Gaza dan Palestine

Author Topic: Gaza dan Palestine  (Read 64094 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Reply #280 13 January, 2013, 08:12:10 AM
Ra'aid Salah | رائد صلاح‎
فتيات من الصين حفظن القراءن الكريم بعد المرور بمراحل صعبة نظرآ لعدم أجادة اللغة العربية وهذه صورة التقطت لهن بعد الحصول علي الإجازة ..

ادمن: صقر الاسلام
Girls from China they kept the wives cream after going through difficult stages owing to the lack of proficiency in Arabic and this picture was taken after they leave.

Reply #281 13 January, 2013, 08:21:47 AM


Ra'aid Salah | رائد صلاح‎
صورة من دون تعليق....
ادمن: صقر الاسلام
Photo without comment ....


Reply #282 13 January, 2013, 01:10:04 PM

Kisah tentera berjubah putih

KIBARAN kali pertama bendera Palestin di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di New York, Amerika Syarikat 30 November lalu menjadi detik bersejarah buat lebih 4.3 juta rakyatnya.

Kibaran yang menjadi simbolik penyertaan Palestin sebagai sebuah negara pemerhati bukan anggota badan dunia itu disambut dengan air mata kegembiraan. Laungan kalimah suci ‘Allahuakbar’ bukan sahaja bergema di New York, tetapi lebih gamat di seluruh Palestin.

“Saya anggap pengiktirafan ini adalah bantuan Allah yang sangat besar nilainya kepada kami. Sebelum ini pun, Allah sentiasa membantu kami dalam perjuangan menentang Israel,” kata seorang rakyat Palestin, Abu Yazid, 29.

Walaupun bekas Perdana Menteri Israel, Ariel Sharon pernah bersumpah untuk membakar setiap bayi di Palestin, ia sedikit pun tidak melemahkan semangat rakyat Bumi Anbiya ini daripada berjuang menentang kekejaman rejim Zionis.

“Wanita dan kanak-kanak Palestin lebih bahaya berbanding lelaki dewasa. Selagi mereka masih kelihatan, ia menunjukkan generasi itu akan berterusan,” ucap Sharon ketika melafazkan sumpahnya itu pada tahun 1956.

Sumpah Sharon

Titik tolak daripada lafaz sumpah itu, Israel sehingga hari ini sengaja menyasarkan roketnya ke arah penempatan padat di Palestin. Tujuannya jelas, mahu menunaikan sumpah Sharon dengan menghapuskan pewaris di bumi Palestin.

Malah, bagi Israel, ancaman kanak-kanak Palestin lebih bahaya berbanding pemuda dewasa. Apa tidaknya, pada usia muda sudah ramai kanak-kanak Palestin yang menghafal al-Quran.

Selain kekentalan semangat rakyat Palestin, sebenarnya ada ‘kekuatan lain’ yang menjadikan para mujahidin mampu menentang rejim Zionis walaupun hanya menggunakan senjata tinggalan perang.

Kisah kemunculan ‘pasukan lain’ yang turut bertempur, jasad para syuhada yang seharum kasturi dan beberapa peristiwa aneh sepanjang perjuangan menentang Yahudi bukan sekadar menjadi buah mulut para pejuang dan wartawan malah turut disebarkan oleh para khatib dalam khutbah Jumaat mereka.

Laman blog Filisthin Al-Aan pernah menulis pada Januari 2009 bagaimana waris seorang mujahidin Briged Ezzedine al-Qassam dibelasah dengan teruk oleh tentera Israel selepas didakwa berbohong.

“Tentera Israel bertanya kepada anak lelaki kepada seorang pejuang palestin yang ditahan, apakah warna pakaian tentera al-Qassam. Anak itu menjawab, seragam berwarna hitam.

“Selepas tiga hari anak itu memberi jawapan yang sama, tentera itu berang kerana menyangka kanak-kanak itu berbohong, lalu dia dipukul hingga pengsan.

“Jangan berbohong, al-Qassam berseragam putih, bukannya hitam,” sergah tentera berkenaan.

