Nafkah Wajib Seorang Suami Terhadap Isteri Kedua...

Author Topic: Nafkah Wajib Seorang Suami Terhadap Isteri Kedua...  (Read 6414 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

lieza7275

  • *
  • Posts: 62
    • View Profile
10 March, 2012, 12:00:40 AM
  • Publish Di FB
  •  :)Saya merupakan isteri kedua. Pada mulanya saya tidak kisah pasal nafkah sbb saya bekerjaya,saya pernah bgtau suami yg sy tidak kisah pasal duit yg penting saya ada suami utk tempat mencurah rasa sbb sy tidak suka hubungan yg tidak sah tanpa kawin. Dan alhamdulillah sejak kawin,sy bahagia Utk pengetahuan semua...kami tggal berjauahan,saya di kelantan dan dia di melaka. 2 mggu sekali kami berjumpa. dan segala perbelanjaan utk dia dtg menjenguk saya...saya yg tanggung. Saya ada cadangkan utk sewa rumah di melaka agar setiap kali cuti sekolah sy bole ke sana. dia setuju dan sy ingat dia akan sama membantu mebayar duit sewa tapi nampaknya sy seorg yg membayar. Saya pernah luah tentang ini dan dia kata mmg dia tak mampu. Tapi x lama selepas itu,saya dapat tahu dia membeli tanah dan kereta utk isteri pertama. Utk menampung bayaran setiap bulan duit tanah dan kereta.suami menyuarakan utk meminjam duit sy. Paada mulanya saya agak keberatan utk memberi tapi atas dasar simpati,sy membantu seelah dia cuba menagih simpati dgn citer2 yg meyedihkan. Tapi akhirnya...sy dpt tau rupanya duit itu digunakan utk membeli kereta baru utk isteri pertamanya. Mulanya hati sy hancur tapi saya serahkan pd Allah..sy redha kerana sy berpegang..sy menolong suami sendiri. Sehingga post ini ditulis,sy hanya mendapat rm100 sebulan dr suami dan yg lain2 sy yg kuarkan. Kalu dia x mampu...sy boleh terima tapi dia lebih drpd mampu utk menambah sedikit nafkah utk sy. terkadang sy ingin meminta dilepaskan...tapi saya takut kerana bergegar tiang arassy sekiranya isteri meminta cerai.Bole bg pandangan tak kawan2? Terkadang sy cube memujuk hati sy dgn membaca kisah2 wanita di zaman Rasulullah dan ape yg sy kuarkan itu,sy cube anggap itu sedekah saya namun sy hanyalah wanita biasa...bila saya tgok suami sy asik bercerita bagaimana utk menyenangkan hati keluarganya,hati sy terusik. Timbul rasa cemburu dan bila suami mengadu hidupnya x tenang,saya ade bgtau dia sambil bergurau..."dah abg x cuba berlaku adil,mcm mana Allah nak bg ketenangan dlm diri abg. sy nak tau adakah saya ni jenis tak bersyukur atau mmg betui ape yg sy rasa?
    « Last Edit: 21 March, 2012, 10:24:44 PM by lieza7275 »

    farahiyah0394

    • *
    • Posts: 579
      • View Profile
    Jawab #1 10 March, 2012, 12:24:24 AM
  • Publish Di FB
  • sudah terhantuk baru terngadah... sebelum kawen sepatutnya fikir dulu risiko menjadi isteri kedua..
    mampukah aku untuk redo segala-galanya?? mampukah untuk pujuk diri...
    mampukah suami untuk menanggung aku??
    mampukah isteri dia pujuk diri untuk terima aku sebagai adiknya..
    tapi tak apalah kan.. semua tu dah ketentuan Allah.. memang tu jodoh untuk lieza

    bukan jenis tak bersyukur, tapi betullah kan rasa tu.. siapa tak geram kalau diperlaku seperti itu..
    tanggungjawab dia.. dia kene laksanakanlah.. pandangan?? gi kaunseling rumah tangga la.. ajak suami sekali..

    kita kalau tegur suami sendiri.. makin makin la egonya memuncak.. lelaki bukan boleh kalau terima teguran isteri.. jadi gi je..
    takut untuk meminta cerai? dah kalau tak puas hati pasal nafkah ni.. hak isteri di abaikan.. camana pula yek? tuntut fasakh??

    istikharah.. mintak pertunjuk Allah, apa nak buat lepas ni... kesian.. memang sedih citer lieza.. tapi nak buat camana.. kita perempuan terbatas... buat apa pun payah je orang nak terima..

    mintak orang lain yang dipercayai untuk nasihat suami pun ok.. herm.. fikirkan sendiri apa yang terbaik..
    dah la jumpa suami 2 minggu sekali je.. memang sedih... inikah nikah khitbah untuk isteri kedua? :senyum:


    yanie_aisyah

    • *
    • Posts: 32
    • Berkahwin
      • View Profile
    Jawab #2 10 March, 2012, 01:46:34 AM
  • Publish Di FB
  • Assalamualaikum.

    Maha Suci Allah yg telah menciptakan segala yg ada di langit dan di bumi.

