Saya Hamil Luar Nikah, Apa Nak Buat?

*

Author Topic: Saya Hamil Luar Nikah, Apa Nak Buat?  (Read 18712 times)

ammy00 and 2 Guests are viewing this topic.

16 January, 2012, 02:15:48 PM
  • Publish
  • Saya sedang hamil 5bulan. tapi baby yang saya kandungkan ini bukanlah baby dari hasil pernikahan yang sah antara saya dan tunang. semasa kandungan baru beberapa minggu, saya cuba menggugurkan kandungan ini dengan makan macam2 supaya jatuh tapi tidak ada respond. saya ada juga pergi klinik swasta check-up, itupun sekali sahaja pergi. alhamdulillah doc kata baby okey. perkara ini tidak diketahui oleh kedua ibubapa saya dan tunang. saya sendiri tidak sampai hati nak menceritakan hal ini kepada mereka.mesti mereka malu dan sedih kalau dapat tahu saya kandungan anak luar nikah. kalau boleh biarlah saya sendiri yang tanggung. tapi saya tidak tahu apa2 mengenai bersalin, sebab ini 1st baby. memang susah saya hadapi semua ini sendiri. saya dan tunang sangat menyesal dengan perbuatan kami yang tidak menyabar untuk mendapatkan zuriat dan kami tidak akan lakukan hal sebegini lagi. walaupun kami sudah bercadang nak melangsungkan perkahwinan pd tahun ini, tapi atas masalah ini kami terpaksa menangguhkan sementara. apapun saya nak lahirkan baby ni dulu. saya dan tunang akan lebih berdosa jika membuang baby ini. hospital mana pun mesti nak kan sijil nikah, tapi kalau x ada sijil nikah mcm mana ? setiap masa saya fikirkan tentang kandungan saya. semakin hari semakin besar perut ni, saya pun semakin xlarat nak bekerja.

    5zul

    • *
    • ~~ Tiada Kesusahan Melainkan Susah ~~
      • View Profile
    Reply #1 16 January, 2012, 02:49:24 PM
  • Publish
  • saya sedang hamil 5bulan. tapi baby yang saya kandungkan ini bukanlah baby dari hasil pernikahan yang sah antara saya dan tunang. semasa kandungan baru beberapa minggu, saya cuba menggugurkan kandungan ini dengan makan macam2 supaya jatuh tapi tidak ada respond. saya ada juga pergi klinik swasta check-up, itupun sekali sahaja pergi. alhamdulillah doc kata baby okey. perkara ini tidak diketahui oleh kedua ibubapa saya dan tunang. saya sendiri tidak sampai hati nak menceritakan hal ini kepada mereka.mesti mereka malu dan sedih kalau dapat tahu saya kandungan anak luar nikah. kalau boleh biarlah saya sendiri yang tanggung. tapi saya tidak tahu apa2 mengenai bersalin, sebab ini 1st baby. memang susah saya hadapi semua ini sendiri. saya dan tunang sangat menyesal dengan perbuatan kami yang tidak menyabar untuk mendapatkan zuriat dan kami tidak akan lakukan hal sebegini lagi. walaupun kami sudah bercadang nak melangsungkan perkahwinan pd tahun ini, tapi atas masalah ini kami terpaksa menangguhkan sementara. apapun saya nak lahirkan baby ni dulu. saya dan tunang akan lebih berdosa jika membuang baby ini. hospital mana pun mesti nak kan sijil nikah, tapi kalau x ada sijil nikah mcm mana ? setiap masa saya fikirkan tentang kandungan saya. semakin hari semakin besar perut ni, saya pun semakin xlarat nak bekerja.
    Alhamdullilah... jika itu pendapat kamu bertaubat lah -

    sebaikNya mohon pada ALLAH -

    ALLAH maha menerima taubat si hambaNya..

    lebih baik beritahu ibubapa kedua belah pihak...
    dan segerakan bernikah untuk mengelakkan fitnah di kalangan masyarakat-

    sebaiknya usah kesali apa yang telah berlaku -
    mohon maaf dengan ALLAH susuli lah taubat nasuha...