Dalam satu kejadian lain, sekumpulan tentera Israel telah menahan sebuah ambulans. Apabila pemandunya ditanya adakah dia daripada kelompok Hamas atau Fatah, pemandu tersebut menjawab, ‘saya bukan Hamas atau Fatah. Saya hanya pemandu ambulans’.BANYAK kisah pelik mengiringi perjuangan rakyat Palestin mendepani rejim Yahudi yang dilengkapi persenjataan canggih.


Seragam putih

Tentera tersebut bertanya lagi, ‘pasukan yang berpakaian putih di belakang kamu tadi dari kelompok mana?’

Pemandu itu kelihatan bingung sebelum menjawab, ‘saya tidak tahu. Tiada siapa di belakang saya sepanjang perjalanan ke mari’.

Cerita tentang tentera berseragam putih seakan-akan menghantui tentera Israel. Mereka tidak tahu dari mana kumpulan ini datang, malah jejaknya juga sukar dikesan.

Malah, seorang bekas tentera Zionis yang pernah ditemu ramah stesen televisyen tempatan Israel kini buta kedua-dua matanya selepas berhadapan dengan tentera berbaju putih.

“Saya merupakan seorang daripada tentera penggempur yang ditugaskan ke Gaza beberapa tahun lalu.

“Semasa bertugas di sana, pada suatu hari saya didatangi oleh seorang tentera berpakaian putih yang menaburkan pasir ke dalam mata saya. Akibat kejadian itu, sehingga saat ini saya menjadi buta,” katanya.

Sebelum itu, kumpulannya juga pernah terserempak dengan sekumpulan tentera berseragam putih dan berjanggut panjang. Namun apabila ditembak, tentera berbaju putih itu tidak mati sebaliknya tidak diketahui ke mana menghilangnya.

Dalam situasi lain pula, seorang khatib di Masjid al-Qassam yang terletak di wilayah Nashirat Gaza bercerita dalam khutbahnya tentang ‘bantuan Allah’ kepada pejuang Palestin.

“Pejuang tersebut telah menanam satu jerangkap samar untuk menyambut kedatangan tentera Zionis di satu kawasan lapang.

“Tidak lama kemudian, dia melihat sebuah helikopter menurunkan tentera Zionis disertai beberapa kereta kebal. Mereka melalui kawasan tempat dia memasang jerangkap samar tersebut.

“Pejuang tersebut memutuskan untuk kembali ke markas kerana mengandaikan jerangkap yang dipasangnya tidak boleh menghapuskan tentera yang ramai itu.

“Akan tetapi sebelum dia berganjak, terdengar bisikan di telinganya yang bermaksud, ‘tetaplah di tempatmu maka Allah akan menguatkanmu’.KEMUSNAHAN yang dicetuskan Israel tidak pernah mematahkan semangat pejuang Palestin.


Al-Quran penyelamat

“Dia mencari dari mana datangnya suara itu namun tidak ternampak kelibat manusia lain. Akhirnya, dia menunggu di situ.

“Tidak lama kemudian, tanpa disangka-sangka ketika sebuah kereta kebal melalui kawasan jerangkap samar, kejaiban berlaku.

“Jerangkap samar itu meledak dengan dahsyat sehingga menghancurkan kereta kebal tersebut dan membunuh ramai tentera Israel.

“Malah, sebahagian tentera yang terselamat terpaksa diangkut semula ke helikopter sedangkan pejuang itu masih berdiri dalam keadaan selamat,” cerita khatib tersebut.

Sementara itu, pakar perubatan yang menjalankan misi kemanusiaan di Hospital As-Syifa, Gaza, Dr. Hisam Az-Zaghah memberitahu, pernah berlaku kejadian aneh ketika dia sedang merawat seorang mangsa perang.

“Mangsa mengalami luka di kaki dan badan akibat terkena serpihan bom dan sisa runtuhan. Namun apa yang menakjubkan ketika mencuci luka tersebut, saya terjumpa sebutir peluru di poket lelaki berkenaan.

