Isu Syria Kini

*

Author Topic: Isu Syria Kini  (Read 49093 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

11 February, 2012, 11:08:37 PM
 • Publish • Syria merdeka dari penjajahan Perancis pada 1945, dan telah diperintah oleh anak bangsa Syria sendiri sehingga zaman Hafez Al-Assad yang telah memerintah selama 32 tahun dan diikuti oleh anaknya Basyar Al-Assad yang telah memerintah selama 11 tahun. Syria telah menjadi negara yang diperintah oleh diktator.

  Hafez Al-Assad berpegang pada Syiah Nusairiyah, yang menyimpan perasaan dengki terhadap rakyatnya daripada MUSLIM SUNNI, yang mencaci dan menghina Saidina Aishah dan Ummahatul Mukminin radhiyallahu anhum, diharamkan sembelihan mereka, mereka melakukan kejahatan yang pelbagai, mereka tidak solat di masjid kita (ASWJ).
  Kerajaan Syria didokong oleh Iran yang terkenal dengan Syiahnya, bahkan Hafez sendiri merupakan pelampau Syiah.
  Syeikh Hassan seterusnya menceritakan tentang Syria yang mana 6 peratus darinya merupakan Syiah Alawie, 10% darinya beragama Kristian dan 84% daripada rakyatnya beragama Muslim Sunni. Iran mempertahankan tindakan ganas regim Hafez yang membunuh rakyatnya sendiri, begitu juga Hizbullah di Lubnan juga menyokong tindakan Hafez Al-Assad.

  BERMULA ZAMAN AYAHNYA- Hafez Al-Assad- konflik berdarah di Hama pada tahun 1982 yang berlaku selama 27 hari mengorbankan hampir 46000 ribu penduduk Hama. Peristiwa ini menyebabkan rakyat Syria mendiamkan diri dari politik sekian lama.
  Rakyat mula kembali bangkit terhadap kezaliman yang berlaku semenjak 8 bulan yang lalu.
  Permulaan revolusi berlaku di Hama, kemudian merebak ke bandar-bandar lain seperti Dar'aa, Hauran, Halab bahkan sehingga ia berlaku di 157 tempat di Syria.

  PUNCA KEBANGKITAN ADALAH : Ada sekumpulan kanak-kanak seramai lingkungan 28 orang bermain-main dan telah menulis sesuatu di dinding sekolah mereka. Apa yang ditulis oleh kanak-kanak ini ialah RAKYAT MAHU JATUHKAN KERAJAAN. Slogan ini telah dilaungkan di negara2 yang berlaku kebangkitan rakyat. Pasukan keselamatan Syria telah menangkap kanak-kanak ini. Mereka telah diseksa dengan cara mencabut kuku-kuku kaki dan tangan mereka. Salah seorang kanak2 itu telah meninggal dunia dan keluarganya meminta mayat kanak2 itu serta kanak2 lain dilepaskan. Kerajaan telah meletakkan syarat dimana bila mahu lepaskan kanak2 itu, mereka perlu memberi wanita2 dikalangan mereka untuk dinikahi oleh puak2 kerajaan Syria ini ( satu bentuk penghinaan), maka berlakulah kebangkitan di Syria.

  BENTUK KEZALIMAN YANG BERLAKU SEPANJANG TEMPOH SAURAH.
  1-Dalam masa 42 hari telah terbunuh Syahid seramai 4000 orang rakyat Syria.
  2-39000 orang telah cedera, mereka tak dirawat dan dibiarkan sahaja.
  3-Satu peristiwa di mana seramai 19 orang doktor di hospital dan 40 orang pesakit di hospital tersebut dibunuh tentera Assad di wilayah Doma.
  4-9000 tahanan ditahan.
  5-413 orang telah syahid di dalam penjara.
  6-Wanita2 diculik dan dibawa ke tempat yang tak diketahui. Wanita ini telah dirogol di hadapan abang2, ayah, anak2, dan ahli keluarga mereka. Sebelum dirogol, mereka digari terlebih dahulu.
  7-Seorang ukhti bernama Zainab Al-Husni dari Hims, di Madinah Khalid bin Al-Walid. Beliau telah ditangkap dan mahu diperkosa oleh tentera yang menangkapnya. Tetapi beliau melawan. Lantas beliau dibunuh dan telah dipotong 4 KERAT.. Anggota badan yang dikerat itu dimasukkan ke dalam plastik, lalu dicampakkan ke hadapan keluarga beliau.
  8-Mengucapkan takbir merupakan sesuatu yang tidak disukai.
  9-Menyuruh tukar Laa Ilaha Illah Basyar Asad.
  10-Basyar Assad juga daripada kelompok Syiah yang terkeluar daripada Islam dan mengharuskan untuk membunuh Muslimin Sunni..84% daripada posisi kepimpinan Rejim Basyar Assad dipegang oleh kaum keluarga mereka yang terdiri daripada 3 keluarga besar, 6% daripada posisi tersebut pula daripada kaum Ajam dan 10% lagi daripada golongan Kuffar.. Tiada posisi bagi Ahlus Sunnah wal Jamaah..Kezalimannya terhadap wanita dan kanak2 juga terlalu dahsyat melebihi Israel..rakyat2 Sunni dibunuh sesuka hati tetapi walau seorang Israel pun tidak ditumpahkan darah..hasbunallahu wa neemal wakeel..
  #RAKYAT YANG KELUAR BERDEMONSTRASI AKAN MANDI DAN BERWUDHUK KERANA MEREKA YAKIN TIDAK AKAN KEMBALI LAGI...