    Ikhlas dalam solat sunat itu -

    Insyallah - kandungan mu itu di sisi ALLAH -

    Alhamdullilah...

    berikan kasih sayang kepada anak mu itu di kemudia hari dan berikan jawapan kepada anak mu itu setelah mencapai umur matang - iaitu boleh berfikir...
    Insyallah -

    (Senyum)-
    ~~ Dalam Kegelapan Malam Ader Sinaran ~~

    Reply #2 16 January, 2012, 03:41:33 PM
  • Publish
  • assalamualaikum..cadangan saya akad lh dahulu tampa membuat kenduri dahulu..sekiranya kandungan masih belum masuk bulan 3 masih ada harapan anak cik boleh di bin kan dengan bapanya. bila anak ini lahir maka buat la kenduri kawin dan menyambut kedatangan anak baru tersebut.

    Reply #3 16 January, 2012, 04:11:36 PM
  • Publish
  • saya dan tunang akan lebih berdosa jika membuang baby ini. hospital mana pun mesti nak kan sijil nikah, tapi kalau x ada sijil nikah mcm mana ?

    Salaam.. Cubalah usahakan.. Teknologi zaman sekarang sangat maju.. apa saja boleh di dilakukan dan kelihatan original.. Normal Practice dari hospital pun, takder nyer dia nak check ngan Pejabat agama mengenai status perkahwinan sebenar ni.. asal dapat tunjukkan sijil nikah aje dah ok.. proceed..

    cadangan saya, walaupun ia salah, tapi.. berasaskan niat yang murni dan lillahi taala.. pinjam aje sijil nikah kawan dan buat copy dan edit nama kamu dan tunang.. Setahu saya, dia tak nak tengok yang ori.. kalau spital atau pejabat pendaftaran nak tengok pun, buat aje lah.. kasi nampak original..

    sekian.. nak pinjam sijil nikah saya x? tapi, bentuk sijil mungkin berbeza mengikut negeri masing-masing (wallahualam)..

    Jika tidak sanggup melakukan sedemikian, cubalah berbincang dengan pihak hospital.. mungkin mereka mempunyai cara yang tersendiri supaya dapat menyelesaikan masalah ini.. sila usahakan..
    « Last Edit: 16 January, 2012, 04:19:04 PM by ifahuzir »

    Reply #4 16 January, 2012, 04:23:22 PM
  • Publish
  • saya dan tunang akan lebih berdosa jika membuang baby ini. hospital mana pun mesti nak kan sijil nikah, tapi kalau x ada sijil nikah mcm mana ?

    Salaam.. Cubalah usahakan.. Teknologi zaman sekarang sangat maju.. apa saja boleh di dilakukan dan kelihatan original.. Normal Practice dari hospital pun, takder nyer dia nak check ngan Pejabat agama mengenai status perkahwinan sebenar ni.. asal dapat tunjukkan sijil nikah aje dah ok.. proceed..

    cadangan saya, walaupun ia salah, tapi.. berasaskan niat yang murni dan lillahi taala.. pinjam aje sijil nikah kawan dan buat copy dan edit nama kamu dan tunang.. Setahu saya, dia tak nak tengok yang ori.. kalau spital atau pejabat pendaftaran nak tengok pun, buat aje lah.. kasi nampak original..

    sekian.. nak pinjam sijil nikah saya x? tapi, bentuk sijil mungkin berbeza mengikut negeri masing-masing (wallahualam)..

    Jika tidak sanggup melakukan sedemikian, cubalah berbincang dengan pihak hospital.. mungkin mereka mempunyai cara yang tersendiri supaya dapat menyelesaikan masalah ini.. sila usahakan..

    hang jangan nak mengarut sangat !!!!

    Yuzie

    • *
    • Demi Allah yang Maha Pemurah dan Penyayang
      • View Profile
    Reply #5 16 January, 2012, 04:28:38 PM
  • Publish
  • Saya cadangkan baik awak beritahu kepada kedua ibu bapa bagi pihak lelaki dan perempuan tentang masalah kamu. Jangan fikirkan hal yang akan berlaku selepas diberitahu yang itu serah kepadaNYa pula sama ada makbapa kamu hendak buat ape?

