SAKINAH: BAHAGIA Sebuah KELUARGA

Author Topic: SAKINAH: BAHAGIA Sebuah KELUARGA  (Read 9130 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

NurWahidaFauzi

 • *
 • "Dihujung Kelopak CintaNYA"
  • View Profile
30 July, 2007, 08:42:15 PM
Sakinah: Bahagia Sebuah Keluarga
11 June 2007 
Oleh ZALILA ISA

“ADALAH saya, Mohd Saiful bin Awang, suami kepada Aishah binti Musa yang telah menerima tanggungjawab, dengan ini menyerahkan kepada isteriku dengan mas kahwin sebanyak RM 22.50 tunai. Oleh itu, hendaklah kamu, isteriku, menunjukkan taat setia kepadaku sebagai suami dengan mengikut segala perintah dan nasihatku selagi mana ianya tidak bercanggah dengan hukum Islam dan Undang-Undang Negara,” lafaz Saiful dengan suara yang perlahan dan tenang. Kemudian dia beralih kepada Aisyah yang telah sah menjadi isterinya. Tangan dihulur, dan Aisyah mencium lembut tangan suaminya.

Aisyah membetulkan simpuhnya. Dengan tenang dia menerima mas kahwin daripada suaminya dan melafazkan ikrar sakinah yang tertera di atas kertas di hadapannya.

“Adalah saya Aisyah binti Musa, isteri kepada kekanda dengan penuh kesyukuran menerima mas kahwin ini sebagai tanda ikatan murni dan suci dan akan menumpukan sepenuh perhatian terhadapmu dan taat setia yang tidak berbelah bahagi kepada kekanda, dan adinda mengharapkan kepada kekanda agar sentiasa memberi bimbingan dan nasihat serta tunjuk ajar demi kepentingn dan kebahagiaan bersama. Semoga Allah merestui perkahwinan kita,” lafaz Aisyah dengan suara yang penuh dengan getaran.

Ini adalah lafaz penyerahan mas kahwin dan penerimaan mas kahwin oleh pasangan pengantin baru tersebut. Sebelum itu, bapa Aisyah juga melafazkan penyerahan tanggungjawab beliau sebagai bapa kepada menantunya, agar dapat menjaga anak perempuannya dengan baik. Begitu juga dengan ibu Aisyah sendiri yang mengucap lafaz pesanan ibu kepada Aisyah yang baru bergelar isteri. Lafaz itu pula dijawab oleh Aisyah melalui lafaz ucapan terima kasih anak, iaitu Aisyah sebagai anak mengucapkan terima kasih kepada ibunya yang selama ini membimbing dan menjaganya dengan baik.

Kesemua lafaz ikrar sakinah ini dapat diperhalusi dan diuntai melalui upacara akad nikah yang berlangsung di negeri Johor. Malah, dipercayai bahawa negeri Johor adalah satu-satunya negeri yang mengamalkan lafaz ikrar sakinah bagi pasangan yang baru mendirikan rumah tangga.

Kerajaan negeri Johor, melalui Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Takzim telah memperkenalkan Modul-modul Keluarga Sakinah pada Oktober 1997. Pengamalan dan pembudayaan Modul Keluarga Sakinah dianjurkan adalah sebagai satu panduan untuk menjana sebuah keluarga yang bahagia dan harmoni. Sepuluh modul yang diolah sebegitu teliti merangkumi usia praperkahwinan hinggalah ke peringkat ‘khusnul khatimah’. Modul yang dimaksudkan ialah praperkahwinan, persediaan keibubapaan, pra keibubapaan, asuhan bimbingan dan pendidikan (bayi sehingga berumur 7 tahun), mumayyiz hingga baligh, alam remaja (15 hingga 21 tahun), alam dewasa (21 hingga 40 tahun), alam matang (41 hingga 50 tahun), usia emas (55 tahun ke atas), dan ‘khusnul khatimah’.

Apakah yang dimaksudkan dengan lafaz ikrar sakinah? Apa pula yang digambarkan sebagai keluarga sakinah? Bagaimana pula caranya untuk menjadikan sesebuah keluarga itu sebagai keluarga ‘sakinah mawaddah wa-rahmah’?

