Genuine Windows Asli atau Palsu?

Author Topic: Genuine Windows Asli atau Palsu?  (Read 2338 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

fizarina

  • *
  • Posts: 50
  • Semoga redha Allah menjadi tujuan hidup kita..
    • View Profile
28 January, 2012, 09:39:36 AM
  • Publish Di FB
  • MACAMANA NAK TAHU COMPUTER DI INSTALL GENUINE WINDOWS ATAU PALSU?

    Saya ada beli 1 computer dan org kedai tu cakap dia akan install genuine windows7 utk saya siap dia bagi 1pack kat saya... tapi lepas 4bulan guna.. tetiba wallpaper jadi blank pastu ade remark kate sya punye windows x genuine... so macamane skrg yea??? tp saya ade pegang pack windows tu lagi product key pun ade... saya try ikut arahan dlm pack tu... tp lepas dh restart balik still appear remark yg tulis windows tu x genuine.... pening kpala ni sbb sya xtahu sgt psl2 software2 nie... tolong2...tlong2... ape sya nk buat yea???
    "everyday you do your best, and Allah will do the rest ♥"

    al_ahibbatu

    • *
    • Posts: 4918
      • View Profile
    Jawab #1 28 January, 2012, 09:43:39 AM
  • Publish Di FB
  • pack tu dia cetak rompak lah sayang

    biasa jika komputer berjenama, cd atau dvd dia tak beri
    biasa ada dalam komputer, bila awak setup everything, dia mula mula akan minta kamu lakukan Back-up

    back -up itu biasa dalam 5dvd, bila jadi masalah back up dvd itulah satu persatu kamu installkan

    jika kamu bijak, cuba masuk ke forum forum crack windows, how to
    how to make windows 7 genuine, etc

    jika di shah alam, marilah ke seksyen 6, saya bantu, inshallah


    fizarina

    • *
    • Posts: 50
    • Semoga redha Allah menjadi tujuan hidup kita..
      • View Profile
    Jawab #2 28 January, 2012, 09:54:25 AM
  • Publish Di FB
  • urmm... cmtu ker? huhuhuhuh.. saya dah la x mahir + x tahu sgt psl2 computer nie... jahat nye org kedai tu yea... menipu... dah la org melayu... ingtkn nk tlong bisnes org melayu.... last2 jadi cmni... what to do kan... dh nasib... bole ker kalau crack nk jadi original? bluurrr gile skrg nie... xtahu nk wat cmne... dia akan effect x doc2 yg dh save punye? sbb byk doc2 dlm tu...

    adzhari

    • *
    • Posts: 6
      • View Profile
    Jawab #3 02 February, 2012, 03:49:54 AM
  • Publish Di FB
  • pada saya pakai jer yang pirate tu...sama juga functionye.....format pc tu....pas tu jangan update dah windows tu takut nanti tesalah update..tu yang dia dapat trace tu....kalau nak genuine window tu..saya dah lupa nama crack die....kalau tak silap 7loader kot...
    « Last Edit: 02 February, 2012, 04:04:04 AM by adzhari »

    darkmaster

    • *
    • Posts: 22
    • Islam tu mudah, kenapa kita perlu merumitkan??
      • View Profile
    Jawab #4 02 February, 2012, 07:03:36 PM
  • Publish Di FB
  •  :)

    pendapat sy lak..
    sy mmg always gunakan semua sofware yang ade crack and hack... bukan ape sbb memudahkan keja sy..
    tips yang saya boleh share kan kat sini:-

    1. andai window xp atau OS xp, ade 1 software kite boleh cek kalau tak silap sy genuine advantage. ble kt clik je die akn bg tau kite bhwa window kita genuine atau pun tak.. kalau x, cepat2 la diablekan windows update untk mengelakkan dari window kita update tanpe kita sedari..
    2. kalau gune window vista atau window 7, kita boleh cek dgn cara right klik pada my computer.. lepas tu scroll down dan lihat pada activation bhgian bwh.. kalau genuine die akan keluar mcmni 897767-OEM-XXXXX-XXXX-XXXX kalau x silap.. tp kena tgok gak.. kadang2 ade yang tak genuine..

    yang paling pentiing utk dapatkan yang OEM atau original beter beli dekat pasaran.. tp kalau yang bukan original.. beter terus kt disable window update.. kalau nak tanggung risiko lg.. cari loader atau pun crack utk window kt siap2..

    semoga membantu..

    darkmaster

    • *
    • Posts: 22
    • Islam tu mudah, kenapa kita perlu merumitkan??
      • View Profile
    Jawab #5 03 February, 2012, 03:21:20 AM
  • Publish Di FB
  • maaf.. ade penambahan pada no 2.
    2. kalau gune window vista atau window 7, kita boleh cek dgn cara right klik pada my computer dan pilih properties .. lepas tu scroll down dan lihat pada activation bhgian bwh.. kalau genuine die akan keluar mcmni 897767-OEM-XXXXX-XXXX-XXXX kalau x silap.. tp kena tgok gak.. kadang2 ade yang tak genuine..

