Bagaimana berdepan dengan orang yang berzina??

Author Topic: Bagaimana berdepan dengan orang yang berzina??  (Read 6205 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

izza

  • *
  • Posts: 172
  • Keredhaan Allah lebih indah daripada permata
    • View Profile
26 December, 2007, 10:39:23 AM
  • Publish Di FB
  •  :assalamualaikum:

    nak tanya ni....

    bagaimana kita nak berdepan ngn orang yang dah melakukan

    dosa besar cam zina...?

    bagaimana ya, nak nasihatkan mereka...??

    apa tindakan yang paling baik berdepan ngn diorg?

    silalah bagi pandangan balas ya sahabat2...
    « Last Edit: 14 May, 2009, 05:56:34 PM by Munaliza Ismail »
    "LA ILLAHAILLALLAH MUHAMMADURRASULLULLAH"

    Sang Pencinta

    • *
    • Posts: 446
      • View Profile
    Jawab #1 26 December, 2007, 04:09:21 PM
  • Publish Di FB
  • maaf jika saya menegur.

    pada pendapat saya,ruangan soal jawab ni biarlah berkaitan dengan amal ibadat.Kalau minta pandangan dan pendapat elok cari ruangan yang bersesuaian.Bukan apa,senang nak buat search nanti.

    tapi saya jawab juga soalan ni...:senyum:

    mengikut imam ghazali,perkara pertama ialah hendaklah kita lakukan ialah merendahkan diri atau menghinakan diri kita terlebih dahulu iaitu dengan mengatakan "Ya Allah,ampunkan lah dosaku.Sememangnya dia melakukan dosa tanpa ilmu tetapi aku senantiasa melakukan dosa dengan ilmu"

    kedua,tegur secara berdua-dua tanpa kehadiran orang ketiga kerana khuatir akan memalukan beliau.

    dan yang terakhir,berikan keuzuran kepada beliau.Jika hatimu degil,celalah hatimu sendiri kerana sahabatmu meminta keuzuran tetapi kamu mengingkari dengan kekerasan hatimu.

    WA

    izza

    • *
    • Posts: 172
    • Keredhaan Allah lebih indah daripada permata
      • View Profile
    Jawab #2 26 December, 2007, 04:55:31 PM
  • Publish Di FB
  • yup....

    okey...

    tq, atas jawapan yang diberi..

    ayt2cinta

    • *
    • Posts: 5
      • View Profile
    Jawab #3 25 December, 2008, 08:28:15 AM
  • Publish Di FB
  • kalu ana,ana akn bedepan dgn biasa.cm ana daa set dlm otak,yg dia brzina.bila brdpn tu,rasa lain skit.ana ada saudara yg wat zina.tp ana buat xpeduli.dia laki.bila jmpa dia,ana senyum.kita nk brdkwah,bkn cara kasar,tp cara lembut.insyaALLAH,lama2,dia akn rapat dgn kita.begitula yg trjadi antra ana n saudara ana.

    iman eiqyn

    • *
    • Posts: 14
    • jihad ilmu...!!!!!!
      • View Profile
    Jawab #4 25 December, 2008, 10:00:26 AM
  • Publish Di FB
  • alhamdulillah wa syukurillah...ana setuju sgt ngan saudari ayat2 cinta ni....sunnah nabi berdakwah secara berhikmah ni.....dan kalo ana lakan....kalo ana brdpn dgn hamba yg sdg wat maksiat ni.....x kisahlah zina kecil atau besar....ana akan cbe tegur scr kiasan yg pedas sikit....biar die tertepuk dada dan tanye imannye....insyaallah dgn tujuan kter menegurnye dan berusaha membawanye merasai halawatul iman itu bersama kter die akan terasa dan akan berubah insyaallah.....wallahualam...ALLAH je yg MAHA MENGETAHUI....
    JIHAD ILMU!!!!

    swordofdeen

    • *
    • Posts: 465
    • Slashing Through Hypocrisy
      • View Profile
    Jawab #5 25 December, 2008, 01:13:40 PM
  • Publish Di FB
  • Kalu jumpa tengah buat, halang la..takkan nak senyum2 kambing makan biskut

    Kalu tengah tak buat, tgk orang tu jugak


    kalu dia tu memang dah dasar tahu hukum hakam, no sense berlembut sngt.

    kalu background agama kurang, kena teknik mcm yang lain kata la.