‘Sakinah’ bermaksud tenang dan tenteram. ‘Mawaddah’ pula memberi erti bahagia. Manakala ‘wa-rahmah’ menyatakan maksud mendapat rahmat atau bahagia. Lantunan daripada takrifan dan gambaran yang dipaparkan melalui perkataan-perkataan itu menghubungkan kita dengan sebuah ayat al-Quran, surah Ar-Rum, ayat 21, yang bermaksud: “Dan di antara tanda-tanda-Nya bahawa Dia menciptakan jodoh untuknya daripada dirimu (bangsamu) supaya kamu bersenang-senang kepadanya, dan Dia mengadakan sesama kamu kasih sayang dan rahmat. Sesungguhnya yang demikian itu terdapat tanda-tanda bagi orang yang berfikir.”

Jelas ayat di atas menyatakan tujuan perkahwinan dalam Islam adalah untuk membentuk keluarga yang sempurna. Ini bermakna, keluarga sakinah bukan sahaja beerti keluarga yang tenang dan bahagia tetapi lebih daripada itu, iaitu perlunya cinta yang diberikan oleh suami kepada isteri dan keluarga dan juga sebaliknya, iaitu cinta dan taat setia isteri yang tiada berbelah bahagi terhadap suami dan keluarganya.

Lafaz ikrar sakinah yang dilaksanakan semasa upacara akad nikah memberi impak yang besar kepada permulaan pasangan melayari hidup sebagai suami dan isteri. Malah penyerahan dan penerimaan tanggungjawab yang berlaku dalam lafaz tersebut akan menginsafkan dan menyedarkan pasangan yang baru dan sudah lama berkahwin untuk sentiasa patuh pada tanggungjawab yang telah digariskan oleh syariat.

Bukan mudah untuk membentuk sebuah keluarga agar menjadi keluarga yang sakinah. Namun, kesukaran dalam usaha mencari sakinah dalam hidup tidak akan terasa jika setiap manusia tahu tanggungjawab masing-masing sesama manusia dan juga kepada Allah s.w.t.

Faktor alam sekeliling boleh mengundang pelbagai penyelewengan dalam sistem kekeluargaan sehingga meruntuhkan sistem itu satu persatu. Sistem kekeluargaan dikatakan amat penting kerana pembentukan ummah bermula dari rumah. Keruntuhan sistem ini akan meruntuhkan ummah seterusnya memecahbelahkan masyarakat. Apabila masyarakat tidak sehaluan dan porak peranda, apakah akan berlaku pada negara, dan seterusnya dunia?

Keruntuhan rumah tangga, kecurangan suami atau isteri, keruntuhan akhlak remaja, perlakuan sumbang, dan keruntuhan moral dalam masyarakat seolah-olah sudah menjadi santapan mata dan telinga setiap hari. Masyarakat seolah-olah menerima keadaan ini dengan reda sepertinya keadaan ini sudah tidak dapat diperbetulkan lagi. Fenomena ini menjadi budaya dan stail hidup masa kini sehingga meminggirkan faktor agama.

Beberapa kajian telah dilakukan di Malaysia tentang penyelewengan tingkah laku seksual di kalangan suami atau isteri. Salah satu daripada kajian itu dilakukan oleh Fazidah Mohd. Yusof, dari Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor, yang mendapati beberapa faktor berlakunya penyelewengan atau kecurangan di dalam sesebuah rumah tangga.

Antara faktor tersebut ialah faktor kurangnya penghayatan terhadap agama Islam, ekonomi yang tidak stabil, komunikasi sehala, psikologi, seksual, pendidikan, pengalaman lampau, dan tekanan emosi. Penyelewengan dalam institusi kekeluargaan tersebut bukan sahaja berlaku kepada masyarakat Islam, malah semua agama menghadapi masalah yang sama. Hanya pendekatan untuk mengelak berlakunya penyelewengan itu berbeza dalam setiap agama.

