Isu Syria Kini

Author Topic: Isu Syria Kini  (Read 79997 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

11 February, 2012, 11:08:37 PMSyria merdeka dari penjajahan Perancis pada 1945, dan telah diperintah oleh anak bangsa Syria sendiri sehingga zaman Hafez Al-Assad yang telah memerintah selama 32 tahun dan diikuti oleh anaknya Basyar Al-Assad yang telah memerintah selama 11 tahun. Syria telah menjadi negara yang diperintah oleh diktator.

Hafez Al-Assad berpegang pada Syiah Nusairiyah, yang menyimpan perasaan dengki terhadap rakyatnya daripada MUSLIM SUNNI, yang mencaci dan menghina Saidina Aishah dan Ummahatul Mukminin radhiyallahu anhum, diharamkan sembelihan mereka, mereka melakukan kejahatan yang pelbagai, mereka tidak solat di masjid kita (ASWJ).
Kerajaan Syria didokong oleh Iran yang terkenal dengan Syiahnya, bahkan Hafez sendiri merupakan pelampau Syiah.
Syeikh Hassan seterusnya menceritakan tentang Syria yang mana 6 peratus darinya merupakan Syiah Alawie, 10% darinya beragama Kristian dan 84% daripada rakyatnya beragama Muslim Sunni. Iran mempertahankan tindakan ganas regim Hafez yang membunuh rakyatnya sendiri, begitu juga Hizbullah di Lubnan juga menyokong tindakan Hafez Al-Assad.

BERMULA ZAMAN AYAHNYA- Hafez Al-Assad- konflik berdarah di Hama pada tahun 1982 yang berlaku selama 27 hari mengorbankan hampir 46000 ribu penduduk Hama. Peristiwa ini menyebabkan rakyat Syria mendiamkan diri dari politik sekian lama.
Rakyat mula kembali bangkit terhadap kezaliman yang berlaku semenjak 8 bulan yang lalu.
Permulaan revolusi berlaku di Hama, kemudian merebak ke bandar-bandar lain seperti Dar'aa, Hauran, Halab bahkan sehingga ia berlaku di 157 tempat di Syria.

PUNCA KEBANGKITAN ADALAH : Ada sekumpulan kanak-kanak seramai lingkungan 28 orang bermain-main dan telah menulis sesuatu di dinding sekolah mereka. Apa yang ditulis oleh kanak-kanak ini ialah RAKYAT MAHU JATUHKAN KERAJAAN. Slogan ini telah dilaungkan di negara2 yang berlaku kebangkitan rakyat. Pasukan keselamatan Syria telah menangkap kanak-kanak ini. Mereka telah diseksa dengan cara mencabut kuku-kuku kaki dan tangan mereka. Salah seorang kanak2 itu telah meninggal dunia dan keluarganya meminta mayat kanak2 itu serta kanak2 lain dilepaskan. Kerajaan telah meletakkan syarat dimana bila mahu lepaskan kanak2 itu, mereka perlu memberi wanita2 dikalangan mereka untuk dinikahi oleh puak2 kerajaan Syria ini ( satu bentuk penghinaan), maka berlakulah kebangkitan di Syria.

BENTUK KEZALIMAN YANG BERLAKU SEPANJANG TEMPOH SAURAH.
1-Dalam masa 42 hari telah terbunuh Syahid seramai 4000 orang rakyat Syria.
2-39000 orang telah cedera, mereka tak dirawat dan dibiarkan sahaja.
3-Satu peristiwa di mana seramai 19 orang doktor di hospital dan 40 orang pesakit di hospital tersebut dibunuh tentera Assad di wilayah Doma.
4-9000 tahanan ditahan.
5-413 orang telah syahid di dalam penjara.
6-Wanita2 diculik dan dibawa ke tempat yang tak diketahui. Wanita ini telah dirogol di hadapan abang2, ayah, anak2, dan ahli keluarga mereka. Sebelum dirogol, mereka digari terlebih dahulu.
7-Seorang ukhti bernama Zainab Al-Husni dari Hims, di Madinah Khalid bin Al-Walid. Beliau telah ditangkap dan mahu diperkosa oleh tentera yang menangkapnya. Tetapi beliau melawan. Lantas beliau dibunuh dan telah dipotong 4 KERAT.. Anggota badan yang dikerat itu dimasukkan ke dalam plastik, lalu dicampakkan ke hadapan keluarga beliau.
8-Mengucapkan takbir merupakan sesuatu yang tidak disukai.
9-Menyuruh tukar Laa Ilaha Illah Basyar Asad.
10-Basyar Assad juga daripada kelompok Syiah yang terkeluar daripada Islam dan mengharuskan untuk membunuh Muslimin Sunni..84% daripada posisi kepimpinan Rejim Basyar Assad dipegang oleh kaum keluarga mereka yang terdiri daripada 3 keluarga besar, 6% daripada posisi tersebut pula daripada kaum Ajam dan 10% lagi daripada golongan Kuffar.. Tiada posisi bagi Ahlus Sunnah wal Jamaah..Kezalimannya terhadap wanita dan kanak2 juga terlalu dahsyat melebihi Israel..rakyat2 Sunni dibunuh sesuka hati tetapi walau seorang Israel pun tidak ditumpahkan darah..hasbunallahu wa neemal wakeel..
#RAKYAT YANG KELUAR BERDEMONSTRASI AKAN MANDI DAN BERWUDHUK KERANA MEREKA YAKIN TIDAK AKAN KEMBALI LAGI...

