HIKMAH GERAKAN SHOLAT

Author Topic: HIKMAH GERAKAN SHOLAT  (Read 15512 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

ifah90

  • *
  • “ So Don'T bE SaD, AllaH AlWayS LovE YoU ”
    • View Profile
28 July, 2008, 11:45:12 AM
HIKMAH GERAKAN SHOLAT

1.TAKBIR (Mengangkat Tangan)
Memberika aliran darah dari pembuluh balik yang terdapat dilengan untuk diisikan ke mata, telinga, mulut.
2.SEDEKAP (Pengisian Pembuluh Darah di Organ-organ Kepala)
Menjepit pembuluh darah balik pada lengan kiri sehingga pembuluh darah ditangan kanan akan mengembang. Pada saat mengangkat tanganmau rukuk semprotan pembuluh darah berkecepatan tinggi di tangan kanan akan mengisi pembuluh darah yang ada di bagian kepala.
3.RUKUK (Pelenturan Memori Otak dan Ginjal)
Kelenturan tulang belakang yang berisi sumsum tulang, merupakan saraf sentral beserta sistem aliran darahnya. Rukuk yang sempurna akan menarik urat pinggang sehingga dapat mencegah sakit pinggang dan sakit ginjal. Tuas sistem keringat yang terdapat di pinggung, pinggang, paha , betis belakang, terpelihara oleh gerakan rukuk, dan tulang leher, serta saluran saraf memori juga terdapat kelenturannya.
4.I’TIDAL (Pencegah Sakit Kepala dan Pinggang)
Posisi I’tidal bangun dari rukuk membuat aliran darah turun langsung dari kepala, menyebabkan bagian pangkal otak yang mengatur keseimbangan berkurang tekanan darahnya. Sehinga dapat mencegah saraf keseimbangan tubuh kita sangat berguna untuk menghilangkan sakit kepala dan pingsan dengan tiba-tiba.
5.SUJUD (Pencegahan Koroner dan Stroke)
Pada saat sujud pembuluh darah nadi balik, dikunci dipangkal paha, sehingga tekana darah akan lebih banyak dialirkan kembali ke jantung dan di pompa ke kepala. Posisi sujud adalah cara maksimal untuk mengalirkan darah dan oksigen ke otak dan anggota tubuh di kepala. Posisi dujud adalah teknik terbaik untuk membongkar sumbatan pembuluh darah jantung sehingga mencegah koroner. Juga membuat pembuluh darah halus di otak mendapat tekanan lebih, sehingga bisa mencegah stroke.
6.DUDUK 2 SUJUD (Duduk Perkasa)
Tekukan kaki dan jari kaki dapat menyeimbangkan sistem elektrik dan saraf keseimbangan tubuh kita. Posisi duduk 2 sujud memperbaiki dan menjaga kelenturan saraf keperkasaan yang banyak terdapat pada bagian paha dalam, cekungan lutut sampai ibu jari kaki. Akibat lenturnya saraf keperkasaan ini akan mencegah diabetes, prostate dan hernia.
7.DUDUK TAHIYYAT AWAL (Duduk Pembakaran)
Posisi duduk ini jika agak lama sehingga lipatan paha dan betis bertemu, akan mengaktifkan kelenjar keringat sehingga dapat mencegah pengapuran. Pembuluh darah balik di atas pangkal kaki tertakan sehingga darah akan memenuhi seluruh telapak kaki menyebabkan pembuluh darah di pangkal kaki mengembang. Gerakkan ini akan menjegah agar kaki optimal menopang tubuh kita.
8.DUDUK TASYAHHUD AKHIR (Keseimbangan Saraf dan Penyembuhan Wasir)
Posisi duduk ini lebih baik dari bersila. Dalam ilmu yoga kalau pergelangan kaki akan dipegang, lalu tekan diarea cekungan akan berguna untuk membongkar pengapuran dikaki kiri. Duduk ini membuat saraf keseimbangan yang berhubungan dengan saraf mata akan terjaga dengan baik.
9.SALAM (Terapi Penyakit Kepala)
Gerakan salam jika dilakukan secara maksimal, bermanfaat untuk menjaga kelenturan urat leher. Berkat kontraksi otot-otot di kepala dihasilkan energi panas dan zat-zat yang diperlukkan untuk rehabilitasi jaringan yang rusak. Salam kanan dan kiri secara maksimal, mencegah penyakit kepala dan tengkuk kaku.
BAHAN BACAAN
1.Tafsir Al Azhar Cairo
2.Tafsir Ibnu Katsir
3.Filsafat Hidup Cina Buku Iching
4.Keajaiban Sholat Lukman Hakim Saktiawan
5.Mukjizat Sholat Drs.Madyo Wratsongko MM
Ya Allah
Ketika aku menyukai seorang tmn, tlng ingatkanlah aku bhwa di dunia ini tak akn prnah ada sesuatu yg abadi.
Sehngga ketika se2orang meninggalknku, aku akn tetap kuat & tegar kerna aku bersama Yang Tak Pernah Berakhir, yaitu cinta-Mu Ya Allah

