Pavlova

*

Author Topic: Pavlova  (Read 6245 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

Reply #40 07 June, 2012, 01:05:01 PM
  • Publish
  • jumpa kat rumah saya lah...heeeeee
    pertemuan 2 buah bukit heee

    hulu langat batu berapa tue...

    kediaman sy selepas turun jalan pintas hulu langat ampang - berdekatan dengan sekolah dan tangki air serta masjid... kg tasik tambahan.


    aiikkkk,ye ke pak zul
    batu 4 dekat masjid tu

    Reply #41 07 June, 2012, 01:11:45 PM
  • Publish
  • jumpa kat rumah saya lah...heeeeee
    pertemuan 2 buah bukit heee

    hulu langat batu berapa tue...

    kediaman sy selepas turun jalan pintas hulu langat ampang - berdekatan dengan sekolah dan tangki air serta masjid... kg tasik tambahan.


    aiikkkk,ye ke pak zul
    batu 4 dekat masjid tu
    itu sebelah hulu langat - sy sebelah ampang meneruni ampang -
    ada simpang 3 lampu traffic light tue...

    ingat nak try kek tue...
    apa apa nanti sy bagi tahu kamu yer...

    ~~ Dalam Kegelapan Malam Ader Sinaran ~~

    Reply #42 07 June, 2012, 01:12:57 PM
  • Publish
  • jumpa kat rumah saya lah...heeeeee
    pertemuan 2 buah bukit heee

    hulu langat batu berapa tue...

    kediaman sy selepas turun jalan pintas hulu langat ampang - berdekatan dengan sekolah dan tangki air serta masjid... kg tasik tambahan.


    aiikkkk,ye ke pak zul
    batu 4 dekat masjid tu
    itu sebelah hulu langat - sy sebelah ampang meneruni ampang -
    ada simpang 3 lampu traffic light tue...

    ingat nak try kek tue...
    apa apa nanti sy bagi tahu kamu yer...


    tau pak zul,saya selalu ke pandan indah..
    ok kalau nak bagitau saya tolong tempahkan

    Reply #43 07 June, 2012, 01:54:19 PM
  • Publish
  • jumpa kat rumah saya lah...heeeeee
    pertemuan 2 buah bukit heee

    hulu langat batu berapa tue...

    kediaman sy selepas turun jalan pintas hulu langat ampang - berdekatan dengan sekolah dan tangki air serta masjid... kg tasik tambahan.


    aiikkkk,ye ke pak zul
    batu 4 dekat masjid tu
    itu sebelah hulu langat - sy sebelah ampang meneruni ampang -
    ada simpang 3 lampu traffic light tue...

    ingat nak try kek tue...
    apa apa nanti sy bagi tahu kamu yer...



    wah pak zul siap bagi peta...bleh la singgah makan nasik umah pak zul kang
    :senyum:
    menjadi muslimah sejati

    Reply #44 07 June, 2012, 02:08:36 PM
  • Publish
  •     8 biji putih telur
        300g gula kastor
        4 sudu besar tepung jagung
        1 sudu kecil esen vanila
        1/2 sudu kecil cuka makan
        *******untuk topping*******
        250g whipping cream
        30g gula icing
        1/2 sudu kecil esen vanila
        Buah-buahan seperti strawberry,passionfruit,kiwi,blueberry,pineapple dan sebagainya.

    Cara-cara

        Pastikan mangkuk anda bersih yer.Putar putih telur sampai keluar 'soft peak',tambah gula kastor sedikit demi sedikit dan putar sehingga keluar 'stiff peaks'.pastikan gula betul2 hancur.masukkan esen vanila, cuka dan tepung jagung.kacau semuanya.
        Lukiskan bulatan besar pada baking paper dan sudukan adunan ke dalamnya.Panaskan oven 180 degree celcius dan tukarkan ke 120 degree celcius sebaik sahaja ia dimasukkan ke dlm oven.bakar selama 1 jam dan sejukkan 30 minit.
        Untuk topping,putar whipping cream sehingga muncul soft peaks.Maniskannya dgn gula dan esen vanila.
        sudukan whipping cream keatas pavlova sehingga menutupi atasannya.Hias dengan buah-buahan.
       



