Mengisi Jiwa yang Kosong dan Hindari daripada Kesunyian

*

Author Topic: Mengisi Jiwa yang Kosong dan Hindari daripada Kesunyian  (Read 2127 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

along miera

  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
19 April, 2012, 12:28:56 PM
  • Publish
  •  :)
     saya nak mintak pandangan saudara semua bagaimana hendak mengisi jiwa yang kosong.saya sejak dua menjak nie selalu rasa kesunyian,maksud kesunyian saya disini saya kurang perhatian daripada org yang saya sayang.saya cuba untuk mengembirakan hati dengan kawan2.tetapi bila saya kesorangan atau hendak tido selalu kesedihan nie datang sehingga saya tidak dapat tidor..saya cube hendak menukar cinta ini kepada ALLAH tetapi saya tidak tahu bagaimana caranya..bantulah saya..saya tidak mahu ati saya gelisah oleh sebab hasutan syaitan yang membuatkan ati saya resah..bantu lah saya

    mohdazri

    • *
    • Posts: 1063
      • View Profile
    Reply #1 19 April, 2012, 12:39:12 PM
  • Publish
  • pertama banyakkan bertaubat pada allah dan yang kedua banyakkan selawat kepada nabi sehinggalah rasacinta itu berubah kepada allah,anda perlu cari guru untuk membimbing

    hada_islamic

    • *
    • Posts: 1204
    • ~cintailah DIA yang mencintai kita~
      • View Profile
    Reply #2 19 April, 2012, 02:49:38 PM
  • Publish
  •  :)

    mengisi jiwa yang kosong..jiwa bersangkut dengan hati dan akal..nak bagi jiwa terisi, kena jaga hati..untuk tidak merasa sunyi kita yang perlu cari..bukan mengharap org..jadi, banyak2kan hadiri majlis ilmu..insyaALLAH..jiwa yang kosong akan terisi.. :jaz:
    mencari redha ALLAH...jadilah insan berguna kepada orang lain

    RS^

    • *
    • Posts: 152
    • Redha&Syukur: Rohku, ingat detik kembalimu kpdNya
      • View Profile
    Reply #3 19 April, 2012, 08:16:56 PM
  • Publish
  • Bacalah buku La Tahzan (Jangan Bersedih) oleh Aidh alQarni. Sesudah baca amalkan saranan-saranannya yang termampu, insya Allah ada penawar dariNya.

    Saya sendiri pernah alami apa yang saudari alami bila saya mengambil keputusan untuk berpisah dengan bekas isteri ke dua. Cuma saya ni sedih macam mana pun, bila nak tidur akhirnya terlena juga dengan layan zikir dalam hati, usah dilayan terus rasa kecamuk di dalam jiwa.
    Aku musafir yg mencari kebenaran. Seorang manusia yg mencari erti kemanusiaan di antara manusia. Seorang warganegara yg mencari negerinya kemuliaan, kebebasan, kestabilan & kehidupan yg baik dlm naungan Islam yg hanif.

    http://bro-rs.blogspot.com/

    http://lamanpuisi-rs.blogspot.com/

    umi muslimah

    • *
    • Posts: 76
    • Alhamdulillah
      • View Profile
    Reply #4 06 June, 2012, 10:43:42 AM
  • Publish
  • bersolat....
    berdoa....
    berzikir.....
    membaca Al-quran...

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    Petua hindari wajah daripada berjerawat

    Started by fairuzniza « 1 2 » Petua

    38 Replies
    27972 Views
    Last post 02 September, 2012, 12:20:36 PM
    by Nurul Nawar
    21 Replies
    3686 Views
    Last post 22 January, 2012, 07:32:38 AM
    by al_ahibbatu
    9 Replies
    1616 Views
    Last post 17 December, 2010, 04:00:53 PM
    by fazilah leman