Perbankan Islam dan Perbankan Konvesional?!

Author Topic: Perbankan Islam dan Perbankan Konvesional?!  (Read 8053 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

suhaimimz

  • *
  • Posts: 6
  • Cintai Allah Dan Rasulnya
    • View Profile
02 May, 2008, 06:33:03 PM
  • Publish Di FB
  •  :)

    Sudah maklum bahawa kebanyakkan bank conventional terlibat dlm riba walupun ada penal telah dilantik, tetapi bagaimana pula dengan bank islam? Maksud saya tentang agihan keuntungan apabila menyimpan...

    Wassalam.
    Cintai Allah Cintai Rasul
    Laman web peribadi http://www.smzblog.wordpress.com

    nuriz1

    • *
    • Posts: 34
    • Kullu Ammin wa antm bi khoir!
      • View Profile
    Jawab #1 02 May, 2008, 06:54:03 PM
  • Publish Di FB
  • waalaikumslm...

    may be the following can help you;

    conventional bank:

    1. The functions and operating modes of conventional banks are based on fully manmade principles.
    2. The investor is assured of a predetermined rate of interest.
    3. It aims at maximizing profit without any restriction.
    4. It does not deal with Zakat.
    5. Lending money and getting it back with compounding interest is the fundamental function of the conventional banks.
    6. It can charge additional money (penalty and compounded interest) in case of defaulters.
    7. Very often it results in the bank's own interest becoming prominent. It makes no effort to ensure growth with equity.
    8. For interest-based commercial banks, borrowing from the money market is relatively easier.
    9. Since income from the advances is fixed, it gives little importance to developing expertise in project appraisal and evaluations.
    10. The conventional banks give greater emphasis on credit-worthiness of the clients.

    Islamic Banking:

    1. The functions and operating modes of Islamic banks are based on the principles of Islamic Shariah.
    2. In contrast, it promotes risk sharing between provider of capital (investor) and the user of funds (entrepreneur).
    3. It also aims at maximizing profit but subject to Shariah restrictions.
    4. In the modern Islamic banking system, it has become one of the service-oriented functions of the Islamic banks to be a Zakat Collection Centre and they also pay out their Zakat.
    5. Participation in partnership business is the fundamental function of the Islamic banks. So we have to understand our customer's business very well.
    6. The Islamic banks have no provision to charge any extra money from the defaulters. Only small amount of compensation and these proceeds is given to charity. Rebates are give for early settlement at the Bank's discretion.
    7. It gives due importance to the public interest. Its ultimate aim is to ensure growth with equity.
    8. For the Islamic banks, it must be based on a Shariah approved underlying transaction.
    9. Since it shares profit and loss, the Islamic banks pay greater attention to developing project appraisal and evaluations.
    10. The Islamic banks, on the other hand, give greater emphasis on the viability of the projects.

    Next time,plz b careful when u use the word Bank Islam emmh. Bank Islam will refer to Bank Islam Msia Berhad.  Worry people get confuse n misinterprate. I got you point..it preferably Islamic Banking/Financing right!..

    adeq_fauzy

    • *
    • Posts: 692
    • :: KeranaMU ya Allah ::
      • View Profile
    Jawab #2 03 May, 2008, 12:44:33 AM
  • Publish Di FB
  • Alhamdulillah..
    mujur semakin banyak bank dan syarikat insuran kalau kita perasan sudah mula menggunakan pendekatan syariat islam dalam perkhidmatan yang disediakan.
    Contoh seperti RHB islamic banking, CIMB islamic banking dan macam2 lagi.
    begitu juga dengan insuran seperti takaful nasional, etiqa dan sebagainya.

    Ini membuktikan cara Islam diterima oleh semua masyarakat kerana Islam itu adil dan bukan menindas seperti perbankan konvensional. Inilah kekuatan mukjizat iaitu Al-Quran bagi pemahaman tentang Islam..
    Banyak hikmah yer tak..
    maka, beralihla kita kepada konsep perbankan Islam dan juga takaful.
    SUMBANGAN TABUNG HALAQAH
    CIMB 01180004462058 Halaqah Net Services
    "Saham akhirat anda, insyaAllah.."

    husnulkhatimah

    • *
    • Posts: 899
    • hitam putih kehidpan..sendiri yg menentukan....
      • View Profile
    Jawab #3 03 May, 2008, 03:59:18 PM
  • Publish Di FB
  • Hong Leong Bank pun sekarang dah ada Hong Leong Bank Takaful..betapa hebatnye...ana tgk bukan org ISlam je yg wat bisnes Takaful nie...org bukan Islam pun dah ramai join...alhamdulillah...moga terbuka hati utk ISlam pula....

    suhaimimz

    • *
    • Posts: 6
    • Cintai Allah Dan Rasulnya
      • View Profile
    Jawab #4 06 May, 2008, 05:31:21 PM
  • Publish Di FB
  • syukran kpd saudara ku kerana sudi memberi jawapan...