“Ajaibnya, kelongsong peluru yang masih panas itu tidak menembusi jantung mangsa kerana terhalang oleh sebuah buku doa dan mushaf al-Quran yang ada di dalam poket mangsa.

“Hanya buku doa itu yang berlubang dan muka depan mushaf itu rosak. Isi al-Quran langsung tidak terjejas sedangkan peluru itu sendiri bentuknya sudah hampir hancur,” cerita Hisam.

Selain itu, Pengarah Jabatan Hubungan Sosial, Kementerian Kesihatan Gaza, Hamam Nisman memberitahu, angka kelahiran bayi di Gaza turut meningkat walaupun kematian yang dicatatkan di wilayah itu lebih tinggi berbanding wilayah lain di Palestin.

Menurut Nisman, sepanjang 22 hari Israel melancarkan serangan besar-besaran ke atas Gaza pada 27 Disember 2008 hingga 17 Januari 2009, seramai 1,412 rakyat Gaza, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak terkorban.

“Namun di sebalik kematian lebih 1,000 rakyatnya, seramai 5,000 bayi dilahirkan. Ini merupakan peningkatan luar biasa kerana secara puratanya dalam sebulan Gaza hanya mencatatkan kelahiran antara 3,000 hingga 4,000 bayi.

“Pendek kata, dalam tempoh kemuncak konflik Israel-Palestin, kami hilang seribu rakyat tetapi Allah telah gantikan mereka dengan 4,000 pejuang baharu,” ujar Nisman.

http://www.harian-metro-online.com/kisah-tentera-berjubah-putihReply #283 17 January, 2013, 07:31:34 AM
من أروع قصص الحب في عصرنا ..


الشيخ روحي مشتهى وزوجته رائدة سويدان..


أخبرها في فترة خطوبتهما أنه اختار طريق الجهاد والمقاومة، وأنها تستطيع الانفصال عنه، فأصرت على الارتباط به. بعد وقت قصير من زواجهما اعتقل وحكم بالسجن المؤبد لمرات عديدة، فطلب منها الانفصال فأصرت مرة أخرى على انتظاره. وبعد حوالي 30 سنة عاد لها واحتضنا بعضهما مرة أخرى
Kisah Cinta Yang Benar

Sheikh Jiwa, ketika bertunang dia memilih untuk berjihad. Sebaik selepas bernikah, dia ditangkap dan dihukum penjara seumur hidup. Selepas 30 tahun, barulah suami isteri ini bertemu semula.

Reply #284 19 January, 2013, 09:14:59 AM
Saudi beri bantuan RM301 juta

PRESIDEN Palestin, Mahmoud Abbas mengucapkan terima kasih kepada pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah atas keprihatinan baginda untuk menyalurkan bantuan berjumlah AS$100 juta (RM301 juta) kepada negara itu.

Agensi berita Wafa melaporkan keputusan itu dimaklumkan Menteri Kewangan Saudi, Ibrahim al-Assaf Rabu lalu menerusi panggilan telefon dan ia diharap dapat menangani krisis ekonomi yang sedang dihadapi negara itu.

Pada masa ini, bajet negara itu sedang mengalami defisit berikutan tindakan Israel mengenakan sekatan ke atas hasil cukai negara tersebut, kononnya sebagai hukuman susulan daripada kejayaan mereka menaik taraf status sebagai negara pemerhati bukan anggota di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), November lalu.

Difahamkan, bantuan dana diberikan kerajaan Saudi itu dapat membantu kerajaan membayar sebahagian gaji kira-kira 147,000 kaki tangan yang tertunggak sejak dua bulan lalu.

Reply #285 24 January, 2013, 11:57:35 PM

RIP Lubna Hanash 22years old Palestinian girl who was killed today by an Israeli occupation soldiers in front of her collage "Al-Auroba".