Islam telah menggariskan panduan yang lengkap di dalam al-Quran sebagai rujukan kepada manusia menjalani hidup dengan sempurna. Salah satu panduan hidup yang sempurna bermula daripada pengukuhan sistem kekeluargaan. Bagaimana caranya untuk mengukuhkan sistem kekeluargaan sehingga terbentuk sebuah keluarga sakinah mawaddah wa-rahmah yang disebut-sebut itu?

Siri Kefahaman Keluaga Sakinah yang berlangsung di Pusat Kefahaman dan Pemikiran Islam (CITU), Universiti Teknologi Mara (UITM) telah diadakan pada 22-23 September 2005, bagi menggariskan beberapa ciri pembinaan keluarga sakinah.

Mufti Johor, Datuk Mohd. Nooh Gadot melalui ucapannya dalam bengkel tersebut berkata, sesebuah keluarga sakinah perlu mempunyai nilai kasih sayang, harmoni, keserasian, aman dan damai serta bertolak ansur. Kesemua nilai ini harus dibangunkan dan dijana atas dasar iman dan takwa mengikut perintah Allah s.w.t berpandukan al-Quran dan Sunnah, suami dan isteri juga harus menjalankan tanggungjawab mereka sebagaimana yang dikehendaki dalam Islam.

Sementara itu, Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria dalam pembentangan kertas kerjanya berkata, solat berjemaah yang seharusnya dilaksanakan dalam sesebuah keluarga semakin pupus. Manakala, amalan makan bersama keluarga masih diamalkan yang bertujuan mengeratkan hubungan kekeluargaan.

Allah s.w.t menjadikan setiap ciptaanNya berpasang-pasangan. Malam dan siang, langit dan bumi, daratan dan lautan serta banyak lagi contoh-contoh lain. Manusia juga diciptakan untuk memiliki pasangan masing-masing. Firman Allah s.w.t dalam Surah Yasin, ayat 36 yang bermaksud: “Maha suci Allah yang menjadikan semua berpasangan dari sesuatu yang tumbuh di bumi, dari mereka (manusia) dan daripada sesuatu yang mereka tiada mengetahui.”

Seseorang yang telah mengambil keputusan untuk mendirikan rumahtangga harus sedar dan tahu kewajipan dan tanggungjawab yang akan dilaksanakan kelak. Membina sebuah keluarga bukan semudah yang disangka. Pelbagai ilmu dan pengalaman harus dikutip sepanjang tempoh perkahwinan sehingga ke akhir hayat. Yang paling penting, setiap pasangan sama ada suami atau isteri malah termasuk juga anak-anak tahu tanggungjawab dan peranan masing-masing.

Suami diberi tanggungjawab yang amat besar sebagai pemimpin keluarga. Kepimpinan seorang suami bukan bermakna dia berkuasa melakukan apa sahaja. Apa yang dimaksudkan sebagai kepimpinan ialah seorang suami yang mampu memberi nafkah zahir dan batin kepada isterinya. Melayan isterinya serta keluarganya dengan baik, menjadi pelindung kepada keluarganya dan yang paling penting harus menjadi pendakwah dalam keluarganya.

Untuk menerapkan nilai-nilai mulia dalam keluarga, suami harus mempunyai pekerti yang baik, menjaga setiap perlakuan dan sentiasa muhasabah diri. Akhlak yang baik ini akan menjadi ikutan kepada isteri dan anak-anaknya kelak. Rasullullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Hendaklah kamu memberi nasihat yang baik terhadap perempuan (isteri) denan cara yang baik, sesungguhnya mereka dijadikan daripada tulang rusuk paling atas. Sekiranya kamu cuba untuk meluruskannya, maka ia akan patah. Sekiranya kamu biarkan nescaya ia akan berterusan dalam keadaan bengkok.”

Isteri juga mempunyai peranan dan tanggungjawab dalam keluarga. Ketaatan dan kesetiaan seorang isteri menjamin kebahagiaan rumahtangga yang dibina. Isteri harus menjaga kehormatan dirinya semasa ketiadaan suami selain ikhlas dan sabar menjaga anak-anak dan harta dalam rumah tangga.