    Kalau dimarah pun terimalah sebab itu silap diri sendiri. Kemungkinan mereka akan marah tetapi dalam marah mereka akan mengambil tindakan yang lebih besar supaya terelak daripada diaibkan. InsyaAllah moga ibu bapa kamu prihatin dengan masalah yang datang pada kamu. Kemungkinan mereka suruh sama-sama bertanggungjawab dan bernikah kan untung kamu juga dapat bersama jua akhirnya dan tidak perlu menderita seorang diri kerana dia berada di samping kamu dan memamg patut perlu diharungi bersama dalam susah juga...


    Sampai bila kamu mahu rahsiakan, akhirnya terbongkar juga...
    Ini pendapat saya...BERANILAH mengambil TIDAKAN dan MENGHADAPINYA...jika sebelum ini KAMU BERDUA
    memang BERANI...
    Cukuplah bila kami merasa mulia karena Engkau sebagai Pencipta bagi kami dan cukuplah bila kami bangga bahawa kami menjadi hamba bagiMu. Engkau bagi kami sebagaimana yang kami cintai, maka berilah kami taufik sebagaimana yang Engkau cintai.

    Ummi Munaliza

    • *
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Reply #6 16 January, 2012, 04:30:53 PM
  • Publish
  • saya dan tunang akan lebih berdosa jika membuang baby ini. hospital mana pun mesti nak kan sijil nikah, tapi kalau x ada sijil nikah mcm mana ? setiap masa saya fikirkan tentang kandungan saya. semakin hari semakin besar perut ni, saya pun semakin xlarat nak bekerja.


    Mak ayah dah tahu hal ini? Masih merahsiakan? Jika tidak mahu diketahui oleh keluarga, baiklah pergi ke suatu tempat lain dahulu melahirkan anak dengan selamat.Selepas bayi lahir barulah bernikah dengan tunang.

    Moga tunang mahu bertanggungjawab.

     :ins:  saya akan bantu.
    Pengurusan, Pentadbiran Forum Halaqahnet.
    Penal Utama Baitul Muslim


    Ummi Munaliza

    • *
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Reply #7 16 January, 2012, 04:35:29 PM
  • Publish
  • Saya cadangkan baik awak beritahu kepada kedua ibu bapa bagi pihak lelaki dan perempuan tentang masalah kamu. Jangan fikirkan hal yang akan berlaku selepas diberitahu yang itu serah kepadaNYa pula sama ada makbapa kamu hendak buat ape?


    Ada risiko bila memberitahu keluarga. Jika yang sedia membantu tidak mengapa kerana perkara telah terjadi, moga kamu berdua bertaubat. Namun sekiranya mereka tidak mahu membantu , sebaliknya menghalau begitu saja,kerana mereka malu atas aib yangdilakukan oleh anak ini,  kemana arah mahu dituju. Dibawa tunang lari, langsung tidak bernikah selamanya sebalik hanya bersekedudukan.

    Maka kena cari jalan yang lebih mendatang kemaslahatan dari kemudaratan. Jangan satu punca maksiat membawa terus kearah maksiat dan mungkar yang lain.


    Saya menulis berdasarkan pengalaman, baru-baru ini ada gadis yang terjadi begini, bila dibagitahu keluarga, dihalau dan akhirnya dibawa lari oleh sendikit jual bayi.

    Reply #8 16 January, 2012, 04:41:52 PM
  • Publish
  • ammy00 di mana?? sila PM kepada saya, insyaallah kekalo dapat kami bantu....

    Reply #9 16 January, 2012, 04:44:48 PM
  • Publish
  • saya dan tunang akan lebih berdosa jika membuang baby ini. hospital mana pun mesti nak kan sijil nikah, tapi kalau x ada sijil nikah mcm mana ? setiap masa saya fikirkan tentang kandungan saya. semakin hari semakin besar perut ni, saya pun semakin xlarat nak bekerja.


    Mak ayah dah tahu hal ini? Masih merahsiakan? Jika tidak mahu diketahui oleh keluarga, baiklah pergi ke suatu tempat lain dahulu melahirkan anak dengan selamat.Selepas bayi lahir barulah bernikah dengan tunang.

    Moga tunang mahu bertanggungjawab.

     :ins:  saya akan bantu.