    Hannah90

    • *
    • Posts: 45
      • View Profile
    Jawab #6 04 February, 2012, 04:28:32 PM
  • Publish Di FB
  • maaf.. ade penambahan pada no 2.
    2. kalau gune window vista atau window 7, kita boleh cek dgn cara right klik pada my computer dan pilih properties .. lepas tu scroll down dan lihat pada activation bhgian bwh.. kalau genuine die akan keluar mcmni 897767-OEM-XXXXX-XXXX-XXXX kalau x silap.. tp kena tgok gak.. kadang2 ade yang tak genuine..

     :)

    sama, saya punya windows pun tak genuine, tapi bila check product ID dia keluar : 00426-OEM-xxxxxxx-xxxxx. Dekat hujung sebelah kanan bawah desktop ni tertulis  "Windows 7 Build 7600, this copy of Windows is not genuine"
    saya memang dari awal disable kan terus windows update tu.
    hari tu kawan cuba nak crack windows ni pakai software apa saya tak ingat..tapi tak berjaya pulak. Dulu kawan saya pernah crack dia punya laptop guna cara yang sama tapi berjaya..bila try dekat laptop saya tak boleh pulak..

    azrinkun

    • *
    • Posts: 1659
    • -keyakinan, keikhlasan dan kerelaan-
      • View Profile
    Jawab #7 06 February, 2012, 12:09:24 AM
  • Publish Di FB
  • saya ada software untuk penambahan file bagi windows2 pirate ni(cetak rompak) untuk bagi genuide..
    Syahadah no.1 ..  Ikut Rasulullah saw..
    jalan islam itu tauhid. jalan mukmin itu syahadat

    darkmaster

    • *
    • Posts: 22
    • Islam tu mudah, kenapa kita perlu merumitkan??
      • View Profile
    Jawab #8 16 February, 2012, 12:08:31 AM
  • Publish Di FB
  •  :)

    hannah 90,

     kalau nak tau sama ade software crack tu berkesan atau tak, kt boleh kesan dari awal.. cube tanyekan pada sahabat tu sama ade die menggunakan software hack same dengan OS kt atau pun tak.. maksud sayadekat system kt kena tau same ade window kt OS 64x bit atau 82x bit.. same gak dgn software yang kita nak install pada os kt.. kalau tak sama dengan OS kt memang tak kan dapat install la jawabnye,,,


    Nurul Nawar

    • *
    • Posts: 1377
    • Forgive me. May Allah bless you -)
      • View Profile
    Jawab #9 25 July, 2012, 06:43:01 PM
  • Publish Di FB
  • Dulu laptop saya guna windows vista premium.Masa saya guna vista saya selalu update,ikut yang recommended.Lepas laptop dilanda krisis macam-macam saya mintak orang formatkan balik dan dia install windows 7.Lepastu sekarangni rupa-rupanya tak orila..:senyum: memanglah format murahje..Laptop jadi macamtulah,hitam..dan cakap windows saya tak ori..sedihnye, :senyum:..Dahtu, update reminder dah banyak,tapi saya tak update lah dah sejak guna windows 7.

    Masa tukan orangtu install kan laptop saya microsoft word 2003..Saya tak suka,lama sangat :senyum: jadi saya install microsoft office word 2010.Sekarang ni die nak expired dalam beberapa hari lagi,asyik bagi reminder je..Ada tak yang ada hmm,serial key/product key dia supaya saya boleh terus guna microsoft word ni..:senyum:..Saya cari tak jumpa2..hmm

    Orang tu install kan COMODO..saya tak minat sangat COMODO ni.tapi biarlah dia duk situ dulu kan..
    Apa cadangan nak guna antivirus apa yang bagus,dulu saya selalu guna NORTON,dan AVG.COMODO ni macam tak bape jalanje..fungsi tak penuhla sebab free..:senyum:
    « Last Edit: 25 July, 2012, 06:47:12 PM by Nurul Nawar »

    al_ahibbatu

    • *
    • Posts: 4918
      • View Profile
    Jawab #10 28 July, 2012, 07:06:17 AM
  • Publish Di FB
  • seronok ke CETAK ROMPAK, crack, dan sebagainya?

    kenapa tak guna yang FREE?

