KISAH SEDIH UNTUK TELADAN KITA SEMUA

*

Author Topic: KISAH SEDIH UNTUK TELADAN KITA SEMUA  (Read 31047 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

lo22

  • *
  • Posts: 351
    • View Profile
31 December, 2008, 05:04:54 PM
  • Publish
  • :)Ni kisah yang sy baru dgr dr pengalaman salah seorg staff kat opis sy. Tulisan sy ni bukan tujuan nak memalukan dia tetapi sebagai teladan kita semua.....


    ''Uncle BJ'' nama yg sering sy gunakan untuk panggil dia..........berdasarkan rupa dia kelihatan seperti org Islam, krn nama pun nama Islam...tp sehingga minggu lepas baru la sy tau kisah sebenar........BJ sebenarnya bukan Islam.....dia telah murtad....kisah ni diceritakan sendiri oleh BJ..

    Kisah BJ Murtad berlaku masa dia muda2 dulu lebih kurang 20 thn dulu, dia kahwin dgn warga Filipina, masa tu kerja kat luar negara. Hidup susah, takda tempat tinggal, takda kerja &  nak makan pun susah. Jalan mudah BJ ambik adalah murtad (masuk kristen). Masa tu BJ diberitahu kalau nak hidup senang di tempat org kena ikut mrk(kristen)....jd isteri BJ telah membawa BJ ke gereja untuk di'kafir'kan...

    BJ bagitau, lepas di murtad, rezeki melimpah-ruah, hidup senang, dpt kerja baik, lumayan dan sbgnya.....sekarang mmg hidup BJ mewah, jawatan pun tinggi kat company sy kerja.....anak2 dia semua kristen.............dia sambut krismas....

    Org2 kat kampung dia tau kisah dia, Ayah sy pun tau bila sy tanya Ayah tentang BJ........( BJ masa muda dulu kawan Ayah saya)...

    Minggu lepas kat opis, kami bergurau dgn BJ, masa tu salah seorg staff wanita menyuruh BJ mengucap (krn BJ suka cakap benda tak senonoh bila bergurau) tp BJ tak mengucap........sy & staff wanita tu selama ni menganggap BJ adalah Islam....tp Boss kami panggil kami berdua( sy & staff wanita tu) masuk bilik dia....Boss pun bagitau mengapa BJ tak mau mengucap....sebab dia Murtad....masuk kristen.....

    Bila dengar apa yang Boss sy ceritakan dr mula sampai hujung, jiwa ini rasa macam dirobek, tersentak, badan mengigil & jantung berdenggup pantas. Staff wanita tu pulak menjerit n mengucap panjang...dia pun mengigil............

    Kami rasa tak puas ati, lalu staff wanita tu pegi jumpa BJ untuk minta penjelasan. So BJ pun crita kat kami kisah dia............

    Kesimpulan dr kisah BJ ni, ada byk benda bermain dalam pikiran ni.......
    napa BJ ambik jalan pintas,
    napa BJ terus je terpengaruh dgn pujukan isteri untuk murtad........
    napa BJ tak pikir semua tu dulu adalah dugaan & ujian ALLAH........


    Kami tanya BJ, adakah BJ penah mengucap lepas dia murtad...........BJ bagitau...hanya dalam hati, ALLAH je yg tau....

    Kepada saudara2 sekalian, adakala bila kita hilang pedoman, sy nasihatkan diri sy & saudara2 semua.....ingatlah ALLAH selalu...walaupun kita selalu buat dosa....tp jangan nanti ALLAH tak nak pandang kita lagi........kisah BJ ni cukup benar menyebabkan sy mengigil & seolah2 dunia ni mcm nak kiamat bila2 masa je............... hati2 la dgn setiap perkara yg kita buat...



    BE MY GUEST....KALAU TAK MAMPU MEMBERI KOMEN YG BAIK...JGN CKP BYK...

    lo22

    • *
    • Posts: 351
      • View Profile
    Reply #1 31 December, 2008, 05:12:46 PM
  • Publish
  • Sehari lepas BJ ceritakan kisah dia, sy tgk BJ isap rokok kat beranda company, BJ pangil sy nak tanya....

    ''HOW DO YOU FEEL TODAY?...''