    Sy simpati dgn nasib saudari Lieza. Jodoh, pertemuan, ajal & maut segalanya Allah swt yg menentukan. Kita sbg hamba hanyalah mampu merancang..
    Perkara pertama yg suka sy nk nasihati ialah supaya REDHA dgn ketentuan yg telah Allah tetapkan itu. Menjadi isteri keberapa sekalipun tidak wajar menjadi isu krn Islam membenarkannya.
    Sesungguhnya Allah swt x akan sesekali menimpakan ujian & dugaan kepada hambanya yg tidak tertanggung bebannya..bahkan itu sbg tanda bahawa Dia sgt menyayangi kita lalu diduga berbagai2 cara..supaya kita menjadi seorang yg kuat, supaya lebih byk pahala yg kita dpt, supaya kita dpt dijadikan teladan oleh handai taulan yg lainnya..
    Bahkan Allah rindu utk mendengar rintihan dan doa kita kepadaNya..maka, sbb itulah kita diduga & diduga supaya kita kembali kepadaNya.
    Jgn pernah sesekali kita sesali akan sesuatu bencana@malang yg menimpa diri..krn Allah itu Maha Mengetahui, pasti ada hikmah yg sdg menanti saudari Lieza dikemudian hari.
    BARANGKALI..suami kini SEDANG TERPESONG langkah, menyalahgunakan kebaikan & toleransi Lieza utk membantu kewangan keluarga malah memudahkan dia menjalankan tanggungjawab dia sbg suami sehingga menjerumuskan diri sendiri menjadi lalai. MUNGKIN dia tidak sedar.
    BERTINDAKLAH:
    1. Menegur suami scr berperingkat: pilihlah waktu & kaedah yg berhemah utk mengelakkan pertengkaran. Ingatkan dia akan hak & tanggungjawab sbg suami, hak isteri..keberkatan rezeki, nikmat yg diberi adalh utk dikongsi..nafkah itu wajib..
    2. Berusaha mendidik suami: bantu carikan panduan utk suami spy dia boleh berubah, buku, CD, etc..sama2
    belajar & memperbaiki kekurangan diri juga sgt baik. krn dgn ini dia tidak akan terasa sunyi @ bersendirian utk memperbaiki iman
    3. Berdoalah: krn doa seorang isteri utk suami itu sgt2 disukai oleh Allah swt..krn kita pasti syg utk kehilangan @ berpisah dgn org yg kita sayang, sebolehnya kita pasti mahu dia berubah ke arah kebaikan, justeru..doakanlah dia
    4. Bertawakallah: krn setelah segala usaha kita curahkan..InsyaAllah..Allah akan mempermudahkan segalanya utk kita. ASALKAN kita yakin dgn RAHMATNYA & tidak sekali2 berputus ada denganNya.

    Bersabarlah di atas setiap dugaan yg mendatang. Berdoalah kpd Allah.

    Sekiranya Lieza mengungkit2 bantuan & pemberian dari suami, saya khuatir ia tidak akan mendatangkan kebaikan kpd Lieza sndiri kerana telah mengungkit2, bahkan dikhuatiri akan menjadi satu dosa krn tidak ikhlas, beristighfarlah.

    Sementara itu, bersabarlah..krn jika kita panjang. InsyaAllah..baiklah kesudahannya nnti..berubah ke, berbaik ke, wallahua'lam..kita xtahu.

    Krn dugaan yg Allah beri:
    : kita jd lebih kuat iman krn selalu mendekatkan diri padaNya
    : kita lebih byk ilmu pengetahuan krn lebih rajin mencari hukum2 & panduan
    : kita jd lebih yakin dgn Islam, Iman & Ihsan
    ; hidup kta lebih bermakna

    Disamping itu; kita harus sedar & ingat bhw dunia ini hanyalah sementara waktu shj..bahkan segala2 yg kita miliki hanyalah loan shj..semua hak Allah..

    Pilihlah utk ubati hati sendiri dgn keyakinan kepada Allah..kesedihan itu diluahkan pada Allah..kesakitan tentunya Allah itu lebih tahu..& pd masa yg sama cubalah utk usahakan yg terbaik dgn apa yg masih kita miliki..dan bersyukur dgn nikmat yg diberi..

    Sekadar pandangan sy shj.

    lieza7275

    • *
    • Posts: 62
      • View Profile
    Jawab #3 10 March, 2012, 02:22:37 AM
  • Publish Di FB
  • Alhamdulillah..terima kasih atas pandangan teman2.. Dan sehingga ke saat ini...saya sering melakukan ape yg telah dicadangkan oleh teman2 ini. Redha Allah saya cari dan redha suami saya jejaki. Kami tidak pernah bergaduh tentang nafkah. Apa yg sy utarakan ini sekadar ingin mendapat pandangan kerana saya kdg2 terusik dgn sikap suami,jadi saya tertanya2 adakah saya tidak ikhlas memberi selama ini. Tapi saya yakin...Allah Maha Mengetahui hati saya. Rezeki dtg dr Allah bkn dr suami. Hikmah yg terselindung di sebalik ini adalah saya makin merindui ALlah...ingin mengadu padanya setiap masa atas rasa kesedihan ini dan alhamdulillah saya tenang cuma seperti ape yg sy katakan...mungkin syaitan cube menghasut saya dgn bisikan2 agar sy mempertikaian tindakan suami. Saya keliru...adakah perlu sy menegur suami,menceritakan kewajipan padanya dan dalam masa yg sama,saya x mahu buat suami berkecil hti. Jalan yg sy pilih skrg hanyalah berdoa agar dilembutkan hati suami utk memberi hak sy sbg isteri sekadar kemampuannya.....kerana secara logik...RM100 d zaman skrg ni mmg tak berbaloi. Itu yg membuat sy berkecil hati tapi takpelah...mungkin ada rezeki dr Allah dr arah yg tak disangka2 utk sy dan anak2....insya Allah...