  FATWA ULAMA TENTANG SAURAH DI SYRIA
  Rabitah Ulama Syria yang diasaskan oleh Dr Ali As-Sobuni dan Rabithah Ulama Sedunia telah berfatwa kepada rakyat Syria agar mempertahankan rumah mereka daripada keganasan tentera walaupun dengan menggunakan pisau dengan berdalilkan hadis berikut;
  #"Barangsiapa terbunuh mempertahankan hartanya, maka dia syahid ; barangsiapa terbunuh mempertahankan ahli keluarganya, maka dia syahid; atau mempertahankan agamanya, maka dia syahid" -hadith ini dikeluarkan oleh Abu Daud dalam Sunannya (2/275) An-Nasaie dan Tirmidzi dan disahihkan oleh Imam Al-Albaniy dan Ahmad (1652 dan 1653) dari jalan Said Bin Zaid dan sanadnya Shahih.

  PERKARA TERBARU
  1-Masa depan kebangkitan ini begitu baik. ia berterusan dan semakin kukuh. Lebih 30000 tentera yang terdiri dari pegawai telah bersama rakyat. Mereka ini telah melindungi orang2 yang turun berdemo kerana tidak tahan melihat kekejaman rejim Basyar Assad ini yang sesuka hati membunuh rakyatnya sendiri.
  2-Pertubuhan2 Arab (Liga Arab) telah mengambil pendirian tentang apa yang telah Syria lakukan terhadap rakyatnya. Mereka tidak membenarkan pegawai2 Syria memasuki tanah mereka. tetapi ada dua negara yang tidak berpendirian sedemikian iaitu Iraq dan Lubnan. Iraq tidak berpendirian sedemikian kerana pemimpin Syria merupakan orang Syiah dan mereka selalu meminta pertolongan dari Iraq kerana Iraq merupakan negara Syiah.
  3-Syeikh Yussuf Al-Qaradhawi telah mengeluarkan fatwa bahawa mereka yang terbunuh dalam keadaan yang sebegini adalah seorang yang SYAHID....
  4-95% ulama Syria telah bersama dalam kebangkitan rakyat ini.
  5-19% negara-negara Arab telah mewajibkan sekatan politik dan ekonomi ke atas Syria.

  KENAPAKAH KITA KURANG MENGETAHUI DENGAN JELAS ISU SYRIA?
  1- Gambaran tentang Syria agak tidak jelas bila dijelaskan oleh media2, kerana itu Syeikh Hassan dihantar bagi menjelaskan apakah sebenarnya yang berlaku di SYRIA..
  2-Media2 barat sebenarnya tidak mahu manusia dunia tahu akan apakah sebenarnya yang berlaku di Syria. Lalu mereka telah memutarbelitkan fakta.
  3-Syeikh Khalid Hasan bercerita, ketika beliau di Indonesia dan bertemu dengan seorang teman, teman itu berkata dia lihat di akhbar bahawa ramai orang menyokong Kerajaan Syria. TV Indonesia juga menyiarkan bahawa ramai yang menyokong Kerajaan Syria yang dipimpin oleh Basyar Al-Assad. Apa yang berlaku sebenarnya ialah, kerajaan telah mengumpulkan pegawai2nya supaya berkumpul dalam erti kata lain mahu menunjukkan kepada dunia bahawa Basyar Al-Assad ini mempunyai ramai yang menyokong beliau.
  4-Jangan terpedaya dengan kenyataan2 yang kita dengar dari ahli intelektual Syria dan ahli politik Syria bahawa yang Syria menentang Israel. Tetapi, sejak zaman ayah Basyar Al-Assad lagi (Hafez Al-Assad) tidak satu peluru pun yang singgah ke tanah Israel. Bahkan Tanah Tinggi Golan yang terletak di Tanah Syria telah dikuasai oleh Israel.
  5-Kita banyak tidak tahu tentang Isu Syria selama ini sebab media telah dikawal oleh pihak rejim Basyar Assad. Manakala sumber media lain tidak dibenarkan memasuki Syria untuk membuat liputan. Segala gambar dan video yang menjadi bahan bukti adalah hasil rakaman daripada para pendemonstrasi yang bertekad untuk merakam sendiri kezaliman tersebut dan kebanyakan daripada mereka telah menemui syahid. Sebahagian rakaman lain telah dijual oleh tentera rejim Basyar Assad dengan harga 100 dolar. Syeikh Dr Khalid Hassan Al-Hindawi merupakan delegasi khas Syeikh Dr Yussuf Al-Qaradhawi ke Asia Tenggara untuk menyampaikan dan menyebarkan berita sebenar.

  PERANAN KITA SELAKU SEORANG MUSLIM & SELAKU SEORANG MANUSIA
  -Mendoakan saudara kita di Syria
  -Menghulurkan bantuan untuk mereka dari segi kewangan
  -Menyebarkan berita sebenar tentang apa yang berlaku di SYRIA.

  Ingatlah Saudaraku, Nabi SAW bersabda yang bermaksud:
  "Barangsiapa yang tidak mengambil tahu hal orang Islam yang lain, maka bukan dari kalangan KAMI"
  dan ingatlah selalu akan tempat kembali bagi mereka yang zalim:

  Kalam Saidina Ali KWJ; "Sesungguhnya negeri yang batil itu sejkejap sahaj sedangkan negeri yang benar itu tetap sehingga datangnya kiamat".