FATWA ULAMA TENTANG SAURAH DI SYRIA
Rabitah Ulama Syria yang diasaskan oleh Dr Ali As-Sobuni dan Rabithah Ulama Sedunia telah berfatwa kepada rakyat Syria agar mempertahankan rumah mereka daripada keganasan tentera walaupun dengan menggunakan pisau dengan berdalilkan hadis berikut;
#"Barangsiapa terbunuh mempertahankan hartanya, maka dia syahid ; barangsiapa terbunuh mempertahankan ahli keluarganya, maka dia syahid; atau mempertahankan agamanya, maka dia syahid" -hadith ini dikeluarkan oleh Abu Daud dalam Sunannya (2/275) An-Nasaie dan Tirmidzi dan disahihkan oleh Imam Al-Albaniy dan Ahmad (1652 dan 1653) dari jalan Said Bin Zaid dan sanadnya Shahih.

PERKARA TERBARU
1-Masa depan kebangkitan ini begitu baik. ia berterusan dan semakin kukuh. Lebih 30000 tentera yang terdiri dari pegawai telah bersama rakyat. Mereka ini telah melindungi orang2 yang turun berdemo kerana tidak tahan melihat kekejaman rejim Basyar Assad ini yang sesuka hati membunuh rakyatnya sendiri.
2-Pertubuhan2 Arab (Liga Arab) telah mengambil pendirian tentang apa yang telah Syria lakukan terhadap rakyatnya. Mereka tidak membenarkan pegawai2 Syria memasuki tanah mereka. tetapi ada dua negara yang tidak berpendirian sedemikian iaitu Iraq dan Lubnan. Iraq tidak berpendirian sedemikian kerana pemimpin Syria merupakan orang Syiah dan mereka selalu meminta pertolongan dari Iraq kerana Iraq merupakan negara Syiah.
3-Syeikh Yussuf Al-Qaradhawi telah mengeluarkan fatwa bahawa mereka yang terbunuh dalam keadaan yang sebegini adalah seorang yang SYAHID....
4-95% ulama Syria telah bersama dalam kebangkitan rakyat ini.
5-19% negara-negara Arab telah mewajibkan sekatan politik dan ekonomi ke atas Syria.

