Kisah dan Pengalaman Memeluk Islam

Author Topic: Kisah dan Pengalaman Memeluk Islam  (Read 47452 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

faseh

 • *
 • Cahaya Cinta Allah..Guru d PPK(knk2 pekak)
  • View Profile
25 October, 2007, 11:05:18 AM
Muhammad Asad - Yahudi yang memeluk Islam

 
MUHAMMAD ASAD.
--------------------------------------------------------------------------------
 


Susunan ZUARIDA MOHYIN
“IA adalah tentang cinta dan cinta lahir daripada banyak perkara; daripada rasa keinginan dan kesunyian diri, daripada harapan menggunung dan kelemahan, daripada kekuatan dan kekurangan diri. Itulah yang berlaku kepada saya. Islam datang kepada saya umpama mereka yang menceroboh masuk ke rumah pada waktu malam tetapi agama Islam berbeza, ia masuk ke dalam rumah dan menetap secara baik,” itulah perumpamaan Weiss bagi menggambarkan kehadiran Islam dalam dirinya.

Muhammad Asad dilahirkan pada Julai 1900 di bandar Lvov (Jerman Lemberg) yang kini dikenali sebagai Poland. Beliau yang berketurunan daripada ketua agama bangsa Yahudi, yang terputus apabila bapanya menjadi seorang peguam yang berhak untuk berucap dan berdebat di Mahkamah Tinggi.

Weiss pada zaman kecilnya menerima pendidikan keagamaan yang sempurna sekali gus melayakkannya meneruskan tradisi keturunan keluarga. Beliau amat fasih dengan bahasa Ibrani semenjak usia muda serta berpengetahuan dengan Aramaic. Beliau menguasai kitab asli Old Testament serta teks komentari daripada kitab Talmud iaitu Mishna dan Gemara. Malah beliau juga mampu menyelidiki selok-belok tafsiran kritis kitab Bible, Targum.

Keluarga Weiss berpindah ke Vienna, pada usianya 14 tahun. Ketika di sanalah, beliau melarikan diri dari sekolah dan cubaannya untuk menyertai tentera Austrian dalam Perang Dunia Pertama menemui kegagalan. Selepas tamat perang, beliau menyambung pelajaran dalam bidang falsafah dan sejarah kesenian di University of Vienna. Walau bagaimanapun, bidang pilihannya itu tidak memenuhi kepuasan dan dia melepaskannya.

Vienna pada masa itu merupakan sebuah bandar di Eropah yang menjadi pusat kecemerlangan pelbagai bidang ilmu. Pada zaman inilah suara distingtif Sigmund Freud, Alfred Adler dan Ludwig Wittgenstein bergema di seluruh dunia. Berada pada situasi itu, Weiss tidak terlepas peluang mengikuti pelbagai perbincangan menarik, namun dalam keterujaannya itu dengan keaslian ilmu-ilmu mereka, kesimpulan yang dibawa mereka masih tidak memenuhi kepuasannya.

Lantaran itu, Weiss mengambil keputusan meninggalkan Vienna pada 1920 dan mengembara ke tengah Eropah dan sanggup melakukan pelbagai pekerjaan demi kelangsungan hidup, sebelum sampai ke Berlin. Di Berlin kerjayanya sebagai wartawan bermula. Dua tahun kemudian, beliau meninggalkan Berlin dan menuju ke Timur Tengah dengan hasrat menziarahi pakciknya di Jerusalem.

Di sinilah titik tolak pengenalannya terhadap agama Islam. Dari situlah beliau mengakui agama Islam membawa kesan ketenangan jiwa dan kekuatan dalaman.

Pada usia 22 tahun, kerjaya Weiss berada di kemuncak apabila beliau dilantik menjadi koresponden sebuah akhbar terkemuka dan berprestij di Jerman dan Eropah iaitu Frankfurter Zeitung. Lumrah tugas seorang wartawan, Weiss banyak bergerak, bercampur gaul dengan rakyat biasa, berdiskusi dengan para intelektual Muslim dan bertemu dengan ketua negara seperti Palestin, Mesir, Transjordan, Syria, Iraq, Iran dan Afghanistan.

