Ikan Goreng Tiga Rasa

Author Topic: Ikan Goreng Tiga Rasa  (Read 58540 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

09 September, 2008, 03:14:12 PM
IKAN 3 RASA

Bahannya
1 ekor ikan bawal atau siakap [bersihkan dan kelar kedua belah badan]
Tepung jagung [untuk salut ikan]
1 labu bawang besar ] mayang
2 ulas bawang putih ]
1 s/b halia
Minyak untuk goring ikan

Bahan Sos
½ cawan sos tomato
3 s/b sos cili
3 s/b sos tiram
3 s/b air
1 s/k gula

Bahan Hiasan
1 pokok daun bawang [potong 3 – 4 cm]
2 biji cili merah ]
2 biji cili hijau ] mayang
2 biji buah tomato [belah 4

Cara
1. Sapukan tepung jagung disekeliling ikan.
2. Gorengkan ikan dalam minyak yg banyak sehingga masak dn kuning keeemasan. Angkat dan letakkan dalam pingan hidangan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 s/b minyak untuk tumis bahan sos sehingga wangi.
4. Kacau rata sehingga mendideh. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
5. Curahkan kuah sos keatas ikan didalam pinggan hidangan.
 SELAMAT MENCUBA

Ummi Munaliza

  • *
  • Anniversary Ke 32
    • View Profile
Reply #1 02 May, 2009, 09:35:58 AM

Siakap Tiga Rasa

Bahan-bahan

Ikan siakap } dikelar banyak-banyak, dilumur dengan garam, kunyit dan tepung jagung dan digoreng rangup sampai ke tulang.
Bawang putih – tumbuk kasar
halia - hiris halus

Bahan Sampingan, dipotong dadu

Timun
Nenas
Tomato
Cili bangla
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Kicap manis
Cuka
Tepung jagung untuk pekatkan kuah
Air
Garam

Hiasan

Carrot – dihiris halus
Daun sup
Daun Ketumbar
Batang daun bawang
Cara Membuatnya
   1.      Tumiskan bawang putih dan halia hingga naik bau.
   2.      Masukkan sos cili,tomato,tiram,kicap dan petis udang. Kacau.
   3.      Masukkan air yang dicampur tepung jagung untuk memekatkan kuah.
   4.      Masukkan bahan sampingan tadi dan tunggu hingga masak.
   5.      Curahkan  ke atas ikan dan hiaslah ikan itu kasi menggoda sikit.

Makanlah panas-panas sementara ikan masih rangup dan garing hingga ke tulang. Jangan lupa gigit cili padi tu lagi pedas lagi sedap.


                                   
Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
Penal Utama Baitul Muslim


Nur^ Iman

  • *
  • I am proud to be a MUSLIM
    • View Profile
Reply #2 29 September, 2010, 03:21:41 PM
Bahan-bahannya:

1 ekor ikan, disiang,dibersihkan dan diperap dengan garam dan kunyit
2 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
Sedikit halia
1 biji bwg besar dipotong bulat
3 ulas cili merah
1 biji tomato,dipotong kecil
1 biji lada benggala hijau,dipotong memanjang
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula
Sedikit sos ikan
Sedikit belacan
Sedikit daun kucai

Cara-caranya:

Ikan digoreng hingga garing.
Angkat dan letakkan di atas pinggan menghidang.
Dengan menggunakan sedikit minyak gorengan ikan tadi, tak payah letak banyak, nanti hati kita tersumbat, tumis bwg merah,bwg putih,halia dan cili merah hingga naik bau. Masukkan bahan-bahan lain kecuali tomato,lada benggala,bawang besar dan daun kucai.
Kacau hingga kuah memekat dan perasakan agar ketara manis,masin dan masamnya.
Apabila sudah agak mendidih,masukkan sayuran dan akhir sekali daun kucai.
Tuangkan kuah ke atas ikan dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih.
I am proud to be a MUSLIM

Reply #3 29 September, 2010, 08:43:42 PM
nazzmie mesti pandai masak kn???

ni nak tanya mcm mana nak buat kuah yong tau fu??? klu tau resipinya leh kongsi...

tq byk

Pak_Long

  • *
  • Redha MU YA ALLAH ku harapkan.. AMIN
    • View Profile
Reply #4 29 September, 2010, 09:42:50 PM
wah sedap tu.. bila nazzmie nak masak untuk paklong??? Nak rasa jugak ni...
Nazzmie guna ikan apa selalu buat masak tiga rasa tu?
Sesiapa yang dikalangan kamu yang melihat kemungkaran,maka ubahlah dengan tangannya,jika dia tidak mampu,maka ubahlah dengan lidahnya dan jika dia tidak mampu (walau hanya dengan lidah) maka ubahlah dengan hatinya. Dan itu adalah selemah-lemah Iman. Muslim

Reply #5 19 June, 2011, 10:30:30 PM
 :)

baru jer den tercari-cari resepi ini..:senyum:..terima kasih atas resepi di atas yer...

