Aiskrim

*

Author Topic: Aiskrim  (Read 15619 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

16 December, 2007, 01:14:43 AM
  • Publish
  •  :)
     senang jer n mudah..
    bhn2 nyer ialah: susu berperisa cokelat/strwberi/etc , coffemate,gula,blander,peti sejuk...

    cara2nyer ialah: cmpurkan 2 cawan susu yg digemari , 2 sudu coffemate kedlm bekas.. gula kalu xletak pun xper.. sbb susu dh manis... lepas tuh,,blander kn.. lepas tuh masukkn ke dlm peti sejuk.. seleps agak beku,kuarkan dr peti sejuk n blanderkan .. selepas itu, masukkn kembali ke dlm peti sejuk.. selepas agak beku n ader rupa aiskrim, bolehlah dimkn.. :senyum:.. selamat mencube.. senang n sedap kn?? hhehe
    Suara kehidupanku memang tak akan mampu menjangkau telinga kehidupanmu; tapi marilah kita cuba saling bicara barangkali kita dapat mengusir kesepian dan tidak merasa jemu.

    Reply #1 09 March, 2008, 09:53:10 PM
  • Publish
  • betul ke ni...pasni blh cubalah.

    Reply #2 09 March, 2008, 11:12:04 PM
  • Publish
  • hm...bleh wat aiskream ni + berbgai2 flavor kan..kan..
    Yummy...mmg... yummy...
    İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
    hubungan dengan ukhuwahfıllah perpaduan Ummah seutuh

    Reply #3 12 March, 2008, 10:18:20 AM
  • Publish
  • yupp.. mmg sedap.. cube larr.. boleh wat byk2.. xmembazir pn.. berbaloii tau sbb hsl kerja kita sendirii

    Reply #4 25 July, 2008, 01:17:08 AM
  • Publish
  • yea,btul 2...
    baik buat sndiri...
    nnti ana nk cba wat la..
    syukran ya ukhti...

    Reply #5 09 January, 2009, 10:09:32 PM
  • Publish
  • salam...
    boleh cuba la pasni
    mekasih yer miss sofia bg resepi nih..
    aman nk cuba la nt balik kg...
    nyum2...
    islam is my way of life because islam means peace and beauty religion....

    Reply #6 15 June, 2009, 04:19:21 PM
  • Publish
  •  :)

     
    Bahan-Bahan:
    bahan-bahan:

    ais krim(nestle)
    1 biji telur
    1 cawan tepung gandum
    air
    2 cawan breadcrumb
    1 cawan cornflakes
    1 cawan coco crunch

    *jem stawberry 
    Cara:
    1)tepung dan telur dicampur dengan air..kacau dengan sebati.asingkan
    2)campurkan breadcrumb,cornflakes,coco crunch ke dalam mangkuk..asingkan
    3)mula-mula cedok aiskrim supaya menjadi bulat.
    4)celupkan ke dalam tepung tadi..dan terus golek kan ke dalam campuran breadcrumb tadi..
    5)bungkus kan ia ke dalam plastic wrapping.
    6)bekukan ia ke dalam freezer selama 30-45 minit.sehingga ia keras.
    7)bubuh minyak ke dalam kuali..tunggu sehingga minyak itu panas.
    8)apabila minyak sudah panas...ambik aiskrim tadi..buka bungkusan plastik dan goreng hingga kekuningan.
    9)jem dimasak dengan sedikit air agar ia cair sedikit..(biarkan ia pekat)
    Cadangan Hidangan:
    letakkan ke dalam pinggan dan hidang kan dgn jem yang sudah di masak sebagai pencecah.
    Tambahan:
    makan sewaktu ia panas..kerana di luar panas dan di dalam nya pula sejuk

    Reply #7 15 June, 2009, 05:29:55 PM
  • Publish
  • :)

     
    Bahan-Bahan:
    bahan-bahan:

    ais krim(nestle)
    1 biji telur
    1 cawan tepung gandum
    air
    2 cawan breadcrumb
    1 cawan cornflakes
    1 cawan coco crunch