Menerusi pengembaraan dan pembacaannya, minat Weiss kepada agama Islam semakin mendalam dan bertambah kuat terutamanya tentang kitab-Nya dan sejarah Islam. Malah, sifat ingin tahu menjadi dorongan untuk beliau terus mengkaji. Pun begitu, beliau masih belum boleh menerima bagaimana yang dikatakan Allah boleh menyampaikan kata-kata-Nya dan memandu manusia menerusi wahyu.


Pengislaman

Kembali ke Berlin beberapa tahun kemudian, Weiss melalui satu pengalaman yang mengubah dirinya secara total menjadi Muhammad Asad. Cerita Weiss, “Suatu hari pada September 1926, Saya dan Elsa berada di dalam kereta api bawah tanah (subway) di Berlin. Kami berada di dalam gerabak kelas pertama. Pandangan saya terpaku kepada seorang lelaki yang berpakaian segak, lagak seorang ahli perniagaan dan orang yang berada. Sayangnya, melihat raut air mukanya, jelas kelihatan yang ada garis kerisauan, keresahan dan pandangan ‘kosong’. Tidak mahu dianggap biadab, saya memalingkan muka ke arah wanita di sebelahnya yang juga tidak kurang hebat. Riak wajahnya serupa dengan lelaki tadi. Saya cuba pula mengalihkan pandangan saya kepada penumpang-penumpang lain, mereka seperti menyembunyikan kesengsaraan, biarpun di sebalik penampilan mewah.

“Saya beritahu Elsa. Dia agak terkejut dan mengakui mempunyai perasaan yang sama. Lalu berkata: “Betullah. Mereka semua seolah-olah sedang mengalami seksaan neraka... Adakah mereka tahu apa yang sedang berlaku kepada mereka?” tanya Elsa.

“Apabila kami sampai di rumah, saya terpandang kitab al-Quran yang berada di atas meja. Sedang saya hendak mengalihkan kitab itu tiba-tiba, mata saya terlihat sepotong ayat yang benar-benar mengembalikan semula insiden yang berlaku sebentar tadi.”

Weiss akhirnya mengucap dua kalimah syahadah di Berlin dengan memilih nama Muhammad sempena nama junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w., manakala Asad pula membawa maksud singa. Beliau juga mengambil beberapa langkah muktamad iaitu; terpaksa menerima hakikat terputusnya hubungan dengan bapanya selepas pengislaman, berkahwin dengan Elsa yang turut memeluk agama Islam, tinggalkan kerjaya kewartawanan dan menunaikan haji.

“Islam umpama sebuah hasil kerja seni bina yang sempurna. Setiap ajaran yang terkandung di dalamnya hadir secara harmoni dalam melengkapkan dan menyokong di antara satu sama lain. Tiada ada yang berlebihan dan berkurangan dan hasilnya adalah sebuah struktur yang benar-benar seimbang dan memberi ketenangan,” kata Asad yang diuji Allah dengan kematian Elsa pada hari ke sembilan mereka di Tanah Suci Mekah.

Asad mengambil keputusan tinggal lebih lama di Arab Saudi dan peluang bertemu dengan Putera Faisal di perpustakaan Masjid Agong serta menemui ayahanda, Raja Abd. al-Aziz Al Sa’ud, pengasas Arab Saudi moden membawa impak positif.

Enam tahun berada di Mekah dan Madinah, Asad mempelajari bahasa Arab, al-Quran dan hadis serta sejarah Islam. Pengajiannya menyakinkan Asad bahawa Islam adalah fenomena spiritual dan sosial meskipun berlaku kelemahan dan keingkaran umat Islamnya.

Asad kembali ke New York pada 1955 dan akhirnya menetap terus di Sepanyol. Beliau tidak berhenti-henti menulis. Pada usia 80 tahun, selepas 17 tahun berjuang, Asad berjaya menyelesaikan kerja-kerja sebagai penterjemah dan melakukan tafsiran kritis al-Quran ke dalam bahasa Inggeris sehinggalah beliau menghembuskan nafas terakhir pada 23 Februari 1992.

Menarik tentang Muhammad Asad

- Memeluk Islam pada 1926 di Berlin.