    farahiyah0394

    • *
    • Posts: 579
      • View Profile
    Jawab #4 10 March, 2012, 02:28:20 AM
  • Publish Di FB
  • http://www.mobtv.my/islamic-969.html

    mgkin ni boleh membantu.. cinta suami no1.. cinta suami no2.. cinta suami no3.. :senyum:

    D_humaira

    • *
    • Posts: 268
      • View Profile
    Jawab #5 10 March, 2012, 08:20:11 AM
  • Publish Di FB
  •  :)

    terajin pulak den nak komen tajuk poligami ni hari ni..keh3
    lieza umur berape?
    berape tahun dah bermadu.
    I'm 2nd wife too..
    kalau awal lagi biasalah,berperang dgn macam2 perasaan..
    saya pun alami bende yg sama macam awak..
    sape tak sakit ati kan...
    tapi masa mematangkan kitalah..
    ikhlas tu penting..
    menegur itu terpenting..
    tak tegur,kite same2 bawak die ke lembah dosa..
    send to him an email yg bukan dari email awak tentang bab nafkah ni ke,kot2 die terbace..kot la kan..
    tapi as 2nd wife ni,,kene banyak pikir pasal madu lah pada saya..
    especially kalau die ade anak..
    kite dah ambik sebahagian hak kasih syg,mase or etc anak2&madu kite,so maybe ade sesuatu pengorbanan yg perlu kite lakukan..
    redha dan ikhlas paling perlu dalam hal macamni..
    suami bukan perlu beri nafkah pada anak2 dan isteri pertama die je..
    die juga ade keperluan utk diri dia sendiri..
    so,pujuk hati dgn itu kalau betul syg dan ikhlas mempersuamikan die..
    ungkit depan suami betul lah tu tak bawa ape2 manfaat..
    menyakitkan ati lagi ade...
    saye ambil pendekatan diam dan sabar sahaje..
    potpet2 watpe???wat sakit ati kite je...
    harta dunia tak ke mane..
    as long as die boleh bimbing awak kpd mengumpul harta akhirat,awak patut bersyukur...
    so ignore jelah duit awk habis utk rumahtgga sndri..
    trust me allah akan balas sesuatu pada satu pengorbanan atas kerana Allah..
    sabar itu gula akhirnya dalam kepahitan..
    redha itu madu akhirnya dalam kesakitan..cewah bermadah pulak aku
    but awak kene ade pendirianla..
    perempuan hanyut lemah kerana kasih sayang..
    say to him awak ade pendirian awak sendiri..
    sampai bagi duit bagai2 pade die beli kete for what?
    cukup sekadar ikhlas bagi duit poket kat die ke.die nak guna utk die ke bini sane die ke itu terpulang.
    nama pin ikhlas.saye kadang2 belikan susu utk anak bila suami tak masuk gaji lagi ke..
    apabila bersyukur dengan nikmat yg sedikit,Allah akan gandakan nikmat itu.
    dan saye ade bace statement awak kate isteri die tak layan suami..is it rite??
    jangan cepat menghukum manusia tanpa usul periksa SENDIRI.
    bukan dengar daripada manusia lain. Biasalah lelaki nak menarik simpati,die akan cerita yg menyedihkan,menyakitkan hati kite sampai timbul simpati.
    +ve thinking to ur madu..
    entah2 die lagi baik dari kite..who knows??kite bukan duk dgn die pon..
    jauhkan dari penyakit hati...barulah hidup ceria...pis nowo...smileeeeeeeeeee
    suami yg baik,die tak akan pernah cerita keburukan madu die,tambah2 utk menagih simpati.
    itu suami yg rapuh.kalau die buat,awak la responsible tegur die..
    watpe cite keburukan org kalau betul die buruk..not good lah..
    as conclusion karangan hari ini, TEGUR,REDHA,IKHLAS,BERPENDIRIAN,BERKASIH SAYANG,JAUHI PENYAKIT HATI,KEBAHAGIAAN BUKAN DATANG DARI ORANG LAIN TAPI DIRI SENDIRI,SYUKURI APA YG ADA HIDUP ADALAH ANUGERAH,POLIGAMI MEMERLUKAN MASA SO JANGAN CEPAT MELATAH,+VE ALWAYS,SENYUM SELALUUUUU..
    sekian kemerapuan saya pada hari ini...pisnowo

    « Last Edit: 10 March, 2012, 08:23:45 AM by D_humaira »
    ~* Tuhan leraikanlah dunia,Yang mendiam di dalam hatiku.Kerana di situ tidak ku mampu,Mengumpul dua cinta..Hanya cinta-Mu Ku harap tumbuh,Dibajai bangkai dunia yang kubunuh*~

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14528
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #6 10 March, 2012, 08:59:03 AM
  • Publish Di FB
  • Quote
    as long as die boleh bimbing awak kpd mengumpul harta akhirat,awak patut bersyukur...
    so ignore jelah duit awk habis utk rumahtgga sndri..