    Alhamdulillah.. Amat Besar bantuan Ummi ini.. Moga ammy00 dan tunangnya dibukakan hati untuk menerima bantuan Ummi yang sangat ikhlas ini..

    setelah berkahwin, masih boleh rahsiakan kepada keluarga mengenai anak tersebut dengan menyatakan ia sebagai anak angkat kamu nanti.. insyaAllah..

    p/s: almaklumlah, Malaysia ni nampak jer macam dah moden, tapi pemikiran rakyatnya masih di tahap rendah.. mereka tak akan boleh berkompromi mengenai perkara ini.. Termasuk diri saya!!! teringat kata-kata orangtua di kawasan perumahan saya dulu.. huhuu.. sangat menusuk sanubari.. ayat nyer lebih kurang cenggini "kalau dah memang **#%$@*, **#%$@* la ngko sampai bila-bila"..

    Reply #10 16 January, 2012, 04:49:26 PM
  • Publish
  • saya dan tunang akan lebih berdosa jika membuang baby ini. hospital mana pun mesti nak kan sijil nikah, tapi kalau x ada sijil nikah mcm mana ? setiap masa saya fikirkan tentang kandungan saya. semakin hari semakin besar perut ni, saya pun semakin xlarat nak bekerja.


    Mak ayah dah tahu hal ini? Masih merahsiakan? Jika tidak mahu diketahui oleh keluarga, baiklah pergi ke suatu tempat lain dahulu melahirkan anak dengan selamat.Selepas bayi lahir barulah bernikah dengan tunang.

    Moga tunang mahu bertanggungjawab.

     :ins:  saya akan bantu.


     :jaz:


    kena bagi taw betul2 kata mengandung !!!! baru mak bapa faham melayu !!!!!

    masalah nya ; kalau tunang tu tanak nikah, baru laaaa ikut apa kata ummi

    Ummi Munaliza

    • *
    • Anniversary Ke 30
      • View Profile
    Reply #11 16 January, 2012, 05:02:45 PM
  • Publish
  • kena bagi taw betul2 kata mengandung !!!! baru mak bapa faham melayu !!!!!

    masalah nya ; kalau tunang tu tanak nikah, baru laaaa ikut apa kata ummi

    Samada tunang mahu menikahi atau tidak mahu, yang penting lahirkan anak itu jauh dari keluarga sekiranya mereka tidak mahu membantu.Ibu hamil perlu tenang dan mendekatkan diri kepada Allah. Masyarakat sekitar mesti membantu agar kesilapan mereka tidak berulang kepada kesilapan lain.

    Reply #12 16 January, 2012, 05:04:59 PM
  • Publish
  • :jaz:


    kena bagi taw betul2 kata mengandung !!!! baru mak bapa faham melayu !!!!!

    masalah nya ; kalau tunang tu tanak nikah, baru laaaa ikut apa kata ummi

    Pucuk pangkal masalah dan latar belakang keluarga saudari ini pun kita tak tahu.. takleh la nak bagi nasihat camtu.. setiap orang punya masalah tersendiri.. Keju dari latar belakang keluarga yang baik dan berpandangan terbuka mengenai perkara ini.. Alhamdulillah.. boleh la cakap camtu kepada keluarga..

    Islam adalah bersaudara dan menutup aib sesama saudara adalah disuruh demi masa depan yang kita sendiri tidak tahu apa akan terjadi.. jika semua open, kemudian hukum Allah ini akan dipermainkan oleh orang kafir pulak nanti.. amat besar kemungkinan-kemungkinan yang boleh berlaku..

    Reply #13 17 January, 2012, 02:52:13 PM
  • Publish
  • susah nak buat keputusan. semakin hari semakin berdebar hati fikirkan semua ni. ikutkan hati rasa nak menyerah saja pada keluarga biar apapun yang akan terjadi. yang mana tak ada di tempat saya, memang boleh kata macam2. saya hanya perlukan pendapat atau info tentang masalah saya ni sahaja.
    yang penting sekarang saya tak berani nak lahirkan baby ini di hospital. sebab saya ada terbaca artikel memang pihak hospital boleh bagi anak luar nikah ni lahir tapi pihak polis dan jabatan kebajikan akan turut terlibat. maksudnya nanti baby saya mereka akan ambil. kan ?
    terima kasih yang sudi memberi pendapat..