- Seorang wartawan, pengembara, pengkritik sosial, linguistik, pemikir, reformis, diplomat, ahli teori politik, penterjemah, cendekiawan yang komited dengan kerja-kerja terhadap Allah dan manusia dan mengutamakan kehidupan seorang yang soleh.

- Mula menulis autobiografinya berjudul, Road To Mecca pada 1952, selepas bersara daripada jawatan wakil penuh kerajaan Pakistan di PBB. Buku ini diterbitkan pada 1954.

- Antara 1935 hingga 1938, Asad menerbitkan lima daripada 40 projek di bawah tajuk, Sahih al-Bukhari: The Early Years of Islam.

- Beliau juga menulis buku, The Message of The Quran, sebuah terjemahan dan komentari tentang al-Quran dari sudut pengetahuannya tentang kaliskal Arab dan autoritatif klasikal Arab komentari. Buku ini diperakui sebagai satu yang terbaik terjemahan al-Quran ke bahasa Inggeris sungguhpun ia menerima kritikan.

- Asad juga melakukan terjemahan dan komentari pada Tafsir Sahih Bukhari. Selain itu, beliau juga menulis buku, This Law of Ours dan Islam at the Crossroads.

- Penekanan Asad dan beberapa reformis berkaitan ijtihad adalah hasil yang paling bermakna dalam hayatnya. Ini kerana, beberapa negara Islam dan organisasi antarabangsa telah mewujudkan sebuah badan perundangan untuk mempraktikkan pemikiran yang bebas tentang pelbagai isu seperti pemindahan organ, kejuruteraan genetik, insurans dan faedah percuma perbankan.

- Sewaktu mengembara ke India, Asad bertemu dan bekerjasama dengan Muhamad Iqbal, seorang pensyair-ahli falsafah dan yang mengusulkan idea negara Islam merdeka di India yang kemudiannya menjadi Pakistan.Sumber : Bicara Agama
             Utusan Malaysia
             13Syawal 1428H
             25/10/2007

*Image Removed*
Ya ALLAH, jadikan aku wanita yang solehah...yang baik di antara yang terbaik...dan kurniakan aku pendamping yang baik...
dlm mendapatkan sesuatu yang terbaik dariMu...
Amin...

halawah

 • *
 • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
  • View Profile
Reply #1 26 October, 2008, 12:33:41 PM


Seorang Khatolik Memeluk Islam

Belajar dari mualaf adalah belajar kembali memaknai keislaman kita. Kita lihat salah satu contohnya tentang makna
bacaan basmalah dan hamdalah dalam kacamata seorang mualaf yang tinggal di Bandung, Charlet Veiby. Ia
mengungkapkan, “Dalam Islam,  kita disuruh membaca Bismillahirrahmanirrahim didalam apa saja yang hendak dilakukan/dibuat sesuatu.
Terus segala bentuk kesombongan kita langsung diucapkan setelah sesuatu dengan kalimah  dengan Alhamdulillahirabbil’alamin. Mungkin kalau bagi yang lain, yang sudah memeluk Islam sejak dari kecil atau dari lahir, tidak begitu bermakna ketika mengucapkan Bismillahirrahmanirrahim atau
Alhamdulillahirabbil’alamin, tetapi bagiku, amat sangat bermakna. Rasanya sedih saja, soalnya mau ngangkat apa,
megang apa kalau tidak ada redho Allah, kita mau bagaimana? Sepintar apa pun kita, sehebat apa pun kita, Islam mengajarkan bahwa pujian itu hanya milik Allah.”
Satu hal menarik lainnya berkaitan dengan para mualaf adalah banyak di antara mereka yang lantas menjadi penggerak dakwah Islam yang andal. Ada yang tadinya mempelajari Islam untuk mengorek kelemaham-kelemahan Islam, tetapi justru menemukan hidayah dan kebenaran Islam sehingga ia pun malah menganut agama Islam dan menjadi aktivis dakwah. Sebut saja ibu Hj. Irene Handoko yang tadinya seorang biarawati kini giat menyampaikan kebenaran ajaran Islam melalui ceramah-ceramahnya.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=BQC8IiXq4rw&amp;feature=related" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=BQC8IiXq4rw&amp;feature=related</a>