    Abi Naim

    • *
    • Posts: 275
    • Kejayaan kita hanyalah dalam agama Islam
      • View Profile
    Jawab #5 15 July, 2009, 10:07:15 PM
  • Publish Di FB
  •  :)
    Sistem Perbankan Konvensional jelas mengamalkan riba. Riba diharamkan adalah kerana adanya unsur penindasan dan penaniayaan terhadap golongan susah/ miskin.
    Sebagai contoh : orang meminjam RM10, 000 tetapi terpaksa membayar balik sebanyak RM 15,000.

    Sistem kewangan Islam pula kononnya tiada riba, tetapi kalau orang meminjam RM 10,000 terpaksa juga membayar sebanyak RM 15,000 juga.

    Bukankah disitu terdapat unsur penindasan ??

    BACA IKLAN DAPAT DUIT:http://bux.to/?r=mazlan65

    dol_bendol

    • *
    • Posts: 1664
    • http://al-merapu.blogspot.com
      • View Profile
    Jawab #6 15 July, 2009, 10:17:53 PM
  • Publish Di FB
  • :sedihnya:, perkara tu udah berlaku perdebatan, antara wakil bank islam dengan bekas lecture akaun wa

    kaedah mengira keuntungan di gunapakai oleh Banking islam tu guna rates faedah jugala,

    bedanya hanyalah, akad, jual beli

    ibaratnya, ayam semelih mahal tapi nampak tak berapa segar, dan ayam tak semelih nampak segar, mana ya nak pilih?

    amykbr

    • *
    • Posts: 2
      • View Profile
    Jawab #7 22 February, 2012, 12:20:22 AM
  • Publish Di FB
  •  maaf, baru terjumpa forum ni.... musykil sesangat tentang perbankan islam ni... tolong jawabkanye kengkawan yg lebih mengetahui....

    1. misalkata NIAT saya nak buat pinjaman di sebuah bank islam.... kenapa harus ada interest? bukankah interest itu sendiri adalah riba? saya tak kisah pasal denda yg dikenakan, kerana kalau di bank islam officer cakap duit denda tu di dermakan... tetapi bukankah dengan meletakkan interest itu adalah riba?

    2. niat yang sama, tapi saya disuruh menandatangani sebuah perjanjian jual beli saham yangmana saham tersebut akan merugikan saya kerana saya harus membayar lebih dari yang saya pinjam....  macam mana nak cakap ek? ala macam bank rakyat tu. memang ada AKAD JUAL BELI... tapi saya tak faham.... kenapa saya disuruh menandatangani jual beli tersebut? NIAT saya nak meminjam? bukankah itu satu pemesongan? untuk meng halalkan riba? yang saya tahu

    Malik meriwayatkan bahwa beliau mendengar ‘Abdullah ibn Mas’ud pernah berkata, “Jika seseorang membuat pinjaman, mereka tak boleh menetapkan perjanjian lebih dari itu. Meski hanya segenggam rumput, itu adalah riba.” Al-Muwatta Imam Malik : 31.44.95

    jadi maksudnya yang saya faham disini nabi kata kalau saya pinjam 1g emas maka saya harus membayar 1g emas juga? tak boleh ada interest?

    ya saya faham dengan

    Bai’ Bithaman Ajil – (Jualan Bayaran Tertangguh)

    Ianya merujuk kepada jualan barangan di mana pembeli membayar kepada penjual selepas jualan bersama-sama margin keuntungan yang telah dipersetujui, sama ada sekaligus atau secara ansuran.
    Anda memilih aset yang ingin dibeli.
    Kemudian anda memohon bank untuk Bai’ Bithaman Ajil dan berjanji untuk membeli aset tersebut daripada bank melalui jualan semula pada harga yang dinaikkan (mark-up price).
    Bank membeli aset tersebut daripada pemilik secara tunai.
    Hak milik berpindah kepada bank.
    Bank menjual aset tersebut kepada anda, hak milik berpindah kepada anda pada harga yang dinaikkan.
    Anda membayar bank harga yang dinaikkan secara sekaligus atau secara ansuran.

    Murabahah

    Seperti Bai’ Bithaman Ajil, transaksi Murabahah melibatkan jualan barangan pada suatu harga yang meliputi margin keuntungan yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak. Tetapi, di dalam Murabahah, penjual perlu memaklumkan kepada pembeli kos sebenar untuk aset dan margin keuntungan ketika waktu perjanjian jual.

    yang menjadi kemusykilan saya adalah tentang NIAT asal saya dan kenapa harus ada PEMESONGAN tersebut? adakah dengan cara ini kita semua nak menipu-NYA? kononnya kita sedang berjual beli yang mana saya tak ada niat pun untuk berjual beli? nauzubillah.

    tolong ya kengkawan.... maaf. bukan niat nak menyusahkan benda yang senang.... cuma nak kan jawapan yang pasti..... taknak menipu-Nya. bukannya Dia tak tahu...


    jen

    • *
    • Posts: 250
      • View Profile
    Jawab #8 22 February, 2012, 12:19:41 PM
  • Publish Di FB
  • 1. Niat dan apa yg termeterai dalam aqad lain kot? Kita boleh niat nak pinjam 30K. Tapi bila bank calculate itu ini, rupa-rupanya kena biayai sampai 40K. Inilah yg dinyatakan dalam dokumen supaya aqad clear. At the end of the day, kalau takde denda atau rebate, maka 40 lah yg dibayar.