    give it a try lah, install sekali, boleh guna, semua ada
    lagi pula tak memerlukan banyak space hard disk, cukup dengan 6GB

    silakan download di sini  http://www.linuxmint.com/download.php/

    reviewnya di sini -  http://www.zdnet.com/blog/open-source/2012s-best-linux-desktop-linux-mint-13/11110

    saya dah guna, selepas adeq fauzi beritahu dua tiga tahun dulu
    laju, gambar lebih cantik, video guna VLC boleh kata semua boleh play
    internet guna mozilla,
    office suits guna Libre
    FREE FREE FREE
    ada wang cuma mereka minta, donation, silakan ya

    saya guna Maya - Cinnamon - http://cinnamon.linuxmint.com/ ................. i'm still learning ......best


    darkmaster

    • *
    • Posts: 22
    • Islam tu mudah, kenapa kita perlu merumitkan??
      • View Profile
    Jawab #11 29 July, 2012, 02:40:07 AM
  • Publish Di FB
  •  :)

      cadangan yang baik tu al-ahibbatu.. sy menggunakan 2 OS.. XP dah Ubuntu.. masih lg belajar ubuntu.. tp kepada yang kurang mahir tu disarankan gune je windsows biase yang full package.. kalau yang cetak rompak dah boleh daptkan crack atau loader kat internet.. dah bnyak skrg ni.. cume kena tau applikasi os yang kt guna tu sama ada 32x,64x atau 86x supaya tak terjadi kesan seperti sy sendiri pernah alami silap loader windows terus tak boleh bukak..

      kepada saudari Nurul Nawar, lebih baik disable kan windows update reminder tu pada action center kalau lihat pada toolbar dekat dengan jam tu ade gambar bendera.. clik bendera tu. turn off window update atau pun boleh terus ke control panel pada ruang search taipkan windows update lepas tu clik pasa change setting.. kat situ boleh pilih... cume sekadar kongsi.. kalau dah buat xpe.. 1 lg berkenaan microsoft office version 2010 ni masih belum ade yang punye key yg betul.. kalau jumpe tu nasih baik.. cadangan sy, anda boleh menggunakan version 2007.. funnction totally sama dengan version 2010 sebab sy pernah guna kedua2nye.. untuk antivirus kalau nak yang baik, bli kaspersky 1 year 1pc protection.. kalau utk pc je murah sikit dari internet security.. setakat ni alhamdulillah sy guna AVG internet security protection memuaskan hati sy..
    « Last Edit: 29 July, 2012, 02:41:46 AM by darkmaster »

    Nurul Nawar

    • *
    • Posts: 1377
    • Forgive me. May Allah bless you -)
      • View Profile
    Jawab #12 29 July, 2012, 09:47:55 AM
  • Publish Di FB
  • :)

      kepada saudari Nurul Nawar, lebih baik disable kan windows update reminder tu pada action center kalau lihat pada toolbar dekat dengan jam tu ade gambar bendera.. clik bendera tu. turn off window update atau pun boleh terus ke control panel pada ruang search taipkan windows update lepas tu clik pasa change setting.. kat situ boleh pilih... cume sekadar kongsi.. kalau dah buat xpe.. 1 lg berkenaan microsoft office version 2010 ni masih belum ade yang punye key yg betul.. kalau jumpe tu nasih baik.. cadangan sy, anda boleh menggunakan version 2007.. funnction totally sama dengan version 2010 sebab sy pernah guna kedua2nye.. untuk antivirus kalau nak yang baik, bli kaspersky 1 year 1pc protection.. kalau utk pc je murah sikit dari internet security.. setakat ni alhamdulillah sy guna AVG internet security protection memuaskan hati sy..

    Ok,terima kasih banyak-banyak ye darkmaster..

     :jaz:

    NurZihan

    • *
    • Posts: 154
    • I am not a Microsoft people
      • View Profile
    Jawab #13 12 December, 2012, 06:31:18 PM
  • Publish Di FB
  • Lain kali bila dapat new Windows installation, terus disable auto
    update dia... Bley check kat Control Panel. Jangan biar Windows
    automatically online dengan Microsoft punya site, confirm ar dia
    bley detect Windows awak genuine ke tak...
    Bill Gates and Paul Allen, childhood friends with a passion in computer programming. The January 1975 featured Micro Instrumentation and Telemetry Systems's (MITS) Altair 8800 microcomputer. *** Download Opera Browser Here: Cuba Guna Opera Web Browser (Tak perlu la uninstall Firefox / Chrome)

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    35 Replies
    4058 Views
    Last post 10 August, 2010, 11:10:10 AM
    by ryne
    4 Replies
    1414 Views
    Last post 01 November, 2011, 07:36:41 AM
    by Yuzie
    0 Replies
    949 Views
    Last post 13 December, 2011, 03:07:55 PM
    by elhakim