    Kalu memang jenis buat rasa bersalah, lagi kena lembut

    Kalu yang buat dengan rasa bangga, bagi selipar jepun jer

    Banyaklah kaedah

    kena tengok target la


    nak tangkap kucing, takkan umpan nyamuk


    allahu'alam
    We Punish to Preach, not Preach to Punish

    ibnuwalidaini

    • *
    • Posts: 2895
    • .:: StiLL iN JoUrNeY tO kNoW AbOuT LiFe ::.
      • View Profile
    Jawab #6 13 January, 2009, 07:53:44 PM
  • Publish Di FB
  • Kalu jumpa tengah buat, halang la..takkan nak senyum2 kambing makan biskut



    teman pun baca dua kali tajuk posting tuh..berdepan orang berzina..kalo tgh buat tu kita berdepan ngan mereka dan buat derk jer..bak kata sworofdeen tu senyum2 kambing makan biskut jer..apehal..

    so semuanya berbalik pada individu tersebut..kita yg lebih tahu cam maner nak bersua dan berdepan ngan dia..takkan tgh2 orang ramai nak pi serang dia pasal zina kot...keras atau lembut seseorang tuh..pada teman ada baiknyer bercakap berdua ngan dia jer..itu seahsan-ahsan nyer...
    " Semua manusia tahu bagaimana
    hendak bercakap tetapi
    tidak semua orang tahu bila dia
    patut bercakap."

    izza

    • *
    • Posts: 172
    • Keredhaan Allah lebih indah daripada permata
      • View Profile
    Jawab #7 13 January, 2009, 10:17:36 PM
  • Publish Di FB
  • em,, soalan tu nak fokus cam ni..
    sekiranya ada antara kawan2 kita yang dah terlanjur dengan boyfriend/girlfriend diorang...

    pastu kita ni nak nasihatkan ke nak bagi motivasi pada die ke?
    atau apa sebenarnya yang patut kita lakukan sebagai seorang kawan/saudara seislam..?


    ibnuwalidaini

    • *
    • Posts: 2895
    • .:: StiLL iN JoUrNeY tO kNoW AbOuT LiFe ::.
      • View Profile
    Jawab #8 14 January, 2009, 07:01:59 AM
  • Publish Di FB
  • em,, soalan tu nak fokus cam ni..
    sekiranya ada antara kawan2 kita yang dah terlanjur dengan boyfriend/girlfriend diorang...

    pastu kita ni nak nasihatkan ke nak bagi motivasi pada die ke?
    atau apa sebenarnya yang patut kita lakukan sebagai seorang kawan/saudara seislam..?



    pertamanya kene tengok situasi cam maner miker leh tau dia dah berzina tuh...kalau terang2 dia sendiri bgtau tu dalam keadaan dia menyesali perbuatan dia..maka masa tuh kata2 semangat serta motivasi diiringi nasihat perlu diutamakan..

    kalau ler miker mendengor berita tu dari mulut orang lain..bawak2 bersembang betui2 ngan dia..slow talk tanya betui ker aper yg dia dengar tuh..jgn main serang jer..silap2 orang fitnah...kalo dia ngaku..barulah sembang ngan dia..tanya knaper wat camtuh..

    sekadar pandangan seposen dari teman..

    izza

    • *
    • Posts: 172
    • Keredhaan Allah lebih indah daripada permata
      • View Profile
    Jawab #9 14 January, 2009, 04:13:56 PM
  • Publish Di FB
  • em,, soalan tu nak fokus cam ni..
    sekiranya ada antara kawan2 kita yang dah terlanjur dengan boyfriend/girlfriend diorang...

    pastu kita ni nak nasihatkan ke nak bagi motivasi pada die ke?
    atau apa sebenarnya yang patut kita lakukan sebagai seorang kawan/saudara seislam..?



    pertamanya kene tengok situasi cam maner miker leh tau dia dah berzina tuh...kalau terang2 dia sendiri bgtau tu dalam keadaan dia menyesali perbuatan dia..maka masa tuh kata2 semangat serta motivasi diiringi nasihat perlu diutamakan..