Reply #6 19 June, 2011, 11:13:01 PM


ikan 3 rasa bermaksud : Ada rasa manis, masam dan pedas.


husnabakar

  • *
  • Hideup Bertuhan
    • View Profile
Reply #7 20 June, 2011, 11:55:37 AM
wah sedap nyer..... cuti nie leh la mencuba....terima kasih kepada yang sudi berkongsi rahsia

Reply #8 20 June, 2011, 01:33:47 PM
Hmm...sedapnya. Nak cubalah. Thanks. Mesti anak-anak saya suka.

Reply #9 20 June, 2011, 02:15:23 PM
Hmm...sedapnya. Nak cubalah. Thanks. Mesti anak-anak saya suka.

Ummi Munaliza

  • *
  • Anniversary Ke 32
    • View Profile
Reply #10 07 June, 2012, 10:50:23 AM
Ini ikan rohu yang selalu di masak di rumah.



Sapa biasa datang rumah, tentu pernah rasa lauk ni.

Reply #11 07 June, 2012, 11:13:04 AM
Ini ikan rohu yang selalu di masak di rumah.



Sapa biasa datang rumah, tentu pernah rasa lauk ni.

ummi, ikan rohu tu nama lainnya ikan apa?ikan laut ke
Innamal A`Malu binniat " Segala Amal adalah dengan Niat"
Asif ala kulli hal "Maaf atas apa2 hal", Wallahualam

Ummi Munaliza

  • *
  • Anniversary Ke 32
    • View Profile
Reply #12 07 June, 2012, 11:18:33 AM
ummi, ikan rohu tu nama lainnya ikan apa?ikan laut ke

Ikan air tawar. Saiz besar, seekor dalam 2 atau 3 kilo, besar baby baru lahir. Somi saya suka memancing ikan ni, dan yang selalu kami masak dan makan adalah ikan hasil pancingan somi.



Ana Tholibah

  • *
  • No Pain, No Gain.
    • View Profile
Reply #13 07 June, 2012, 11:21:21 AM
aduh...lapar la jadinya d0k teng0k thread makanan nie...
erm...nie yang siakap 3 rasa cara rsuha penah makan...yang cara ummi nya lebih kurang la kan..
nanti b0leh la try teng0k ya.. :ins:
(memang febret la ngan 3 rasa nie)

p/s:kena p rumah ummi la n0h kalau nak rasa ikan r0hu yang ummi masak tu...
SETIA HQ

Ummi Munaliza

  • *
  • Anniversary Ke 32
    • View Profile
Reply #14 07 June, 2012, 11:26:36 AM
Yang dalam gambar tu ikan pacu, lupa pulak. Ikan pacu pun somi suka pancing, spesis ikan air tawar jugak.



Ikan pacu ni dikenali  vegetarian piranha.

Reply #15 07 June, 2012, 11:36:29 AM
 :) saya ada resepi..ikan goreng 5 rasa...masin,manis,masam,pedas dan kelat..saya namakan resepi ini "CITA RASA NUR KASIH"...hidangan istimewa dari suami buat isteri..sesuai untuk suami bila isterinya merajuk...

Ummi Munaliza

  • *
  • Anniversary Ke 32
    • View Profile
Reply #16 07 June, 2012, 11:48:57 AM
Masakan ini pun somi saya masak dengan kasih sayang gak...




Reply #17 07 June, 2012, 11:51:49 AM
ikan goreng 6 rasa...masin,manis,masam,pedas,kelat dan pahit...saya namakan resepi ini "CITA RASA NUR IMAN"...hidangan istimewa dari suami buat isteri..sesuai untuk suami bila isterinya hangin satu badan...

saya tak dapat nak upload gambarnya kat sini..sebab tak pernah ambik gambar pun masakan ni bila setiap kali saya memasaknya...

Reply #18 07 June, 2012, 11:55:21 AM
ummi, ikan rohu tu nama lainnya ikan apa?ikan laut ke

Ikan air tawar. Saiz besar, seekor dalam 2 atau 3 kilo, besar baby baru lahir. Somi saya suka memancing ikan ni, dan yang selalu kami masak dan makan adalah ikan hasil pancingan somi.



:msya: :msya: :msya: besaqnya.....

Reply #19 07 June, 2012, 12:03:06 PM
ada satu lagi resepi...Patin masak 3 rasa ..lemak,pedas dan masam...saya namakan resepi ini  "CITA RASA QOLBU"...kalau pakai belimbing besi atau bacang pasti ia lebih sedap...orang minang pandai masak masakan ni..adus..sedap bangattttt....

divider3
halaqahforum4