Peranan isteri bukan sahaja memelihara apa yang telah disebutkan di atas. Selain daripada itu, seorang isteri yang baik akan sentiasa ikhlas menyayangi suaminya tidak kira semiskin mana atau serendah mana taraf antara suami berbanding isteri. Nilai hormat ini semakin pupus apatah lagi dengan tuntutan hidup masa kini yang menyebabkan isteri bersama-sama mengambil alih tugas suami dalam mencari nafkah. Seringkali, pengaruh luar rumah (persekitaran dan tempat kerja), akan mempengaruhi psikologi dan pandangan isteri terhadap peranannya yang sebenar sebagai penyeri rumah tangga.

Apabila suami atau isteri tahu dan sedar tanggungjawab masing-masing, pembentukan keluarga sakinah akan tercapai. Sebuah keluarga yang sakinah bukan sahaja boleh dibentuk melalui peranan isteri dan suami malah meliputi anak-anak dan ahli keluarga yang lain. Oleh itu, keluarga yang dibentuk harus padat dan lengkap secara berterusan dan konsisten mengamalkan nilai-nilai sakinah yang telah diunjurkan dalam al-Quran dan Sunnah.

Rumah tangga lebih bermakna jika dijadikan tempat berdakwah bagi ahli keluarganya. Melaksanakan suruhan Allah dan taat pada setiap apa yang digariskan oleh Allah s.w.t dan seterusnya menguar-uarkan jaminan syurga kepada isteri dan anak-anak yang soleh dan solehah.

Selain itu, rumah tangga juga menjadi tempat pengumpulan ilmu dan agar dapat menghasilkan insan-insan yang bijak dalam menilai sesuatu. Ilmu yang dikumpul boleh menghasilkan pusat nasihat-menasihati dalam keluarga yang sering menghadapi risiko pengaruh negatif dari luar. Insan-insan yang bijak yang lahir daripada keluarga sebegini akan menjadi masyarakat yang mantap akhlaknya, seterusnya membina pembangunan negara yang cemerlang.

Seterusnya, rumah tangga yang sakinah akan menjadi pusat kemuliaan bagi keluarga yang lain. Memastikan keluarga menjadi contoh kepada keluarga yang lain memerlukan kerjasama setiap ahli keluarga. Ini adalah dakwah yang paling besar yang boleh dilakukan oleh institusi kekeluargaan dalam membentuk masyarakat yang madani dan hadhari.

Kemuliaan dan keindahan dalam keluarga sakinah wujud hasil daripada nilai cinta kepada Allah secara berterusan. Penghayatan terhadap agama Islam secara konsisten dan tulus bermula daripada pekerti seorang suami dan isteri kepada anak-anaknya. Ketaatan kepada Allah menjadikan setiap hati manusia akan tunduk dan takut kepada seksaan di akhirat kelak.

Setiap individu harus mempertingkatkan kefahaman berkaitan dengan konsep penghayatan Islam secara menyeluruh merangkumi peranan mereka sebagai pendakwah dan khalifah Allah di muka bumi ini. Dengan penghayatan ini, bukan sahaja kita dapat membentuk keluarga sakinah dengan mudah, malah secara keseluruhannya dapat  pula membina dan membentuk sebuah negara yang ‘sakinah mawaddah warahmah’.


~yadim~
~..Ukhwah yang dibina antara kita, Biarlah seperti seutas tasbih, Ada awal,  Tiada penghujungnya, Dicipta untuk mengingatiNYA, Dibahagi untuk cintaNYA, Diratib demi redhaNYA..~

Reply #1 03 October, 2007, 04:53:30 PM
Moga anak-anak yang lahir dapat memahami erti islam sebenar, dan dapat melaksanakannya dalam kehidupan seharian.
Pendididikan peringkat awal penting supaya anak-anak ini mendapat pengetahuan dan ilmu asas fardu ain...
Kembara MencariNYA

miftahunnajah

 • *
 • Cinta sejati ialah kasih Khalid kepada hambaNya
  • View Profile
Reply #2 19 February, 2008, 04:07:45 PM
Rumahku syurgaku

halawah

 • *
 • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
  • View Profile
Reply #3 06 July, 2008, 10:14:27 AM

