Petua merawat masalah haid dan keguguran

Author Topic: Petua merawat masalah haid dan keguguran  (Read 19721 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

hikmahurut

  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
26 June, 2008, 04:47:14 PM
  • Publish Di FB
  • disini saya nak berkongsi skit tentang 3 kes kawan saya yg mempunyai beberapa masalah..

    1)haid tidak dtg selama setahun
    -saya syor beli sebotol cuka dan dibacakan fatehah 1x,yasin ayt45 33x dan lauanzalna 3x (al hasyr 21)tiup sampai habis nafas pada cuka.Pastu sapu kat ari2 2x sehari...-setelah pesakit mencuba selama 2hari alhamdulillah dgn izinNYA telah datang haid...

    2)haid turun tanpa henti selama beberapa bulan
    -saya syor spt yg saya telah sebut diatas..
    -setelah pesakit mencuba selama seminggu,alhamdulillah ada perubahan dan darah haid semakin berkurangan..

    3) keguguran lebih empat kali
    -saya syor juga spt yg saya telah sebut diatas..
    -setakat nie alhamdulillah kandungan sudah mencecah 4 bln dan sihat wal afiat...

    testimonial dari forumer DCCKMONA.COM yang telah mencuba petua saya.......
    norza Tue Mar 11 2008, 10:19AM

    Registered Member #1690

    Joined: Fri Sep 15 2006, 03:12PM
    Lokasi: Petaling Jaya
    Posts: 81
    Askm...

    Sy nak kongsi pengalaman sy ttg petua yg diberikan oleh perawat.
    Sy dlm proses nak mengandung. Namun disebabkan faktor usia dan hormon yg mempengaruhi kesuburan, sy belum mengandung lg selepas gugur kali kedua bln 5 2006.

    Krn gangguan hormon, period sy x teratur...iaitu dtg lambat 2 atau 3 bln sekali (mula2 sebln sekali tp tak teratur, then cycle ke 45hari then 60hari dan akhir2 ni jd 70-75hari)

    So, awal thn ari tu sy dh mula mendptkan rawatan kesuburan intensive tp doc nak sy jalani HSG. Masalahnya, tanpa normal period, HSG x dpt dilakukan dgn jayanya.

    Sy desperate nak bg period. Dah mkn benda2 yg 'tajam' konon bleh bg turun period. Tp gagal. X pilih ubt coz sy nak period tu naturally dtg.

    Minggu lepas pd 4/3-Selasa, sy baca thread ni (lepas google), sy print doa yg diberi (sume dlm pg 1), ptg tu jugak sy ambik cuka (ada separuh botol je kat umah), sementara menanti maghrib, sy baca spt disarankan dan hembus pd cuka tu.

    Mlm, sblm tidur, sy mula sapukan dkt ari2. Esok harinya 5/3-Rabu, sy sapu lg pg2 lepas mandi, then mlm selepas maghrib. Sama juga pd 6/3-Khamis, pg & mlm.

    Bermula Khamis mlm lepas sy sapu tuh, perut dah rasa semcm je. Sampai nak tidur pun mcm tu. Mlmnya senggugut mula 'menyerang'. Pg esoknya 7/3-Jumaat, sy dah period. Alhamdulillah..

    rozahan77

    • *
    • Posts: 24
    • Setiap Penyakit Ada Ubatnya Kecuali MATI........
      • View Profile
    Jawab #1 20 August, 2009, 06:27:41 PM
  • Publish Di FB


  • Salam,, berita baik untuk misi meramaikan ummat Muhammad SAW.

    Sekiranya anda atau pasangan anda atau sesiapa sahaja yang anda kenali serta berniat untuk membantunya.

    Saya ada satu khabar gembira untuk di kongsi bersama,saya akan ikhitarkan @ ubatkan bukan buatkan,bayaran seiklas hati

    1 )Anda dikehendaki menyediakan:
    a) 2 biji limau nipis
    b) 2 botol air masak
    c) 1 gelas air masak

    2) Kemudian hubungi 019-3090904 jam 9.30-12.00 mlm untuk jampi jarak jauh.