    Reply #14 17 January, 2012, 02:55:24 PM
  • Publish
  • buat lah macam yang ummi munaliza sarankan tu. atau pun pm je ummi.mungkin ummi boleh dapatkan tempat perlindungan untuk ammy.

    KuliyyahToDeath

    • *
    • hablumminALLAH wa hablumminanNAS
      • View Profile
    Reply #15 17 January, 2012, 07:26:37 PM
  • Publish
  • susah nak buat keputusan. semakin hari semakin berdebar hati fikirkan semua ni. ikutkan hati rasa nak menyerah saja pada keluarga biar apapun yang akan terjadi. yang mana tak ada di tempat saya, memang boleh kata macam2. saya hanya perlukan pendapat atau info tentang masalah saya ni sahaja.
    yang penting sekarang saya tak berani nak lahirkan baby ini di hospital. sebab saya ada terbaca artikel memang pihak hospital boleh bagi anak luar nikah ni lahir tapi pihak polis dan jabatan kebajikan akan turut terlibat. maksudnya nanti baby saya mereka akan ambil. kan ?
    terima kasih yang sudi memberi pendapat..

    PM UmmU munaliza.
    tanya dia. dia lebih arif.
    *-Sayangi ISLAM, kembali ke negeriku-*

    Reply #16 17 January, 2012, 08:43:47 PM
  • Publish
  • silakan cari Rumah bakti, wanita wanita yang terpedaya

    rasanya kamu boleh duduk sana sehingga kamu melahirkan

    namun soal selidiknya kamulah, jangan sampai pertuduhan zina berlaku, nanti menambah malu

    berhati hatilah ya, Kerajaan memang mengadakan tempat bagi pelaku pelaku maksiat dan kesalahan, sekitar kuala lumpur

    silakan cari ya, kementerian hal ehwal wanita
    masalah remaja

    inshallaah


    sila telefon

    Rumah SOLEHA
    No 2, Jalan Ikhlas 7, Bandar Tun Razak
    56000 Cheras KL.
    Tel: 03 9172 1533
    Fax: 03 9173 7373

    Hospice under the Care of Medicine Buddha (HUCMB)
    c/o Losang Dragpa Center
    1, Lot 57, Tmn Melur, Jalan Hillside Estate,
    Ampang Jaya, 68000 Ampang, KL.
    Tel: 03 4257 3194
    Email: idc@pc.jaring.my

    Rumah PENGASIH
    3201-A, Jalan Syers, Off Jalan Langgak
    Bukit Tunku, KL.
    Tel: 03 6201 3179

    Faith Helping Center
    1, Jalan 7/18C, Taman Mastiara, Batu 5, Jalan Ipoh, KL.
    Tel: 03 6253 1684

    Rumah Kepercayaan
    No 6, Jalan Pisang, Bt 3 ½
    Jalan Kelang Lama, KL
    Tel: 03 7981 9006

    Rumah Jaireh
    F 1864 Jalan Stesyen, 48100 Batu Arang Selangor
    Tel: 03 6035 5218

    Mahligai Kasih
    179, JKR Johor Baru, 326 Lot 13997 Tampoi, JB.
    Tel: 07 238 2909

    WAO (Pertubuhan Pertolongan Wanita)
    P.O. Box 493 Jalan Sultan
    46760 Petaling Jaya
    Selangor Darul EhsanMalaysia.
    Tel: 03-7957 5636/ 0636

    AWAM (All Women’s Action Society)
    85 Jalan 21/1, Sea Park, 46300 Petaling Jaya, Selangor
    Tel: 03-7877 4211

    Sisters in Islam
    No. 7, Jalan 6/10, Petaling Jaya, Selangor
    Tel: 03-77856121
    « Last Edit: 17 January, 2012, 08:45:44 PM by al_ahibbatu »

    Yuzie

    • *
    • Demi Allah yang Maha Pemurah dan Penyayang
      • View Profile
    Reply #17 18 January, 2012, 07:43:18 AM
  • Publish

  • Ada risiko bila memberitahu keluarga. Jika yang sedia membantu tidak mengapa kerana perkara telah terjadi, moga kamu berdua bertaubat. Namun sekiranya mereka tidak mahu membantu , sebaliknya menghalau begitu saja,kerana mereka malu atas aib yangdilakukan oleh anak ini,  kemana arah mahu dituju. Dibawa tunang lari, langsung tidak bernikah selamanya sebalik hanya bersekedudukan.