Inilah idaman suami soleh kepada pasangannya isteri solehah....
Mujahidah utk seorg mujahid.
Wassalam.
İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
hubungan dengan ukhuwahfıllah perpaduan Ummah seutuh

husnulkhatimah

 • *
 • hitam putih kehidpan..sendiri yg menentukan....
  • View Profile
Reply #4 11 July, 2008, 04:28:07 PM
1.
KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita
Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.
2.
KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis,
tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.
3.
KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu,tetapi menikah di hadapan Allah
4.
KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana
menyia-nyiakan do'a mereka.
5.
KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.
6.
SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan
bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan
duri.
7.
KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru
semakin erat berpegang tangan
8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK.
Cintailah isteri atau suami anda 100%
9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK.
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda,tetapi cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.
10.
KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus
dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.
11.
KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi
kita semasa menderita
12.
KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk
bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan
pertolongan Anda.
13.
KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.
14.
KETIKA MENDIDIK ANAK
Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang
tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....
15.
KETIKA ANAK BERMASALAH
Yakinilah bahawa tidak ada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.
16.KETIKA ADA PIL.
Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat.
17.
KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONIS
Gunakanlah formula 7 K
1 Ketaqwaan
2 Kasih sayang
3 Kesetiaan
4 Komunikasi dialogis
5 Keterbukaan
6 Kejujuran
7 Kesabaran

halawah

 • *
 • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
  • View Profile
Reply #5 09 October, 2008, 10:57:59 PM
 :)

Terpikat hati saya untuk  membaca,merenung dan memikrkan petikan artikel yg dilampirkan Oleh ukhtina Nurwahidah(tanda rasa rindu krn sdh lama tak bersua)

Quote
Allah s.w.t menjadikan setiap ciptaanNya berpasang-pasangan. Malam dan siang, langit dan bumi, daratan dan lautan serta banyak lagi contoh-contoh lain. Manusia juga diciptakan untuk memiliki pasangan masing-masing. Firman Allah s.w.t dalam Surah Yasin, ayat 36 yang bermaksud: “Maha suci Allah yang menjadikan semua berpasangan dari sesuatu yang tumbuh di bumi, dari mereka (manusia) dan daripada sesuatu yang mereka tiada mengetahui.”

Seseorang yang telah mengambil keputusan untuk mendirikan rumahtangga harus sedar dan tahu kewajipan dan tanggungjawab yang akan dilaksanakan kelak. Membina sebuah keluarga bukan semudah yang disangka. Pelbagai ilmu dan pengalaman harus dikutip sepanjang tempoh perkahwinan sehingga ke akhir hayat. Yang paling penting, setiap pasangan sama ada suami atau isteri malah termasuk juga anak-anak tahu tanggungjawab dan peranan masing-masing.

Suami diberi tanggungjawab yang amat besar sebagai pemimpin keluarga. Kepimpinan seorang suami bukan bermakna dia berkuasa melakukan apa sahaja. Apa yang dimaksudkan sebagai kepimpinan ialah seorang suami yang mampu memberi nafkah zahir dan batin kepada isterinya. Melayan isterinya serta keluarganya dengan baik, menjadi pelindung kepada keluarganya dan yang paling penting harus menjadi pendakwah dalam keluarganya.

Untuk menerapkan nilai-nilai mulia dalam keluarga, suami harus mempunyai pekerti yang baik, menjaga setiap perlakuan dan sentiasa muhasabah diri. Akhlak yang baik ini akan menjadi ikutan kepada isteri dan anak-anaknya kelak. Rasullullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Hendaklah kamu memberi nasihat yang baik terhadap perempuan (isteri) denan cara yang baik, sesungguhnya mereka dijadikan daripada tulang rusuk paling atas. Sekiranya kamu cuba untuk meluruskannya, maka ia akan patah. Sekiranya kamu biarkan nescaya ia akan berterusan dalam keadaan bengkok.”

Isteri juga mempunyai peranan dan tanggungjawab dalam keluarga. Ketaatan dan kesetiaan seorang isteri menjamin kebahagiaan rumahtangga yang dibina. Isteri harus menjaga kehormatan dirinya semasa ketiadaan suami selain ikhlas dan sabar menjaga anak-anak dan harta dalam rumah tangga.

