah suai lagi..
    kalau kita lihat pun, islam tidak menggalakkan persandingan. jadi, kita dapat ambil disini, perempuan ni, bukan bahan tontonan. boleh diadakan persandingan, tapi, hanya dihadapan ahli keluarga terdekat sahaja.
    saidatina Aisyah juga pernah berkata...kira2 macam ni lah ayatnya...wanita yang baik itu tidak memandang (lelaki), dan tidak dipandang(lelaki).
    sama-sama kita fikirkan....

    khaulahalazwar

    • *
    • Posts: 16
      • View Profile
    Jawab #11 05 March, 2009, 03:55:32 PM
  • Publish Di FB
  • Jangan pandai berkata...

    Selami jiwa, jawapan di mata...
    jangan memikirkan benda yang belum tentu, kerna mungkin tentu esok akan pergi jua..

    habibati

    • *
    • Posts: 84
    • salam ukhwah buat semua teman-teman
      • View Profile
    Jawab #12 08 March, 2009, 07:51:02 PM
  • Publish Di FB
  • jadilah mcm siti fatimah wanita pertama masuk syurga kerana amat memberati auratnyer.
    [img]

    saza

    • *
    • Posts: 6
      • View Profile
    Jawab #13 30 March, 2009, 10:32:14 PM
  • Publish Di FB
  • kalau kite tak cantik boleh letak tak?..:senyum:..gurau je
    [/quote]

    gurau je?? tak pe..tapi bagi ana, kita semua ni cantik, sebab kita adalah manusia, sebaik-baik ciptaan Allah. dan macam-macam keistimewaan yang Allah beri pada kita. Alhamdulillah atas kurniaan Allah pada kita. cuma setiap orang itu ada kelebihan dan kelemahan masing-masing. anyway terima kasih pada yang bagi pendapat. InsyaAllah design ana lebih kepada busana muslimah dan busana muslim. InsyaAllah

    nni

    • *
    • Posts: 346
    • ingin kan kedamaian jiwa..
      • View Profile
    Jawab #14 30 March, 2009, 11:08:10 PM
  • Publish Di FB
  • contoh-contoh fitnah yg dimaksudkan tu, ape ye?

    mcm gmbr sy tu? hehhe.. tu anak buah ye, not my baby.
    Help me transforming into a good muslimah, please...

    http://hidupinas.blogspot.com/

    amalik3

    • *
    • Posts: 1
      • View Profile
    Jawab #15 31 March, 2009, 02:11:32 AM
  • Publish Di FB
  • bg ana x perlulah letak gambar muslimah terutama gambar seketul atau sorang2 atau sbgnya yg menarik perhatian lelaki. kalau nk letak pon gambar ramai2 sekadar utk dikenali oleh kenalan lama. tujuan sebenarnya ialah untuk berkumpul semula atau ingin mencari kenalan lama, bukan untuk menunjuk-nunjuk.

    Katakanlah kepada laki-laki yang beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya. (An-Nuur: 30)
    -bukan semua lelaki yg bleh menahan pandangan apatah lg mereka yg sengaja menonjol diri mereka. kasihanilah kaum lelaki....

    Dan apabila kalian meminta sesuatu kepada mereka (isteri-isteri nabi) maka mintalah dari balik hijab. (Al-Ahzaab: 53)
    -menunjukkan nilai wanita sgt tinggi dan tidak boleh dipandang sesuka hati oleh lelaki yang bukan mahramnya

    rainwidd

    • *
    • Posts: 133
    • sobrun jamil..innALLAHA maa'na
      • View Profile
    Jawab #16 31 March, 2009, 02:14:24 AM
  • Publish Di FB
  • salam

    lihat pada tujuan kenapa perlu perlihatkan wajah kat fs,klu nak bagi tgk sekalipon bagi yg mahram jer la

    kalau sekadar nak mempertontonkan kecantikan dan keayuan pemilik nya adalah lebih  baik kita melupakannya

    kerana sekali sahaja wanita itu keluar daripada rumahnya fitnah mengiringinya..apatah lagi wajah yang indah ciptaany..biar la d pertontot pada yang selayaknya....
    « Last Edit: 31 March, 2009, 12:26:54 PM by Munaliza Ismail »
    "Agama buat kehidupan di akhirat, Harta buat kehidupan di dunia.Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati..TETAPI orang yang tidak beragama akan merasa lebih sengsara"..ISLAM dinni fiddunya walakhirat

    acapklcc9

    • *
    • Posts: 339
    • Perjuangan Belum Selesai
      • View Profile
    Jawab #17 31 March, 2009, 02:17:29 AM
  • Publish Di FB
  • erm......
    kalau nk letak gmbr kena la cover2......
    jgn le smpai menonjol sgt......
    kang nanti bleh dtgkan ghairah kpd laki2 plak........
    yg pntg kena sdr akan bahaya2 yg mungkin timbul nanti.........

    nur_iman8951

    • *
    • Posts: 5
      • View Profile
    Jawab #18 31 March, 2009, 02:51:06 AM
  • Publish Di FB
  •  :)
    ana pun geram sebenarnye tgok muslimah
    yg sk letk gmbr sorg2 n posing kt frenster or my space
    yg tudung labuh pun same je..
    bleh plak letk gmbr posing sorg2..
    simpan dlm laptop sudh le..
    kalo xde kwn laki bleh diterima..
    tp ap sebenrnye tujuan diorg letk pic cmtu??

    mf jk ad yg tersinggung


    nurdiyana

    • *
    • Posts: 56
    • ana Muslimah
      • View Profile
    Jawab #19 31 March, 2009, 11:44:35 AM
  • Publish Di FB
  • salam...
    seronok nak komen bab ni...kecantikan tu aurat kan...tutup abih pun kalau cantik, aurat kan...so kaum muslimah patut2 lah berfikir dengan akal ikut nas dan sunnah..solat jemaah ke masjid tak diwajibkan kepada perempuan..perempuan tak dibenarkan keluar melainkan untuk menuntut ilmu dan lain2 reason yg kuat..so tak payahlah tayang2kan gambar tu..kecantikan pun subjektif ada orang kata cantik org lain kata tak cantik...so kalau terpapar tu biasanya kita letak gambar yg cantik..xyah le letak nanti aurat tercalar

    kesimpulannya:bg ana,para muslimah jgn letak gmbar kt tmpat yg mjadi tatapan umum...simpan lah wajah kalian utk yg bhak..:senyum:..
    Islam Terlalu Indah & Sempurna *Image Removed*

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    124 Replies
    21340 Views
    Last post 15 June, 2011, 05:48:06 PM
    by nurul hana
    8 Replies
    4900 Views
    Last post 17 December, 2010, 09:34:56 AM
    by elsanxs
    49 Replies
    5953 Views
    Last post 14 December, 2010, 04:14:55 PM
    by Ummu Fatimah