    Berbelit kepala saya baca karangan D_Humaira , bukan terbelit lidah memakan rojak. Kalau rojak pasembur sedaplah juga santapan pagi ni.

    Saya tertarik dengan  ungkapan D_Humaira yang ini (ayat yang saya tebalkan).

    1.  Sangat bersyukur dapat bersuami.

    2.  Dengan mempunyai suami, hilang status yang mungkin digunapakai oleh masyarakat hari ini seperti andalusia, andartu atau sewaktu dengannya. Makam sebagai isteri  sangatlah mulia.

    3. Dengan ada suami, ada tempat untuk berkasih sayang.

    4. Dengan ada suami, ada tempat untuk bercumbu rayu dan berasmaradana yang halal.

    5. Dengan ada suami, ada tempat untuk berkongsi rasa.

    6. Dengan ada suami, sekurang ada peluang untuk meraih gelaran isteri solehah. (ketahuilah ciri-ciri untuk mendapatgelaran ini.) Tak ada suami, ada peluangkah meraih gelaran tu?

    7. Dengan ada suami, besar juga peluang untuk melangkah ke neraka.

    Dari 7 perkara di atas, cuma satu saja yang negatif. Maka tidakkan anda bersyukur mempunyai suami? Yang lain-lain tu, D_Humaira sudah huraikan.

    Suami tidak adil, suami tidak dapat melaksanakan tanggungjawabnya adalah atas diri dia. Dia yang tanggung, bukan isteri. Patutnya sebelum bernikah, anda buat surat perjanjian yang diperakui sah tentang pembahagian nafkah ini. Jadi sekiranya suami tidak melaksanakan, anda boleh bawa ke mahkamah.

    Tapi adakah anda lakukan pada ketika itu? TIDAK lakukan, kerana anda mahu gelaran seorang isteri. Anda tolak semua tu, anda sanggup buat apa saja, akui apa saja, asalkan dapat berkahwin. Jadi hari ini, jangan ungkit lagi. Redhalah sebagai isteri bukan pasrah. Besar beza redha dan pasrah. Sekarang ni anda cuma pasrah bukan redha dengan apa yang berlaku kepada anda.

    Bersyukurlah anda mampu sara diri sendiri. Selebihnya sedekah kepada suami. Mungkin memang dalam rezeki anda ada hak orang lain yang perlu dikeluarkan. Anda cuma pemengang amanah, rezeki yang  Allah kurniakan kepada mereka melalui anda.
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    faa zahra

    • *
    • Posts: 1038
    • pimpin daku menuju jalanNya
      • View Profile
    Jawab #7 10 March, 2012, 09:05:23 AM
  • Publish Di FB
  • farahiyah ni dah kawin ke belom? macam terrer semacam je..hahahahhahahahhahahahahhah

    sabar jelah kakak ye...lemah longlai pun takpa..ada kudrat lagi nak idup..

    sabo sabo sabo sabo...tu je untuk kite..
    nak buat macamano....
    ..jAdIkAn aKu mEncIntAi sEsuAtu yAng mEmbAwA kEpAdA kEcIntAanMU..
    ..salamesrakuntukmuselamanya..

    Satu Hati

    • *
    • Posts: 108
      • View Profile
    Jawab #8 10 March, 2012, 09:15:37 AM
  • Publish Di FB
  • farahiyah ni dah kawin ke belom? macam terrer semacam je..hahahahhahahahhahahahahhah



    Itulah,  menulis tu melebehi pengalaman. Kadang-kadang bila berkata biarlah berdasarkan realiti agar diyakini.

    Sabarlah Puan Lieza, semoga kasih sayang Allah melimpahi ke atas puan. Segala kebaikan yang puan lakukan itu dipandang Allah di sana nanti dan carilah kebaikkan yang suami berikan. Bandingkan kehidupan puan sebelum dan selepas bersuami, mana yang lebih nikmat puan rasai.

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14528
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #9 10 March, 2012, 09:20:59 AM
  • Publish Di FB
  • Sabarlah Puan Lieza, semoga kasih sayang Allah melimpahi ke atas puan. Segala kebaikan yang puan lakukan itu dipandang Allah di sana nanti dan carilah kebaikkan yang suami berikan. Bandingkan kehidupan puan sebelum dan selepas bersuami, mana yang lebih nikmat puan rasai.


    Surah Ar-rahman, "Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?"  Tanya pada iman, bukan tanya pada emosi, nafsu atau akal. Pandangan nafsu yang selalu menipu, pandangan akal yang selalu ikut logik dan pandangan emosi yang suka ikut perasaan.


    Moga rahmat Allah bersama-sama kita semua.

