Panduan Untuk Orang Miskin

Author Topic: Panduan Untuk Orang Miskin  (Read 953 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

FlaiR

  • *
  • Ingatlah Allah walau di mana ~
    • View Profile
11 June, 2012, 09:37:35 AM
Dunia Baru
m/s 9

Panduan Untuk Orang Miskin

Kemiskinan bukan satu masalah ataupun kehinaan. Oleh itu jika ditakdirkan hidup miskin, maka bersyukurlah kerana terpilih untuk mengikut cara hidup nabi. Ia juga merupakan satu darjat yang mulia yang direbut oleh Nabi dan Sahabat-sahabat. Berikut adalah beberapa panduan sikap dan kelebihan-kelebihan orang miskin:

1.   Beruntung kerana tidak perlu mentadbir harta kekayaan dan wang ringgit yang mana kita berkemungkinan tidak dapat berlaku adil dengan harta pinjaman Allah itu.
2.   Bebas daripada tipuan-tipuan dunia yang berbagai, yang sering berpunca dari harta. Dunia, kalau tidak ada tidaklah menipu daya, tapi kalau sudah di tangan, bisikannya terlalu menggoda. Hingga jarang yang selamat dari tipu dayanya.
3.   Kurangnya hisab ke atas diri di Hari Akhirat yang sungguh menyeksakan nanti.
4.   Berpeluang masuk ke Syurga lebih dahulu kerana tidak lama dihisab.
5.   Orang miskin yang bertaqwa tidak mengadu-ngadu dan meminta-minta pada manusia, sebaliknya lebih suka mengadu kepada Allah kerana sedar Allah-lah sebaik-baik pemberi rezeki.
6.   Sabar dan redha dengan kesusahan yang ditanggung kerana menganggap ia sebagai penghapusan dosa dan peningkatan darjat di sisi Allah.
Jika engkau mahukan kemesraan dengan Allah, maka garanglah terhadap dirimu sendiri. Jika engkau merasakan manisnya berhubung dengan Allah, tahulah engkau betapa peritnya berpisah denganNya

divider3
halaqahforum4