  Firman Allah Taala dalam Surah Al-Isra' ayat 81;
  "Dan katakanlah :Telah datang kebenaran (Islam), dan hilang lenyaplah perkara yang salah (kufurdan syirik) ; sesungguhnya yang salah itu sememangnya satu perkara yang tetap lenyap".

  Firman Allah dalam Surah Ar-Ra'd ayat 17 ; adapun buih itu maka akan hilang lenyaplah ia hanyut terbuang, manakala benda-benda yang berfaedah kepada manusia maka ia tetap tinggal di bumi. Demikianlah Allah menerangkan misal-misal perbandingan.

  (Disampaikan pada 6 Disember 2011 di Uni Putra Malaysia, disusun semula dari pelbagai sumber oleh Abu Abdullah )

  sekian.....ilhamkaza ayoub@Damanhur,Egypt
  — with Abdul Hafeez Kusmani, Azrul Aminul Mazuki, Syeeth Yaqzan, Hairey Fara, Afieq Azmy, Ahmad Zulaini and Bane Asume.

  Wallhualam...

  Reply #1 16 February, 2012, 08:11:04 AM
 • Publish


 • Isu Syria kini yang perlu mendapat perhatian daripada umat Islam...

  Reply #2 05 March, 2012, 08:14:50 PM
 • Publish
 •  :)
  Seperti yang kita tahu, sekarang ini di Syria, saudara kita dibunuh oleh pemerintahnya sendiri, sesiapa saja yg menentang kerajaan akan dihukum bunuh. Kekejaman ini tersebar dgn meluas di youtube. Ramai yg mati syahid, mahupun dewasa ataupun kanak2.

  Persoalannya, adakah ini permulaan tanda2 besar hari kiamat? Kerana saya ada terbaca yg Nabi Isa akan turun di Damascus, Masjid Umawi.. adakah nabi Isa akan turun menegakkan keadilan disana?

  KuliyyahToDeath

  • *
  • hablumminALLAH wa hablumminanNAS
   • View Profile
  Reply #3 29 May, 2012, 12:33:49 AM
 • Publish
 • Terlebih dahulu, saya minta maaf andai posting saya ini tidak kena pada tempatnya di Amal Jamaie.
  Tetapi ia adalah lebih tepat bagi saya berbanding di 'room' yang lain.

  Quote
  "Alhamdulillah, program kerjasama Pertubuhan IKRAM Malaysia, Abim dan juga HALUAN ( Gabungan Selamatkan Syria ) tadi saya kira sangat berjaya. Iaitu program :-

  Ceramah UMUM Syria The Inside Story oleh Syeikh Dr Khaled Hindawi ( Wakil Khas Syeikh Yusuf Qardhawi) dan Syeikh Dr Amir Abu Salamah (pimpinan Ikhwanul Muslimin Syria) pada 28/5/2012 di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (MSSAAS)/Masjid Negeri Selangor.

  Allah telah menghantar 'dutanya' ke bumi Malaysia, terutamanya Syeikh Dr Khaled Hindawi yang mana asbabnya, berjaya mengutip tidak kurang RM 150 RIBU untuk disalurkan kepada saudara Syria kita disana.
  MasyaAllah, paling tinggi adalah dari sumbangan Ummu Anas iaitu sebanyak RM 50 RIBU. Allahurabbi.

  Rakyat Malaysia Bersama Revolusi Syria

  #TingkatkanKesedaranTentangSyria!"

  Saya quote kata-kata saya di FB sebagai muqaddimah tentang isu di syria.
  Apa yang penting sangat tentang syria ini?
  Ingat, mafhum Hadis Nabi SAW " Barangsiapa yang tidak mengambil berat tentang urusan saudaranya yang lain, maka ia bukanlah dari golonganku"
  dan juga, dalam surah al hujurat ayat 10 "Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, ... "

  Dan juga, digalakkan sesiapa yang mempunyai FB, agar ikut perkembangan yang terkini di

  https://www.facebook.com/pages/Rakyat-Malaysia-Bersama-Revolusi-Syria/308664102508100

  #xdapat tulis lagi panjang. harap sahabat halaqian ringankan jari jemari untuk berkongsi tentang apa yang berlaku disana.
  *-Sayangi ISLAM, kembali ke negeriku-*

  azrinkun

  • *
  • -keyakinan, keikhlasan dan kerelaan-
   • View Profile
  Reply #4 29 May, 2012, 01:24:15 AM
 • Publish
 • http://www.syria-post.net/

  http://article.wn.com

  begini cerita di utube.. apa yang dilihat  i utube.. tarikh dan view .. semua itu penipuan... ada pihak-pihak tertentu mengubah..yang mana baru diundurkan,ada yang lama di percepatkan.... wallahualam..

  مجزرة ارتكبها الارهابيون في منطقة الحولة في حمص syria


  جميع مجازر الأرهابيين في سورية terrorists massacres
  « Last Edit: 29 May, 2012, 01:30:21 AM by azrinkun »
  Syahadah no.1 ..  Ikut Rasulullah saw..
  jalan islam itu tauhid. jalan mukmin itu syahadat

  robhunhayati

  • *
  • anak-anakku permata hatiku... Syukran ya ALLAH..
   • View Profile
  Reply #5 29 May, 2012, 11:12:25 AM
 • Publish
 • jika ditanya tentang apa tanggungjawab kita kepada saudara seIslam kita, memang banyak yang perlu kita buat. namun, jika tak mampu buat banyak, buatlah sedikit tetapi istiqamah... Wallahu'alam...

