Pelbagai Resepi dari Daging

Author Topic: Pelbagai Resepi dari Daging  (Read 15709 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

faseh

  • *
  • Cahaya Cinta Allah..Guru d PPK(knk2 pekak)
    • View Profile
09 October, 2007, 09:09:32 AM
DAGING BLACKPEPPER

 

INGREDIENTS:

500 gm daging lembu [potong kecil dan nipis]
2 s/b kicap pekat
2 s/b tepung jagung ] bancuh
1 cawan air ]
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
garam secukup rasa...

BAHAN TUMIS (MAYANG / HIRISKAN):

5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar

BAHAN HIASAN:

2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang (potong 1 inci)
1 biji tomato (belah 6)
2 biji cili merah
2 biji cili hijau

INGREDIENTS:
1.   Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
2.   Masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut.
3.   Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat.
4.   Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
5.   Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.


Sumber : email dr sahabat
 
*Image Removed*
Ya ALLAH, jadikan aku wanita yang solehah...yang baik di antara yang terbaik...dan kurniakan aku pendamping yang baik...
dlm mendapatkan sesuatu yang terbaik dariMu...
Amin...

Ummi Munaliza

  • *
  • Anniversary Ke 32
    • View Profile
Reply #1 31 May, 2009, 04:28:57 PM
Daging Masak Hitam Istimewa



Bahan-bahan
Daging 1 kilo
Bawang Besar 6 biji
Serai 3 batang(titik)
Kulit Kayu Manis 2cm
Bunga Lawang 1 kumtum
Bunga Cengkih 4 biji
Minyak 5 sudu besar
Kicap Pekat 6 sudu besar
Garam ,Gula ,½ sudu air asam jawa

Bahan B untuk dikisar   
Bawang besar 3 biji
Halia 6cm (panjang)
Bawang Putih 7 ulas
Cabai Kering 10 biji
¼ sudu besar Serbuk Jintan Manis
¼ sudu besar serbuk Jintan Putih


Cara:
1.Daging dipotong sederhana kecil basuh dan toskan .
2.Kupas Bawang , basuh dan potong membulat nipis, (3biji bawang besar)
3.Kisar semua bahan B hingga halus.
4.Masukan Daging kedalam periuk masukan  bawang,serai,bunga cengkih,lawang ,kulit kayu manis dan bahan B yang dikisar .
5.Masukkan kicap pekat,gula ,garam,air asam jawa dan sedikit air dan minyak gaul hingga sebati.
6.Angkat periuk letak atas dapur masak dengan api kecil selama 1-2 jam atau sehingga daging empuk dan pekat kuahnya.
  Masak dengan api yang kecil dalam periuk atau kuali yang ditutup.
Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
Penal Utama Baitul Muslim


Ummi Munaliza

  • *
  • Anniversary Ke 32
    • View Profile
Reply #2 31 May, 2009, 04:35:12 PM
 

DAGING BEEFSTEAK





    * 1/2 kg daging batang pinang, dihiris nipis
    * 3 biji kentang, dipotong wedges
    * 2 batang karot, dipotong ikut suka
    * 2 biji tomato, dipotong empat
    * 3 sudu makan rempah kari daging
    * 3/4 cawan sos tomato
    * 3/4 cawan kicap
    * 4 cawan air

    * sedikit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang
    * garam secukup rasa
    * serbuk perasa jika suka
    * minyak untuk menumis

      Bahan untuk kisar:

    * 2 biji bawang besar
    * 1 ulas bawang putih
    * 1/2 inci halia
    * 5 batang lada merah
    * 10 batang cili padi thailand


Cara membuat:

