Orang Yang Terakhir Keluar Dari Neraka Dan Orang Yang Terakhir Masuk Surga

Author Topic: Orang Yang Terakhir Keluar Dari Neraka Dan Orang Yang Terakhir Masuk Surga  (Read 17401 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

17 July, 2008, 11:47:53 AM
 :)


Orang Yang Terakhir Keluar Dari Neraka Dan Orang Yang Terakhir Masuk SurgaDiriwayatkan oleh Muslim dari Abdullah bin Mas’ud bahwa Rasulullah bersabda, “Sesungguhnya aku tahu penghuni neraka yang terakhir keluar darinya, dan penghuni neraka yang terakhir masuk surga; yaitu seseorang yang keluar dari neraka dengan merangkak, lalu Allah berfirman, ‘Pergilah dan masuklah ke surga.’ Begitu masuk surga ia melihat seolah-olah surga sudah penuh. Karena itu, ia lalu kembali lagi dan berkata, ‘Ya Tuhanku, aku mendapati surga sudah penuh.’ Allah berfirman, ‘Pergilah dan masuklah ke surga, karena masih ada tempat untukmu seluas dunia atau bahkan sepuluh kali lipatnya.’ Ia berkata, ‘Apakah Engkau sedang mengolok-olok aku? Atau karena Engkau Yang Kuasa lalu Engkau menertawakan aku?’ (Aku [Abdullah bin Mas’ud] melihat Rasulullah SAW tersenyum sehingga tampak gigi depannya) Konon, ia penghuni surga yang paling rendah kedudukannya.”

Diriwayatkan oleh Muslim dari Abdullah bin Mas’ud bahwa Rasulullah SAW bersabda, “Yang terakhir masuk surga ialah seseorang yang sesekali berjalan kaki, sesekali tertelungkup, dan sesekali dibakar api neraka sampai hangus. Setelah berhasil melewati neraka ia menoleh kebelakang, ‘Maha Memberkahi Allah yang berkenan menyelamatkan aku darimu, wahai neraka. Allah telah memberikan sesuatu yang tidak DiA berikan kepada siapa pun di antara seluruh makhluk yang pertama maupun yang terakhir.’ la diperlihatkan sebatang pohon lalu berkata, ‘Ya Tuhan, tolong dekatkan aku ke pohon itu. Aku ingin berteduh di bawah naungannya dan meminum airnya.’ Allah bertanya, ‘Wahai cucu Adam, seandainya Aku berikan pohon itu kepadamu, apakah kamu akan meminta kepada-Ku yang selainnya?' la menjawab, ‘Tidak, ya Tuhanku.' Ia lalu berjanji bahwa ia tidak akan meminta kepada Allah yang lain. Tetapi, Allah memakluminya karena ia sedang melihat sesuatu yang membuatnya merasa tidak sabar. Setelah didekatkan oleh Allah kepohon tersebut, ia pun berteduh dinaungannya dan meminum airnya.

Selanjutnya diperlihatkan kepadanya sebatang pohon yang lebih indah dari pohon yang pertama tadi. Melihat itu ia berkata, ‘Ya Tuhan, tolong dekatkan aku kepohon itu agar aku bisa meminum airnya dan berteduh di naungannya. Aku tidak akan meminta kepada-Mu yang lainnya.' Allah bertanya, ‘Wahai cucu Adam, seandaikanya Aku dekatkan kamu pada pohon itu apakah kamu akan meminta yang lainnya?’ Ia lalu berjanji lagi bahwa ia tidak akan meminta kepada-Nya yang lainnya. Tetapi, Allah memakluminya, karena ia sedang melihat sesuatu yang membuatnya merasa tidak sabar. Allah lalu mendekatkan ia ke pohon itu.

Begitu ia telah berada di dekat pohon tersebut, diperlihatkan lagi kepadanya sebatang pohon di depan pintu surga yang lebih indah daripada pohon yang pertama dan kedua tadi. la pun berkata seperti di atas, sehingga Allah mendekatkannya pada pohon tersebut. Setelah dekat, tiba-tiba ia mendengar suara-suara penghuni surga. Ia berkata, ‘Ya Tuhan, masukkan aku ke surga.' Allah bertanya, ‘Hai cucu Adam, apa yang membuat kamu berbuat seperti itu? Apakah kamu tidak senang kalau Aku beri kamu dunia dan yang sepertinya?' la menjawab, ‘Ya Tuhan, apakah Engkau sedang mengolok-olokku? Bukankah Engkau Tuhan seru sekalian alam?"'