Peranan isteri bukan sahaja memelihara apa yang telah disebutkan di atas. Selain daripada itu, seorang isteri yang baik akan sentiasa ikhlas menyayangi suaminya tidak kira semiskin mana atau serendah mana taraf antara suami berbanding isteri. Nilai hormat ini semakin pupus apatah lagi dengan tuntutan hidup masa kini yang menyebabkan isteri bersama-sama mengambil alih tugas suami dalam mencari nafkah. Seringkali, pengaruh luar rumah (persekitaran dan tempat kerja), akan mempengaruhi psikologi dan pandangan isteri terhadap peranannya yang sebenar sebagai penyeri rumah tangga.

Apabila suami atau isteri tahu dan sedar tanggungjawab masing-masing, pembentukan keluarga sakinah akan tercapai. Sebuah keluarga yang sakinah bukan sahaja boleh dibentuk melalui peranan isteri dan suami malah meliputi anak-anak dan ahli keluarga yang lain. Oleh itu, keluarga yang dibentuk harus padat dan lengkap secara berterusan dan konsisten mengamalkan nilai-nilai sakinah yang telah diunjurkan dalam al-Quran dan Sunnah.

Rumah tangga lebih bermakna jika dijadikan tempat berdakwah bagi ahli keluarganya. Melaksanakan suruhan Allah dan taat pada setiap apa yang digariskan oleh Allah s.w.t dan seterusnya menguar-uarkan jaminan syurga kepada isteri dan anak-anak yang soleh dan solehah.

Selain itu, rumah tangga juga menjadi tempat pengumpulan ilmu dan agar dapat menghasilkan insan-insan yang bijak dalam menilai sesuatu. Ilmu yang dikumpul boleh menghasilkan pusat nasihat-menasihati dalam keluarga yang sering menghadapi risiko pengaruh negatif dari luar. Insan-insan yang bijak yang lahir daripada keluarga sebegini akan menjadi masyarakat yang mantap akhlaknya, seterusnya membina pembangunan negara yang cemerlang.

Seterusnya, rumah tangga yang sakinah akan menjadi pusat kemuliaan bagi keluarga yang lain. Memastikan keluarga menjadi contoh kepada keluarga yang lain memerlukan kerjasama setiap ahli keluarga. Ini adalah dakwah yang paling besar yang boleh dilakukan oleh institusi kekeluargaan dalam membentuk masyarakat yang madani dan hadhari.

Kemuliaan dan keindahan dalam keluarga sakinah wujud hasil daripada nilai cinta kepada Allah secara berterusan. Penghayatan terhadap agama Islam secara konsisten dan tulus bermula daripada pekerti seorang suami dan isteri kepada anak-anaknya. Ketaatan kepada Allah menjadikan setiap hati manusia akan tunduk dan takut kepada seksaan di akhirat kelak.

Setiap individu harus mempertingkatkan kefahaman berkaitan dengan konsep penghayatan Islam secara menyeluruh merangkumi peranan mereka sebagai pendakwah dan khalifah Allah di muka bumi ini. Dengan penghayatan ini, bukan sahaja kita dapat membentuk keluarga sakinah dengan mudah, malah secara keseluruhannya dapat  pula membina dan membentuk sebuah negara yang ‘sakinah mawaddah warahmah’.
:msya:

Gambaran yang sangat berarti bagi cita-cita untuk membina Keluarga Sakinah(keluarga yang tenang/bahagia)
ianya menjadi panduan.pengajaran dan penghidupan yang berarti dalam membina hidup yang penuh diharap/dihajati. :ins:


halawah

 • *
 • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
  • View Profile
Reply #6 10 October, 2008, 08:55:19 AM
 :)
Renungan dan tatapan di Pagi hari;  :ins:

Quote
Selain itu, rumah tangga juga menjadi tempat pengumpulan ilmu dan agar dapat menghasilkan insan-insan yang bijak dalam menilai sesuatu. Ilmu yang dikumpul boleh menghasilkan pusat nasihat-menasihati dalam keluarga yang sering menghadapi risiko pengaruh negatif dari luar. Insan-insan yang bijak yang lahir daripada keluarga sebegini akan menjadi masyarakat yang mantap akhlaknya, seterusnya membina pembangunan negara yang cemerlang.