    *jem stawberry 
    Cara:
    1)tepung dan telur dicampur dengan air..kacau dengan sebati.asingkan
    2)campurkan breadcrumb,cornflakes,coco crunch ke dalam mangkuk..asingkan
    3)mula-mula cedok aiskrim supaya menjadi bulat.
    4)celupkan ke dalam tepung tadi..dan terus golek kan ke dalam campuran breadcrumb tadi..
    5)bungkus kan ia ke dalam plastic wrapping.
    6)bekukan ia ke dalam freezer selama 30-45 minit.sehingga ia keras.
    7)bubuh minyak ke dalam kuali..tunggu sehingga minyak itu panas.
    8)apabila minyak sudah panas...ambik aiskrim tadi..buka bungkusan plastik dan goreng hingga kekuningan.
    9)jem dimasak dengan sedikit air agar ia cair sedikit..(biarkan ia pekat)
    Cadangan Hidangan:
    letakkan ke dalam pinggan dan hidang kan dgn jem yang sudah di masak sebagai pencecah.
    Tambahan:
    makan sewaktu ia panas..kerana di luar panas dan di dalam nya pula sejuk

    pernah dengr.. tp klu goreng xcair ke.. ade gambar x.. nak tgk mcm mane..
    baru ade niat nak test.. heheh
    -hOLla-

    ...seorng hamba ALLAH...tnpa pinjaman dariNYA siapalah aku...
    [img width=610 height=70]http://i87.servimg.com/u/f87/12/77/43/73/selang10.jpg[/img]

    Reply #8 15 June, 2009, 05:39:43 PM
  • Publish
  • haah la..teringin jugak nak tengok..
    kalau dpt tgk gmbr lg best
    ~bErSuJuD KpD ALLAH ~

    Reply #9 15 June, 2009, 06:50:31 PM
  • Publish
  • :sedihnya:..mula2 dgr plek tul..askem greng..

    Reply #10 15 June, 2009, 07:44:19 PM
  • Publish

  • Ais krim goreng

    « Last Edit: 15 June, 2009, 07:46:23 PM by Munaliza Ismail »
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    Reply #11 15 June, 2009, 08:01:18 PM
  • Publish
  • baru pertama kali dengar pasal aiskrim goreng..........
    nak tergelak pun ada jugak......
    apa2 pun aiskrim memang best........

    Reply #12 15 July, 2009, 10:44:51 PM
  • Publish
  • Cara Membuat Ice Cream

     Sweetcorn Ice Cream [NoorMasri]

    Ingredients:

    90g tbsp caster sugar - buh 60 g aje dah cukup manis rasanya
    300 ml full cream milk - akak guna susu segar penuh krim
    1 tin jagung krim
    300 ml double (heavy) cream
    pewarna kuning skit (optional)



    Methods:

    Campurkan gula & susu kacau hingga larut kemudian masukkan jagung (A)
    Dlm mangkuk lain, pukul double krim hingga kental (B)
    Campurkan A , B & pewarna, kacau sehingga sebati
    Bekukan selama 1-2 jam iaitu sehingga 1 inci beku dr bahagian tepi
    Kuarkan dr freezer, pukul sehingga gebu
    Masukkan semula ke dlm freezer sehingga betul2 beku

    pic2742.jpg

     

    ……………………………….O0O0……………………

    ICE CREAM COKLAT [hanieliza]

    Bahan
    1 cawan fresh cream sejuk
    1 cawan air sejuk [dari peti sejuk]
    3 s/b gula halus/kastor
    3 s/b susu tepung
    1 s/b serbuk koko
    2 s/b coklat rice

    Bahan hiasan [terpulang pada cita rasa]
    manik warna warni
    kismis
    hirisan pisang

    Caranya
    1. Pukulkan fresh cream, gula dan air sejuk sehingga gebu.
    2. Masukkan susu tepung dan koko perlahan sambil memukul sehingga gebu lagi.
    3. Masukkan coklat rice dan gaulkan rata.
    4. Masukkan adunan dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk [freezer]semalaman.
    5. Sudukan ice-cream yg telah beku kedalam mangkuk dan hiaskan mengikut citarasa sendiri

    Aiskerim Coklat [Blackrose]

    1 Cawan whipped cream (Non Dairy)
    1 kotak kecil (250 ml) susu berperisa coklat
    3 sudu besar gula halus
    serbuk koko -anggaran 3 sudu besar
    (milo pun leh gak)

    pukul cream, susu dan gula hingga gebu. masukkan serbuk koko dan pukul lagi. simpan dalm peti sejuk.
    ………………………………………O0O0………………………………….