    D_humaira

    • *
    • Posts: 268
      • View Profile
    Jawab #10 10 March, 2012, 09:45:56 AM
  • Publish Di FB

  • keh3..
    ade sesetengah pejabat agama dia bagi surat akuan pemberian nafkah kepada isteri-isteri bila berpoligami..
    saye ade jugop dapat..
    nafkah kepada anak pertama berapa,anak kedua berapa,anak ketiga berapa,
    dan isteri pertama dan kedua nafkahnya kena same.kalau 400 sebulan isteri pertama,kedua pun 400 sebulan.
    anak kire lain,isteri kire lain.
    tapi idok tergamok lerr kome nak menyebutnye depan suami wehhh...diam aje la wehh..
    ni puan liza,lagu ni memang best memujuk hati yg lara..kuang3..solehah habis aku pagi ni..
    dengar2la lagu jugak sebab ada lagu yg bagi kata semangat..
    i dedicate to u..cewah..tapi lirik jelah..raihan ni..antara 2 cinte..


    Apa yang ada jarang disyukuri
    Apa yang tiada sering dirisaukan
    Nikmat yang dikecap baru kan terasa bila hilang
    Apa yang diburu timbul rasa jemu
    Bila sudah di dalam genggaman

    Dunia ibarat air laut
    Diminum hanya menambah haus
    Nafsu bagaikan fatamorgana
    Di padang pasir

    Panas yang membahang disangka air
    Dunia dan nafsu bagai bayang-bayang
    Dilihat ada ditangkap hilang

    Tuhan.. leraikanlah dunia
    Yang mendiam di dalam hatiku
    Kerana di situ tidak ku mampu
    Mengumpul dua cinta
    Hanya cintaMu ku harap tumbuh
    Dibajai bangkai dunia yang kubunuh

    faa zahra

    • *
    • Posts: 1038
    • pimpin daku menuju jalanNya
      • View Profile
    Jawab #11 10 March, 2012, 09:55:56 AM
  • Publish Di FB
  • farahiyah ni dah kawin ke belom? macam terrer semacam je..hahahahhahahahhahahahahhah



    Itulah,  menulis tu melebehi pengalaman. Kadang-kadang bila berkata biarlah berdasarkan realiti agar diyakini.

    Sabarlah Puan Lieza, semoga kasih sayang Allah melimpahi ke atas puan. Segala kebaikan yang puan lakukan itu dipandang Allah di sana nanti dan carilah kebaikkan yang suami berikan. Bandingkan kehidupan puan sebelum dan selepas bersuami, mana yang lebih nikmat puan rasai.

    bialah dia nak kata apa..kurang2 dia mencuba mengingati diri sendiri...
    chaiyook sayangku...

    faa zahra

    • *
    • Posts: 1038
    • pimpin daku menuju jalanNya
      • View Profile
    Jawab #12 10 March, 2012, 09:58:13 AM
  • Publish Di FB

  • keh3..
    ade sesetengah pejabat agama dia bagi surat akuan pemberian nafkah kepada isteri-isteri bila berpoligami..
    saye ade jugop dapat..
    nafkah kepada anak pertama berapa,anak kedua berapa,anak ketiga berapa,
    dan isteri pertama dan kedua nafkahnya kena same.kalau 400 sebulan isteri pertama,kedua pun 400 sebulan.
    anak kire lain,isteri kire lain.
    tapi idok tergamok lerr kome nak menyebutnye depan suami wehhh...diam aje la wehh..
    ni puan liza,lagu ni memang best memujuk hati yg lara..kuang3..solehah habis aku pagi ni..
    dengar2la lagu jugak sebab ada lagu yg bagi kata semangat..
    i dedicate to u..cewah..tapi lirik jelah..raihan ni..antara 2 cinte..


    Apa yang ada jarang disyukuri
    Apa yang tiada sering dirisaukan
    Nikmat yang dikecap baru kan terasa bila hilang
    Apa yang diburu timbul rasa jemu
    Bila sudah di dalam genggaman


    Dunia ibarat air laut
    Diminum hanya menambah haus
    Nafsu bagaikan fatamorgana
    Di padang pasir

    Panas yang membahang disangka air
    Dunia dan nafsu bagai bayang-bayang
    Dilihat ada ditangkap hilang

    Tuhan.. leraikanlah dunia
    Yang mendiam di dalam hatiku
    Kerana di situ tidak ku mampu
    Mengumpul dua cinta
    Hanya cintaMu ku harap tumbuh
    Dibajai bangkai dunia yang kubunuh

    « Last Edit: 10 March, 2012, 09:59:54 AM by faa zahra »

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14528
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #13 10 March, 2012, 04:13:31 PM
  • Publish Di FB
  • Mohon apabila menulis essei, biarlah menikut kaedah yang betul agar mudah dibaca. Jangan guna singkatan ejaan, gunakan huruf besar pada tempat sepatutnya, letakkan tanda bacaan dan gunakan perenggan.

    Setelah tamat sekolah, inilah masanya kita memenafaatkan ilmu dalam matapelajar bahasa. Payah benar untuk membaca essei di atas ini, sehinggakan terpaksa ulang ayat yang sama berkali-kali disamping minda mentafsir apakah perkataan yang disampaikan kerana ejaan yang disingkatkan.