    I REPLIED HIM, ''I'M OK & FEEL BETTER. BUT I'M NOT IN THE GOOD SHAPE NOW, HOPE YOU UNDERSTAND...''

    BJ TOLD ME '' I HOPE AFTER YOU KNOW WHAT AM I, HOPE WE CAN STILL BE FRIEND ...''

    ''YES, WE ARE FRIEND, YOU TEACH ME ALOT, TO ME EXPERIENCE ME US TOUGH & STRONG'' I REPLIED BACK.

    TP HATI SY TETAP SUKAR NAK TERIMA MENGAPA BJ MURTAD...



    lilin

    • *
    • Posts: 53
      • View Profile
    Reply #2 31 December, 2008, 06:38:01 PM
  • Publish
  • Assalamualaikum
    Nauzubillah....Semoga Allah tidak menarik iman yg telah Allah kurniakan pd kita semua. Sesungguhnya nikmat Allah yg paling berharga buat kita adlh Islam dan Iman

    irdina

    • *
    • Posts: 34
      • View Profile
    Reply #3 31 December, 2008, 06:49:59 PM
  • Publish
  • nauzubillah.. moga kita semua dijauhkan dari semua ni.. ameen

    beruang

    • *
    • Posts: 1350
    • Bersatu sebagai satu Usrah dalam satu Halaqah...
      • View Profile
    Reply #4 31 December, 2008, 10:38:11 PM
  • Publish
  • Assalamualaikum
    Nauzubillah....Semoga Allah tidak menarik iman yg telah Allah kurniakan pd kita semua. Sesungguhnya nikmat Allah yg paling berharga buat kita adlh Islam dan Iman
    nauzubillah.. moga kita semua dijauhkan dari semua ni.. ameen
    penuhkanlah dada dengan ilmu akhirat... fardhu ain keatas setiap muslim...

    lo22

    • *
    • Posts: 351
      • View Profile
    Reply #5 17 January, 2009, 08:48:29 PM
  • Publish
  • minggu lepas masa sy tersempak dgn bekas staff opis sy, dia ni dah keja dgn opis tu lebih dr 5 thn sblm dia resign, jd sy tanya sebab dia resign. mula2 dai bgtau pasal dpt offer lain yg lebih baik. tp bila sy ceritakan pasal hal BJ, dia pun terus-terang sebab utama napa dia resign.

    .....masa dia masih keja kat opis tu, dia penah kena 'tawar' oleh Ketua Pengurus Operasi dgn RM 50,000. tp dgn syarat dia mesti masuk kristen.........

    ni la sebab utama napa dia resign. dulu sblm sy start keja kat opis tu, dia pegang jawatan sebagai Pengurus Operasi. Dia pun ada bagitau kat opis tu kita org mly (Islam) mcm anak tiri je. gaji pun tak la tinggi sangat. tp bagi staff yang bukan islam terutamanya staff beragama kristen, ada gaji lebih dr RM 8,000. sedangkan staff beragama Islam paling tinggi pun RM 5,000 je.....

    .....sy pun salution senang je..............cuma nak ambik pengalaman keja, paling lama pun 1 thn je. pas tu cau la......

    kat opis tu, Pengarah Urusan kami org Islam, tapi peristiwa yg masih sy rasa terkelu & terkejut pada bulan lepas bila Pengarah Urusan tu tanya sy --kita org Islam solat berapa kali sehari..........---.......

    Pengarah Urusan ni sy dah check latarbelakang dia, merupakan anak salah seorg YB di Sarawak. Apa yg sy pikirkan mungkin sebab dia anak YB, hidup mewah, kaya dll...sehinggakan isteri pun org putih..........dia tinggalkan suruhan agama..........sy dah perhatikan dia selama ni dia tak pernah bagi salam dgn staff2 beragama Islam......