  KuliyyahToDeath

  • *
  • hablumminALLAH wa hablumminanNAS
   • View Profile
  Reply #6 29 May, 2012, 04:08:39 PM
 • Publish
 • Quote
  "begini cerita di utube.. apa yang dilihat  i utube.. tarikh dan view .. semua itu penipuan... ada pihak-pihak tertentu mengubah..yang mana baru diundurkan,ada yang lama di percepatkan.... wallahualam.."

  jadi apa pandangan anda tentang apa yang berlaku di sana?

  Quote
  jika ditanya tentang apa tanggungjawab kita kepada saudara seIslam kita, memang banyak yang perlu kita buat. namun, jika tak mampu buat banyak, buatlah sedikit tetapi istiqamah... Wallahu'alam...
  yap, tidak dinafikan~

  miftahul jannah

  • *
  • jihad fisabilalLAH...
   • View Profile
  Reply #7 29 May, 2012, 06:04:29 PM
 • Publish
 • assalamaualikum...
  ini utk perkongsian sahabat halaqah..
  ana sendiri mendengar ceramah syria dan cerita dari ustaz.sahabat yg pernah belajar di syria..benda nie da lama berlaku namun kini baru kita buka mata setelah berlaku kebangkitan anak mud disana...

  -sahabt2 apa tanggungjawab kita saat ini, banyakkan berdoa utk umat ISLAM..apa yg berlaku disana merupakan fitnah terbesar pada orang islam..-

  - kepada yg ada FB boleh tgk update dri link nie : http://www.facebook.com/syria.care

  disini copy paste maklumat yg ana baca..ayuhh sahabat2 sekalian buka mata dan sedarila apa yg berlaku pada saudara kita diSYRIA..semoga ALLAH beri perlindungan kpd mereka..


  *******************************
  sumber :http://www.facebook.com/syria.care

  Apabila Mufti Besar Al-Azhar mengeluarkan fatwa wajib bunuh Bashar Al-Assad

  Ulama besar di Al-Azhar, merupakan institusi pendidikan ternama di dunia Islam, telah mengeluarkan fatwa yang menyeru pembunuhan terhadap Presiden Syria Bashar Al-Assad atas kematian ribuan orang awam yang menentang regim diktatoriannya.

  “Bashar Al-Assad adalah pembunuh dan harus dibunuh,” kata Nasr Farid Washil, bekas M...ufti Mesir, kepada akhbar milik Parti Kebebasan dan Keadilan yang merupakan sayap politik Ikhwanul Muslimin, hari Rabu 14 Mac.

  “Dia yang menaburkan peluru terhadap rakyatnya adalah perbuatan terkutuk dan penjahat perang yang wajib dihukum.”

  Lebih dari 8000 orang Syria telah terbunuh dalam tindakan keras membunuh yang dilakukan oleh pasukan keselamatan Assad pada protes menuntut diakhirinya 11 tahun pemerintahan Assad.

  Pihak berkuasa Syria berdalih mereka berperang melawan “pengganas”, yang telah mengorbankan 2000 tentera dan polis.

  Aktivis mengatakan bahawa pembunuhan dilakukan setiap hari oleh pasukan Asssad di bandar yang memprotes. Pada hari Isnin, aktivis mengatakan 57 orang, termasuk 26 kanak-kanak-kanak dan 21 perempuan, dibunuh oleh pasukan Assad di Homs, bandar ketiga terbesar Syria.

  Para aktivis berkata, beberapa dari mereka yang terbunuh mempunyai bekas gorokan pada kerongkong mereka dan yang lain terkena luka tusuk di Karm al-Zeitoun dan Al Adawiyeh persekitaran bandar Homs. Pihak berkuasa Syria menuduh “geng pengganas” berada di balik pembunuhan dengan tujuan mencetuskan kecaman antarabangsa terhadap Damsyik.

  Setelah menyelesaikan serangan di Homs, pasukan tentera Syria mempertingkatkan operasi di utara, melakukan pengeboman di kota Idlib untuk tiga hari.

  Seorang aktivis di bandar itu mengatakan bahawa pada hari Selasa lepas pasukan keselamatan telah membunuh lebih dari 20 orang yang cuba untuk meninggalkan daerah itu dalam dua hari terakhir dan membuang mayat mereka di Masjid al-Bilal.

  Ketika penduduk tempatan pergi untuk memeriksa mayat-mayat, mereka juga mendapat serangan, menambah korban yang terbunuh menjadi di angka 50 orang, kata aktivis kepada Reuters.

  “Ketika orang datang dari wilayah pada sekitar awal hari tadi, pasukan keselamatan juga mula menembak mereka. Secara keseluruhannya, kira-kira 45 orang dibunuh,” kata aktivis, yang, seperti kebanyakan aktivis di Syria, hanya memberikan nama depannya, Muhammad, kerana takut dicari oleh pihak kerajaan.

  Pembunuhan

  Ulama besar Al-Azhar itu menyeru pembunuhan ke atas Assad atas pertumpahan darah orang awam yang terjadi tiap hari di Syria.

  “Membunuh Bashar Al-Assad adalah suatu kewajipan setelah ia menumpahkan darah rakyatnya dan memperkosa wanita mereka,” kata Dr Hashem Islam, ahli Jawatankuasa Fatwa Al-Azhar.

  Dia menekankan bahawa Islam melarang pembunuhan manusia.

  “Kejahatan yang dilakukan oleh pembunuh Bashar dilarang oleh Islam dan tidak akan mencapai keselamatan,” katanya.