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ghe8TUs-oxE&amp;feature=related" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=ghe8TUs-oxE&amp;feature=related</a>


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fMAIZpsyQN0&amp;feature=related" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=fMAIZpsyQN0&amp;feature=related</a>


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=LmEQcgYfW2U&amp;feature=related" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=LmEQcgYfW2U&amp;feature=related</a>


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=HyG01OrQYL0&amp;feature=related" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=HyG01OrQYL0&amp;feature=related</a>


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=V2Ovx9Mdh8U&amp;feature=related" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=V2Ovx9Mdh8U&amp;feature=related</a>


 :msya:
İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
hubungan dengan ukhuwahfıllah perpaduan Ummah seutuh

Reply #2 22 November, 2008, 10:29:08 AM
LOS ANGELES: Penyanyi kontroversi Amerika Syarikat, Michael Jackson, memeluk Islam dan menukar namanya kepada Mikaeel, nama malaikat yang memberi rezeki.

Superstar muflis berusia 50 tahun itu dilaporkan memakai jubah dan kopiah ketika mengucap dua kalimah syahadah di hadapan seorang imam dalam satu majlis di sebuah rumah rakannya di sini.

Akhbar The Sun dalam laporannya semalam mendedahkan majlis itu diadakan beberapa hari sebelum Jackson atau 'Jacko' dihadapkan ke Mahkamah Tinggi London, selepas disaman oleh seorang putera Arab.

Jacko yang dibesarkan sebagai penganut Kristian, dikatakan mengambil keputusan menukar agamanya ketika beliau menggunakan studio di rumah kawan rapatnya untuk merekodkan album baru.

Rakannya, David Wharnsby – seorang penulis lagu Kanada dan produser Philip Bubal, yang menasihatkan Jacko supaya memeluk Islam. Kedua-duanya juga sudah memeluk Islam dengan nama baru mereka Dawud Wharnsby Ali dan Idris Philips.

"Mereka mula berbincang mengenai agama dan bagaimana mereka menjadi seorang yang lebih baik dengan menukar agama. Tidak lama kemudian Michael mula menerima idea itu," kata sumber yang dipetik akhbar itu.

Jacko yang merakamkan lagu terkenal seperti The Way You Make Me Feel, bagaimanapun menolak nama alternatif, Mustafa – bermaksud orang yang terpilih.

Penyanyi Britain, Yusuf Islam, 60, atau nama asalnya, Cat Stevens, mengalu-alukan Jacko sebagai saudara baru.

Jacko kini berdoa untuk ke Makkah selepas satu majlis diadakan di rumah pemain keybord Toto, Steve Porcaro, 51, di Hollywood Hills yang menyusun album Thriller penyanyi itu.

Jacko, yang jarang keluar rumah tanpa memakai topeng, dijangka memberi keterangan Isnin ini dalam tuntutan saman berjumlah £4.7 juta (RM25.3 juta) oleh Putera Abdulla Al-Khalif dari Bahrain. – Agensi

ALHAMDULILLAH....BERTAMBAH LA SORANG UMAT ISLAM.

http://www.tranungkite.net/v7/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=42728#1015655

aman_damai

 • *
 • salam "ukhwah fillah"
  • View Profile
Reply #3 22 November, 2008, 02:12:38 PM
salam,,,
sesungguh nyer hati manusia itu milik Allah s.w.t
islam is my way of life because islam means peace and beauty religion....

halawah

 • *
 • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
  • View Profile
Reply #4 22 November, 2008, 09:26:18 PM


Wallahu'alam...
Hidayah dari Allah...jika hatinya benar2 utk Islam ikhlas kerana Allah swt. Alhamdulillah..
Tapi seandainya sbg topeng islam ....
Apakah Ia menjadi IDOLA???
Atau kita di Pertololkan???