Ibnu Mas'ud tertawa dan bertanya, "Apakah kalian tidak bertanya kenapa aku tersenyum?" Sahabat-sahabat yang lain pun bertanya, "Ya, kenapa Anda tersenyum?” la menjawab, "Karena aku melihat Rasulullah tersenyum." Mereka bertanya, ‘Lalu kenapa Anda tersenyum, wahai Rasulullah?" Beliau menjawab, "Karena Tuhanku seru sekalian alam juga tersenyum. Dia berfirman, Aku tidak mengolok-olokmu. Tetapi Aku Mahakuasa untuk mewujudkan apa saja yang Aku kehendaki."'

Bersumber dari Ibnu Umar bahwa Nabi SAW bersabda, "Yang paling akhir masuk surga ialah seseorang dari Juhainah. la biasa dipanggil Juhainah. Penghuni surga berkata, ‘Pada Juhainah ada kabar yang meyakinkan."' Demikian dituturkan oleh al-Mayanisyi alias Abu Hafesh Umar bin Abdul Majid al-Qarsyi dalam kitabnya Al-Ikhtiyar.

Diriwayatkan oleh Abu Bakar alias Ahmad bin Ali bin Tsabit al-Khathib dari Abdul Malik Ibnul-Hakam, dari Malik bin Anas, dari Nafi', dari Ibnu Umar bahwa Rasulullah bersabda, "Sesungguhnya yang terakhir masuk surga ialah seseorang dari Juhainah. Penghuni surga berkata, ‘Pada Juhainah ada kabar yang meyakinkan. Bertanyalah kepadanya, apakah ada seorang makhluk yang masih tersisa?’” Hadits tersebut juga diriwayatkan oleh ad-Daruquthni, dan juga oleh Malik. Kata as-Suhaili, konon namanya adalah Hannad. Wallahu a'lam.

die *Rahasia Kematian, Alam Akhirat dan Kiamat*
Imam Al-Qurthubi
“Dunia ini bagi orang beriman adalah ladang dzikir & akhirat akan menjadi panen bagi mereka.
Mereka berjalan dengan memakai sarana syukur kepadaNya, hingga sampai pada anugerah-anugerah yg dikeluarkan dari perbendaharaan simpananNya. Sesungguhnya Dia Raja Yang Maha Mulia”

Reply #1 11 March, 2009, 04:47:48 PM
minta maaf sekiranya e-mail ini mengganggu....hadis ini terlalu daif untuk diterima pakai...apakah benar seseorang yg sudah Allah letakkan didalam neraka....boleh keluar balik?

Shohib Mirbat

  • *
  • MurkaNya adalah Rahman, CintaNya adalah Rahim
    • View Profile
Reply #2 12 March, 2009, 03:44:09 PM
Allah Maha Menentukan segala yang berlaku...belum tentu orang yang dijanjikan syurga akan terus masuk syurga dan belum tentu orang yang masuk neraka akan terus masuk neraka...

Fikirlah akan kerahmatan Allah terhadap makhluk-Nya...tiada sesuatu mustahil bagi Allah untuk melaksanakannya..
"Hitori no kamisama shika hoka ni kami ha nai, Muhanmado ha kamisama no shito"

Reply #3 13 March, 2009, 10:04:57 AM
Ya memang tiada apa yg mustahil bagi Allah...tetapi harus diingat bahawasanya Allah tidak akan n tidak pernah memungkiri janjiNya...

dan ingatlah kembali, apabila umat Islam didodoikan dgn cerita begini...hak exclusive Allah kpd umat Islam kononnya, nah lihatlah betapa ramainya mereka yg memperlecehkan perbuatan dosa n mungkar...yg sebenarnya menjatuhkan Islam secara langsung dgn perbuatan2 itu..kerana dgn satu tagline yg xpernah dijanjikan Allah "Jangan risau kita org Islam... mengucap...xpe masuk neraka kejap-selama beberapa hari dan keluar balik masuk syurga.." hasilnya??? gerakkan akal n lihatlah sekeliling apa yg berlaku...

