Sudah Ada Pilihan Hati...

*

Author Topic: Sudah Ada Pilihan Hati...  (Read 783 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

14 March, 2012, 05:56:24 PM
  • Publish
  • Aslm teman2... saya ade satu kisah nak diceritakan... kawan saya ni berumur 22 tahun (perempuan)... baru2 ni ade kwn baik die datang merisik... tapi die x tau pun hal tu... keluarga yang tentukan... die ni sudah mempunyai calon sendiri, tapi keluarga belum tahu and keluarga dah accept laki yang datang merisik die... dalam hati kwn saya ni die xnak ngan laki tu.. die berharap laki tu dpt jodoh lain... so adekah kwn saya ni patut berterus terang ngan laki yang datang merisik tu yang die ade org lain atau kene accept...... jika laki itu ingin bertunang and keluarga die accept walaupun die x setuju macam mane? bolehkah die menolak tunangan org tu? minta pandangan teman2 sekalian..

    Reply #1 14 March, 2012, 06:09:23 PM
  • Publish
  • Lelaki patut tahu, tak boleh menawar, orang yang sudah di tawar lain orang
    barang sedang di tawar menawar, kita tak boleh ganggu

    patutnya, lelaki yang dia sukakan tu, jangan tunggu lama lama, kena masuk

    jadi bila tunggu lama lama, di di sambar orang, hiks

    eloklah jangan menaruh harapan kepada orang
    sebaliknya harapan gantungkan kepada hu allahu

    inshallah ya, Allaah mendidik sepanjang masa

    sama siapa kamu mahu berserah

    subhanallah

    Reply #2 14 March, 2012, 06:12:17 PM
  • Publish
  • Ada kes yang seperti ini berlaku di zaman Nabi s.a.w....lalu Nabi s.a.w bertanya kepada seorang sahabat, " ADA mu tanya anak mu dulu sebelum mu terima lamaran orang tu?? " Sahabat tu kata, " Tidak ya RAsuulullah...  maka, jawab Nabi... "tanya dulu, dia nak ker tak..."( buleh rujuk Ustaz berkenaan  kisah ini, sebelum mengambil tindakan ).

    Bincang secara terbuka dengan keluarga...wat "mesyuarat".. mesyuarat tu, perintah Allah, amalan Nabi...
    "tidak rugi orang yang bermesyuarat, tidak menyesal orang yang beristikharah"

    Reply #3 14 March, 2012, 06:12:39 PM
  • Publish
  • Aslm teman2... saya ade satu kisah nak diceritakan... kawan saya ni berumur 22 tahun (perempuan)... baru2 ni ade kwn baik die datang merisik... tapi die x tau pun hal tu... keluarga yang tentukan... die ni sudah mempunyai calon sendiri, tapi keluarga belum tahu and keluarga dah accept laki yang datang merisik die... dalam hati kwn saya ni die xnak ngan laki tu.. die berharap laki tu dpt jodoh lain... so adekah kwn saya ni patut berterus terang ngan laki yang datang merisik tu yang die ade org lain atau kene accept...... jika laki itu ingin bertunang and keluarga die accept walaupun die x setuju macam mane? bolehkah die menolak tunangan org tu? minta pandangan teman2 sekalian..

    Kawan perempuan Tornado tu kena berterus terang juga samaada dengan keluarganya ataupun dengan lelaki yang masuk merisik tu.Tengoklah,dia lebih mudah berterus terang dengan keluarganya ataupun dengan lelaki tu.

    JIka lebih senang dengan lelaki tu,boleh la bagitahu terus pada lelaki tu perkara sebenar.Kalau kawan perempuan Tornado lebih selesa dengan keluarga,dengan mak ayah nya minta dia ceritakan.

    Apa-apa pun mesti berterus terang juga.Kemudian boleh la bincang perkara seterusnya.
    Life at its best ia a series of challenges. A big enough strenghts and abilities you never knew you had. Take on challenges and you will bring yourself to life.
    http://www.kaedahjibril.com/index.php?ref=1family

    Reply #4 14 March, 2012, 07:22:01 PM
  • Publish
  • Perempuan tu baru dirisik, belum dipinang dan bukan tunangan sesiapa lagi. Ibu bapa cuma suka dengan lelaki itu tanpa bertanya pada anaknya.

    Si anak, bila dah tahu, cepat-cepat bagitahu ibu bapa, bahawa dia sudah punya pilihan hati dan jika wakil lelaki itu datang semula untuk meminang, masih boleh ditolak pinangan.

    Itukan lebih mudah, jika si anak berterus terang dengan keluarga.
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    Reply #5 14 March, 2012, 07:26:41 PM
  • Publish
  • Ada kes yang seperti ini berlaku di zaman Nabi s.a.w....lalu Nabi s.a.w bertanya kepada seorang sahabat, " ADA mu tanya anak mu dulu sebelum mu terima lamaran orang tu?? " Sahabat tu kata, " Tidak ya RAsuulullah...  maka, jawab Nabi... "tanya dulu, dia nak ker tak..."( buleh rujuk Ustaz berkenaan  kisah ini, sebelum mengambil tindakan ).

    Bincang secara terbuka dengan keluarga...wat "mesyuarat".. mesyuarat tu, perintah Allah, amalan Nabi...
    "tidak rugi orang yang bermesyuarat, tidak menyesal orang yang beristikharah"
    (Senyum)-
    tok zi bab mengawini heee-
    benar ya tok zi -
    itu sebaik baiknya..

    bila sudah sampai nasi dah jadi bubur.. maka si isteri pedamkan  rasa kecewa.. maka tidak ikhlas apabila dah bersama..
    maka ALLAH melaknat isteri yang curigai membahagiankan rumahtangga...

    perkawinan itu mesra... jalinan itu berkekalan.. sehingga cerai -
    maksud cerai - itu terputus lah perhubungan....

    setiap yang berjiwa pasti akan merasa mati -

    Insyallah - berkelalan jua di akhirat nanti -

    ~~ Dalam Kegelapan Malam Ader Sinaran ~~

    Reply #6 15 March, 2012, 10:37:48 AM
  • Publish
  • terima kasih teman2 atas jawapan ikhlas yang diberikan.. InsyaAllah saya akan beritahhu kawan saya hal ini... syukran jazilan ya Akhi/ukhti...

    Reply #7 15 March, 2012, 10:48:15 AM
  • Publish
  • masih belum ada pilihan hati...

    lagu mana pulak?
    kuang..kuang
    Maaf, sekadar bergurau
    Innamal A`Malu binniat " Segala Amal adalah dengan Niat"
    Asif ala kulli hal "Maaf atas apa2 hal", Wallahualam

    divider3
    halaqahforum4