KENAPAKAH KITA KURANG MENGETAHUI DENGAN JELAS ISU SYRIA?
1- Gambaran tentang Syria agak tidak jelas bila dijelaskan oleh media2, kerana itu Syeikh Hassan dihantar bagi menjelaskan apakah sebenarnya yang berlaku di SYRIA..
2-Media2 barat sebenarnya tidak mahu manusia dunia tahu akan apakah sebenarnya yang berlaku di Syria. Lalu mereka telah memutarbelitkan fakta.
3-Syeikh Khalid Hasan bercerita, ketika beliau di Indonesia dan bertemu dengan seorang teman, teman itu berkata dia lihat di akhbar bahawa ramai orang menyokong Kerajaan Syria. TV Indonesia juga menyiarkan bahawa ramai yang menyokong Kerajaan Syria yang dipimpin oleh Basyar Al-Assad. Apa yang berlaku sebenarnya ialah, kerajaan telah mengumpulkan pegawai2nya supaya berkumpul dalam erti kata lain mahu menunjukkan kepada dunia bahawa Basyar Al-Assad ini mempunyai ramai yang menyokong beliau.
4-Jangan terpedaya dengan kenyataan2 yang kita dengar dari ahli intelektual Syria dan ahli politik Syria bahawa yang Syria menentang Israel. Tetapi, sejak zaman ayah Basyar Al-Assad lagi (Hafez Al-Assad) tidak satu peluru pun yang singgah ke tanah Israel. Bahkan Tanah Tinggi Golan yang terletak di Tanah Syria telah dikuasai oleh Israel.
5-Kita banyak tidak tahu tentang Isu Syria selama ini sebab media telah dikawal oleh pihak rejim Basyar Assad. Manakala sumber media lain tidak dibenarkan memasuki Syria untuk membuat liputan. Segala gambar dan video yang menjadi bahan bukti adalah hasil rakaman daripada para pendemonstrasi yang bertekad untuk merakam sendiri kezaliman tersebut dan kebanyakan daripada mereka telah menemui syahid. Sebahagian rakaman lain telah dijual oleh tentera rejim Basyar Assad dengan harga 100 dolar. Syeikh Dr Khalid Hassan Al-Hindawi merupakan delegasi khas Syeikh Dr Yussuf Al-Qaradhawi ke Asia Tenggara untuk menyampaikan dan menyebarkan berita sebenar.

PERANAN KITA SELAKU SEORANG MUSLIM & SELAKU SEORANG MANUSIA
-Mendoakan saudara kita di Syria
-Menghulurkan bantuan untuk mereka dari segi kewangan
-Menyebarkan berita sebenar tentang apa yang berlaku di SYRIA.

Ingatlah Saudaraku, Nabi SAW bersabda yang bermaksud:
"Barangsiapa yang tidak mengambil tahu hal orang Islam yang lain, maka bukan dari kalangan KAMI"
dan ingatlah selalu akan tempat kembali bagi mereka yang zalim:

Kalam Saidina Ali KWJ; "Sesungguhnya negeri yang batil itu sejkejap sahaj sedangkan negeri yang benar itu tetap sehingga datangnya kiamat".

Firman Allah Taala dalam Surah Al-Isra' ayat 81;
"Dan katakanlah :Telah datang kebenaran (Islam), dan hilang lenyaplah perkara yang salah (kufurdan syirik) ; sesungguhnya yang salah itu sememangnya satu perkara yang tetap lenyap".

Firman Allah dalam Surah Ar-Ra'd ayat 17 ; adapun buih itu maka akan hilang lenyaplah ia hanyut terbuang, manakala benda-benda yang berfaedah kepada manusia maka ia tetap tinggal di bumi. Demikianlah Allah menerangkan misal-misal perbandingan.

(Disampaikan pada 6 Disember 2011 di Uni Putra Malaysia, disusun semula dari pelbagai sumber oleh Abu Abdullah )

sekian.....ilhamkaza ayoub@Damanhur,Egypt
— with Abdul Hafeez Kusmani, Azrul Aminul Mazuki, Syeeth Yaqzan, Hairey Fara, Afieq Azmy, Ahmad Zulaini and Bane Asume.

Wallhualam...

Reply #1 16 February, 2012, 08:11:04 AM


Isu Syria kini yang perlu mendapat perhatian daripada umat Islam...

Reply #2 05 March, 2012, 08:14:50 PM
 :)
Seperti yang kita tahu, sekarang ini di Syria, saudara kita dibunuh oleh pemerintahnya sendiri, sesiapa saja yg menentang kerajaan akan dihukum bunuh. Kekejaman ini tersebar dgn meluas di youtube. Ramai yg mati syahid, mahupun dewasa ataupun kanak2.

Persoalannya, adakah ini permulaan tanda2 besar hari kiamat? Kerana saya ada terbaca yg Nabi Isa akan turun di Damascus, Masjid Umawi.. adakah nabi Isa akan turun menegakkan keadilan disana?

KuliyyahToDeath

 • *
 • hablumminALLAH wa hablumminanNAS
  • View Profile
Reply #3 29 May, 2012, 12:33:49 AM
Terlebih dahulu, saya minta maaf andai posting saya ini tidak kena pada tempatnya di Amal Jamaie.
Tetapi ia adalah lebih tepat bagi saya berbanding di 'room' yang lain.