  Sheikh Abdel-Moneim Al-Bari, bekas pimpinan ulama Al-Azhar sangat bersetuju dengan pembunuhan ke atas Bashar.

  “Presiden Syria Bashar Al-Assad perlu dibunuh kerana membantu pembunuhan kejam yang dilakukan terhadap orang awam yang damai di Syria,” katanya.

  Al-Bari, bekas anggota Jawatankuasa Fatwa Al-Azhar, mengatakan bahawa kejahatan Assad melanggar semua hukum agama dan adat manusia.

  “Dia layak mendapat hukuman segera.”

  robhunhayati

  • *
  • anak-anakku permata hatiku... Syukran ya ALLAH..
   • View Profile
  Reply #8 29 May, 2012, 06:12:48 PM
 • Publish
 • DOA senjata mukmin. ALLAHUMMANSURILISLAM WAL MUSLIMIN WAL MUJAHIDIN FI KULLI MAKAN... salah 1 pesanan yang diajarkan oleh abah dan naqib naqibah semasa usrah dalam jemaah ialah membaca Qunut Nazilah setiap kali berdoa untuk bantu saudara seIslam kita yang ditimpa musibah... Wallahu'alam...

  KuliyyahToDeath

  • *
  • hablumminALLAH wa hablumminanNAS
   • View Profile
  Reply #9 11 June, 2012, 03:45:41 PM
 • Publish
 • Do'a Qunut yang nmembuat menangis - Syeikh Hani Ar Rifai (IPH's video collections)


  Sentiasalah update tentang keadaan sahabat kita di Syria sana.
  Perbanyakkan menghadiri kuliyyah tentang isu disana

  #teringat ketika saya handle program Syria : The Inside Story. Setelah abis kuliyyah dan ada sesi Q&A , seorang ini bertanya. "Tadi kamu menyebut Lailahaillah basyar . siapakah basyar itu?"
  ##sehingga tahap ini umat islam di malaysia, lagi-lagi remaja tentang keprihatinan mereka. adeh.
  Tetapi Alhamdulillah, kata pensyarah saya, "matlamat program capai sehinggakan ada orang bertanya sebegitu rupa".

  Siapa ada FACEBOOK tu, rajin-rajinlah update tentang isu syria disni.

  http://www.facebook.com/pages/Rakyat-Malaysia-Bersama-Revolusi-Syria/308664102508100

  robhunhayati

  • *
  • anak-anakku permata hatiku... Syukran ya ALLAH..
   • View Profile
  Reply #10 11 June, 2012, 04:16:43 PM
 • Publish
 • semalam di TV1 ada membincangkan tentang isu syria. apa peranan masyarakat... tetapi mata dah mengantuk. slot tu pula jam 11 malam if x salah...

  Reply #11 14 June, 2012, 12:18:12 AM
 • Publish
 • Ya ALlah..

  Semoga ENGKAU berikan kemenangan kepada mereka yang benar di jalanMU..
  Tidak ENGKAU jadikan suatu perkara sia2 pasti ada hikmahNya..
  Menang Atau SYAHID.. MasyaALlah..

  Sesungguhnya yang Haq akan menang dan yang Batil akan tewas dan hilang.. Itu janjiMu..
  "Tiap-tiap umat mempunyai ajal, maka apabila telah datang ajalnya mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak dapat (pula) mencepatkannya."
  (Surah Al-A'raf: ayat 34)

  Reply #12 14 June, 2012, 06:08:16 AM
 • Publish
 • Tolong mana mana halaqian updatekan berita Syiria.
  ISLAM untuk semua

  - Pentadbiran
  - Pondok Tahfiz

  RS^

  • *
  • Redha&Syukur: Rohku, ingat detik kembalimu kpdNya
   • View Profile
  Reply #13 14 June, 2012, 06:13:46 AM
 • Publish
 • Eksklusif : Doktor Syria Berkorban Demi Membela Mangsa Kezaliman

  http://www.haluan.org.my/v5/index.php/topik-pilihan/pengalaman-a-iktibar/1622-eksklusif-doktor-syria-berkorban-demi-membela-mangsa-kezaliman

  ANTAKYA, TURKI, 12 Jun 2012 -- "Kami baru dibebaskan dari penjara rejim Bashar dua bulan yang lalu. Saya ditangkap hanya kerana membantu dan merawat ahli keluarga saya yang tercedera."

  Begitulah ungkapan pengenalan daripada seorang pakar urologi dan seorang lagi pakar paediatrik dari Syria apabila ditanya tentang kejadian di tanah air mereka. Kedua-dua orang doktor pakar ini kini berkhidmat secara sukarela dengan misi kemanusiaan Insani Yardim Vakfi (IHH) di Antakya, kawasan penempatan khemah-khemah pelarian di sempadan Turki-Syria.

  Dr Salim* yang enggan fotonya diambil menceritakan kepada pasukan relawan HALUAN pengalaman yang terpaksa beliau harungi ketika rakyat Syria bangkit menentang kezaliman rejim pemerintah di Syria. Pasukan relawan HALUAN kini di dalam Misi Bantuan Kemanusiaan Syria 2 (MBKS2).

