Harta Pusaka Barang Kemas

Author Topic: Harta Pusaka Barang Kemas  (Read 1818 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

20 April, 2012, 08:05:20 PM
Assalamualaikum..
saya amat keliru dengan masalah pusaka dan faraid ni... baru2 ni ibu mertua sy meninggal.. sebelum meninggal dia ade ade berpesan yang jika dia meninggal, barang kemas miliknya akan menjadi milik isterinya iaitu satu2nya ank perempuan..isteri sy mempunyai seorang adik kandung lelaki dan seorang abang yang berlainan bapa.. semasa arwah memberitahu hal tersebut hanya saya dan isteri sy sahaja yang berada pada ketika itu.. setelah meninggal ayah mertua saya n adik lelaki isteri sy bersetuju yang barang kemas tersebut akan dipegang oleh isteri saya... saya ade bertanya pd seorang ustaz disekolah saya yang mengatakan bahawa jika hal demikian, itu dikira pemberian "hadiah" simati kepada anaknya ketika arwah masih ada..persoalannya ialah.. adakah barang kemas tersebut boleh dipegang n disimpan oleh isteri saya???

Reply #1 20 April, 2012, 08:10:18 PM

Yuzie

  • *
  • Demi Allah yang Maha Pemurah dan Penyayang
    • View Profile
Reply #2 21 April, 2012, 09:41:41 AM
emmm...kasihan ada setengah daripada mereka main ambil macam tu je...tak timbang2 berat. kasihannya si perempuan tak dapat pun peninggalan arwah ibunya semua dikebas oleh adik-beradik lelaki..
Cukuplah bila kami merasa mulia karena Engkau sebagai Pencipta bagi kami dan cukuplah bila kami bangga bahawa kami menjadi hamba bagiMu. Engkau bagi kami sebagaimana yang kami cintai, maka berilah kami taufik sebagaimana yang Engkau cintai.

divider3
halaqahforum4