    kalau ler miker mendengor berita tu dari mulut orang lain..bawak2 bersembang betui2 ngan dia..slow talk tanya betui ker aper yg dia dengar tuh..jgn main serang jer..silap2 orang fitnah...kalo dia ngaku..barulah sembang ngan dia..tanya knaper wat camtuh..

    sekadar pandangan seposen dari teman..

    terima kasih coz bagi pandangan balas ya...

    em, kita ni kadang2 bila berdepan dengan masalah camtu tiba2 je...
    terus macam x tahu apa fungsi kita masa tu...
    terperanjat ada...tergamam, xtahu la macam mana perasaan ni...
    emm...

    apa2pun doa yang terbaik untuk diorg semua....moga terbuka pintu hati untuk kembali ke jalan yang benar....
    insya'ALLAH...amiinn
    « Last Edit: 14 January, 2009, 04:17:15 PM by izza@عزا »

    NuRul IsLam

    • *
    • Posts: 764
      • View Profile
    Jawab #10 14 January, 2009, 04:45:14 PM
  • Publish Di FB
  • Allah swt berfirman : jangan menghampiri zina...
    jadi bg sahabat yg nak berdepan dgn orang tersebut,cuba bawa berbincang baik2,jgn guna kekerasan,kerana mereka perlukan bimbingan dari seseorang, ingatkan mereka dgn kalimah ALLAH,dan buatkan mereka menyesal dgn perbuatan mereka,dan byk2kan lah berzikir serta memohon ampun(taubat)...
    ini saja lah yg boleh ana sampaikan,inipun sebagai peringatan bersama bagi diri yg masih jahil ini...
    waulahualam...
    I lOVE ISLAM

    Haireey

    • *
    • Posts: 310
    • Haireey Hashnan (Blakant)
      • View Profile
    Jawab #11 14 January, 2009, 04:53:48 PM
  • Publish Di FB
  • Heh, klau saya penempang je... Tu la cara yg terbaik to me
    alhamdulillah

    halawah

    • *
    • Posts: 2590
    • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
      • View Profile
    Jawab #12 14 January, 2009, 05:02:48 PM
  • Publish Di FB
  • Sesungguhnya Rasulullah saw contoh terbaik mengajar dan ikutan yg terbaik=sebaik2 ummah...

    "Innaka l'alakhuluqun'aziim" Sesungguhnya akhlaq rasulillah saw adalah Al-Qur'an"
    İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
    hubungan dengan ukhuwahfıllah perpaduan Ummah seutuh

    lo22

    • *
    • Posts: 351
      • View Profile
    Jawab #13 14 January, 2009, 05:04:06 PM
  • Publish Di FB
  • betul tu pelempang je....buat malu bangsanya
    sama je cam org kafir suka berzina sesuka hati.......

    mrk tu buat dulu baru kahwin
    BE MY GUEST....KALAU TAK MAMPU MEMBERI KOMEN YG BAIK...JGN CKP BYK...

    Haireey

    • *
    • Posts: 310
    • Haireey Hashnan (Blakant)
      • View Profile
    Jawab #14 14 January, 2009, 05:09:03 PM
  • Publish Di FB
  • betul tu pelempang je....buat malu bangsanya
    sama je cam org kafir suka berzina sesuka hati.......

    mrk tu buat dulu baru kahwin


    Yup, test drive dulu... xdak maruah ke, ish!

    halawah

    • *
    • Posts: 2590
    • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
      • View Profile
    Jawab #15 14 January, 2009, 05:23:34 PM
  • Publish Di FB
  • Jika sdh hilang" Malu"
    Sape pon tak leh uat apa....
    Nauzubillahimnzalik

    ibnuwalidaini

    • *
    • Posts: 2895
    • .:: StiLL iN JoUrNeY tO kNoW AbOuT LiFe ::.
      • View Profile
    Jawab #16 14 January, 2009, 08:44:05 PM
  • Publish Di FB
  • Heh, klau saya penempang je... Tu la cara yg terbaik to me

    betul tu pelempang je....buat malu bangsanya
    sama je cam org kafir suka berzina sesuka hati.......