  Pada mulanya beliau teragak-agak untuk berbicara dengan kami walaupun boleh berbahasa Inggeris dengan baik. Namun setelah dia mengetahui bahawa kami adalah relawan bantuan kemanusiaan dari Malaysia yang bekerjasama dengan IHH, barulah beliau mula menceritakan pengalaman bagaimana mereka diseksa oleh rejim Bashar. Dr Salim adalah antara ribuan doktor yang terpaksa atau dipaksa meninggalkan bukan sahaja rumah dan kaum keluarga malahan juga premis mereka berkhidmat mencari rezeki sebelum ini.

  antakya-1-2Kehadiran relawan HALUAN membantu pelarian Syria begitu meningkatkan semangat Dr Salim (berbaju putih).“Saya ditangkap hanya kerana membantu dan merawat keluarga saya yang tercedera,” cerita Dr Salim lagi. Beliau merayu agar fotonya tidak diambil kerana  bimbang ianya tersebar di internet dan ini boleh mengancam keselamatan ahli-ahli keluarganya yang masih bertahan di dalam Syria. Doktor yang berumur awal 40-an itu mempunyai sebuah klinik persendirian dan juga servis ambulan untuk penduduk Iblid. Bulan Oktober lalu, beliau telah dipenjarakan selama enam bulan.

  “Setiap hari kami akan diinterogasi tidak kurang dari empat kali. Setiap kali kami gagal memberikan jawapan, kami akan dipukul, disepak terajang dan banyak kali dikenakan kejutan elektrik,” katanya lagi. Dalam sebuah penjara yang jauh dari keluarga beliau, Dr Salim dimasukan ke dalam sebuah sel yang amat kecil. Beliau hanya diberikan 2 keping roti setiap hari dan tidak dibenarkan untuk bersolat dengan sempurna. Rejim Bashar berketurunan Syiah Alawiyin itu tidak mementingkan solat.

  Setelah enam bulan berada dalam seksaan, akhirnya beliau dibebaskan melalui pembayaran tebusan sebanyak USD 6 ribu. Beliau berkata, “bukanlah bayaran tersebut sebagai harga diri saya, tetapi memandangkan masa depan rakyat  Syria yang memerlukan tenaga-tenaga pakar seperti saya, saya terpaksa melakukan tebusan.” Sehingga kini, ramai para doktor yang telah dibunuh dan masih dipenjarakan, hanya kerana mereka menjalankan tugasan professional sepertimana doktor-doktor di tempat lain.

  antakya-1-1Dr Malek (kiri) gembira menyambut kedatangan relawan HALUAN di Antakya.“Saya tidur di dalam sel penjara dengan hanya berbantalkan kepingan roti yang saya simpan untuk mengelakan daripada kesejukan lantai,” kata Dr Malek*, seorang doktor pakar kanak-kanak dari Latakya, Syria.

  Kami relawan HALUAN terharu dan sebak apabila Dr Malek menceritakan pengalaman beliau yang sering dikenakan kejutan elektrik di dalam penjara rejim Bashar. Kami dapat saksikan mata beliau berkaca-kaca dengan air mata ketika beliau menceritakan bagaimana tahanan bukan sahaja diseksa secara fizikal bahkan juga psikologikal.

  “Kamu boleh sembahyang, tetapi semasa takbir kamu mestilah menyalak seumpama bunyi seekor anjing,” kata Dr Malek mengimbas kembali apa yang tentera rejim Bashar perintahkan ketika beliau mahu menunaikan solat di dalam penjara. Di waktu lain, dia juga pernah didatangi oleh empat orang gadis cantik yang datang meraba-raba tubuh beliau dengan nada rayuan menggoda ketika mata beliau ditutup. Begitulah saban hari mereka mendapat seksaan, agar mereka tunduk mengakui kebaikan rejim pemerintah dan menjadikan Bashar Assad sebagai tuhan.

  Sejak dibebaskan dua bulan lalu, Dr Malek yang berusia lewat 30-an kini amat bersemangat bersama relawan IHH membantu pelarian Syria di sempadan berhampiran Latakya. Sebagai seorang pakar kanak-kanak, beliau kini sedang berusaha untuk membuka klinik rawatan khas untuk kanak-kanak di kem pelarian. Beliau telah dibebaskan setelah ahli-ahli keluarga beliau merayu kepada pihak regim bahawa Dr Malek tidak melakukan apa-apa kesalahan.

  Keesokan hari selepas beliau dibebaskan, beliau ditemui oleh pihak sabiha (mafia rejim) yang mengarahkan beliau supaya meninggalkan Syria jika mahu terus hidup!

  Inilah sebahagian daripada kisah benar yang dapat kami rakamkan sebagai mengesahkan bahawa apa yang berlaku di Syria bukanlah sekadar konflik dalaman tetapi atrositi yang dilakukan oleh rejim Bashar Assad sejak 40 tahun lalu kepada sesiapa sahaja yang menentang beliau. Ia sekaligus mendedahkan pekung kejahatan pengikut ajaran Syiah Alawiyin di mana saja di dunia ini serta menginsafkan semua umat Islam agar kembali kepada ajaran Islam yang sebenarnya.

  Pencetus utama kepada kebangkitan rakyat adalah kerana keadaan hidup mereka yang amat ditekan dari pelbagai segi termasuklah ekonomi, kebebasan menyuarakan pendapat dan juga partisipasi yang lebih terbuka dalam pentadbiran negara. Rakyat dari pelbagai lapisan dan profesyen turun berdemonstrasi demi mendapatkan hak untuk hidup sebagai warganegara sah dan bebas. Sayangnya, tindakan mereka dibalas oleh regim dengan kekejaman. Kini ratusan ribu rakyat Syria menjadi pelarian di negara-negara jiran manakala puluhan ribu lagi merengkok di dalam penjara menahan seksaan.