    Disamping kita berkongsi kisah suka duka, mohon memudahkan orang lain membaca. Pasti tujuan bercerita di sini mahu pembaca membaca apa yang anda tulis.

    Harap maaf.

    imanhunter

    • *
    • Posts: 162
    • Hunting the real within me
      • View Profile
    Jawab #14 10 March, 2012, 06:44:33 PM
  • Publish Di FB
  • Maaf saya lambat respon. Nak berkongsi sedikit pandangan dalam hal ni.

    Kalau sekiranya, sebelum bernikah dengan suami, suami puan ada ke mana-mana Mahkamah Syariah buat permohonan berpoligami, ketiga-tiga pihak (suami, isteri pertama & isteri kedua) akan dapat salinan perintah/kebenaran daripada mahkamah mengenai nafkah. Berapa yang disyaratkan oleh hakim kepada suami untuk dibayar kepada kedua-dua isteri berdasarkan kemampuan. Tentunya sukar untuk timbul isu sebegini.

    Kebiasaannya, yang ditakuti oleh suami dalam hal membuat permohonan poligami ialah mahkamah tidak membenarkan mereka berpoligami atau diketahui oleh isteri pertama. Selain tu, bimbang makan masa terlalu lama. Malah, ada kes yang ambil masa 2 tahun untuk selesai.

    Sebenarnya, dari segi perundangan, kebenaran ini tak lebih dari menjaga hak dan kebajikan kedua-dua isteri. Menjadikan si suami berjanji kepada wakil pemerintah untuk menjaga hak isteri-isterinya. Tapi hakikatnya, bukan setakat berjanji kepada wakil pemerintah, tapi berjanji kepada Allah kerana dia sanggup menerima akad tanggungjawab yang baru. Bila nak bernikah, ramai yang anggap prosedur macam ni menyusahkan. Tapi bila timbul masalah, baru nak rujuk pada Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN).

    Selalunya, mengeluh kata "Islam tu kan mudah, kenapa kena naik turun Mahkamah kalau nak berpoligami. Zaman Rasulullah dulu pun tak perlu nak naik turun Mahkamah." Jawapan mudah, "Tuan ada kad pengenalan? Kenapa tuan buat kad pengenalan? Zaman Rasulullah dulu ada diwajibkan buat kad pengenalan?" Sakit hati bila semua urusan yang melibatkan hal ehwal Islam, bukan main liat nak dibuat. Tapi kalau pergi ke kaunter2 jabatan lain.. tak pulak banyak soal.

    Berbalik kepada masalah yang diajukan, saya setuju dengan pendapat yang diutarakan sebelum ni. Anggaplah ini adalah bahagian puan dalam melayari hidup. Namun jangan terus mengalah. Ada kemungkinan suami dalam keadaan serba salah. Mungkin akan timbul kesedaran dalam diri suami mengenai pembahagian nafkah. Hak isteri, sama ada pertama, kedua, ketiga atau keempat sama. Sebaik-baiknya, pergilah dapatkan khidmat kaunseling JAIN. Saya tak begitu galakkan pergi ke sesi kaunseling persendirian. Ada isu dalam kaunseling sebab ramai kaunselor Muslim/Muslimah mendapat didikan kaunseling daripada sumber barat, maka kaunseling mereka tidak bertunjangkan Islam. Ini diakui oleh salah seorang kaunselor yang saya kenali. Cadangkan pada suami untuk bawa madu puan ke sesi kaunseling. Cuba cari jalan, berhubung dengan madu. Doakan hatinya lembut terbuka menerima puan sebagai madunya. Perbaiki hubungan dengan madu puan. Walaupun perkara ni sukar, usahakan. Pasti ada jalan. Mohon bantuan-Nya. Biar ambil masa bertahun, asal dapat diperbaiki. Akan bertambah indah perjalanan hidup puan nanti. Insya'Allah.

    RM100. Ada apa yang boleh puan dapat dengan RM100? Betul, RM100 tidaklah besar mana nilainya hari ni. Kalau setakat beli barang dapur, sekelip mata hilang RM100 tu. Tapi puan ada pendapatan sendiri, bekerja sendiri. Walaupun dengan kemampuan suami yang puan ketahui dia boleh beri lebih dari itu, puan harus bersyukur kerana puan dapat sesuatu yang lebih bernilai dari RM100. Nilai halal dalam suatu perhubungan antara seorang lelaki dan perempuan yang hanya diperolehi melalui pernikahan yang sah. Berilah duit banyak mana pun, kalau haram, tetap haram. Terima RM100 itu seadanya. Elakkan daripada melihat, mengintai atau merisik-risik lagi pendapatan suami. Di situ sebenarnya terdapat kehalusan tipu daya syaitan untuk meruntuhkan rumahtangga puan dan suami. Ingatlah pada Allah selalu. Kejar syurga Allah, puan mungkin tidak akan memandang berapa nilai yang diberikan oleh suami, tapi keikhlasan suami lebih penting.