Saksi kejadian

"Kami berjalan keluar dari kolej AlAuroba. Dalam 100m camtu, kami nampak askar Israel keluar drp sebuah kereta berwarna putih, pegang senjata dan mula tembak kami!

saya lari, saya kena tembak di tangan, saya tetap berlari, dan saya ingat Luban di belakang saya. Pembunuh! Mereka dah bunuh Lubna! Skrg mereka dgn propa mereka, mengatakan mereka menembak pelepas molotov. Kami bukan! Pembunuh!" ~ Suad Jaara, 28.
Reply #286 25 January, 2013, 12:00:54 AM
The mother of 22-year-old Palestinian Lubna Hanash mourns over her daughter's body at their family home in the the West Bank town of Bethlehem today

Relative of 21-year-old martyr Lubna Hanash kisses her at the family house in the West bank town of Bethlehem today after she was shot in the face by Israeli gunfire in the southern West Bank. Lubna was killed in a shooting outside a college near Al-Arrub refugee camp, some eight kilometres (five miles) north of Hebron, medics said. Witnesses told AFP a civilian car with Israeli plates stopped on the main Hebron-Bethlehem road and two men wearing military fatigues got out and began shooting towards a nearby Palestinian college.

Reply #287 25 January, 2013, 12:04:03 AM
Confirmed: Lubna Hanash 22yo was killed today by an Israeli occupation soldiers in front of her college.
the 2 soldiers were driving in their own car, when they reached the collage and started firing at the students, Killing one and injuring few others. Isn't that a Terrorist action ?! RIP Lubna ...


Reply #288 25 January, 2013, 12:06:54 AM
    
Mourners bury woman, teen killed by Israeli forces in Bethlehem

From the funeral of martyr Lubna Hannash, 21 years who was killed today by Zionists...

Palestinian women mourn during the funeral of Lubna Hanash in the
West Bank town of Bethlehem Jan. 23, 2013. Israeli soldiers shot and
killed Hanash, a 21-year-old woman, near Hebron on Wednesday and
wounded another local youth, medics said. (Reuters/Ammar Awad)BETHLEHEM (Ma'an) -- Hundreds of mourners on Wednesday attended the funerals of a woman and a teenager shot and killed by Israeli forces in Bethlehem.

Lubna Hanash, 22, was shot in the head on Wednesday morning as Israeli soldiers in a civilian car opened fire at a group standing at the entrance to al-Arrub refugee camp south of Bethlehem.

She was buried in the Hussein Ubayyat cemetery on the eastern outskirts of Bethlehem.

Also Wednesday, 15-year-old Salih al-Amarin, from Azza refugee camp, died in hospital after Israeli forces shot him in the head during clashes in Bethlehem on Friday.

Mourners carried the teenager's body from his family home to a cemetery in Aida refugee camp.

Clashes erupted near Aida camp as angry residents threw stones at Israeli soldiers, who fired rubber-coated bullets and tear gas canisters at mourners, injuring 10 Palestinians.

Three Palestinians were hospitalized, including one young man who was hit in the face by a rubber-coated bullet, Red Crescent official Abdul-Halim Jaafra said.

Jaafra told Ma'an that another seven people were treated at the scene for injuries.

An Israeli military spokeswoman said around 400 Palestinians rioted and threw rocks and fires at forces "who responded with riot dispersal means."

At least six Palestinians have been fatally shot by Israeli forces in January.

Palestinian Authority Prime Minister Salam Fayyad issued a statement calling for "strong condemnation from the international community" of these shootings, and urged "immediate intervention to compel Israel to desist from these serious attacks on our people."

At the UN Security Council on Wednesday, UN envoy Robert Serry expressed concern at the increased use of live fire by Israeli forces in the West Bank.

http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=558860

Reply #289 25 January, 2013, 12:38:00 AM
Today the Israeli occupation forces demolished 2 Palestinian houses and 2 barracks for animals in northern Jordan Valley area of alMaleh- Palestine, tonight 2 displaced Palestinian families will sleep outside.


