Berkongsi makanan/minuman antara lelaki dan perempuan bukan Mahram

*

Author Topic: Berkongsi makanan/minuman antara lelaki dan perempuan bukan Mahram  (Read 23576 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Reply #100 13 November, 2010, 05:20:03 AM
  • Publish
  • [At-Tirmizi/ 92, hasan sahih]عَنْ كَبْشَةَ بِنْتِ كَعْبِ بْنِ مَالِكٍ ، وَكَانَتْ عِنْدَ ابْنِ أَبِي قَتَادَةَ ، أَنَّ أَبَا قَتَادَةَ دَخَلَ عَلَيْهَا ، قَالَتْ : فَسَكَبْتُ لَهُ وَضُوءًا , قَالَتْ : فَجَاءَتْ هِرَّةٌ تَشْرَبُ فَأَصْغَى لَهَا الْإِنَاءَ حَتَّى شَرِبَتْ , قَالَتْ كَبْشَةُ : فَرَآنِي أَنْظُرُ إِلَيْهِ , فَقَالَ : أَتَعْجَبِينَ يَا بِنْتَ أَخِي ؟ فَقُلْتُ : نَعَمْ , قَالَ : إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ : " إِنَّهَا لَيْسَتْ بِنَجَسٍ إِنَّمَا هِيَ مِنَ الطَّوَّافِينَ عَلَيْكُمْ أَوِ الطَّوَّافَاتِ " , وَقَدْ رَوَى بَعْضُهُمْ ، عَنْ مَالِكٍ ، وَكَانَتْ عِنْدَ أَبِي قَتَادَةَ ، وَالصَّحِيحُ ابْنُ أَبِي قَتَادَةَ ، قال : وَفِي الْبَاب عَنْ عَائِشَةَ , وَأَبِي هُرَيْرَةَ . قَالَ أَبُو عِيسَى : هَذَا حَسَنٌ صَحِيحٌ
    <Sesungguhnya ia bukanlah najis, sesungguhnya ia adalah daripada jantan-jantan yang berkeliaran ke atas kamu, atau betina-betina>

    1- Hadis di atas adalah tentang kucing yang minum daripada satu bekas, kemudian digunakan untuk wudhu`.

    2- Kemudian dijelaskan bahawa Nabi berkata <seperti di atas>.

    3- Berdasar hadis ini, maka tiada masalah minum daripada sesuatu yang bukan najis.

    4- عَنْ حُذَيْفَةَ ، " أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، لَقِيَهُ وَهُوَ جُنُبٌ ، فَحَادَ عَنْهُ ، فَاغْتَسَلَ ، ثُمَّ جَاءَ ، فَقَالَ : كُنْتُ جُنُبًا ، قَالَ : إِنَّ الْمُسْلِمَ لَا يَنْجُسُ
    [Muslim/ 374] <Sesungguhnya muslim itu tidak menjadi najis>

    5- Berdasarkan hadis kedua ini, dijelaskan bahawa seseorang muslim (= manusia) tidak menjadi najis, walaupun berjunub.

    6- Justeru, tiada masalah makan sisa makanan/ minuman mana-mana kucing atau manusia, kerana mereka bukan najis.

    7- INGATAN: Ada perbezaan jika anda makan bersama bukan mahram anda bersama, kerana ia termasuk hukum pergaulan bebas.

    8- Walau bagaimanapun, sisa makanan yang masih elok boleh dimakan bagi mengelakkan pembaziran.

    Lagi elok kalau makanan yang tak habis tu di bungkus,mana tau nanti lapar?boleh makan lagi..tak payah-payah nak pikir kongsi-kongsi..kedekut tak?biar orang cakap kedekut,yang penting tak mendatangkan masalah pada diri kita

    WaLlahu a`lam.
    Abdullah Faqir

    Reply #101 13 November, 2010, 05:30:36 AM
  • Publish
  • salam...dalam seharian kita mesti ada berurusan dengan non-muslim.. yang menjadi persoalan, jika kita berkongsi straw atau sebagainya, adakah dibolehkan atau tidak?  kerana mreka mungkin pernah makan mkanan non-halal.. maaflah jika soalan ni dah ada yang bertanya..  kalau dah ada, moderator boleh lock...

    salam...dalam seharian kita mesti ada berurusan dengan non-muslim.. yang menjadi persoalan, jika kita berkongsi straw atau sebagainya, adakah dibolehkan atau tidak?  kerana mreka mungkin pernah makan mkanan non-halal.. maaflah jika soalan ni dah ada yang bertanya..  kalau dah ada, moderator boleh lock...

