Tukar Kalendar Masihi ke Hijrah

*

Author Topic: Tukar Kalendar Masihi ke Hijrah  (Read 19527 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

31 December, 2007, 10:39:56 AM
  • Publish
  • Periksa tarikh lahir dalam bulan Islam...
    Ramai yang tidak tahu kan...
    Untuk tarikh2 yang penting pun boleh juga...

    http://www.islam.com/islamicdates.asp
    « Last Edit: 31 December, 2012, 04:26:24 PM by PenaHalaqah »
    *Image Removed*
    Ya ALLAH, jadikan aku wanita yang solehah...yang baik di antara yang terbaik...dan kurniakan aku pendamping yang baik...
    dlm mendapatkan sesuatu yang terbaik dariMu...
    Amin...

    Reply #1 31 December, 2007, 11:52:55 AM
  • Publish
  • Boleh ajarkan...beri contoh camne mahu buat??
    İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
    hubungan dengan ukhuwahfıllah perpaduan Ummah seutuh

    Reply #2 31 December, 2007, 11:56:53 AM
  • Publish
  • Boleh ajarkan...beri contoh camne mahu buat??

    klik aja di web tersebut...
    dan ukhti masukkan tarikh masihi...

    Reply #3 31 December, 2007, 11:58:28 AM
  • Publish
  • Kat menu klik pantas halaqah pun ada..

    Tetapi terkadang lari juga satu hari jika berdasarkan tahun hijrah antara satu satu laman web... Kemungkin dikira berdasarkan hilal ditempat masing masing...
    ISLAM untuk semua

    - Pentadbiran
    - Pondok Tahfiz

    Reply #4 31 December, 2007, 12:01:45 PM
  • Publish
  • Kat menu klik pantas halaqah pun ada..

    Tetapi terkadang lari juga satu atau dua hari jika berdasarkan tahun hijrah antara satu satu laman web... Kemungkin dikira berdasarkan hilal ditempat masing masing...

    oh ader yer ustaz....
    maaf x prasan....

    Reply #5 31 December, 2007, 12:03:09 PM
  • Publish
  • Tarikh Lahir Ustaz di satu laman web
    19/2/1978 Masihi (Ahad) = 12/3/1398 Hijri

    Tapi laman web yang ukhtie bagi
    11    3    1398

    Ikut emak cakap ustaz lahir pada Isnin 12 rabi'ulawwal 12/3/1398 Hijri.

    Kekadang lari satu hari.

    Reply #6 31 December, 2007, 12:06:23 PM
  • Publish
  • Betul la tu kot ustaz...

    ana pun cek..lari 1 hari...

    di web tu bila dah tukar, ana lahir 23 Zulhijjah 1405H

    tapi di surat branak ana 24 Zulhijjah 1405H

    Reply #7 31 December, 2007, 12:10:55 PM
  • Publish

  • Tarikh Lahir Ustaz di satu laman web
    19/2/1978 Masihi (Ahad) = 12/3/1398 Hijri

    Tapi laman web yang ukhtie bagi
    11    3    1398

    Ikut emak cakap ustaz lahir pada Isnin 12 rabi'ulawwal 12/3/1398 Hijri.

    Kekadang lari satu hari.

    oo gitu ya!
    ustaz ni = ana bleh panggil angah ler!
    satu bulan sama...cuma beza thn sj..
    wah ari ni mo manggil...=angah jer ya!
    :senyum:
    « Last Edit: 31 December, 2007, 12:13:02 PM by halawah »

    Reply #8 31 December, 2007, 12:52:56 PM
  • Publish
  • bolehla...

    Panggil Angah Halaqah aja...  cerahh

    Reply #9 31 December, 2007, 02:26:03 PM
  • Publish
  • sama jugak...kalo ikut cakap mak ayah...sedara mara..(sume ingt tarikh ni..:senyum:) mk kt malam raya posa...
    tp kalo ikut kalendar...29 kekadang 30 ramdhan...1403H...tp yg pastinya hari isnin....ehheh

    Reply #10 31 December, 2007, 08:48:31 PM
  • Publish
  • bolehla...

    Panggil Angah Halaqah aja...  cerahh
    :senyum: ...
    dah ada adik angah halaqah plak!
    :senyum:..
    Terima kasih.

