[UMUM]: Fatwa Mufti Kerajaan Johor

Author Topic: [UMUM]: Fatwa Mufti Kerajaan Johor  (Read 2823 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

14 December, 2007, 01:36:13 AM


Berikut adalah fatwa oleh al-Marhum al-'Allamah Dato' Syed Alwi bin Tahir al-Haddad, Mufti Kerajaan Johor (1936 - 1961), muka surat 312 & 313 kitab Fatwa-Fatwa Mufti Kerajaan Johor yang diterbitkan oleh Bahagian Penerbitan, Jabatan Agama Johor.

Perkara: Maksud Ayat  " Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah... " (ayat 44, 45 & 47 surah al-Maaidah)

Soal:

1. Adakah boleh digunakan sebagai dalil keterangan ( " Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah, maka mereka adalah orang-orang kafir / fasiq / zalim ) dan bolehkah ditujukan kepada kerajaan yang ada pada hari ini?

2. Sekiranya di tempat saya pada tahun 1959 (hari pilihanraya) ada dua calon bertanding, satu Parti Islam (PAS) dan lainnya Parti Perikatan dan saya undi Parti Perikatan, adakah saya termasuk sebagai orang ingkar, murtad kerana melawan parti PAS, bagaimana hukumnya?

3. Seseorang Islam yang tidak masuk Parti Islam maka orang itu dikatakan tidak sempurna Islamnya atau ingkar seterusnya kafir dan murtad. Adakah benar?

4. Adakah benar parti itu aqidah dan bagaimana hukum seorang Islam yang mengatakan parti itu aqidah. Harap diberi jawapan.

Jawab:

1. Saya tidak boleh menentukan atau menujukan kepada satu-satu kerajaan atau satu-satu orang yahudi atau kafir kerana demikian berlawanan dengan kaedah fatwa. Hanya boleh saya katakan barangsiapa meninggalkan hukum-hukum Allah yang ada di dalam al-Quran dan Hadith Mutawatir atau Ijma' al-Ummah al-Islamiyyah atau yang ma'lum min ad-din bi ad-dhorurah, maka jika ia meninggalkannya dengan tiada percaya atau melawan atau benci kepada hukum itu atau ingkarkan dia, maka telah menetapkan oleh ulama' bahawa ia kafir.

2. Ada banyak parti-parti yang telah menggunakan nama Islam tetapi namanya sahaja, walhal dalam dasarnya dan cara-caranya jauh bahkan selalu bertentangan dengan hukum-hukum Islam. Tetapi jika kita lihat dasar perjalanannya menurut hukum-hukum Islam dengan betul, boleh diberi fatwa dan orang-orang Islam telah maklum padanya; barangsiapa melawan agama Islam maka ia orang kafir atau fasiq. Begitu juga jika mereka melawan orang-orang Islam yang berdiri atas jalan yang benar dan lurus.

3. Itu sebenarnya jika ada parti yang berdiri dan berjuang supaya jadilah kalimah Allah hiya al-'ulya.

4. Parti itu bukan aqidah tetapi satu jama'ah (kumpulan) yang mempunyai satu cita-cita dan tujuan. Cita-cita itu boleh benar manakala berjalan di atas dasar Islam dan boleh salah kalau menyalahinya. Kita boleh tahu setelah menyaksikan bagaimana dia mencubakan aturannya dan amalannya.

http://clearblogs.com/abuhabeeb/60349/
ISLAM untuk semua

- Pentadbiran
- Pondok Tahfiz

divider3
halaqahforum4