Semoga Allah swt tetap memelihara hak2 Islam dan selamatkan ummat Muhammad saw dari terpengaruh dan dipengaruhi...
Nauzubillahiminzalik...

swordofdeen

 • *
 • Slashing Through Hypocrisy
  • View Profile
Reply #5 22 November, 2008, 09:44:58 PM


Wallahu'alam...
Hidayah dari Allah...jika hatinya benar2 utk Islam ikhlas kerana Allah swt. Alhamdulillah..
Tapi seandainya sbg topeng islam ....
Apakah Ia menjadi IDOLA???
Atau kita di Pertololkan???

Semoga Allah swt tetap memelihara hak2 Islam dan selamatkan ummat Muhammad saw dari terpengaruh dan dipengaruhi...
Nauzubillahiminzalik...

Are we a preacher or a punisher?

just thinking about it for a while...
We Punish to Preach, not Preach to Punish

halawah

 • *
 • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
  • View Profile
Reply #6 22 November, 2008, 09:49:22 PM


Wallahu'alam...
Hidayah dari Allah...jika hatinya benar2 utk Islam ikhlas kerana Allah swt. Alhamdulillah..
Tapi seandainya sbg topeng islam ....
Apakah Ia menjadi IDOLA???
Atau kita di Pertololkan???

Semoga Allah swt tetap memelihara hak2 Islam dan selamatkan ummat Muhammad saw dari terpengaruh dan dipengaruhi...
Nauzubillahiminzalik...

Are we a preacher or a punisher?

just thinking about it for a while...
Ana ini Melayu Islam...
jd tak fehemlah bhs tu...maaflah ya?
apa maksud tuan?

Reply #7 23 November, 2008, 02:21:02 AM
TAKBIR!!!..Ya Allah..Tuhan yg sentiasa membolak balikkan hati kita..sesiapa sahaja Dia akan memberi petunjuk kpd hambanya

halawah

 • *
 • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
  • View Profile
Reply #8 23 November, 2008, 09:25:44 AM
"Ya Allah peliharalah kami dari godaan dan pengaruh yg meragui kami"


"Ya Allah Masukkan kami kedalam golongan orang-orang yang Solihin"Amin.

Reply #9 23 November, 2008, 05:59:34 PM
Syabab.Com - Penyanyi Pop terkenal Michael Jackson baru-baru ini dikabarkan mendeklarasikan dirinya untuk masuk ke dalam agama Islam dalam sebuah pertemuan di Los Angeles pekan ini. Di depan seorang Imam masjid yang dipanggil dari Masjid, Jackson mengucapkan dua kalimah syahadat di rumah Steve Porcaro, seorang pemain keyboard penggubah musik pada album Thrillernya.


Jackson telah berkonsultasi untuk kepindahan agamanya dengan David Wharnsby, seorang penyanyi Muslim Kanada, dan Philip Bubal, seorang produser, yang keduanya telah masuk Islam terlebih dahulu. Menurut suatu sumber, Yusuf Islam, yang dikenal sebelumnya sebagai Cat Steven, telah menolong Jackson.

Menyusul masuk Islam, Jackson juga telah mengubah namanya. Kini artis ngepop yang semula bernama Michael Jackson kini dikenal sebagai Mikaeel, salah satu nama malaikat, meski belum jelas apakah hanya satu nama ini atau tetap memakai nama terakhirnya.

Beberapa tahun lalu, saudaranya Jackson, Jermaine, masuk agama Islam setelah ketertarikannya pada Islam sejak Konversi Hari Jumat pada tahun 1989.

"Ketika saya kembali dari Mekkah, saya membawa banyak buku untuknya. Dia bertanya padaku banyak hal tentang agamaku dan saya mengatakan padanya bahwa Islam itu penuh kedamaian dan sangat indah," kata Jermaine yang berganti nama menjada Muhammad Abdul Aziz.

"Dia membaca segala hal dan dia bangga bahwa saya telah menemukan sesuatu yang akan memberikanku kekuatan batin dan kedamaian," katanya lagi.

"Dia dapat melakukan banyak hal, seperti yang saya coba lakukan. Michael, saya dan Allah, kami bisa melakukan banyak hal," paparnya.