    nak tanya dulu,,kat tempat minum tu tak cukup straw ke?bro berurusan di mana?di kedai?di ofis?di rumah?atau di taman permainan?kalau di kedai,mintak la straw lebih..apa salahnya,,lagi satu tentang makanan,apa yang di makan adalah makan tidak halal,yang di makan adalah makanan bukannya yang di makan itu adalah dirinya yang jadi tidak halal.Memang makanan itu menjadi darah daging,senang cakap macam ni,,saya ada pernah baca hadis,tapi tak ingat sangat sapa perawi dia,dan sanadnya, saya cuma boleh cakap macam ni je. berkongsi straw ni kan nanati ada air liur,dari air liur tu macam-macam penyakit ada boleh jangkit selain aids/hiv..yang saya tau la penyakit yang boleh jangkit ni penyakit hepatitis..a ke b ke c ke..tak ingat.yang penting hepatitis..

    kalau non-muslim tu sebab dia makan makanan tak halal contoh..Khinzir.adakah kihnzir itu makanan yang sihat?tak..khinzir tu makanan yang tak sihat.malah ia adalah memudaratkan.

    kita baca berita lama jap la ae:


    Laporan Utusan Malaysia pada 11 April menyebut, ” Bekalan babi terjejas akibat penyakit telinga biru. Penyakit telinga biru yang menyerang babi sejak akhir 2006 menyebabkan bekalan haiwan itu semakin berkurangan terutamanya di wilayah Shaanxi, barat laut China.”

    Penyakit yang dikenali sebagai Virus Sindrom Pernafasan dan Pembiakan Babi (PRRSV) itu hanya menjangkiti babi. Virus itu akan menyebabkan kegagalan kepada proses pembiakan dan sistem respiratori terutama terhadap anak babi.

    Untuk mengurangkan risiko wabak-wabak penyakit tersebut menyerang negara China sekali lagi dan untuk langkah berjaga-jaga, mereka mengambil keputusan untuk mengurangkan jumlah ternakan babi di sana dan mengimpot daging babi dari negara-negara yang dikenal pasti seperti Thailand, Brazil dan yang terbaru Malaysia.

    Singapura sudah lama menutup ladang babi di sana dan mengimport daging babi dari luar. Taiwan pun sama mengikuti jejak Singapura dan negara China juga menyusul kemudian.

    jadi kesimpulan kat sini.tak perlu lah yer nak kongsi-kongsi makanan..sebab saya sendiri pun tak minat nak share-share makanan pada orang yang bukan dari ahli keluarga..sebab tak tau tahap kebersihan diorang macam mana

    Reply #102 13 November, 2010, 10:02:04 AM
  • Publish
  • Jaga pinggan makanan masing-masing udah ler kalau gitu.

    Reply #103 13 November, 2010, 10:26:02 AM
  • Publish
  •  :) 
        saya tak faham kenapa mesti kita kongsi makanan dengan bukan muhrim kita???

    Reply #104 13 November, 2010, 11:01:33 AM
  • Publish
  • klu makan ngan ipar duai cemane plak ye. makan sekali kat meja. ?

    Reply #105 13 November, 2010, 11:25:19 AM
  • Publish
  • :) 
        saya tak faham kenapa mesti kita kongsi makanan dengan bukan muhrim kita???

    Muhrim =  orang yang sedang ihram haji.

    Mahram = orang yang haram dinikahi.


    Cuba baca  dari awal topik setiap  ulasan dari halaqian berkaitan berkongsi makanan ini. Ada pro dan kontra yang membolehkan berkongsi makanan.

    Reply #106 13 November, 2010, 11:27:21 AM
  • Publish
  • klu makan ngan ipar duai cemane plak ye. makan sekali kat meja. ?

    Ada masalah kah makan bersama di satu meja? Kan kita makan pinggan masing-masing, senduk nasi dan lauk dipinggan masing-masing. Lepas tu suap ke mulut sendiri sahaja. Yang penting kita bukan makan berdua-duaan dengan ipar duai atau biras tu. Makan ramai-ramai.

    Reply #107 13 November, 2010, 11:31:16 AM
  • Publish
  • klu makan ngan ipar duai cemane plak ye. makan sekali kat meja. ?

    Ada masalah kah makan bersama di satu meja? Kan kita makan pinggan masing-masing, senduk nasi dan lauk dipinggan masing-masing. Lepas tu suap ke mulut sendiri sahaja. Yang penting kita bukan makan berdua-duaan dengan ipar duai atau biras tu. Makan ramai-ramai.

    klu dikampung lauk dicubit. tidak diangkat terus macam orang bandar makan.

    cemane pulak ?

    Reply #108 13 November, 2010, 11:38:18 AM
  • Publish

  • klu dikampung lauk dicubit. tidak diangkat terus macam orang bandar makan.

    cemane pulak ?