    Maka kena cari jalan yang lebih mendatang kemaslahatan dari kemudaratan. Jangan satu punca maksiat membawa terus kearah maksiat dan mungkar yang lain.


    Saya menulis berdasarkan pengalaman, baru-baru ini ada gadis yang terjadi begini, bila dibagitahu keluarga, dihalau dan akhirnya dibawa lari oleh sendikit jual bayi.
    Tiada daya upaya melainkan daya upaya Allah yang Maha Tinggi dan Maha Agung.

    Betul juga kata Ummi itu, kebanyakan ibu bapa seperti itu mungkin disebabkan mengikut kata hati yang keras. Tapi mungkin bukan semua ibu bapa begitu. Apa yang saya katakan sebelum ini adalah berlaku di depan mata saya sendiri. Alhamdulillah kedua ibu bapa mereka menerima dengan baik dan dicadangkan untuk berkahwin terus walaupun pasangan remaja tersebut telah terlanjur. Layanan mereka beri kepada kedua menantu tersebut begitu baik sekali dan sama besan pun baik juga dan cucu yang dilahirkan ditatang bagai minyak yang penuh.

    Jadi tidak semua yang datang kepada  mereka yang dah terlanjur akan bersifat negatif daripada ibu bapa mereka.

    Daripada segi pandangan masyarakat pula hanya dalam sebulan dua je diperkatakan lama-lama okey je...

    Ini hanya pandangan kenyataan saya sahaja...

    silakan cari Rumah bakti, wanita wanita yang terpedaya

    rasanya kamu boleh duduk sana sehingga kamu melahirkan

    namun soal selidiknya kamulah, jangan sampai pertuduhan zina berlaku, nanti menambah malu

    berhati hatilah ya, Kerajaan memang mengadakan tempat bagi pelaku pelaku maksiat dan kesalahan, sekitar kuala lumpur

    silakan cari ya, kementerian hal ehwal wanita
    masalah remaja


    Alhamdulillah dengan kemudahan yang disediakan oleh pihak tertentu...
    Tetapi diharapkan mereka di luar sana jangan mengambil ia sebagai peluang atau kesempatan yang disediakan oleh orang yang baik untuk berzina ye...ekoran  ade tempat untuk berteduh sementara dalam kesusahan...
    Ini pandangan ikhlas saya bukan untuk mengherdik sesiapa pun...
    Semoga paparan masalah-masalah yang dikemukakan oleh mereka menjadi ikhtibar kepada sesiapa pun anak remaja, bujang dan ibu bapa serta atuk-2nya
    Amalan diri masing-masing...siapa buat dia dapat sendiri

    Reply #18 18 January, 2012, 02:29:04 PM
  • Publish
  • ramai yg suruh pergi ke pusat kebajikan..memang itu saja jalan untuk sy melahirkan baby ini dgn tenang. lepas lahir mcm mana pulak ??
    sy rasa lebih baik sy terus terang pd abah dan mama sy. selagi sy tak jujur dgn mereka, hidup sy xpernah senang dan tenang.
    biarlah apapun akan terjadi, sy sanggup tanggung segala risiko sbb sy yg buat semua ini. asalkan mereka tahu semuanya..Insha'allah.
    terima kasih pd yg sudi bg pendapat. sy sgt hargai semuanya ..doakan sy dan baby selamat. 

    Reply #19 18 January, 2012, 03:01:02 PM
  • Publish
  •  :)

    banyak nasihat dan maklumat dah dicurahkan..

    Syukur kerana ammy sudah sedar..

    dekatkan diri dengan Allah s.w.t.

    kakak doakan agar ammy dipermudahkan oleh Allah dalam menghadapi hari-hari mendatang.

    wallahu'alam

    divider3
    halaqahforum4