Allahu Akbar, ketika hidayah Allah datang, takkan ada satupun yang dapat menghalangi seseorang untuk menemukan cahaya Islam. Islam merupakan cahaya di tengah-tengah kegelapan kehidupan saat ini, dan Islam akan membawa keselamatan bagi siapa pun baik di dunia maupun di akhirat.
Lebih-lebih, bila cahaya Islam itu benar-benar nyata dan tegak dalam kehidupan di bawah Khilafah Islamiyyah, terutama ketika Allah memberikan pertolongan berupa kemenangan bagi kaum Muslim, seperti kabar dari-Nya, umat manusia akan berbondong-bondong untuk masuk ke dalam agama yang mulia ini. Insya Allah.

Kita semua berdoa semoga, masuk Islamnya Mikaael ini diberikan keistiqomahan dan menjadi bagian dari para pejuang Allah, semoga semakin banyak juga umat manusia yang menerima hidayah dari-Nya. Amin.  [z/telegraph/qv/syabab.com]


swordofdeen

 • *
 • Slashing Through Hypocrisy
  • View Profile
Reply #10 23 November, 2008, 09:07:08 PM
Ana ini Melayu Islam...
jd tak fehemlah bhs tu...maaflah ya?
apa maksud tuan?

Adakah kita ini pendakwah atau penghukum?

Khalawatul Iman

 • *
 • Hidup dan Matiku hanyalah ISLAM
  • View Profile
Reply #11 23 November, 2008, 10:55:27 PM
Assalamualaikum.alhamdulillah..subhanallah.sesungguhnya hidayah Allah amat besar untuk hambaNya yang terpilih..sama2 kita doakan untuk kegemilangan Islam yang bakal gemilang..amin...
Tiada rupa seindah AKHLAQ,tiada hati seindah IMAN,Tiada hidup seindah ISLAM,tiada cinta sesuci CINTA ALLAH

Haizeel

 • *
 • http://itismedia.com.my
  • View Profile
Reply #12 24 November, 2008, 07:10:26 AM
Alhamdulillah..
Sesungguh Islam bersifat "universal". Sesuai utk semua umat manusia tidak mengira latar blkang, mahupun warna kulit.
kita tidak sempurna. AGAMAlah yang melengkapkan kita. YM: the_akorn

Reply #13 24 November, 2008, 01:25:24 PM
kan bagus kalau Barrack Obama pun seorang Islam..Allahu Akhbar!

JundIllah

 • *
 • Kalau kita bantu agama Allah,Allah akan bantu kita
  • View Profile
Reply #14 24 November, 2008, 03:09:35 PM
eya... btul tu marz... kan lebi baik jika obama adlh Islam. tapi, ia smua qada' n qadar Allah. mana tau suatu hari nanti Allah beri dia hidayah juga... Ameen.......

halawah

 • *
 • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
  • View Profile
Reply #15 02 December, 2008, 08:42:46 PM
Apakah
"Ya Allah peliharalah kami dari godaan dan pengaruh yg meragui kami"


"Ya Allah Masukkan kami kedalam golongan orang-orang yang Solihin"Amin.

beruang

 • *
 • Bersatu sebagai satu Usrah dalam satu Halaqah...
  • View Profile
Reply #16 03 December, 2008, 02:23:00 AM
tp adakah dia memeluk Islam kerana dah muflis...
tp kira ok la... dia diberi hidayah Allah...
jangan pula kita ni ditarik balik nikmat keimanan kita...
Amin....

Reply #17 06 December, 2008, 10:50:09 PM
 :)

alhamdulillah....syukur sangat

NURUL ASMA

 • *
 • I need advices to be better in dunia and akhirat.
  • View Profile
Reply #18 06 December, 2008, 10:55:13 PM
 :syukur: semoga islam berkembang luas... :aamiin:

Deana

 • *
 • ya Allah... ku pohon ampunan dr Mu...
  • View Profile
Reply #19 06 December, 2008, 11:03:01 PM
kita doakanlah berita ni benar. niat dia masuk Islam tu..antara dia dgn Allah. Allah lbh mengetahui. insyaAllah,manalah tau pas ni dia benar2 serius utk mendalami Islam.Kan bagus tu? krn kita dlm Islam adalah bersaudara kan.. :)
ana budak baru belajar.. salah silap,tolong betulkan :D

divider3
halaqahforum4