    mrk tu buat dulu baru kahwin


    ileks bro...jgn diikut ammarah nafsu muda tuh...pada pendapat teman camnih..jgn kita hina pada mereka yang melakukan kesalahan tuh.sebab diri kita sendiri pun pasti ada jer kesalahan yang kita lakukan..bukan nak pertahankan aper yang mereka buat tuh..perbuatan mereka tu perlu kita perbetulkan..tapi jgn sesekali menghina mereka..kita lihat saja baper ramai yang kembali beriman kepada Allah setelah mereka insaf dari kesilapan dosa mereka..

    kadang2 kita yang tak berzina ni pun iman kita lebih rendah dari mereka yang pernah berzina tetapi insaf dengan perbuatan mereka..sebab tu teman cadangkan..jgn terlalu menghina mereka.sebab kita taktau dimana hidayah seseorang tu ALLAH nak berikan padanya..mungkin melalui nasihat kita...

    apa pun..teman sokong utk pelempang aja..bila kita nasihat dengan bangga jer dia perlekehkan kita..dan persendakan hukum Allah..yang tu wajib pelempang..so jgn pelempang semua yer bro..tgk keadaan ler..silap2 miker kene pelempang balik..

    ara3354

    • *
    • Posts: 1
      • View Profile
    Jawab #17 14 January, 2009, 11:52:04 PM
  • Publish Di FB
  •  :)
    kte kena hukum hudud k atas mereka...tp malaysia Xmngamalkn hukum hudud.bg pelempang je...geram btul la...x malu dgn ALLAH.

    tarbiyah

    • *
    • Posts: 55
      • View Profile
    Jawab #18 15 January, 2009, 12:57:32 AM
  • Publish Di FB
  • :)
    kte kena hukum hudud k atas mereka...tp malaysia Xmngamalkn hukum hudud.bg pelempang je...geram btul la...x malu dgn ALLAH.

    Saudaraku sekalian,

    Apakah pelempang saudara sekalian bisa membuatkan si pesalah kembali insaf ?
    Pernah satu ketika Rasullulah pernah dilontar dgn najis tetapi adakah Baginda Rasullulah melempang si pembaling itu ?
    Jadi jika kita selalu uar-uarkan untuk ikut sunnah rasululah, tidakkah ini juga 1 cara untuk kita contohi kesabaran rasullulah untuk menginsafkan seseorg ?

    Jadi nasihat ana, sabar dan jgn gunakan kekerasan. Tunjukkan contoh dan teladan yg baik. Namun jika agama kita dicabar, kita wajib pertahankannya.



    ibnuwalidaini

    • *
    • Posts: 2895
    • .:: StiLL iN JoUrNeY tO kNoW AbOuT LiFe ::.
      • View Profile
    Jawab #19 15 January, 2009, 03:04:14 AM
  • Publish Di FB
  • :)
    kte kena hukum hudud k atas mereka...tp malaysia Xmngamalkn hukum hudud.bg pelempang je...geram btul la...x malu dgn ALLAH.

    Saudaraku sekalian,

    Apakah pelempang saudara sekalian bisa membuatkan si pesalah kembali insaf ?
    Pernah satu ketika Rasullulah pernah dilontar dgn najis tetapi adakah Baginda Rasullulah melempang si pembaling itu ?
    Jadi jika kita selalu uar-uarkan untuk ikut sunnah rasululah, tidakkah ini juga 1 cara untuk kita contohi kesabaran rasullulah untuk menginsafkan seseorg ?

    Jadi nasihat ana, sabar dan jgn gunakan kekerasan. Tunjukkan contoh dan teladan yg baik. Namun jika agama kita dicabar, kita wajib pertahankannya.




    berkeras lah pada tempat nya...tak gitu...

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    1 Replies
    1527 Views
    Last post 10 November, 2009, 02:26:05 PM
    by mohd1962
    6 Replies
    5832 Views
    Last post 18 December, 2010, 12:19:55 PM
    by Saya Hamba
    24 Replies
    2674 Views
    Last post 19 October, 2011, 04:17:04 PM
    by adi-tok pulau m