    Ni bukan la nak memburukkan dia, tp sebagai peringatan kepada kita, jgn tinggalkan suruhan agama...bila dia tanya ''org Islam solat brp kali sehari...'.......ni dah cukup menjadi peringatan kepada kita..........bila kita lemah.....maka....kita hanyut dlm dunia.... 

    nauzubillah.. moga kita semua dijauhkan dari semua ni..

    zinniratunnajua

    • *
    • Posts: 62
    • Ilahi..anta maqsudi..redhoKa mathlubi..
      • View Profile
    Reply #6 18 January, 2009, 12:23:19 PM
  • Publish
  • memang menyedihkan...naudzubillah min zalik...thanks 4 sharing...di mana2 pn musuh2 Allah akn ttp brusaha smpailah kita mngikut sgala telunjuknya..dh trcatat dlm Al Quran..
    peliharalah iman kita dgn ilmu dan amal serta brusaha utk mncapai redha Allah..smoga kita semua yg ade walau sekelumit iman dlm hati ni ditetapkn dlm iman dn terus diberi hidayahNya...amin..



    "Maka sesiapa yang Allah kehendaki untuk memberi hidayah petunjuk kepadanya nescaya Ia melapangkan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam; dan sesiapa yang Allah kehendaki untuk menyesatkannya, nescaya Ia menjadikan dadanya sesak sempit sesempit-sempitnya, seolah-olah ia sedang mendaki naik ke langit (dengan susah payahnya). Demikianlah Allah menimpakan azab kepada orang-orang yang tidak beriman. Dan inilah jalan Tuhanmu (ugama Islam) yang betul lurus. Sesungguhnya Kami telah menjelaskan ayat-ayat keterangan (Kami) satu persatu, bagi kaum yang mahu beringat - insaf." (al-An'aam: 125-126)

    Dan janganlah Engkau hinakan aku pada hari mereka dibangkitkan.(Yaitu) di hari harta dan anak tidak berguna, kecuali orang-orang yang menhadap Allah dengan hati yang bersih (Asy Syuara: 87-89)

    NuRul IsLam

    • *
    • Posts: 764
      • View Profile
    Reply #7 19 January, 2009, 10:12:51 AM
  • Publish
  • salam...naudzubillah min zalik...mmg kisah ni sangat menyedihkn,bila saudara seagama kita sesat hingga keluar dari Islam...kerana dunia kita sanggup membelakangkan agama,inilah yg sering manusia lakukan,tanpa segan silu mengkhianat ALLAH..
    waulahualam...
    sama2 la kita beristigfar..moga di jauhkan segala yg membawa kemurkaan ALLAH...
    I lOVE ISLAM

    imansyauqina

    • *
    • Posts: 22
      • View Profile
    Reply #8 01 May, 2009, 05:06:33 AM
  • Publish
  • assalamualaikum...

    memang x terkejut kerana perkara ni dah biasa sya dengar. apa yang patut kita lakukan adalah kita semestinya bantu dia kembali ke jalan yang benar. bukan sekadar berduka dengan apa yang berlaku. sbb tu adalah tanggungjawab kita.. tarbiyyh adalah pendekatan yang baik.. meskipun ianya adalag dosa yang amat Allah murka.. tp seharusnya kita kena kembali berdakwah kepadanya.. semoga ALLAH berikan hidayah dan membuka pintu hatinya sebelum terlambat..

    cuba fikirkan semula.. dan bertindak..

    5zul

    • *
    • Posts: 3023
    • ~~ Tiada Kesusahan Melainkan Susah ~~
      • View Profile
    Reply #9 14 June, 2012, 01:36:30 PM
  • Publish
  • assalamualaikum...

    memang x terkejut kerana perkara ni dah biasa sya dengar. apa yang patut kita lakukan adalah kita semestinya bantu dia kembali ke jalan yang benar. bukan sekadar berduka dengan apa yang berlaku. sbb tu adalah tanggungjawab kita.. tarbiyyh adalah pendekatan yang baik.. meskipun ianya adalag dosa yang amat Allah murka.. tp seharusnya kita kena kembali berdakwah kepadanya.. semoga ALLAH berikan hidayah dan membuka pintu hatinya sebelum terlambat..

    cuba fikirkan semula.. dan bertindak..
    ~~ Dalam Kegelapan Malam Ader Sinaran ~~

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    130 Replies
    96145 Views
    Last post 27 June, 2012, 01:42:21 PM
    by Nurul Nawar
    1 Replies
    2346 Views
    Last post 05 May, 2009, 09:38:35 AM
    by Annalthafunnisa
    7 Replies
    4368 Views
    Last post 07 December, 2010, 07:12:42 AM
    by Ummu Fatimah