    Aiskrim Coklat [CoKeLat-RaWkZ]

    2 cawan susu cokelat Dutch Lady
    2 cawan whipped cream
    gula pasir (agak2 jelah, sebb susu cokelat dah manis so gula ni kita kurangkan camtu)
    telur kuning (coki guna 6 kuning telur)
    1 s/teh esen vanilla

    Cara buat:
    - gula pasir, susu dan w/cream disatukan lam periuk.. panaskan tp jgn sampai menggelegak.
    - bila dekat2 nak menggelegak taruk tepi. pukulkan telur kuning tadi
    - bila susu dah suam2 tu masokkan telur kuning dan esen vanilla. panaskan atas api sederhana sampai dpt konsistensi pekat
    - bila dah ready masukkan dlm tab eskrem dan freezekan. lps 3-4 jam bila dah setengah beku, keluarkan dan pukul guna mixer electric sampai gebu dan smoothy.
    - masuk balik lam tab dan freeze kan . besoknya boleh tibai terus!!

    ————————–O0O0—————————

    Aiskrim Mocha Kopi [maisya]


    1 cawan susu cair - didinginkan
    1/2 cawan susu pekat - didinginkan
    1 camca besar koko }
    1 camca sedang kopi instant } 3 bahan ni dibancuh sebati dan didinginkan
    1/4 cawan air }
    1 camca teh esen vanilla

    1.Putar susu cair seketika, masukkan susu pekat, adunan koko-kopi dan esen vanilla. Putar sehingga sebati.
    2.Tuangkan ke dalam dulang yg sudah didinginkan dan bekukan sehingga separuh beku (about 1 jam )
    3.Pindahkan adunan separuh beku ke dalam mangkuk yg sudah didinginkan dan pukul sehingga licin
    4.Masukkan balik kedalam dulang tadi dan dinginkan hingga beku.

    Maisya guna milo sebab tak de nescaffe and koko so rasa dia jadik agak berlemak( my hubby punya komen ni ) dan manis. Kalau buat macam original recipe sure ok.
    Utk tunggu dia jadik separuh beku tu, ambik masa lebih dari satu jam….lama ler jugak maybe dekat 2 jam kot baru jadik separuh beku.
    Yg dia suruh pindahkan ke mangkuk utk pukul tu Maisya tak buat pun …just pukul je dalam bekas bubuh ais krim tu( Maisya tak guna dulang, guna bekas plastik ice cream yg 1.5 liter tu je).
    Anyway, menjadik ler jugak ice cream ni … yummy!

    …………………………………..O0O0…………………………………..

    Double Honey Ice-Cream [Chempaka_ku]

    3 eggs, di asingkan
    1/3 cawan madu (suka brand McMahon)
    1 1/4 cawan cream (dairy cream/whipping macam brand President)
    2 x 50g bars chocolate coated honeycomb (ada brand Nestle)

    1. Pukul telur kuning hingga light dan fluffy. Masukkan madu dan pukul hingga campuran tadi jadi thick dan pale.
    2. Beat cream hingga stiff peaks form.
    3. Beat putih telur hingga stiff peaks form. Dengan sudu besi, fold cream ke dalam telur putih tadi. Fold into campuran madu tadi.
    4. Chop 1 bar honeycomb into small pieces dan stir ke dalam ice-cream.
    5. Tuang ke dalam container. Freeze 4 - 5 jam atau hingga firm.
    6. Garnish dengan 1 bar honeycomb yang di chop juga.

    ………………………………………….O0O0………………………



    Corn Ice Cream [MAKLANG]
    sumber : murni (RN)

    2 1/2 cwn coffeemate
    2 cwn susu segar (maklang guna susu tepung+air skit)
    1/2 cwn gula
    1/2 tin jagung krim
    *maklang letak skit pewarna kuning

    Cara
    - masukkan semua bhn coffeemate+susu+gula = kacau hingga larut
    - masukkan jagung krim dan kacau rata
    - masukkan ke dlm bekas dan bekukan sedikit
    - bila separuh beku, keluarkan dan pukul lagi hingga double in volume
    - masukkan ke dlm bekas dan bekukan

    p/s - better kurangkan gula sbb jagung krim tu dah manis..

    Maklang bekukan ice cream semalaman..dan hasilnya wallaaaaa….sebijon macam kat kedai.