  Bagi kita, tidak kira samada seorang doktor atau apa jua profesyen, keutamaan kehidupan kita bukanlah demi kemewahan duniawi semata-mata. Kita juga tidak mahu mengikut telunjuk manusia secara membuta-tuli, tetapi kita ingin meletakkan diri kita sebagai hamba Allah yang taat, bertaqwa  serta melaksanakan tugasan untuk kesejahteraan sejagat lalu mendapat redha Allah SWT.

  Sesungguhnya para doktor dan rakyat di Syria sedang diuji keimanan mereka dengan atrositi rejim Assad. Tetapi semua mereka yang ditemui oleh para relawan HALUAN di Antakya begitu yakin kemenangan akan bersama mereka.

  “InsyaAllah, apa yang berlaku di Syria khususnya adalah ujian Allah ke atas seluruh umat Islam, dan yakinlah apabila kemenangan berpihak kepada rakyat Syria, ia sebenarnya membuka jalan kepada perjuangan pembebasan seluruh bumi Syam termasuklah Masjidil Aqsa,” ujar seorang aktivis Syria yang temui relawan HALUAN di Istanbul.

  ------------

  * bukan nama sebenar.

  Laporan oleh Dr Baharuddin Suri, Ketua Biro Misi Kemanusiaan HALUAN yang sedang menjalankan Misi Bantuan Kemanusiaan Syria 2 (MBKS2) bersama 3 orang lagi relawan HALUAN di Antakya.
  Aku musafir yg mencari kebenaran. Seorang manusia yg mencari erti kemanusiaan di antara manusia. Seorang warganegara yg mencari negerinya kemuliaan, kebebasan, kestabilan & kehidupan yg baik dlm naungan Islam yg hanif.

  http://bro-rs.blogspot.com/

  http://lamanpuisi-rs.blogspot.com/

  RS^

  • *
  • Redha&Syukur: Rohku, ingat detik kembalimu kpdNya
   • View Profile
  Reply #14 19 June, 2012, 06:34:08 PM
 • Publish
 • Kerajaan Syria sudah bunuh 60,000 rakyatnya   

  http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/11101--kerajaan-syria-sudah-bunuh-60000-rakyatnya


  Harakahdaily,    19 Jun 2012

  SHAH ALAM: Sejak 40 tahun memerintah Syria, regim Basyar telah membunuh seramai 60,000 orang di tidak kurang daripada 100 tempat di seluruh negara itu.

  Demikian beritahu seorang ulama Syria yang juga pembantu khas kepada Dr Yusuf Al-Qardhawi, Dr Khaled Hindawi  dalam satu syarahan di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam baru-baru ini.

  Syarahan itu dibuat beliau dalam rangka lawatannya ke Malaysia. Syarahan itu bertajuk  'Syria: The Inside Story'  anjuran Ikram, Abim dan Haluan.

  Ceramah yang diterjemahkan oleh Ustaz Abdul Muhaimin Mohd Sahar dengan dihadiri lebih 2,000 jamaah.

  Dr Khaled merakamkan penghargaan atas keprihatinan rakyat Malaysia berkenaaan isu Syria.

  Menurutnya, pembunuhan terhadap golongan dewasa, wanita dan kanak-kanak dilakukan  oleh golongan yang menentang Ahlus Sunnah Wal Jamaah (ASWJ) sejak 40 tahun yang lalu.

   
  Terkini, rakyat bangun dengan lebih bersemangat bila ditindas ditambah lagi dengan para tentera Syria yang berpaling tadah meninggalkan rejim ini yang mencecah 200,000 orang.

  Beliau menterjemahkan "iman kita ibarat muslim yang satu jasad menentang rejim yang zalim ini."

  “Pemerintah yang bertamadun ialah yang adil bukan yang menindas dan memenjarakan saudaranya,” ujarnya.

  Katanya, meskipun rejim ini mendakwa kononnya mereka menentang Yahudi, sejak 40 tahun lalu, rejim ini tidak pernah bunuh walau seorang Yahudi pun malah kini telah menghalakan senjata mereka dan membunuh 60,000 rakyat yang tidak berdosa.

  Tambah Khaled, PM Israel Benjamin Netanyahu pernah berkata bahawa Basyar Al-Assad merupakan orang yang dikasihinya seperti mana mereka kasihi ayahnya (Hafez Al-Assad) yang kekal membawa kebaikan dan kemaslahatan kepada Israel.

  Mengatakan mereka berjuang melawan Israel merupakan satu penipuan, tegas Khaled.

  Baru-baru ini, di perkampungan bernama Hawlah, seramai  150 orang disembelih, dicincang termasuk 50 orang kanak-kanak.

  Ujarnya, rejim ini telah dibantu oleh Russia serta beberapa pihak lagi yang ingin menghapuskan rakyat ASWJ.

  Menurut beliau lagi, ada menara masjid yang ditembak rejim, di tempat bernama Dar’a, negeri kelahiran Imam An-Nawawi dan ada juga rakyat yang ditanam hidup-hidup kerana tidak mahu mengatakan “Tiada Tuhan melainkan Assad”.

  Pimpinan IM Syria, Dr Amer Abu Salamah  pula menambah, rakyat Syria menampakkan keberanian mereka hingga sanggup berkorban dan syahid, ribuan mereka yang cedera dan lebih 2 juta menjadi pelarian.

  Sungguhpun Allah SWT berfirman bahawa orang beriman itu bersaudara, namun demikian katanya, hanya dengan ucapan sahaja tidak memberi manfaat kerana ia juga menuntut pengorbanan daripada semua bersama-sama dengan rakyat Syria.