    Saya harap dapat membantu sedikit sebanyak.
    Seorang diri berkelana, Mencari diri dalam dalam diri,
    Aku mencari dia dalam dia, Aku mencari cinta dalam cinta,

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14528
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #15 10 March, 2012, 07:16:58 PM
  • Publish Di FB
  • Ingin saya melanjutkan sedikit lagi kepada pandangan tuan Imanhunter, berkaitan hal-hal dalam rumah tangga. Walaupun berpoligami, dilarang berkongsi cerita bab-bab atas ranjang.

    Ini merupakan rahsia rumahtangga tidak kira berpoligami atau monogami. Seorang isteri kena tutup rapat-rapat kerahsiaan rumah tangganya daripada diketahui oleh orang lain.

    Seorang suami tidak boleh menceritakan hal-hal dalam kelambu dia dengan isteri pertama kepada isteri kedua dan sebaliknya. Begitu juga, isteri-isteri tidak boleh buka cerita hal-hal dalam bilik kepada sesiapa pun termasuk madunya sendiri.

    Ummi Munaliza

    • *
    • Posts: 14528
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Jawab #16 10 March, 2012, 07:22:24 PM
  • Publish Di FB
  • Terima kasih atas pandangan tuan. Insya Allah...ape yg tuan kata itu adalah benar dan itu yg saya amalkan. Saya sentiasa bersyukur dgn pembeerian RM100 itu walaupun jauh di sudut hati saya...saya agak berkecil hati,ye la kan,kita cuma lah manusia biasa,sedangkan isteri Rasul pun ada yg cemburu dan cuba mempengaruhi Rasul apabila melihat Rasul agak lama menetap bersama isterinya Zainab r.a. Skrg ni setiap kali apabila saya kuarkan perbelanjaan dalam rumahtgga kami,saya niat sbg sedekah dan saya tak berhenti berdoa pada yang Esa agar dilembutkan hati suami utk cuba berlaku adil. Berkaitan dgn madu,saya cuba utk berbaik dgnnya,menghantar mesej meminta dia menerima ketentuan takdir tapi apa yg berlaku sebaliknya. Dia telah memanjangkan kes ni ke pejabat Agama Negeri dan berniat utk memohon cerai. Sbg wanita dan juga isteri,saya menasihati suami jgn sesekali menceraikan isteri pertama kecuali sekiranya dia nekad memohon di mahkamah,biarlah mahkamah yg putuskan. suami saya mendapat tentagan yg amat hebat dr keluarganya tapi sehingga skrg dia masih mempertahankan saya. Di sini lah syaitan kdg2 menghasut saya..Pertahankan saya kerana ape? Adakah kerana sex yg dia x dapat dr isteri pertama atau mempertahankan kerana saya tanggungjawab dia? Kalau difikirkan logik,dengan adanya pertambahan isteri dalam hidupnya,kekurangan dia dalam rumahtgga pertama telah terisi dan yang saya nampak,dia cuma kekuranga rm100 setiap bulan kerana sejumlah itu telah diberi kepada saya. Masa giliran saya juga terhad iaitu 2 hari sebulan dan kadang kala andainya waktu giliran saya yg 2 hari itu dia mempunyai urusan family,dia akan tinggalkan saya sendirian. Dan apa yg saya lihat skrg ni,family nya cube mewujudkan agenda setiap hujung minggu agar suami tidak berpeluang untuk datang berjumpa saya. Banyak yang mengguris hati saya tapi saya pendam demi kerana kuantiti masa saya berssamanya agak terhad jadi saya mengambil pendekatan...untuk menmanfaatkan masa yang ada dengan menjalankan tanggungjawab dengan sempurna. Terus Terang saya bagitau,suami pernah mengatakan saya kena terima semua ini kerana saya telah mengambil suami pada isterinya tapi bukankah bertepuk sebelah tangan takkan berbunyi? Hikmah yang saya dapat...saya kini lebih mengenal Allah,saya menagdu,merintih dan merayu hanya pada Allah.Bahagia itu milik Allah dan jika kita ingin bahagia..berbaiklah dgn pemiliknya insya Allah jiwa kita akan tenang. Tapi syaitan takkkan sesekali berhenti meracuni pemikiran saya,semakin saya redha..semakin banyak curiga yang datang. Ya Allah...saya tau saya mampu hadapi semua ini kerana itu saya diuji....semoga saya diberi kekuatan luar biasa.


    Mohon apabila menulis essei, biarlah mengikut kaedah yang betul agar mudah dibaca. Jangan guna singkatan ejaan, gunakan huruf besar pada tempat sepatutnya, letakkan tanda bacaan dan gunakan perenggan.

    Setelah tamat sekolah, inilah masanya kita memenafaatkan ilmu dalam matapelajar bahasa. Payah benar untuk membaca essei di atas ini, sehinggakan terpaksa ulang ayat yang sama berkali-kali disamping minda mentafsir apakah perkataan yang disampaikan kerana ejaan yang disingkatkan.

    Disamping kita berkongsi kisah suka duka, mohon memudahkan orang lain membaca. Pasti tujuan bercerita di sini mahu pembaca membaca apa yang anda tulis.