Reply #290 25 January, 2013, 12:39:30 AM
Palestine says may have no choice but to take Israel to ICC.
The Palestinian Authority foreign minister declared Wednesday that Palestine will have no choice but to complain to the International Criminal Court if Israel proceeds with settlement expansion plans in the occupied West Bank.By Louis Charbonneau - UNITED NATIONS (Reuters)

Speaking to reporters after a meeting of the UN Security Council on the Middle East, Riad al-Malki said his government's decision will largely depend on what the Israelis do with the so-called "E1" area outside the Palestinian suburbs of East Jerusalem.

"If Israel would like to go further by implementing the E1 (settlement) plan and the other related plans around Jerusalem then yes, we will be going to the ICC," he said. "We have no other choice. It depends on the Israeli decision."

The Palestinian Authority has previously suggested that bringing its various disputes with Israel to the Hague-based court was an option, but al-Malki's remarks on Wednesday were the most direct threat his government has made against Tel Aviv to date.

The International Criminal Court prosecutes charges of genocide, war crimes and other major human rights violations. Palestine must first apply to join the court, and once a member it could refer Israel for investigation.

Palestine became eligible to join the ICC after the U.N. General Assembly upgraded its status at the world body in November from "observer entity" to "non-member state."

After the Nov. 29 vote -- on the 65th anniversary of the adoption of UN resolution 181 that partitioned Palestine into separate Jewish and Arab states -- Israel announced it would build 3,000 more settler homes in East Jerusalem.

E1 covers some 12 square km and is considered particularly important because it not only juts into the narrow "waist" of the West Bank, but also backs onto East Jerusalem, where Palestinians want to establish their capital.

Approximately 500,000 Israelis and 2.5 million Palestinians live in the West Bank including East Jerusalem. The United Nations deems all Israeli settlements in the West Bank to be illegal.

'State of Palestine'

U.N. Special Coordinator of the Middle East Peace Process Robert Serry told the 15-nation Security Council settlements were contrary to international law and "increasingly an obstacle to peace." But he also warned Palestine against pursuing international action.

The council meeting on the Middle East represented its first public debate on the Israeli-Palestinian conflict since the Palestinian UN status upgrade. Al-Malki and a number of council members referred to the "State of Palestine" in their speeches.

The words "State of Palestine" were also emblazoned on the name plate for the Palestinian delegation.

US Ambassador to the United Nations Susan Rice made clear to the council that such public references to the "State of Palestine" do not make it a sovereign state.

"Any reference to the 'State of Palestine' in the United Nations, including the use of the term 'State of Palestine' on the placard in the Security Council or the use of the term 'State of Palestine' in the invitation ... do not reflect acquiescence that 'Palestine' is a state," she said.

The United States, Israel and seven other members of the 193-nation General Assembly voted against the Palestinian UN status upgrade in November.

The White House on Wednesday renewed its call for a resumption of long-stalled Israeli-Palestinian peace negotiations in the wake of Israeli elections in which Prime Minister Benjamin Netanyahu emerged the winner but with a weaker-than-expected showing for his right-wing bloc.

Reply #291 25 January, 2013, 12:44:06 AM


Madlin, a Palestinian girl, 18 years old, fixes a fishing net at Gaza's seaport, in Gaza city today. Madlin is the first girl to do this job at Gaza in order to support her poor family...

Reply #292 25 January, 2013, 04:56:49 PM
24JAN, Khamis - Zionis Israel menyerang beberapa kawasan di Tebing Barat, pecah masuk beberapa rumah, membuat road block, soal siasat, menculik beberapa penduduk Palestin.

Zionis juga menyerang kawasan timur Khan Younis, Gaza Strip dan memusnahkan tanaman. Doakan kemenangan PalestinReply #293 26 January, 2013, 07:56:16 AM
Paralyzed By Israeli Missile, Child Faces Israeli Legal System.

The Israeli Supreme Court delayed, Thursday, deliberation in an appeal filed on behalf of a Palestinian child from Gaza who was paralyzed by an Israeli missile that also killed several family members in Gaza.