    3) Saya akan beri arahan selanjutnya melalui perbualan telifon.

    yang baik itu datangnya dari ALLAH,saya hanyalah orang suruhanNya
    « Last Edit: 20 August, 2009, 09:00:43 PM by ummi Munaliza »

    nurulhisya

    • *
    • Posts: 11
      • View Profile
    Jawab #2 01 October, 2009, 11:33:08 AM
  • Publish Di FB
  • saya mempunyai masalah senggugut yang amat teruk ketika period..setiap period,saya akan mengalami senggugut sehinggakan terpaksa di bawa ke klinik..kawan saya pernah memberitahu bahawa senggugut akan membawa kepada kemandulan..adakah ianya benar??

    yunia

    • *
    • Posts: 53
      • View Profile
    Jawab #3 01 October, 2009, 12:00:28 PM
  • Publish Di FB
  • Dari mana sumber petua yang hikmahurut berikan tu ye?

    jaja273

    • *
    • Posts: 2
      • View Profile
    Jawab #4 02 February, 2010, 04:40:13 PM
  • Publish Di FB
  • saya jarang datang haid. Kadangkala sehingga 6 bulan sekali. Itupun cuma sehari sahaja. Haid yg terakhir adalah pada bulan ramadhan lalu (lebih kurang 6 bulan). Saya pernah ke hospital pakar. Dr pakar kata, hormon sy normal mcm tak ada sakit apa2. Doktor yg berikan rawatan pun pening kepala nak ckp sy sakit apa. Sy pun tak tahu nak buat macamana lg. Insya-Allah sy akan cuba cara ni.

    Nor_207

    • *
    • Posts: 908
    • Just be yourself
      • View Profile
    Jawab #5 02 February, 2010, 11:10:51 PM
  • Publish Di FB
  • Boleh cuba herba paramaria atau EPO dari HPA
    Mujahadah itu pahit kerana syurga itu manis

    Jawab #6 27 March, 2011, 09:32:51 PM
  • Publish Di FB
  •  :)

    Ane's LOOK YOUNG membantu membetulkan aturan haid. Produk bertaraf IMP (Islamic Manufacturing Practice). Hanya RM30..anda boleh layari [http:///www.azizahniaga.com]

    Kejelitaan seseorang wanita bukanlah hanya terletak pada solekan luaran sahaja tetapi kecantikan dari dalaman juga memainkan peranan penting. Ane's Look Young sebagai makanan kesihatan yang membantu wanita merawat dan mengekalkan kecantikan. Terdapat banyak fungsi dan keistimewaan yang terdapat pada Ane's Look Young, antaranya adalah:
    Membantu menegang, menganjal, menghalus dan mencerahkan kulit.
    Meningkatkan kadar metabolisma.
    Membekal tenaga dan stamina.
    Zat galian dan vitamin yang tinggi.
    Membantu melambatkan proses penuaan.
    Memulihkan semangat keintiman wanita.
    Mengatasi masalah dalaman wanita seperti senggugut, keputihan, kegatalan dan kekeringan.
    Sesuai untuk semua golongan wanita.

    Dapatkan Ane's LOOK YOUNG sekarang..Hubungi Pn Rabeah Adam di talian 019.7399332..

    cheqsue

    • *
    • Posts: 2
      • View Profile
    Jawab #7 24 January, 2012, 03:11:00 AM
  • Publish Di FB
  • Terima kasih .. saya akan mencubanya .. http://herbeunine.cheq-sue.com

    zanasafie84

    • *
    • Posts: 2
      • View Profile
    Jawab #8 07 June, 2012, 09:58:14 AM
  • Publish Di FB
  • bila kita dah amalkan petua sapuan cuka ni..time datang haid bleh sapu tak? n kena sapu sampai haid jadi teratur ke?

    NUR_8884

    • *
    • Posts: 1
      • View Profile
    Jawab #9 08 June, 2012, 12:46:11 PM
  • Publish Di FB
  • TERIMA KASIH..SAYA AKAN TRY PETUA INI...ARAP2 MENJADI

    afiQoh

    • *
    • Posts: 782
    • bakal jenazah
      • View Profile
    Jawab #10 06 October, 2012, 07:19:15 AM
  • Publish Di FB
  • takut nak cuba...ada kawan yang sengugut smpai pengsan
    ~kurangkan bicara soal hati,pasti jiwa mu mati tapi banyakkan bicara dalam soal mati pasti hatimu sentiasa hidup~

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    57 Replies
    27270 Views
    Last post 16 September, 2013, 02:41:07 PM
    by kursus
    9 Replies
    1378 Views
    Last post 05 October, 2012, 05:50:00 PM
    by elsanxs
    0 Replies
    907 Views
    Last post 03 September, 2012, 02:43:53 AM
    by Aliahzakaria