Quote
"Alhamdulillah, program kerjasama Pertubuhan IKRAM Malaysia, Abim dan juga HALUAN ( Gabungan Selamatkan Syria ) tadi saya kira sangat berjaya. Iaitu program :-

Ceramah UMUM Syria The Inside Story oleh Syeikh Dr Khaled Hindawi ( Wakil Khas Syeikh Yusuf Qardhawi) dan Syeikh Dr Amir Abu Salamah (pimpinan Ikhwanul Muslimin Syria) pada 28/5/2012 di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (MSSAAS)/Masjid Negeri Selangor.

Allah telah menghantar 'dutanya' ke bumi Malaysia, terutamanya Syeikh Dr Khaled Hindawi yang mana asbabnya, berjaya mengutip tidak kurang RM 150 RIBU untuk disalurkan kepada saudara Syria kita disana.
MasyaAllah, paling tinggi adalah dari sumbangan Ummu Anas iaitu sebanyak RM 50 RIBU. Allahurabbi.

Rakyat Malaysia Bersama Revolusi Syria

#TingkatkanKesedaranTentangSyria!"

Saya quote kata-kata saya di FB sebagai muqaddimah tentang isu di syria.
Apa yang penting sangat tentang syria ini?
Ingat, mafhum Hadis Nabi SAW " Barangsiapa yang tidak mengambil berat tentang urusan saudaranya yang lain, maka ia bukanlah dari golonganku"
dan juga, dalam surah al hujurat ayat 10 "Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, ... "

Dan juga, digalakkan sesiapa yang mempunyai FB, agar ikut perkembangan yang terkini di

https://www.facebook.com/pages/Rakyat-Malaysia-Bersama-Revolusi-Syria/308664102508100

#xdapat tulis lagi panjang. harap sahabat halaqian ringankan jari jemari untuk berkongsi tentang apa yang berlaku disana.
*-Sayangi ISLAM, kembali ke negeriku-*

azrinkun

 • *
 • -keyakinan, keikhlasan dan kerelaan-
  • View Profile
Reply #4 29 May, 2012, 01:24:15 AM
http://www.syria-post.net/

http://article.wn.com

begini cerita di utube.. apa yang dilihat  i utube.. tarikh dan view .. semua itu penipuan... ada pihak-pihak tertentu mengubah..yang mana baru diundurkan,ada yang lama di percepatkan.... wallahualam..

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=pHPtHuLBMuY" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">مجزرة ارتكبها الارهابيون في منطقة الحولة في حمص syria</a>


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=738istsvQ7I" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">جميع مجازر الأرهابيين في سورية terrorists massacres</a>
Syahadah no.1 ..  Ikut Rasulullah saw..
jalan islam itu tauhid. jalan mukmin itu syahadat

robhunhayati

 • *
 • anak-anakku permata hatiku... Syukran ya ALLAH..
  • View Profile
Reply #5 29 May, 2012, 11:12:25 AM
jika ditanya tentang apa tanggungjawab kita kepada saudara seIslam kita, memang banyak yang perlu kita buat. namun, jika tak mampu buat banyak, buatlah sedikit tetapi istiqamah... Wallahu'alam...

KuliyyahToDeath

 • *
 • hablumminALLAH wa hablumminanNAS
  • View Profile
Reply #6 29 May, 2012, 04:08:39 PM
Quote
"begini cerita di utube.. apa yang dilihat  i utube.. tarikh dan view .. semua itu penipuan... ada pihak-pihak tertentu mengubah..yang mana baru diundurkan,ada yang lama di percepatkan.... wallahualam.."

jadi apa pandangan anda tentang apa yang berlaku di sana?

Quote
jika ditanya tentang apa tanggungjawab kita kepada saudara seIslam kita, memang banyak yang perlu kita buat. namun, jika tak mampu buat banyak, buatlah sedikit tetapi istiqamah... Wallahu'alam...
yap, tidak dinafikan~

miftahul jannah

 • *
 • jihad fisabilalLAH...
  • View Profile
Reply #7 29 May, 2012, 06:04:29 PM
assalamaualikum...
ini utk perkongsian sahabat halaqah..
ana sendiri mendengar ceramah syria dan cerita dari ustaz.sahabat yg pernah belajar di syria..benda nie da lama berlaku namun kini baru kita buka mata setelah berlaku kebangkitan anak mud disana...