    ………………………………………..O0O0……………………
    Vanila ice-cream

    Bahan-bahan

    2 cawan susu
    1 sdt esen vanila asli
    200g gula kastor
    6 biji kuning telor
    1 cawan krim

    Cara Membuat

    Panaskan susu, vanila dan separuh gula dalam saucepan sehingga mendidih. Tutup bekas dan biarkan selama 15 minit.
    Pukul telur dengan separuh lagi gula hingga kembang.
    Panaskan susu tadi sekali lagi sehingga mendidih. Tutup api dan biarkan sejuk sedikit dan kemudian masukkan bancuhan telur tadi dan terus kacau.
    Masak bancuhan atas api sehingga pekat, kemudian sejukkan. Pukul krim sehingga keras dan tuangkan kedalam adunan tadi. Kacau. Sejukkan. Keluarkan adunan ice-cream dari peti sejuk dan kisar adunan dalam food processor sehingga sebati. Masukkan kedalam bekas dan sejukkan sebelum dihidang.

    p/s : BACA IKLAN DAPAT DUIT!  MENAKJUBKAN : http://bux.to/?r=mazlan65

    Reply #13 18 July, 2009, 07:12:38 PM
  • Publish
  • Sedapnya
    Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat.

    Reply #14 19 July, 2009, 08:32:26 AM
  • Publish
  • Suka jugak makan eskerim.. tp tgk jenis la.. kalo ade tulisa thai ke or was2 yg lain tu xmakan.. dan skang mmg dah kurang makan.. sebab ari tu kecoh ngan lemak2.. sy xbaca sangat tp was2 skit...
    "Al-haqqu bila nizom yaghlibuhul-baatil binnizom"
    Maksudnya: "Sesuatu kebenaran yang tidak sistematik akan dikalahkan oleh kebatilan yang sistematik dan terancang."
    http://Http://cahayarabbani.blogspot.com
    http://Http://islamicmoviecollection.blogspot.com
    assiddiq@ymail.com

    Reply #15 16 September, 2009, 01:14:32 PM
  • Publish
  • :)
     senang jer n mudah..
    bhn2 nyer ialah: susu berperisa cokelat/strwberi/etc , coffemate,gula,blander,peti sejuk...

    cara2nyer ialah: cmpurkan 2 cawan susu yg digemari , 2 sudu coffemate kedlm bekas.. gula kalu xletak pun xper.. sbb susu dh manis... lepas tuh,,blander kn.. lepas tuh masukkn ke dlm peti sejuk.. seleps agak beku,kuarkan dr peti sejuk n blanderkan .. selepas itu, masukkn kembali ke dlm peti sejuk.. selepas agak beku n ader rupa aiskrim, bolehlah dimkn.. :senyum:.. selamat mencube.. senang n sedap kn?? hhehe

    salam...
    nak tanya, susu tu susu tepung ker...?
    itulah aku...padamu

    Reply #16 16 September, 2009, 01:33:24 PM
  • Publish
  • mcm mana aiskrim goreng tu? aiskrimnya di goreng ke? :senyum:..  ke warna aiskrim tu seperti di goreng?.. 
    Bersama menyumbang ke Tabung Sehati Sejiwa..

    Reply #17 16 September, 2009, 01:47:02 PM
  • Publish
  • mcm mana aiskrim goreng tu? aiskrimnya di goreng ke? :senyum:..  ke warna aiskrim tu seperti di goreng?.. 
    Betul la tu.. Teringin nak makan eskrim panggang lak.. Eskrim golek ade x? xD
    "Tiap-tiap umat mempunyai ajal, maka apabila telah datang ajalnya mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak dapat (pula) mencepatkannya."
    (Surah Al-A'raf: ayat 34)

    Reply #18 30 September, 2009, 12:14:14 PM
  • Publish
  • kalu nak buat aiskrim goreng pastikan aiskrimnya tu keras, jangan buat masa aiskrim tu cair.. bila dah salut dengan breadcrumb, cepat2 bungkus dan masuk dalam peti ais sementara waktu.. insya Allah aiskrim tak akan cair..

    Reply #19 12 October, 2009, 10:35:13 AM
  • Publish
  • bestnya kat cnii~
    semua ada~
    ada pa lagi eh?~
    ;)

    divider3
    halaqahforum4