    2. Nak puas hati dgn bank, mintak je dia calculate gedebak gedebuk asal dlm akaun masuk 30K. Boleh ke buat macam tu?

    3. Yg saya tahu dalam Islam takde pinjaman, hanya konsep pembiayaan. Dlm islam bila kita meminjam, kita sebenarnya tak mampu. Salah konsep lah meminjam walhal kita tak mampu. Saya rasa saham tu adalah barang/aset atau pun atau kita jugak jadi shareholder bank.. Jadi, barulah bertepatan dgn konsep islam dimana bank boleh charge lebih.

    Saya pernah mendengar dlm radio dr UZAR, benda ni harus dalam islam. Sebab nak mengelakkan riba. Sorry, sy pun tak begitu mendalami benda ni.


    aidilfarmi

    • *
    • Posts: 15
    • Kerja bagai hidup lama, beribadah bagai mati esok.
      • View Profile
    Jawab #9 29 March, 2012, 05:29:19 PM
  • Publish Di FB
  • Salam.

    Harap betulkan pendapat saya, jika kurang tepat.

    Perbankan Islam tiada unsur riba. Namun begitu, atas dasar capitalisma, setiap perniagaan harus meningkatkan kekayaan pemegang saham. Justeru itu, kaedah yang dibenarkan dalam Islam digunakan untuk membetulkan akad pinjaman agar tiada unsur riba.

    Dalam hal penindasan, susah nak cakap. Kadang-kadang kita sendiri yang tindas diri sendiri. Tak mampu buat pinjaman, tapi buat jugak.


    syahril_MBP

    • *
    • Posts: 8
      • View Profile
    Jawab #10 24 September, 2012, 08:20:08 AM
  • Publish Di FB
  • Assalamualaikum,

    Skadar pendapat yang tidak seberapa. Berkenaan dengan pinjaman di bank Islam, memang stakat ini tiada pinjaman di bank Islam sebab tiada faedah dalam pinjaman. Konsepnya Qard Hassan. Pinjam banyak tu, bayar banyak tu. Kenapa begitu, kerana kita kena faham semua bank adalah berorientasikan keuntungan. Bank bukan badan kebajikan atau baitul mal.

    Malangnya sekarang banyak bank-bank konvensional dan along-along yang menawarkan pinjaman dengan kadar faedah tertentu. Ini sah-sah haram. Jadi para cendikiawan Islam telah mengkaji dan mencadangkan transaksi-transaksi yang boleh memberi alternatif kepada masyarakat khususnya muslim untuk tidak terlibat dengan riba. Asasnya dalam islam adalah "Allah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba". Jadi banyak produk-produk perbankan Islam sebenarnya adalah pengubahsuaian daripada produk konvensional spt- pinjaman kepada financing, riba kepada rate of profit, insuran kepada takaful dan etc. Semuanya berasaskan jual beli.

    Isu berkenaan bank Islam ini mahal telah dijelaskan oleh Ustaz Zaharudin (boleh check). Sebenarnya bukanlah mahal tapi disebabkan oleh konsep riba yang telah dimodified kpd rate of profit. Bank dah letak awal-awal berapa kena bayar brbanding konsep riba yang berdasarkan interest rate.(utk detail boleh tgk dlm Zaharudin.net).

    Isu niat saya rasa tidak timbul. Mungkin. Tapi kita sudah dimaklumi berkenaan dengan syarat jual beli sebelum aqad dibuat. Jadi pilihan di tangan kita, kalau rasa jual beli tu mahal, jadi tak payah beli.

    Apa yang saya nak highlight, bank Islam berteraskan jual beli bukan riba, dan tiada pinjaman (setakat ini y saya tahu). Apapun, tidak dinafikan memang sesetengah bank Islam kelihatan spt menangguk air y keroh dgn kperluan umat Islam. Tapi Alhamdulillah, sekarang persaingan antara bank Islam boleh mengelakkan hal ini.

    Apa yang penting bagi kita, usaha sedaya mungkin untuk tidak terlibat dengan riba. Riba dosa besar bukan kecil. Apalah sangat dengan mahal sedikit berbanding dengan dosa riba yang berganda-ganda (itupun kalau mahal, rasanya sama je, kena pandai pilih).

    Jom sama-sama banteras riba.

    * Note: Bank Islam bukan Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB) sahaja. Banyak lagi cth Maybank Islamic, Cimb Islamic n etc.

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    Perbankan Islam

    Started by fayah_89 « 1 2 3 » Ekonomi

    52 Replies
    14685 Views
    Last post 19 December, 2009, 08:21:58 PM
    by fayah_89
    10 Replies
    4163 Views
    Last post 22 February, 2012, 12:18:13 AM
    by amykbr
    10 Replies
    2237 Views
    Last post 10 January, 2013, 11:18:10 PM
    by musafirhamba