Maria Aamen is now 11, but when she was only three years old, an Israeli missile struck a civilian vehicle in Gaza leading to the death of her mother, grandmother and her 7-year old brother.

Maria did not die in the attack but was seriously injured when the explosion threw her body out of the car causing Quadriplegia; seven Palestinians were injured in the attack.

Maria now lives in Um Al-Fahem, north of the country, receiving medical attention at a specialized Israeli medical center.

Following her serious injury, the Israeli Supreme Court made a rare decision in favor of Maria allowing her to receive the needed medical treatment.

But the Israeli Defense Ministry did not want to pay the expenses for Maria’s treatment, and in 2007, Israeli Defense Minister, Ehud Barak, decided to stop the funding for her treatment.

Since then, the family of Maria has been in legal battles with Israel, trying to ensure continued treatment in Israeli medical centers.

Defense Attorney, Adi Lustigman, stated that the Supreme Court decided to delay the deliberations until next week in order to study Maria’s medical file.

Lustigman presented the court with a detailed medical report outlining the health condition of the child, and informing the court that Maria constantly needs respirators, thorough medical attention, and is always dependent on her power chair.

Maria told the Bokra News Agency that she wants her “old life back”, and that she wants to be like other children, without her power chair, and without all of those machines.

“I want to live like other children do, I want to live without a power chair, without respirators”, she said, “As a child, I was robbed of my basic rights to live in peace, the Israeli missile killed my dear mother, my brother, my grandmother, and my uncle, and left me in this condition”.

“Today am fighting for my life in this court, trying to convince Israel to continue to pay for my much needed medical expenses”, Maria added, “Am still alive because of the extensive medical attention am receiving here, and my respirator, am moving around on my power chair, I can’t move any part of my body, I can only move my head”.

http://www.imemc.org/article/64950
by Saed Bannoura - IMEMC & Agencies/ Friday January 25, 2013.
Update From Gaza ( Noor Harazeen )

Reply #294 27 January, 2013, 11:03:03 AM
Aqsa Syarif Banduan Pun Membantu

Ini satu cerita motivasi yang menarik untuk kami kongsi. Dalam gambar di bawah ditunjukkan gambar penyerahan "mock cheque" bernilai RM 14 280.55 yang pada hari ini, 25 Jan 2013 jam 3.30 petang..... Untuk makluman, ini adalah sumbangan yang dibuat oleh kira - kira 630 orang banduan dari Penjara Kluang, Johor.. Semasa pihak penjara mengadakan kempen membantu rakyat Palestin di Gaza kira kira 3 minggu lalu, mereka telah memaklumkan kepada pihak penjara secara sukarela agar sebahagian elaun kerja mereka dipotong untuk disumbangkan. Ada antara mereka yang sanggup memotong sehingga RM500 seorang.Kalau mereka yang berada di balik jeriji besi dan tidak mempunyai pendapatan tetap pun ada hati dan perasaan untuk membantu rakyat Gaza, tidakkah kita yang berada di luar ini berasa malu ??

Mudah - mudahan Allah SWT memberikan hidayah kepada mereka.

Tahniah Penjara Kluang, Johor !!Reply #295 27 January, 2013, 01:48:50 PMIsraeli occupation forces (IOF) violently quelled the weekly peaceful march organized by inhabitants to their land threatened with confiscation to the east of Yatta town, south of Al-Khalil, on Saturday. Eyewitnesses reported that IOF soldiers fired teargas canisters and blocked the marchers from reaching Quyus and nearby areas, declaring those areas closed military zones.

Sumber : Gaza News

Reply #296 01 November, 2013, 06:42:34 PM
GAZA SEDANG DISERANG!!

Source: Aqsa Syarif

1. [Sejam lepas] Tiga orang lagi syuhada' dari Kataib As-Syahid Ezzeddin Al-Qassam dijumpai selepas siasatan dijalankan ke atas tempat yang diserang tentera Zionis di Khan Younis semalam. Mereka adalah As-Syahid Khaled Abu Bakra, As-Syahid Muhammad Al-Qasass dan As-Syahid Rasyid Abu Daud. Ketiga-tiga mereka adalah berpangkat komander di dalam Kataib Al-Qassam.