-sahabt2 apa tanggungjawab kita saat ini, banyakkan berdoa utk umat ISLAM..apa yg berlaku disana merupakan fitnah terbesar pada orang islam..-

- kepada yg ada FB boleh tgk update dri link nie : http://www.facebook.com/syria.care

disini copy paste maklumat yg ana baca..ayuhh sahabat2 sekalian buka mata dan sedarila apa yg berlaku pada saudara kita diSYRIA..semoga ALLAH beri perlindungan kpd mereka..


*******************************
sumber :http://www.facebook.com/syria.care

Apabila Mufti Besar Al-Azhar mengeluarkan fatwa wajib bunuh Bashar Al-Assad

Ulama besar di Al-Azhar, merupakan institusi pendidikan ternama di dunia Islam, telah mengeluarkan fatwa yang menyeru pembunuhan terhadap Presiden Syria Bashar Al-Assad atas kematian ribuan orang awam yang menentang regim diktatoriannya.

“Bashar Al-Assad adalah pembunuh dan harus dibunuh,” kata Nasr Farid Washil, bekas M...ufti Mesir, kepada akhbar milik Parti Kebebasan dan Keadilan yang merupakan sayap politik Ikhwanul Muslimin, hari Rabu 14 Mac.

“Dia yang menaburkan peluru terhadap rakyatnya adalah perbuatan terkutuk dan penjahat perang yang wajib dihukum.”

Lebih dari 8000 orang Syria telah terbunuh dalam tindakan keras membunuh yang dilakukan oleh pasukan keselamatan Assad pada protes menuntut diakhirinya 11 tahun pemerintahan Assad.

Pihak berkuasa Syria berdalih mereka berperang melawan “pengganas”, yang telah mengorbankan 2000 tentera dan polis.

Aktivis mengatakan bahawa pembunuhan dilakukan setiap hari oleh pasukan Asssad di bandar yang memprotes. Pada hari Isnin, aktivis mengatakan 57 orang, termasuk 26 kanak-kanak-kanak dan 21 perempuan, dibunuh oleh pasukan Assad di Homs, bandar ketiga terbesar Syria.

Para aktivis berkata, beberapa dari mereka yang terbunuh mempunyai bekas gorokan pada kerongkong mereka dan yang lain terkena luka tusuk di Karm al-Zeitoun dan Al Adawiyeh persekitaran bandar Homs. Pihak berkuasa Syria menuduh “geng pengganas” berada di balik pembunuhan dengan tujuan mencetuskan kecaman antarabangsa terhadap Damsyik.

Setelah menyelesaikan serangan di Homs, pasukan tentera Syria mempertingkatkan operasi di utara, melakukan pengeboman di kota Idlib untuk tiga hari.

Seorang aktivis di bandar itu mengatakan bahawa pada hari Selasa lepas pasukan keselamatan telah membunuh lebih dari 20 orang yang cuba untuk meninggalkan daerah itu dalam dua hari terakhir dan membuang mayat mereka di Masjid al-Bilal.

Ketika penduduk tempatan pergi untuk memeriksa mayat-mayat, mereka juga mendapat serangan, menambah korban yang terbunuh menjadi di angka 50 orang, kata aktivis kepada Reuters.

“Ketika orang datang dari wilayah pada sekitar awal hari tadi, pasukan keselamatan juga mula menembak mereka. Secara keseluruhannya, kira-kira 45 orang dibunuh,” kata aktivis, yang, seperti kebanyakan aktivis di Syria, hanya memberikan nama depannya, Muhammad, kerana takut dicari oleh pihak kerajaan.

Pembunuhan

Ulama besar Al-Azhar itu menyeru pembunuhan ke atas Assad atas pertumpahan darah orang awam yang terjadi tiap hari di Syria.

“Membunuh Bashar Al-Assad adalah suatu kewajipan setelah ia menumpahkan darah rakyatnya dan memperkosa wanita mereka,” kata Dr Hashem Islam, ahli Jawatankuasa Fatwa Al-Azhar.

Dia menekankan bahawa Islam melarang pembunuhan manusia.

“Kejahatan yang dilakukan oleh pembunuh Bashar dilarang oleh Islam dan tidak akan mencapai keselamatan,” katanya.

Sheikh Abdel-Moneim Al-Bari, bekas pimpinan ulama Al-Azhar sangat bersetuju dengan pembunuhan ke atas Bashar.

