Tukar Kalendar Masihi ke Hijrah

Author Topic: Tukar Kalendar Masihi ke Hijrah  (Read 17649 times)

0 Halaqian and 3 Guests are viewing this topic.

faseh

  • *
  • Posts: 999
  • Cahaya Cinta Allah..Guru d PPK(knk2 pekak)
    • View Profile
31 December, 2007, 10:39:56 AM
  • Publish Di FB
  • Periksa tarikh lahir dalam bulan Islam...
    Ramai yang tidak tahu kan...
    Untuk tarikh2 yang penting pun boleh juga...

    http://www.islam.com/islamicdates.asp
    « Last Edit: 31 December, 2012, 04:26:24 PM by PenaHalaqah »
    *Image Removed*
    Ya ALLAH, jadikan aku wanita yang solehah...yang baik di antara yang terbaik...dan kurniakan aku pendamping yang baik...
    dlm mendapatkan sesuatu yang terbaik dariMu...
    Amin...

    halawah

    • *
    • Posts: 2590
    • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
      • View Profile
    Jawab #1 31 December, 2007, 11:52:55 AM
  • Publish Di FB
  • Boleh ajarkan...beri contoh camne mahu buat??
    İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
    hubungan dengan ukhuwahfıllah perpaduan Ummah seutuh

    faseh

    • *
    • Posts: 999
    • Cahaya Cinta Allah..Guru d PPK(knk2 pekak)
      • View Profile
    Jawab #2 31 December, 2007, 11:56:53 AM
  • Publish Di FB
  • Boleh ajarkan...beri contoh camne mahu buat??

    klik aja di web tersebut...
    dan ukhti masukkan tarikh masihi...

    alhaudhie

    • *
    • Posts: 2060
      • View Profile
    Jawab #3 31 December, 2007, 11:58:28 AM
  • Publish Di FB
  • Kat menu klik pantas halaqah pun ada..

    Tetapi terkadang lari juga satu hari jika berdasarkan tahun hijrah antara satu satu laman web... Kemungkin dikira berdasarkan hilal ditempat masing masing...
    ISLAM untuk semua

    - Pentadbiran
    - Pondok Tahfiz

    faseh

    • *
    • Posts: 999
    • Cahaya Cinta Allah..Guru d PPK(knk2 pekak)
      • View Profile
    Jawab #4 31 December, 2007, 12:01:45 PM
  • Publish Di FB
  • Kat menu klik pantas halaqah pun ada..

    Tetapi terkadang lari juga satu atau dua hari jika berdasarkan tahun hijrah antara satu satu laman web... Kemungkin dikira berdasarkan hilal ditempat masing masing...

    oh ader yer ustaz....
    maaf x prasan....

    alhaudhie

    • *
    • Posts: 2060
      • View Profile
    Jawab #5 31 December, 2007, 12:03:09 PM
  • Publish Di FB
  • Tarikh Lahir Ustaz di satu laman web
    19/2/1978 Masihi (Ahad) = 12/3/1398 Hijri

    Tapi laman web yang ukhtie bagi
    11    3    1398

    Ikut emak cakap ustaz lahir pada Isnin 12 rabi'ulawwal 12/3/1398 Hijri.

    Kekadang lari satu hari.

    faseh

    • *
    • Posts: 999
    • Cahaya Cinta Allah..Guru d PPK(knk2 pekak)
      • View Profile
    Jawab #6 31 December, 2007, 12:06:23 PM
  • Publish Di FB
  • Betul la tu kot ustaz...

    ana pun cek..lari 1 hari...

    di web tu bila dah tukar, ana lahir 23 Zulhijjah 1405H

    tapi di surat branak ana 24 Zulhijjah 1405H

    halawah

    • *
    • Posts: 2590
    • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
      • View Profile
    Jawab #7 31 December, 2007, 12:10:55 PM
  • Publish Di FB

  • Tarikh Lahir Ustaz di satu laman web
    19/2/1978 Masihi (Ahad) = 12/3/1398 Hijri

    Tapi laman web yang ukhtie bagi
    11    3    1398

    Ikut emak cakap ustaz lahir pada Isnin 12 rabi'ulawwal 12/3/1398 Hijri.

    Kekadang lari satu hari.

    oo gitu ya!
    ustaz ni = ana bleh panggil angah ler!
    satu bulan sama...cuma beza thn sj..
    wah ari ni mo manggil...=angah jer ya!
    :senyum:
    « Last Edit: 31 December, 2007, 12:13:02 PM by halawah »

    alhaudhie

    • *
    • Posts: 2060
      • View Profile
    Jawab #8 31 December, 2007, 12:52:56 PM
  • Publish Di FB
  • bolehla...

    Panggil Angah Halaqah aja...  cerahh

    husnulkhatimah

    • *
    • Posts: 899
    • hitam putih kehidpan..sendiri yg menentukan....
      • View Profile
    Jawab #9 31 December, 2007, 02:26:03 PM
  • Publish Di FB
  • sama jugak...kalo ikut cakap mak ayah...sedara mara..(sume ingt tarikh ni..:senyum:) mk kt malam raya posa...
    tp kalo ikut kalendar...29 kekadang 30 ramdhan...1403H...tp yg pastinya hari isnin....ehheh

    halawah

    • *
    • Posts: 2590
    • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
      • View Profile
    Jawab #10 31 December, 2007, 08:48:31 PM
  • Publish Di FB
  • bolehla...