Reply #1 28 July, 2008, 04:53:15 PM
sebagai satu tambahan,sujud ketika dalam solat adalah ubat migren..
klu ana silap,sahabat2 sila btulkan..
wallahua'lam.

Abi Naim

  • *
  • Kejayaan kita hanyalah dalam agama Islam
    • View Profile
Reply #2 18 June, 2009, 10:36:58 PM
 :)

Pengarang buku 'Namaz' yang terkenal,  Ashraf F. Nizami menyebut 31 kelebihan sembahyang. Antaranya ialah menghindarkan kemalasan, mendatangkan kegembiraan, membangkitkan tenaga penyenbuhan, mengembangkan fizikal dan minda,  MENGELOKKAN STRUKTUR OTAK, MENEGUHKAN MENTAL DAN FIZIKAL, MENAJAMKAN KECERDASAN DAN MENINGKATKAN KEPINTARAN.

Sembahyang bukan sahaja dapat menghindarkan penyakit rohani malah penyakit jasmani, mental dan psikologi sekaligus. Antara manfaat solat dari sudut kesihatan jasmani ialah memulihkan dan menghindarkan penyakit jantung, perut dan usus, kencing manis, barah sendi, sakit tulang, sakit mata, telinga, hidung dan perut; mengurangkan tekanan darah tinggi, menghindarkan kegemukkan dan kebuncitan. Dari sudut psikologi, sembahyang membawa kesegaran terhadap sistem saraf yang membawa kepada terhapusnya ketegangan, kegelisahan, stress, imsomnia (sukar tidur) serta mencetuskan ketenangan dan kedamaian jiwa. Ia juga menjadikan seseorang itu aktif dan lincah serta terhindar dari sifat kemalasan dan kelesuan. Solat juga dapat mengaktifkan dan mencergaskan minda.

Gerakan-gerakan dalam solat merupakan satu set senaman yang terbaik. Setiap gerakan solat seperti berdiri, rukuk dan sujud mempunyai faedah dan khasiatnya yang tersendiri. Perkara ini dibicarakan dengan panjang lebar di dalam penulisan pakar-pakar perubatan serta ilmuan timur dan barat. Sujud misalnya, dapat menguatkan otot perut, mengelakkan perut menjadi buncit, menurunkan tekanan darah tinggi, menambah aliran darah ke bahagian kepala, otak dan paru-paru, MENCERGASKAN OTAK, racun-racun minda dapat dibersihkan oleh darah dan meningkatkan kekuatan sendi-sendi.

Dr. Alexis Carlyle, Ketua Bahagian Penyelidikan Yayasan Rockfeller Amerika juga sebagai pemenang Hadiah Nobel Perubatan menegaskan, "Sembahyang adalah suatu pembicaraan tentang sebahagian daripada aktiviti sistem anggota badan, bahkan ia adalah alat yang sangat berkesan untuk mencapai kecergasan."

Kecergasan yang dimaksudkan meliputi kecergasan tubuh badan dan minda. Gerakan-gerakan di dalam sembahyang memberikan kecergasan dan kekuatan kepada seluruh badan, organ pencernaan dan otak. Perlulah diingatkan bahawa sembahyang mempunyai pengaruh yang luar biasa dalam meningkatkan kesihatan akal, hati dan seluruh tubuh. Untuk mendapat manfaat sepenuhnya dari solat, ia mestilah ditunaikan dengan perlahan, sempurna dan khusyuk. Lebih baik lagi dilakukan sebanyak-banyaknya iaitu ditambah dengan solat sunat.

P/s :Disamping itu jangan lupa mengguna  produk HPA.Semoga kita sama2 beroleh manfaat. InsyaAllah. Layari: http://www.DuniaHerba.net/mazlan65

Reply #3 11 January, 2010, 07:19:34 AM
Solat mempertingkatkan FOKUS!
so,ajar2lah anak2 bersembahyang...

Reply #4 11 January, 2010, 07:22:32 AM
PERLU DIINGAT,NIAT UTAMA SOLAT ADALAH KERANA ALLAH TA'ALA...
NIAT KERANA ALLAH...

divider3
halaqahforum4