    Reply #11 03 January, 2008, 02:01:22 PM
  • Publish
  • Betul la tu kot ustaz...

    ana pun cek..lari 1 hari...

    di web tu bila dah tukar, ana lahir 23 Zulhijjah 1405H

    tapi di surat branak ana 24 Zulhijjah 1405H


     :syukur:
    Hari ni genap umo teman 23 tahun...
    Moga dengan umo baru ini, amal teman akan bertambah seiring dengan pertambahan umur...
     :aamiin: :aamiin: :aamiin:

    Reply #12 03 January, 2008, 04:04:36 PM
  • Publish
  • Selamat Hari ulang Tahun ya cucu opah...FASEHAH  :msya:

    Hiburan cu ya!!!:senyum:
    <a href="http://www.youtube.com/watch?v=BEEeZBqBZMU&amp;feature=related" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=BEEeZBqBZMU&amp;feature=related</a>

    Reply #13 03 January, 2008, 04:18:26 PM
  • Publish
  • Selamat Hari ulang Tahun ya cucu opah...FASEHAH  :msya:

    Hiburan cu ya!!!:senyum:
    <a href="http://www.youtube.com/watch?v=BEEeZBqBZMU&amp;feature=related" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=BEEeZBqBZMU&amp;feature=related</a>


    Syukran2...opah halawah...  :jaz: :jaz: :jaz:

    Reply #14 03 March, 2011, 07:31:07 AM
  • Publish
  • Aku lahir pada 3.10.1980

    Tukar ke tarikh hijrah   23    11    1400

    23 Zulkaedah 1400 H  Hari Jumaat.
    Aku  Yang Bengong

    Reply #15 03 March, 2011, 07:41:48 AM
  • Publish
  • Periksa tarikh lahir dalam bulan Islam...
    Ramai yang tidak tahu kan...
    Untuk tarikh2 yang penting pun boleh juga...

    http://www.islam.com/islamicdates.asp

    Wahh..
    Dah lama ana cari, akhirnya jumpa juga link nak tukar daripada Kalendar Masihi kepada Kalendar Hijrah..
    Syukran!

    Ana lahir 9 Ramadhan 1413 Hijrah..

    Kalendar Masihi 3/3/1993..
    Kalendar Hijrah 9/9/1413..

    Wahhh..
    Hebat rencana Ilahi!
    "We pray for our sorrow to end and hopes for our hearts will blend.And who knows, starting a new journey may not be so hard or its already begun"

    Reply #16 03 March, 2011, 08:37:38 AM
  • Publish
  • -salam-

    maafkan saya..saya dapat 26.9.1409..bulan ramadhan tapi saya tanya mak, mak kata saya bukan dilahirkan dalam  bulan Ramadhan..huuu... keliru*
    « Last Edit: 03 March, 2011, 09:03:55 AM by sonidoter89 »
    Jangan menilai saya berdasarkan penulisan atau post saya!!!!!(kalau saya post pasal christianity/pluralisme bukan saya nak ajak anda join agama/fahaman itu!!!!atau saya seorang christian!!!!!TETAPI saya sedang berkongsi apa yang saya belajar!!!!!
    INGAT!!!!DAKWAH IS NOT ABOUT I AM BETTER THAN YOU!!!

    Reply #17 05 September, 2011, 12:25:59 PM
  • Publish
  • alhamdulillah jumpa page dan ruangan ni. saya ingat saya jer yg hadapi masalah keliru dengan tarikh lahir ni. Mak saya cakap saya lahir pada malam masuknya 1 syawal. kalau check kat intenet 13 september 1977 tu jatuh pada 29 ramadhan. tetapi bagi tahun tersebut kalau disemak di internet sampai 30 ramadhan. tu yang jadi keliru betul ke saya lahir malam hari raya. tapi selepas baca post2 kawan2 di sini baru saya rasa lega dan hilang la rasa kekeliruan saya.

    Reply #18 04 February, 2013, 11:00:10 AM
  • Publish
  • Saya dilahirkan pada 4 Februari 1965 bersamaan 2 Syawal tahun 1384 H
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    Reply #19 04 February, 2013, 11:02:29 AM
  • Publish
  • Ada 1 syawwal...ada 2 syawwal... itu seronoknya kira kot hijrah.

    divider3
    halaqahforum4