    Panggil Angah Halaqah aja...  cerahh
    :senyum: ...
    dah ada adik angah halaqah plak!
    :senyum:..
    Terima kasih.

    faseh

    • *
    • Posts: 999
    • Cahaya Cinta Allah..Guru d PPK(knk2 pekak)
      • View Profile
    Jawab #11 03 January, 2008, 02:01:22 PM
  • Publish Di FB
  • Betul la tu kot ustaz...

    ana pun cek..lari 1 hari...

    di web tu bila dah tukar, ana lahir 23 Zulhijjah 1405H

    tapi di surat branak ana 24 Zulhijjah 1405H


     :syukur:
    Hari ni genap umo teman 23 tahun...
    Moga dengan umo baru ini, amal teman akan bertambah seiring dengan pertambahan umur...
     :aamiin: :aamiin: :aamiin:

    halawah

    • *
    • Posts: 2590
    • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
      • View Profile
    Jawab #12 03 January, 2008, 04:04:36 PM
  • Publish Di FB
  • Selamat Hari ulang Tahun ya cucu opah...FASEHAH  :msya:

    Hiburan cu ya!!!:senyum:

    faseh

    • *
    • Posts: 999
    • Cahaya Cinta Allah..Guru d PPK(knk2 pekak)
      • View Profile
    Jawab #13 03 January, 2008, 04:18:26 PM
  • Publish Di FB
  • Selamat Hari ulang Tahun ya cucu opah...FASEHAH  :msya:

    Hiburan cu ya!!!:senyum:
    http://www.youtube.com/watch?v=BEEeZBqBZMU&feature=related


    Syukran2...opah halawah...  :jaz: :jaz: :jaz:

    Aku_Anak_Mak

    • *
    • Posts: 136
      • View Profile
    Jawab #14 03 March, 2011, 07:31:07 AM
  • Publish Di FB
  • Aku lahir pada 3.10.1980

    Tukar ke tarikh hijrah   23    11    1400

    23 Zulkaedah 1400 H  Hari Jumaat.
    Aku  Yang Bengong

    akmalshirou

    • *
    • Posts: 410
    • The past should give us hopes.
      • View Profile
    Jawab #15 03 March, 2011, 07:41:48 AM
  • Publish Di FB
  • Periksa tarikh lahir dalam bulan Islam...
    Ramai yang tidak tahu kan...
    Untuk tarikh2 yang penting pun boleh juga...

    http://www.islam.com/islamicdates.asp


    Wahh..
    Dah lama ana cari, akhirnya jumpa juga link nak tukar daripada Kalendar Masihi kepada Kalendar Hijrah..
    Syukran!

    Ana lahir 9 Ramadhan 1413 Hijrah..

    Kalendar Masihi 3/3/1993..
    Kalendar Hijrah 9/9/1413..

    Wahhh..
    Hebat rencana Ilahi!
    "We pray for our sorrow to end and hopes for our hearts will blend.And who knows, starting a new journey may not be so hard or its already begun"

    sonidoter89

    • *
    • Posts: 624
    • ipraytobeclosedtoyouandonthatdayi'llseeyousmile!
      • View Profile
    Jawab #16 03 March, 2011, 08:37:38 AM
  • Publish Di FB
  • -salam-

    maafkan saya..saya dapat 26.9.1409..bulan ramadhan tapi saya tanya mak, mak kata saya bukan dilahirkan dalam  bulan Ramadhan..huuu... keliru*
    « Last Edit: 03 March, 2011, 09:03:55 AM by sonidoter89 »
    Jangan menilai saya berdasarkan penulisan atau post saya!!!!!(kalau saya post pasal christianity/pluralisme bukan saya nak ajak anda join agama/fahaman itu!!!!atau saya seorang christian!!!!!TETAPI saya sedang berkongsi apa yang saya belajar!!!!!
    INGAT!!!!DAKWAH IS NOT ABOUT I AM BETTER THAN YOU!!!

    syahr1ezal

    • *
    • Posts: 3
      • View Profile
    Jawab #17 05 September, 2011, 12:25:59 PM
  • Publish Di FB
  • alhamdulillah jumpa page dan ruangan ni. saya ingat saya jer yg hadapi masalah keliru dengan tarikh lahir ni. Mak saya cakap saya lahir pada malam masuknya 1 syawal. kalau check kat intenet 13 september 1977 tu jatuh pada 29 ramadhan. tetapi bagi tahun tersebut kalau disemak di internet sampai 30 ramadhan. tu yang jadi keliru betul ke saya lahir malam hari raya. tapi selepas baca post2 kawan2 di sini baru saya rasa lega dan hilang la rasa kekeliruan saya.

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14528
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #18 04 February, 2013, 11:00:10 AM
  • Publish Di FB
  • Saya dilahirkan pada 4 Februari 1965 bersamaan 2 Syawal tahun 1384 H
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    alhaudhie

    • *
    • Posts: 2060
      • View Profile
    Jawab #19 04 February, 2013, 11:02:29 AM
  • Publish Di FB
  • Ada 1 syawwal...ada 2 syawwal... itu seronoknya kira kot hijrah.

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    4 Replies
    9721 Views
    Last post 24 February, 2010, 08:38:46 AM
    by adrieyana
    0 Replies
    1794 Views
    Last post 02 January, 2008, 04:47:20 PM
    by penghunisahara
    2 Replies
    901 Views
    Last post 31 May, 2010, 02:27:28 AM
    by selabi