   1. Panaskan minyak, kentang yang telah dipotong wedges dan karot digoreng setengah masak, angkat, toskan. Ketepikan.
   2. Panaskan minyak, masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang. Kemudian masukkan
       rempah yang telah dikisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan pula rempah kari dagiing kacau hingga sebati dan
       tuang sedikit air. Biar ia mendidih sekejap.
   3. Masukkan sos tomato, garam, serbuk perasa dan juga kicap. Gaul rata. Masukkan pula air dan daging yang telah
      dihiris nipis. Gaul rata dan biarkan ia reneh pada api yang sederhana selama 10 minit.
   4. Bila daging telah setengah masak, masukkan pula kentang dan karot yang telah digoreng tadi. Biarkan ia reneh lagi
       selama 10 - 15 minit sehingga semua kuah dan bahan-bahan sebati. Kalau airnya kurang boleh tambah sedikit.
   5. Rasakan kuahnya jika kurang perasa, tambah apa yang patut. Masukkan tomato dan tutup api. Biarkan sebentar dan
      sedia untuk dihidang.


Ummi Munaliza

  • *
  • Anniversary Ke 32
    • View Profile
Reply #3 31 May, 2009, 04:40:31 PM


   
DAGING BLACK PEPPER KAK ROSSYA
       Sumber: Rossyabakes



     Bahan-bahannya:

    * 500g daging batang pinang (dihiris tipis)( rebus daging ni kejap sbb nakkan air daging tu)
    * 1 sudu kecil bawang putih dicincang
    * 1 sudu besar sweet sauce (boleh guna kicap manis saja)
    * 1 sudu makan oyster sauce
    * 1 sudu makan lada hitam ditumbuk kasar
    * 1/4 cawan air
    * Minyak untuk menumis

      Bahan B:

    * 1 cawan capsicum (campur semua warna) dihiris
    * 1 biji bawang bangla di potong enam
    * 1 ikat daun bawang dipotong sepanjang 3 inci
    * 2 biji tomato besar potong enam
    * 3 inci halia di hiris halus seperti batang mancis

    Cara membuat:

   1. Panaskan sedikit minyak dikuali. Masukkan bawang putih, daging dan serbuk lada hitam. Tumis sehingga daging empuk.
   2. Akhir sekali masukkan sos manis, sos tiram, dan kesemua bahan B. Setelah sebati.. masukkan sedikit air.
      Bubuh garam dan gula jika perlu.


Ummi Munaliza

  • *
  • Anniversary Ke 32
    • View Profile
Reply #4 31 May, 2009, 04:43:52 PM
   DAGING KICAP BEREMPAH
        Sumber: Rozzan Shared Recipes

      

     Bahan-bahannya:

    * 1 kg daging lembu/kambing (potong ikut suka)
      (Rebus hingga 3/4 empuk. Biar lebihkan airnya utk digunakan nanti)
    * 12 tangkai cili kering (rendam)
    * 3 sudu teh lada hitam
    * 2 sudu teh jintan halus
    * 1 sudu teh jintan kasar
    * 2 biji pelaga (gunakan isinya saja)
    * 2 biji bawang besar
    * 5 ulas bawang putih
    * 1 inci halia
    * 1/2 biji buah pala
    * Kisar semua bahan di atas hingga halus)

    * 2 biji bawang besar (potong gegelang (rings) dan goreng sebentar)
    * 6 sudu besar sos tomato
    * 5-6 sudu besar kicap lemak manis
    * 3 biji kentang (dipotong wedges)
    * 3 biji tomato buah (setiap biji potong 2 atau 4)
    * 1 btg lobak merah (dipotong kecil2)
    * 3 sudu besar bawang goreng (optional)
    * sedikit daun ketumbar
    * secubit garam,
    * sedikit gula
    * minyak utk menumis

    Cara membuat:

   1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar hingga garing.
   2. Masukkan daging bersama air rebusannya, lobak merah, sos tomato, kicap manis, garam dan gula. Sesuaikan rasanya.
      Bila daging sudah empuk, masukkan bawang goreng, gegelang bawang & kentang wedges dan kacau sebentar.
   3. Akhir sekali masukkan tomato buah dan daun ketumbar. Kacau sebentar dan kemudian matikan api. Hidangkan dgn nasi atau roti.

divider3
halaqahforum4