    Besar betul Kek Aiskrim berbola strawbery ni.RM4 satu ke Niena.Cuba bagi alamat penuh kawan Niena yang jual tu.Nak cuba makan sekali je.Amboi Niena 3ketul boleh habis naa...

    Reply #45 07 June, 2012, 02:09:25 PM
  • Publish
  • sedap yer.. dah lama nak makan pavlova nie..tapi tak beli2 pun..ade resepi nie boleh la cuba.. senyum*

    Reply #46 07 June, 2012, 02:12:59 PM
  • Publish
  • Besar betul Kek Aiskrim berbola strawbery ni.RM4 satu ke Niena.Cuba bagi alamat penuh kawan Niena yang jual tu.Nak cuba makan sekali je.Amboi Niena 3ketul boleh habis naa...

    alamat betul rumah die ke?
    :ketawa:
    takkan nak alamat rumah kot.nanti saya mintak alamat die

    Reply #47 07 June, 2012, 02:21:48 PM
  • Publish
  • sedap yer.. dah lama nak makan pavlova nie..tapi tak beli2 pun..ade resepi nie boleh la cuba.. senyum*

    Misz_sha tahu ke tempat yang nak beli tu?Nak beli pun tak sempat,sempat ke nak buat tu.Lece juga tu.Ape-ape pun dah buat nanti roger la sini ye.

    Reply #48 07 June, 2012, 02:24:08 PM
  • Publish
  • sedap yer.. dah lama nak makan pavlova nie..tapi tak beli2 pun..ade resepi nie boleh la cuba.. senyum*

    Misz_sha tahu ke tempat yang nak beli tu?Nak beli pun tak sempat,sempat ke nak buat tu.Lece juga tu.Ape-ape pun dah buat nanti roger la sini ye.

    TU PASAL...SIAP LETAK CUKA LAGI...
    EHEHEHE

    Reply #49 07 June, 2012, 02:34:21 PM
  • Publish
  • Besar betul Kek Aiskrim berbola strawbery ni.RM4 satu ke Niena.Cuba bagi alamat penuh kawan Niena yang jual tu.Nak cuba makan sekali je.Amboi Niena 3ketul boleh habis naa...

    alamat betul rumah die ke?
    :ketawa:
    takkan nak alamat rumah kot.nanti saya mintak alamat die

    Tak kira la alamat rumah dia ke,alamat kedai die ke,yang penting Pavlova ada di jual di situ . : senyum : Dia buat sendiri atau beli tempat lain juga tu.Tidak pun kalau tahu kedai mana yang ada jual Pavlova tu,mohon khabarkan ye.

    Reply #50 07 June, 2012, 02:38:10 PM
  • Publish
  • Besar betul Kek Aiskrim berbola strawbery ni.RM4 satu ke Niena.Cuba bagi alamat penuh kawan Niena yang jual tu.Nak cuba makan sekali je.Amboi Niena 3ketul boleh habis naa...

    alamat betul rumah die ke?
    :ketawa:
    takkan nak alamat rumah kot.nanti saya mintak alamat die

    Tak kira la alamat rumah dia ke,alamat kedai die ke,yang penting Pavlova ada di jual di situ . : senyum : Dia buat sendiri atau beli tempat lain juga tu.Tidak pun kalau tahu kedai mana yang ada jual Pavlova tu,mohon khabarkan ye.

    yang buat sebenarnye sepupu die.tapi kalau kami diopis yang tempah die yang bawakkan la.lagi senang kalau saya mintak blog sepupu die kan.kejap ye

    Reply #51 07 June, 2012, 02:56:02 PM
  • Publish
  • haiyyyaaaa....
    semua orang nak makan pavlova ker????
    pape pun kak niena dah janji sabtu bawak ye...
    hehehehehe

    Reply #52 07 June, 2012, 02:57:06 PM
  • Publish
  • haiyyyaaaa....
    semua orang nak makan pavlova ker????
    pape pun kak niena dah janji sabtu bawak ye...
    hehehehehe

    ye akak bawak..
    tengah call die ni tak angkat2 fon.geram pulak

    Reply #53 07 June, 2012, 02:59:42 PM
  • Publish
  • sedap yer.. dah lama nak makan pavlova nie..tapi tak beli2 pun..ade resepi nie boleh la cuba.. senyum*