    Ambiklah lauk tu dulu,potong separuh dan lepas tu tak payah nak cubit banyak kali lagi. Ambik sayur  dan lauk-lauk dahulu. Kita gunakan sudu yang ada di situ.
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    Reply #109 13 November, 2010, 11:42:29 AM
  • Publish
  •  :)
    alhamdulilah,aini setuju dengan ustaz masri..tapi kalau merujuk kepada soalan yang asal daripada saudari tu..yakinlah hukumnya HARAM..
    ya allah pelihara lah diriku sepertimana Engkau pelihara kekasih-kekasih-Mu yang lain..

    Reply #110 14 November, 2010, 01:57:53 AM
  • Publish
  • Dah tak sabar nak share-share, cepat2la menikah.. Boleh makan sepinggan, bersuap-suap, minum secawan, memang jimat tenaga mencuci pinggan mangkuk.. Jangan time bercinta ja ghairah nak share-share, dah kawin buat hal sendiri pula.. :-)
    zaujah n aliah yusri.. ummu yusuf ramadhan & nur fatimah mujahidah..

    Reply #111 25 October, 2014, 03:00:48 PM
  • Publish
  • :)
    Tapi sekiranaya isteri berkongsi makanan/minuman dengan lelaki yg bukan Mahram bagaimana pula?
    Alasannya adalah rakan sekerja yg sudah dianggap sebagai adik-beradik.
    Salah ke suami tegur kerana tidak suka dengan cara begitu?
    Mohon penjelasan dr yg lebih arif?

    Reply #112 25 October, 2014, 05:41:52 PM
  • Publish
  • :)
    Tapi sekiranaya isteri berkongsi makanan/minuman dengan lelaki yg bukan Mahram bagaimana pula?
    Alasannya adalah rakan sekerja yg sudah dianggap sebagai adik-beradik.
    Salah ke suami tegur kerana tidak suka dengan cara begitu?
    Mohon penjelasan dr yg lebih arif?
    saya yang tak arif ni pun tshu yang itu salah
    suami patut tegur
    Nama diberi Ahmad Maliki.ukwah fillah senyum*
    Ape yang baik itu semuannya dari Allah taala,dan ape yang buruk itu datangnya dari kelemahan ana sendiri.Maaf.

    Reply #113 27 October, 2014, 11:57:58 AM
  • Publish
  • :)
    Tapi sekiranaya isteri berkongsi makanan/minuman dengan lelaki yg bukan Mahram bagaimana pula?
    Alasannya adalah rakan sekerja yg sudah dianggap sebagai adik-beradik.
    Salah ke suami tegur kerana tidak suka dengan cara begitu?
    Mohon penjelasan dr yg lebih arif?

    Saya pun tak arif juga.

    Bagi saya tak salah suami tegur. Sebaliknya suami cuba mendidik isteri agar mempunyai akhlak yang baik.

    Lagipun cuba mengelakkan supaya perkara kecil jadi besar. Biasanya perkara-perkara kecil yang diambil ringan ni lah yang akan membibitkan kepada yang lebih besar. Jika sekarang antara mahram pun dah share-share makanan/minuman nanti lama-lama nanti nak share apa pula?

    Saya tak percaya juga hubungan yang seringkali direka sebagai abang angkat/kakak angkat/adik angkat. (konon hubungan adik beradik bebas sikit) kalau antara kaum sejenis tu ok lagi .. ni antara bukan mahram.
    halaqahforum4

    Reply #114 27 October, 2014, 12:10:28 PM
  • Publish
  • setuju dengan elsanxs..saya mmg pantang dgn hunumgan akrab antara laki dan perempuan yg bukan mahram ni.baik bendung sblm melarat

    Reply #115 28 October, 2014, 01:19:29 PM
  • Publish
  • betullah kata ustaz masri. ada benarnya. saya sendiri tak ada masalah dalam share2 makanan dan minuman ni. banyak aktiviti lasak yang saya join, kadang-kadang benda macam ni tak boleh nak elak. tapi kena ingat selalu, jangan sampai keterbukaan kita membawa fitnah kepada agama. selagi boleh elak, maka, elakkanlah.

    Reply #116 28 October, 2014, 01:44:12 PM
  • Publish
  • betullah kata ustaz masri. ada benarnya. saya sendiri tak ada masalah dalam share2 makanan dan minuman ni. banyak aktiviti lasak yang saya join, kadang-kadang benda macam ni tak boleh nak elak. tapi kena ingat selalu, jangan sampai keterbukaan kita membawa fitnah kepada agama. selagi boleh elak, maka, elakkanlah.
    kalau gitu jangan join la aktiviti2 lasak..banyak lagi patut dibuat.tak pun join aktiviti yang tak melibatkan lelaki yang bukan mahram tak boleh ke

    divider3
    halaqahforum4