“Presiden Syria Bashar Al-Assad perlu dibunuh kerana membantu pembunuhan kejam yang dilakukan terhadap orang awam yang damai di Syria,” katanya.

Al-Bari, bekas anggota Jawatankuasa Fatwa Al-Azhar, mengatakan bahawa kejahatan Assad melanggar semua hukum agama dan adat manusia.

“Dia layak mendapat hukuman segera.”

robhunhayati

 • *
 • anak-anakku permata hatiku... Syukran ya ALLAH..
  • View Profile
Reply #8 29 May, 2012, 06:12:48 PM
DOA senjata mukmin. ALLAHUMMANSURILISLAM WAL MUSLIMIN WAL MUJAHIDIN FI KULLI MAKAN... salah 1 pesanan yang diajarkan oleh abah dan naqib naqibah semasa usrah dalam jemaah ialah membaca Qunut Nazilah setiap kali berdoa untuk bantu saudara seIslam kita yang ditimpa musibah... Wallahu'alam...

KuliyyahToDeath

 • *
 • hablumminALLAH wa hablumminanNAS
  • View Profile
Reply #9 11 June, 2012, 03:45:41 PM
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=1bvPRng0EUI" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">Do&#039;a Qunut yang nmembuat menangis - Syeikh Hani Ar Rifai (IPH&#039;s video collections)</a>


Sentiasalah update tentang keadaan sahabat kita di Syria sana.
Perbanyakkan menghadiri kuliyyah tentang isu disana

#teringat ketika saya handle program Syria : The Inside Story. Setelah abis kuliyyah dan ada sesi Q&A , seorang ini bertanya. "Tadi kamu menyebut Lailahaillah basyar . siapakah basyar itu?"
##sehingga tahap ini umat islam di malaysia, lagi-lagi remaja tentang keprihatinan mereka. adeh.
Tetapi Alhamdulillah, kata pensyarah saya, "matlamat program capai sehinggakan ada orang bertanya sebegitu rupa".

Siapa ada FACEBOOK tu, rajin-rajinlah update tentang isu syria disni.

http://www.facebook.com/pages/Rakyat-Malaysia-Bersama-Revolusi-Syria/308664102508100

robhunhayati

 • *
 • anak-anakku permata hatiku... Syukran ya ALLAH..
  • View Profile
Reply #10 11 June, 2012, 04:16:43 PM
semalam di TV1 ada membincangkan tentang isu syria. apa peranan masyarakat... tetapi mata dah mengantuk. slot tu pula jam 11 malam if x salah...

Reply #11 14 June, 2012, 12:18:12 AM
Ya ALlah..

Semoga ENGKAU berikan kemenangan kepada mereka yang benar di jalanMU..
Tidak ENGKAU jadikan suatu perkara sia2 pasti ada hikmahNya..
Menang Atau SYAHID.. MasyaALlah..

Sesungguhnya yang Haq akan menang dan yang Batil akan tewas dan hilang.. Itu janjiMu..
"Tiap-tiap umat mempunyai ajal, maka apabila telah datang ajalnya mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak dapat (pula) mencepatkannya."
(Surah Al-A'raf: ayat 34)

Reply #12 14 June, 2012, 06:08:16 AM
Tolong mana mana halaqian updatekan berita Syiria.
ISLAM untuk semua

- Pentadbiran
- Pondok Tahfiz

KuliyyahToDeath

 • *
 • hablumminALLAH wa hablumminanNAS
  • View Profile
Reply #13 19 June, 2012, 11:05:02 PM

Program Bicara Kalimah Toyyibah
ISU BUMI SYRIA : PEDULIKAH KITA???
DI MASJID UTeM SELEPAS ZOHOR
21 JUN 2012 kHAMIS
MUSLIMIN MUSLIMAT DI JEMPUT HADIR UNTUK MENDENGAR PENJELASAN DARI ULAMA AHLI SUNNAH DARI BUMI SYRIA SENDIRI.

Yuk!
Ustaz Nazmi Karim (salah seorang Ahli Dewan Ulama')

Semua DIJEMPUT HADIR. Tidak kira anda warga UTeM atau tidak. TERBUKA !