  Menurut beliau, amat bahaya bila ada yang mengatakan “Kami tiada apa-apa kaitan dengan apa yang berlaku di Syria, itu masalah mereka“ sedangkan umat Islam  merupakan jasad yang satu, umat yang satu.

  Katanya, umat Islam amat simpati dengan apa berlaku di Gaza dan memang wajib mereka membantu umat Islam di Gaza.

  Beliau turut mencetuskan persoalan yang mengheningkan suasana:

  “Kini berlaku di pelbagai tempat di Syria seperti mana yang berlaku di Gaza. Di manakah saudara-saudara Islamku yang telah membantu saudaranya di Gaza?

  "Takutlah Allah, hendaklah kamu bersama dengan anak yatim yang dizalimi, mata dikorek, leher mereka dikapak.”

  Tambahnya, Kesatuan Ulama Sedunia yang berjumlah 50,000 yang diketuai oleh Dr Yusuf Al-Qardhawi turut menyokong rakyat Syria dan mengatakan kewajipan umat Islam membantu rakyat Syria.

  Jemaah yang hadir turut dipertontonkan dengan gambar dan video kekejaman rejim Basyar membunuh rakyatnya.

  KuliyyahToDeath

  • *
  • hablumminALLAH wa hablumminanNAS
   • View Profile
  Reply #15 19 June, 2012, 11:05:02 PM
 • Publish

 • Program Bicara Kalimah Toyyibah
  ISU BUMI SYRIA : PEDULIKAH KITA???
  DI MASJID UTeM SELEPAS ZOHOR
  21 JUN 2012 kHAMIS
  MUSLIMIN MUSLIMAT DI JEMPUT HADIR UNTUK MENDENGAR PENJELASAN DARI ULAMA AHLI SUNNAH DARI BUMI SYRIA SENDIRI.

  Yuk!
  Ustaz Nazmi Karim (salah seorang Ahli Dewan Ulama')

  Semua DIJEMPUT HADIR. Tidak kira anda warga UTeM atau tidak. TERBUKA !

  Kalau dekat, marilah datang~

  KuliyyahToDeath

  • *
  • hablumminALLAH wa hablumminanNAS
   • View Profile
  Reply #16 21 June, 2012, 02:12:52 AM
 • Publish
 • semalam di TV1 ada membincangkan tentang isu syria. apa peranan masyarakat... tetapi mata dah mengantuk. slot tu pula jam 11 malam if x salah...
  Saya cadangkan, siapa yang punya KUASA, ubah siaran yang membincangkan isu syria ke waktu primetime.
  Ni tak, cerita kat tv cinta,hantu. tu je MELAYU mampu buat. xde benda lain ke ? (dah tau apa yang ada di TV wpun sangat lama dah tak tgk TV)

  #Pentingnya ada KUASA. dengan KUASA, kita boleh mengutamakan hak agama kita~

  KuliyyahToDeath

  • *
  • hablumminALLAH wa hablumminanNAS
   • View Profile
  Reply #17 27 June, 2012, 02:39:37 PM
 • Publish
 • MURSI TOLAK UCAPAN TAHNIAH BASYAR

  Halaman rasmi Dr.Muhammad Mursi, Presiden Republik Arab Mesir: Presiden Syria, Basyar Al-Asad mengutuskan ucapan tahniah kepada Dr.Muhammad Mursi atas pelantikan beliau sebagai Presiden Mesir.

  Dr.Mursi kemudiannya membalas dengan menulis:

  "Daripada Muhammad Mursi,
  Presiden Republik Arab Mesir

  Merujuk kepada perutusan dari anda yang mengucapkan tahniah, maka dengan ini kami menolaknya dan kami sama sekali tidak mengiktiraf anda. Hanya yang mewakili rakyat Syria ketika ini ialah Tentera Kebebasan Syria dan Majlis Pimpinan Revolusi.

  Hidup Syria!

  ( tanda tangan)
  Muhammad Mursi"

  Reply #18 09 July, 2012, 05:41:56 PM
 • Publish
 • Secara peribadi nya..saya kurang suka dengan 'perubahan kuasa ' mengikut 'regim chance'.

  Secra amnya cara ini membawa masuk tangan asing dari luar kedalam proses menuntut kemerdekaan sesebuah negara.Orang lain yang pegagng kuasa sebenarnya secara tanpa disedari. Konon pilihan dari rakyat untuk rakyat. Tetapi hanya relevan kalau rakyat itu  boleh berfikir secara matang dan dewasa.

  Pemerintahan secara diktator mungkin nampak 'kuku besinya' tetapi terkandung banyak hikmah/kebaikan tersendiri.

  Contohnya:Banyak sudah jasa2 Muamar Gaddafi dan Basyar Al-Assad ke atas negara nya...banyak sudah perubahan dan lari dari cengakaman barat yang telah mereka applikasikan.

  Tetapi setelah negara mencapai arus pemodenan...rakyat seolah lupa diri dan termakan dakyah barat dengan demokrasi.

  Pemerintah sendiri kalah ditangan rakyat. Ibarat kacang lupakan kulit.


  Reply #19 13 August, 2012, 09:45:06 PM
 • Publish
 • Terbaharu: Sebuah Pesawat MiG-23 telah di jatukan oleh Tentera Pembebasan Syria dengan tembakkan demi tembakkan di sasarkan.
  !الله اكبر الله اكبر الله اكبر

  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=BSv6gb8oABQ&amp;feature=player_embedded" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=BSv6gb8oABQ&amp;feature=player_embedded</a>  divider3
  halaqahforum4