2. [5jam lepas] Pada malam Khamis lepas, seorang tentera Al-Qassam, Rabie Barakah, 23 tahun, syahid dan 3 lagi cedera ringan selepas kerta kebal Zionis melepaskan peluru ke atas bahagian timur Khan Younis, Ghazzah. Rabie cedera parah di bahagian kepala dan dibawa ke Hospital Nasir di Khan Younis sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir.

3. Seorang tentera Zionis serta 3 pendatang haram Zionis cedera kesan daripada letupan mortar dekat kawasan petempatan haram Yahudi berhampiran Ghazzah.

4. Tentera Zionis yang terlibat dalam operasi serangan ke atas Khan Younis dengan kesan darah dan baju yang terkoyak.

AYUH QUNUT NAZILAH SEMUA!!!

Reply #297 01 November, 2013, 06:56:09 PM
#Gaza Under Attack!

As-Syahid Rabea Baraka, 23 tahun yang terbunuh pada serangan terbaru tentera Israel di Khanyounis.

Hasbunallah Wa Nikmal Wakil!

Spread & Share!

Yuzie

  • *
  • Demi Allah yang Maha Pemurah dan Penyayang
    • View Profile
Reply #298 19 November, 2013, 08:13:55 AM
Maruah Israel semakin tercalar

Gaza sekali lagi diserang di dalam siri penjajahan negara Palestin yang telah dan sedang dilakukan secara terancang dan sistematik. Pihak musuh tidak pernah berpuas hati apabila wilayah kecil yang telah dikepung sejak tahun 2007 ini tidak pernah menyerah kalah miski pun sekatan secara total telah diperketatkan lagi selepas penggulingan Morsi sebagai Presiden Mesir yang telah diikuti dengan penutupan ‘Rafah Gate’.

Maruah mereka semakin terlondeh apabila pihak atasan tentera Israel baru-baru ini mengakui bahawa mereka telah menemui terowong rahsia ke dua yang telah digali dan dikawal oleh Hamas dari Semenanjung Gaza ke Israel (Palestine-1948).

Mereka tidak menafikan tentang kemahiran Hamas untuk membina ratusan terowong yang canggih di antara sempadan Rafah (Mesir) dan Gaza. Namun pembinaan terowong rahsia daripada Gaza ke dalam Israel yang berkepanjangan beberapa kilometer adalah sesuatu yang sangat mengejutkan dan ternyata bahawa kecanggihan sistem keselamatan Israel semakin tercabar.
Cukuplah bila kami merasa mulia karena Engkau sebagai Pencipta bagi kami dan cukuplah bila kami bangga bahawa kami menjadi hamba bagiMu. Engkau bagi kami sebagaimana yang kami cintai, maka berilah kami taufik sebagaimana yang Engkau cintai.

ansarul_haqq

  • *
  • ::sollua'lan NabI Mustafa::
    • View Profile
Reply #299 10 July, 2014, 10:48:02 AM
10 JULY 2014
12 RAMADHAN 1435


Jom lazimkan qunut nazilah semua. bagi yang belum hafal, hafal lah sekarang.
"almuslim akhul muslim"

 مليون مصري 90
34 مليون جزائري
31 مليون مغربي
30 مليون عراقي
30 مليون سوداني
25 مليون سعودي
25 مليون سوري
23 مليون يمني
10 مليون تونسي
7 مليون اماراني
5 مليون لبناني
5 مليون اردني
6 مليون ليبي
3 مليون كويتي
3 مليون بحريني وقطري
2 مليون عماني
ليس قادرين على 8 مليون اسرائيلي  !
اللهم أرنا الحق حقا وأرزقنا اتباعه
وأرنا الباطل باطلا وأرزقنا اجتنابه

divider3
halaqahforum4