Kalau dekat, marilah datang~

KuliyyahToDeath

 • *
 • hablumminALLAH wa hablumminanNAS
  • View Profile
Reply #14 21 June, 2012, 02:12:52 AM
semalam di TV1 ada membincangkan tentang isu syria. apa peranan masyarakat... tetapi mata dah mengantuk. slot tu pula jam 11 malam if x salah...
Saya cadangkan, siapa yang punya KUASA, ubah siaran yang membincangkan isu syria ke waktu primetime.
Ni tak, cerita kat tv cinta,hantu. tu je MELAYU mampu buat. xde benda lain ke ? (dah tau apa yang ada di TV wpun sangat lama dah tak tgk TV)

#Pentingnya ada KUASA. dengan KUASA, kita boleh mengutamakan hak agama kita~

KuliyyahToDeath

 • *
 • hablumminALLAH wa hablumminanNAS
  • View Profile
Reply #15 27 June, 2012, 02:39:37 PM
MURSI TOLAK UCAPAN TAHNIAH BASYAR

Halaman rasmi Dr.Muhammad Mursi, Presiden Republik Arab Mesir: Presiden Syria, Basyar Al-Asad mengutuskan ucapan tahniah kepada Dr.Muhammad Mursi atas pelantikan beliau sebagai Presiden Mesir.

Dr.Mursi kemudiannya membalas dengan menulis:

"Daripada Muhammad Mursi,
Presiden Republik Arab Mesir

Merujuk kepada perutusan dari anda yang mengucapkan tahniah, maka dengan ini kami menolaknya dan kami sama sekali tidak mengiktiraf anda. Hanya yang mewakili rakyat Syria ketika ini ialah Tentera Kebebasan Syria dan Majlis Pimpinan Revolusi.

Hidup Syria!

( tanda tangan)
Muhammad Mursi"

Reply #16 09 July, 2012, 05:41:56 PM
Secara peribadi nya..saya kurang suka dengan 'perubahan kuasa ' mengikut 'regim chance'.

Secra amnya cara ini membawa masuk tangan asing dari luar kedalam proses menuntut kemerdekaan sesebuah negara.Orang lain yang pegagng kuasa sebenarnya secara tanpa disedari. Konon pilihan dari rakyat untuk rakyat. Tetapi hanya relevan kalau rakyat itu  boleh berfikir secara matang dan dewasa.

Pemerintahan secara diktator mungkin nampak 'kuku besinya' tetapi terkandung banyak hikmah/kebaikan tersendiri.

Contohnya:Banyak sudah jasa2 Muamar Gaddafi dan Basyar Al-Assad ke atas negara nya...banyak sudah perubahan dan lari dari cengakaman barat yang telah mereka applikasikan.

Tetapi setelah negara mencapai arus pemodenan...rakyat seolah lupa diri dan termakan dakyah barat dengan demokrasi.

Pemerintah sendiri kalah ditangan rakyat. Ibarat kacang lupakan kulit.


Reply #17 13 August, 2012, 09:45:06 PM
Terbaharu: Sebuah Pesawat MiG-23 telah di jatukan oleh Tentera Pembebasan Syria dengan tembakkan demi tembakkan di sasarkan.
!الله اكبر الله اكبر الله اكبر

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=BSv6gb8oABQ&amp;feature=player_embedded" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=BSv6gb8oABQ&amp;feature=player_embedded</a>Reply #18 13 August, 2012, 09:47:13 PM


The Syrian Revolution 2011 الثورة السورية ضد بشار الاسد
الشهيد الدكتور البطل : معاوية حاج أحمد ..

عانى البطل كثيرا من نظام الأسد ، و قضى سنوات في سجونه اعتقل قبل ان يتخرج ثم أفرج عنه و تخرج ثم التحق بصفوف الأحرار بالجيش الحر حتى نال ما يريد ...
استشهد البارحة في حلب في حي صلاح الدين ...

رحمك الله يا معاوية .. رحمك الله يا بط

Muawiyah Hj Ahmad seorg doktor pernah merengkok beberapa tahun dlm penjara rejim setelah keluar penjara bergabung dgn pejuang2..kelmarin beliau telah syahid dlm pertempuran sengit dengan tentera pakatan syiah di pekan Solahuddin, Aleppo..

Sumber: revolusi SYRIA menyingkap WAJAH sebenar kaum SYIAH....!!

Reply #19 13 August, 2012, 09:48:15 PM


kanak2 ini antara ratusan yg mati akibat gegaran di otaknya kesan dentuman dan letupan kuat bom2 rejim..

Sumber Sumber: revolusi SYRIA menyingkap WAJAH sebenar kaum SYIAH....!!

divider3
halaqahforum4