    Misz_sha tahu ke tempat yang nak beli tu?Nak beli pun tak sempat,sempat ke nak buat tu.Lece juga tu.Ape-ape pun dah buat nanti roger la sini ye.

    dekat area klang nie ade gak..pernah nmpk..tp tak beli2..ehehe..
    nak buat nie pun tatau bile..sy nie tak reti nk masak2 nie..:senyum:...

    Reply #54 07 June, 2012, 03:09:03 PM
  • Publish
  • Besar betul Kek Aiskrim berbola strawbery ni.RM4 satu ke Niena.Cuba bagi alamat penuh kawan Niena yang jual tu.Nak cuba makan sekali je.Amboi Niena 3ketul boleh habis naa...

    alamat betul rumah die ke?
    :ketawa:
    takkan nak alamat rumah kot.nanti saya mintak alamat die

    Tak kira la alamat rumah dia ke,alamat kedai die ke,yang penting Pavlova ada di jual di situ . : senyum : Dia buat sendiri atau beli tempat lain juga tu.Tidak pun kalau tahu kedai mana yang ada jual Pavlova tu,mohon khabarkan ye.

    yang buat sebenarnye sepupu die.tapi kalau kami diopis yang tempah die yang bawakkan la.lagi senang kalau saya mintak blog sepupu die kan.kejap ye

    Ok lagi cantik camtu. Wait and see.Jangan geram2 ye.

    Reply #55 07 June, 2012, 03:16:42 PM
  • Publish
  • pavlova nie kalo dijadikan hantaran tunang boleh ker? tekstur dier cpt cair tak? please anyone advise..

    Reply #56 07 June, 2012, 03:23:05 PM
  • Publish
  • pavlova nie kalo dijadikan hantaran tunang boleh ker? tekstur dier cpt cair tak? please anyone advise..

    it tastes better when it is cold,tahap kecairan lambat jugak la.kalau dalam 2 jam tu ok lagi simpan dalam bekas yang sejuk tu.

    Reply #57 07 June, 2012, 03:24:45 PM
  • Publish
  • Kepada semua yang berminat nak try pavlova yang dibuat oleh orang confirm islam.hehehee
    die ni adik ipar opismate saye.selain pavlova ada lagi yang sedap.

    sila layari fb die

    http://www.facebook.com/pages/ScrumptiousS/276218172450515

    die boleh hantarkan kalau kawasan berdekatan.kalau jauh boleh janji untuk meetup somewhere.
    « Last Edit: 07 June, 2012, 03:26:57 PM by miszniena »

    Reply #58 07 June, 2012, 03:28:09 PM
  • Publish
  • Kepada semua yang berminat nak try pavlova yang dibuat oleh orang confirm islam.hehehee
    die ni adik ipar opismate saye.selain pavlova ada lagi yang sedap.

    sila layari fb die

    http://www.facebook.com/pages/ScrumptiousS/276218172450515

    die boleh hantarkan kalau kawasan berdekatan.kalau jauh boleh janji untuk meetup somewhere.



    Wah siap promosi lagi tu....
    klas kau jahhh...hehehehe

    Reply #59 07 June, 2012, 03:30:17 PM
  • Publish
  • Kepada semua yang berminat nak try pavlova yang dibuat oleh orang confirm islam.hehehee
    die ni adik ipar opismate saye.selain pavlova ada lagi yang sedap.

    sila layari fb die

    http://www.facebook.com/pages/ScrumptiousS/276218172450515

    die boleh hantarkan kalau kawasan berdekatan.kalau jauh boleh janji untuk meetup somewhere.


    Wah siap promosi lagi tu....
    klas kau jahhh...hehehehe


     ye la jahhh
    bile lagi nak tolong bisnes orang kite jahhh
    kau ni pun jahhh
    tempah la,call die.kate nak beli yang besar punyer
    kek die pun sedap

    divider3
    halaqahforum4