Seterusnya, rumah tangga yang sakinah akan menjadi pusat kemuliaan bagi keluarga yang lain. Memastikan keluarga menjadi contoh kepada keluarga yang lain memerlukan kerjasama setiap ahli keluarga. Ini adalah dakwah yang paling besar yang boleh dilakukan oleh institusi kekeluargaan dalam membentuk masyarakat yang madani dan hadhari.

Kemuliaan dan keindahan dalam keluarga sakinah wujud hasil daripada nilai cinta kepada Allah secara berterusan. Penghayatan terhadap agama Islam secara konsisten dan tulus bermula daripada pekerti seorang suami dan isteri kepada anak-anaknya. Ketaatan kepada Allah menjadikan setiap hati manusia akan tunduk dan takut kepada seksaan di akhirat kelak.

Setiap individu harus mempertingkatkan kefahaman berkaitan dengan konsep penghayatan Islam secara menyeluruh merangkumi peranan mereka sebagai pendakwah dan khalifah Allah di muka bumi ini. Dengan penghayatan ini, bukan sahaja kita dapat membentuk keluarga sakinah dengan mudah, malah secara keseluruhannya dapat  pula membina dan membentuk sebuah negara yang ‘sakinah mawaddah warahmah’.

Semoga menjadi Pedoman dan peggangan kearah hidup yang aman-damai sejahtera.Amin;
[/i]


Quote
KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONIS;
Gunakanlah formula 7 K
1 Ketaqwaan
2 Kasih sayang
3 Kesetiaan
4 Komunikasi dialogis
5 Keterbukaan
6 Kejujuran
7 Kesabaran

Barakallahuna wafikum.Amin.halawah

 • *
 • İlmu yang benar membuahkan amal İman yang Teguh
  • View Profile
Reply #7 05 October, 2010, 01:26:48 PM
 :)
 “…Tetapi Hendaklah Kamu Teguhkan Pendirian Kamu
. Sekiranya Orang Ramai Baik, Kamu Akan Jadi Baik.
 Dan Sekiranya Mereka Tidak Baik, Maka Perbaikilah Mereka.”
(Hadis riwayat At-Tirmizi )

Berpegang Teguh Pada Prinsip Islam
Dan Dapat Menyesuaikan Diri Dengan Konteks Yang Berubah

Keimanan yang tinggi adalah asas pembanguna n intelek dan akhlak.
 Keseimbangan di antaranya melahirkan modal insan yang berilmu dan berketrampilan.
 Ianya menjadi prasyarat bagi membangun daya intelek dan professional yang berwibawa menghadapi karenah zaman dancabaran lingkungan.

Wabitaufiq walhidayah.

Reply #8 16 November, 2010, 02:24:22 PM
Bagusnye johor buat macamni ye. Elok juga kalau selangor pun praktikkan..
zaujah n aliah yusri.. ummu yusuf ramadhan & nur fatimah mujahidah..

Reply #9 16 November, 2010, 06:53:50 PM
Bagusnye johor buat macamni ye. Elok juga kalau selangor pun praktikkan..

Benda yang elok begini, elok di adakan di seluruh negara kita ini.
Kita juga boleh jadikan ia salah satu usaha untuk mengukuhkan institusi kekeluargaan di Malaysia yang kini di ambang bahaya.
Penceraian begitu banyak, suami dan isteri 'makan luar' begitu banyak. Anak remaja rosak dengan pelbagai masalah sosial.
Kita perlu kukuhkan dari akar umbi keluarga itu...
Berkahwinlah kerana Allah swt...selagi kita berpaksikan pada tali Allah swt, insyaallah kita akan mendapat keluarga yang sakinah.
Kerana keluarga sakinah menjadi impian setiap orang...
Islam sudah menyediakan caranya...

divider3
halaqahforum4