    Harap maaf.

    nazri0070

    • *
    • Posts: 2451
    • Aku ingin menjadi kekasihMu...Ya Allah!
      • View Profile
    Jawab #17 10 March, 2012, 08:10:56 PM
  • Publish Di FB
  • Satu lagi kisah ketidakadilan seorang suami dalam berpoligami@lieza7275!!!!
    "Selagi kita lurus dengan Allah, dunia dalam genggaman."- Sayyidah Nafisah.

    imanhunter

    • *
    • Posts: 162
    • Hunting the real within me
      • View Profile
    Jawab #18 10 March, 2012, 09:23:18 PM
  • Publish Di FB
  • Dari satu sudut, saya pandang puan sebagai seorang yang sangat-sangat beruntung! Malah mungkin lebih beruntung daripada sebahagian mereka yang menjadi isteri kedua dengan persetujuan isteri pertama.

    Kenapa? Saya melihat rimbunan rahmat-Nya meliputi kehidupan puan. Tatkala majoriti wanita bergelar isteri akan patah hati, malah mungkin berputus asa terhadap-Nya, puan adalah sebaliknya. Allah sangat menyayangi puan. Dia ingin puan sentiasa kembali mengadu, merintih kepada-Nya. Subhanallah. Rebutlah peluang yang ada. Banyakkan berzikir. Jangan pendam, luahkan segalanya dalam doa puan. Menangislah semahunya dalam berdoa, mungkin satu ketika, nur itu akan menyelubungi puan.

    Tidaklah diuji seseorang itu melebihi takat kemampuannya. Tidaklah seseorang itu dibiarkan mengatakan mereka beriman sedangkan mereka belum diuji seperti orang-orang sebelumnya.

    mungkin ada kesilapan kita yang kita sendiri tidak sedari. maka inilah dia harinya, supaya tidak berbaki kesalahan itu dibawa ke akhirat nanti. sesungguhnya Allah lebih mengetahui, Maha Mengetahui. kita sentiasa bersangka baik terhadap-Nya.

    Berbalik pada suami puan. Pembahagian masa bersama adalah satu daripada hak isterinya. Sekiranya seorang perempuan itu dara dan dia dinikahi, baginya 7 hari bersama dan sekiranya dia seorang balu atau janda, baginya 3 hari bersama. Bersama bererti suami tidur bermalam bersamanya. Pada waktu siang, suami boleh ke rumah isteri lain tetapi tidak boleh tidur bersama isteri lain melainkan dengan izin rela isteri yang sepatutnya mendapat giliran.

    seperti yang dijawab oleh tuan nazri0070 dalam topik lain yang berkaitan, suami puan bertanggungjawab dalam hal ini.. bagaimana hendak dia mendamaikan keluarganya, isteri pertamanya, anaknya dengan isteri pertama adalah urusannya sebagai ketua keluarga..

    tentang permohonan perceraian oleh isteri pertama setelah mengetahui dia dimadukan, itu adalah perkara yang kerap didengari. "mana boleh saya nak kongsi suami saya dengan perempuan tu. Saya tak kisah kalau dia ada perempuan lain tapi bukan isteri." pernah dengar ayat yang macam ni? bahkan ada yang lebih teruk, hingga nak membomohkan suami atau isteri kedua. inilah yang berlaku dengan kenipisan iman dalam dada umat islam hari ini. jangan kata yang bertudung labuh pun tidak melakukannya.

    saya cuma mampu menyarankan agar segera menghadiri sesi kaunseling di mana-mana JAIN. selebihnya, terpulang ada puan untuk melakukannya. dalam hal sebegini, kadang-kadang  apa yang suami puan katakan itu, bukan lahir dari hatinya. kalau tepukan puan sebelah tangan, tidaklah dia menjawab akad sewaktu bernikah dulu. suami puan mungkin bertarung dengan dirinya sendiri, dengan keluarganya, dengan madu puan..

    nazri0070

    • *
    • Posts: 2451
    • Aku ingin menjadi kekasihMu...Ya Allah!
      • View Profile
    Jawab #19 10 March, 2012, 09:37:25 PM
  • Publish Di FB
  • Si dara 7 hari pertama selepas nikah, antara hikmahnya menghilangkan perasaan malu si dara. Si janda 3 hari pertama selepas nikah, sebab kurang perasaan malu kerana telah berpengalaman dalam pernikahan terdahulu. Begitulah antara sunnah Nabi saw dalam bab bermalam dengan isteri (si dara - Saidatina Aisyah ra). Ada juga permintaan isteri Nabi saw yang lain (kalau tak silap saya sama ada Ummu Salamah atau Ummu Habibah atau Ummul Mukminin yang lain) yang berstatus janda mohon sehingga 7 hari, tetapi Nabi saw mensyaratkan qadha'.

    Selepas 7 hari dan 3 hari tersebut, pembahagian bermalam hendaklah adil. Tak kiralah ada program atau tidak. Kecuali darurat sangat-sangat.

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    15 Replies
    4432 Views
    Last post 19 April, 2012, 08:48:46 AM
    by Ummi Munaliza
    0 Replies
    497 Views
    Last post 31 December, 2013, 11:14:53 AM
    by Muhammad Hafiz Mokhtar
    1 Replies
    184 Views
    Last post 06 May, 2014, 02:50:26 PM
    by al-baab