I'm Sorry...Amir

Reply #4 04 May, 2009, 03:49:40 AM
minta maaf sekiranya e-mail ini mengganggu....hadis ini terlalu daif untuk diterima pakai...apakah benar seseorang yg sudah Allah letakkan didalam neraka....boleh keluar balik?


kenapa pulak orang-orang Islam yang menerima azab dalam neraka itu akan kekal dalam neraka selama-lamanya??
bukankah orang-orang yang kekal dalam neraka itu adalah bagi orang-orang kafir dan munafik..
habis tu macamana dengan orang-orang Islam yang melakukan kesalahan mencuri didunia ini tapi tidak dikenakan dengan hukuman potong tangan iaitu hudud??
tidakkah dosa mencuri yang dilakukan mereka itu masih tidak terbalas disisi Allah..
adakah salah jika Allah memasukkan ke dalam neraka terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke syurga DENGAN RAHMAT ALLAH??

Ya memang tiada apa yg mustahil bagi Allah...tetapi harus diingat bahawasanya Allah tidak akan n tidak pernah memungkiri janjiNya...

dan ingatlah kembali, apabila umat Islam didodoikan dgn cerita begini...hak exclusive Allah kpd umat Islam kononnya, nah lihatlah betapa ramainya mereka yg memperlecehkan perbuatan dosa n mungkar...yg sebenarnya menjatuhkan Islam secara langsung dgn perbuatan2 itu..kerana dgn satu tagline yg xpernah dijanjikan Allah "Jangan risau kita org Islam... mengucap...xpe masuk neraka kejap-selama beberapa hari dan keluar balik masuk syurga.." hasilnya??? gerakkan akal n lihatlah sekeliling apa yg berlaku...

I'm Sorry...Amir

kenapa ucapan sebegini keluar dari penulisan seorang ahli ek??
beberapa hari waktu diakhirat sama dengan berapa lama didunia??
apakah tidak percaya dengan janji Allah??

DARI HIDUP BERCERMINKAN BANGKAI, LEBIH BAIK MATI BERKANDUNGKAN TANAH - Asy-Syahid Ustaz Ibrahim Libya yang mengharamkan tubuhnya dari kandang ISA... ALLAHUAKHBAR !!!

Reply #5 08 January, 2010, 04:36:39 PM
Salam,

sesiapa pun boleh mengaku dan merasakan dirinya sebagai Islam....
Namun yang sebenarnya menilai dan mengesahkan hanya Allah swt..

sebagai contoh, kita mengaku sebagai Islam dan merasakan diri Islam kerana kita menunaikan solat...
Namun.....

Maksud surah Al Maaun (Ayat 4 & 5)

[Ayat : 4]
4. (If these people are considered among those who deny the religion) woe to those who pray?

  [Ayat : 5]
5. But are unmindful of their prayer


dan...

maksud surah ThaaHaa (ayat 14)

[Ayat : 14]
14. ?Truly I am Allah. There is no god but Me. Serve Me, and establish your prayers for My remembrance.


(terjemahan di ambil drpd web site JAKIM : http://www.islam.gov.my/dircportal/quranview.htm)
 
Dalam surah Al Maaun dijelaskan bahawa celakalah! dan neraka wail lah bagi orang-orang yang bersolat...iaitu mereka yang LALAI dalam solatnya...
LALAI dalam solat pula merujuk kepada firman Allah swt dalam surah ThaaHaa ayat 14 iaitu....dirikanlah solat untuk MENGINGATIKU. Dalam kata lain, orang yang bersolat tetapi hatinya LALAI daripada mengingati Allah swt, maka itulah antara orang-orang YANG MENDUSTAKAN AGAMA.

Kita rasakan kita sudah ISLAM dengan bersolat, namun hakikatnya di sisi Allah swt, kita MENDUSTAKAN AGAMA kerana lalai dalam solat !!!

Renungkanlah....kita yang menunaikan solat merasakan kita sudah ISLAM...dan merasakan solat kita sudah sempurna seperti perintah Allah swt. Namun Allah swt menjelaskan bahawa orang yang bersolat sekalipun akan masuk ke neraka seandainya solat yang didirikan itu solat yang lalai daripada mengingati-Nya. Dan mereka itulah orang-orang yang mendustakan Islam.

Insaflah....jangan mudah merasakan diri kita ini sudah sempurna dan cukup ISLAM menurut pandangan kita sendiri....kita merasakan kita sudah benar Islam...hakikatnya Allah swt yang maha mengetahui...
Maka serahkanlah pada Allah swt, kerana Dia yang berhak.

Maka TIDAK MUSTAHIL kita merasakan kita Islam namun hakikatnya kita kufur di sisi Allah swt, nauzubillah.
Maka kekal di Neraka lah selayaknya bagi orang-orang yg kufur.
Pohonlah pada Allah swt agar bimbing dan pimpinlah kita seperti yang dikehendaki-Nya.

wassalam

 


Ilahi anta maksudi, waridhaka matlubi

Reply #6 11 January, 2010, 10:37:08 AM
orang yang beriman walau sebesar zarah akan dikeluarkan dari neraka. setelah cukup diseksa, mereka akan dimasukkan ke dalam syurga.

Reply #7 11 January, 2010, 02:30:32 PM
Quote
orang yang beriman walau sebesar zarah akan dikeluarkan dari neraka. setelah cukup diseksa, mereka akan dimasukkan ke dalam syurga.

setuju..
setiap org yg mati dlm islam akan ditempatkan ke syurga..
ke syurga terus atau masuk neraka dulu??
Allah lebih mengetahui...
neraka itu tempat penyeksaan..
dan juga tempat penghapusan dosa sebelum dimasukkan ke neraka..
apa2 hal pn..
2 sume urusan Allah...
relakah kita masuk neraka??
peringatan untuk diri ana terutamanya..

Reply #8 11 January, 2010, 02:32:09 PM
orang yang beriman walau sebesar zarah akan dikeluarkan dari neraka. setelah cukup diseksa, mereka akan dimasukkan ke dalam syurga.

Salam,
Saya ingin sekali mengetahui sumber rujukan tuan berkenaan kenyataan di atas sekiranya tuan tidak keberatan. Tambahan, sesuai dengan matlamat sesama kita berkongsi ilmu, saling ingat mengingati dan seterusnya bermusahabah diri dalam menunaikan perintah Allah swt dengan ikhlas.

Wassalam

Reply #9 25 April, 2011, 02:32:11 AM
~yang saya faham

yang membezakan orang kafir dan orang islam ialah solat..

Allah menjanjikan syurga bagi setiap umat Islam. Tapi semua manusia akan masuk neraka terlebih dahulu, sebagai balasan atas dosa yang dilakukan. Setelah bersih dari dosa tersebut, barulah kita, umat Islam dimasukkan ke dalam syurga..

Berusahalah, supaya kita tidak tergolong dalam orang-orang kafir dan berlumbalah supaya kita bukan orang yang terakhir menjejakkan kaki ke syurga..


Reply #10 05 May, 2011, 05:45:43 PM
 :)
ustaz saya selalu kata
orang kafir dan munafik akan tinggal di dalam nerake sela2 lamanya
iman walau sebesar zarah pun akan memasuki ke syurge
kerane di hatinya ada iman
dan ketika di seksa di nerake
sye pernah bace buku nie
80 kisah teladan
api nerake akan membakar tubuh manusie
cume lidah hati dan dahinya yang tidak akan dibakar
kerane bahagian anggota iytu pernah mengingati allah

Reply #11 05 May, 2011, 05:54:36 PM
orang yang beriman walau sebesar zarah akan dikeluarkan dari neraka. setelah cukup diseksa, mereka akan dimasukkan ke dalam syurga.

Salam,
Saya ingin sekali mengetahui sumber rujukan tuan berkenaan kenyataan di atas sekiranya tuan tidak keberatan. Tambahan, sesuai dengan matlamat sesama kita berkongsi ilmu, saling ingat mengingati dan seterusnya bermusahabah diri dalam menunaikan perintah Allah swt dengan ikhlas.

Wassalam

Rujuk hadis .

Ada dalam sahih muslim

divider3
halaqahforum4