Permasalahan Laptop

Author Topic: Permasalahan Laptop  (Read 4498 times)

0 Halaqian and 1 Guest are viewing this topic.

NurZihan

  • *
  • Posts: 164
  • I am not a Microsoft people
    • View Profile
Jawab #20 20 November, 2012, 12:24:17 PM
  • Publish Di FB
  • saya tak berapa berkenan dengan kaspersky sebab ada hidden process.. dulu terkena jugak..sekarang ni guna eset smart security..

    Saya tak suka Kaspersky sebab kena bayar. AVG terbaik free gler. Cuma kena rajin update lah virus
    definition dia weekly. Kacang jek. Huhhu!!

    Yang lagi bess siap ada AVG AntiVirus FREE for Android... Terbaik habis for the mobile operating
    system...
     
     
    « Last Edit: 20 November, 2012, 12:27:55 PM by NurZihan »
    Bill Gates and Paul Allen, childhood friends with a passion in computer programming. The January 1975 featured Micro Instrumentation and Telemetry Systems's (MITS) Altair 8800 microcomputer. *** Download Opera Browser Here: Cuba Guna Opera Web Browser (Tak perlu la uninstall Firefox / Chrome)

    nhd8

    • *
    • Posts: 5
      • View Profile
    Jawab #21 20 November, 2012, 02:56:45 PM
  • Publish Di FB



  •  :)
    salam. saya nak tanya, kenapa dengan hard disk saya ni ea? tak boleh nak buka, kena format dulu katanya, padahal pagi tadi saya buka ok je.. virus ke ape?

    NurZihan

    • *
    • Posts: 164
    • I am not a Microsoft people
      • View Profile
    Jawab #22 20 November, 2012, 03:01:25 PM
  • Publish Di FB
  • :)
    salam. saya nak tanya, kenapa dengan hard disk saya ni ea? tak boleh nak buka, kena format dulu katanya, padahal pagi tadi saya buka ok je.. virus ke ape?

    Firstly... Apa maksudnya tak boleh buka? Tak boleh boot the Windows? Tak boleh browse
    C:\ or D:\ drive? Tak boleh nak load BIOS? Apa yang awak maksudkan?
    Saya tak faham langsung. Or takleh nak tanggalkan hard disk lepas awak bukak skru
    PC awak?

    nhd8

    • *
    • Posts: 5
      • View Profile
    Jawab #23 20 November, 2012, 03:17:26 PM
  • Publish Di FB
  • Tak boleh browse E:\....
    semua file / assignment simpan dalam tu..
    bila kita search nama file yang kita simpan dalam E:\ tu, kemudian click nak buka dia cakap macam ni..
    " the drive or network connection that the shortcut "file xxx" refers to is unavailable. make sure thet the disk is properly inserted or the network resource is available, and then try again."

    sekasihsayang

    • *
    • Posts: 372
      • View Profile
    Jawab #24 20 November, 2012, 03:31:26 PM
  • Publish Di FB
  • saya tak berapa berkenan dengan kaspersky sebab ada hidden process.. dulu terkena jugak..sekarang ni guna eset smart security..

    Saya tak suka Kaspersky sebab kena bayar. AVG terbaik free gler. Cuma kena rajin update lah virus
    definition dia weekly. Kacang jek. Huhhu!!

    Yang lagi bess siap ada AVG AntiVirus FREE for Android... Terbaik habis for the mobile operating
    system...
     
     

    Memang terbaiklah. baguss ai memang seronok giler nampak.Best lagi terbaik gitu.

    So far camna,so good ke?

    Virus definition tu camna?

    NurZihan

    • *
    • Posts: 164
    • I am not a Microsoft people
      • View Profile
    Jawab #25 20 November, 2012, 04:13:41 PM
  • Publish Di FB
  • Memang terbaiklah. baguss ai memang seronok giler nampak.Best lagi terbaik gitu.
    So far camna,so good ke?
    Virus definition tu camna?

    Simply stated as "Update yang antivirus tu provide setiap minggu atau bulan untuk recognize the
    latest virus in the market...". Yea, something like that, friend.

    Ana Tholibah

    • *
    • Posts: 1339
      • View Profile
    Jawab #26 23 November, 2012, 12:51:12 AM
  • Publish Di FB
  • -salam-

    tumpang tanya kat sini sat....pasal netbok..sedia maklum kan...netbok nie kecik ja...jadi dia agak terhad...
    saya nie pulak jenis yang banyak nak kena menyumbat nya kat dalam nie...pastu bila dah rajin sangat dok sumbat2 jadi...dia pon jadi berat...jadi saya delete la yang mana rasa tak perlu tu...rasa macam dah banyak dah dok delete....tapi dia still jadi agak berat...slow2 ja nak open apa2 pon...soalan saya...perlu ka saya pi kedai untuk nak tambah RAM atau ada something wrong yang lain?

    p/s:simple ja soalan ana nie kan  perhatian*....cuma ana ja yang tak reti
    "The spirit of knowledge is action"..

    imanhunter

    • *
    • Posts: 162
    • Hunting the real within me
      • View Profile
    Jawab #27 23 November, 2012, 01:11:52 AM
  • Publish Di FB
  • tak kira desktop, laptop atau netbook.. bila sampai satu masa kita kena format.. sebab? bila banyak item yang keluar masuk (install/uninstall/copy/paste), registrynya akan jadi berat.. mungkin akan tinggalkan sampah-sampah yang tak dikesan atau mungkin bila kita buang atau delete beberapa fail, fail-fail tu menjadi rujukan atau masih dipegang oleh perisian lain..

    penambahan ram tak semestinya membantu mempercepatkan peralatan macam ni..

    kepanasan daripada kekerapan penggunaan pun boleh sebabkan pc jadi perlahan.. kepanasan menyebabkan kemampuan pemproses akan menurun.. jadi makin lama makin perlahan.. sampai satu masa akan rosak..


    oleh itu, format la jawapan terbaik.. backup dulu fail-fail yang penting, senaraikan perisian yang kerap digunakan atau perisian-mesti-ada.. kemudian baru format.. kalau nak selamat, buat screenshot device manager untuk rekod nama-nama komponen..
    Seorang diri berkelana, Mencari diri dalam dalam diri,
    Aku mencari dia dalam dia, Aku mencari cinta dalam cinta,

    Ana Tholibah

    • *
    • Posts: 1339
      • View Profile
    Jawab #28 23 November, 2012, 01:29:20 AM
  • Publish Di FB
  •  :jaz: imanhunter....

    Betul tu Awit...untuk melepaskan beban pada diri ni, lebih baik kita bagi masalah kita ini kepada pakar IT lagi senang tak payah memberatkan fikiran. Kepada yang memberi pandangan tak kira di Halaqah.net atau di mana-mana yang berfungsi terima kasih. Jasa anda dihargai.(kes ditutup).

    p/s:bila dok baca balik daripada post2 yang lepas2...lebih kurang sama ja dengan masalah saya nie...atau memang sama...last2 sama juga la jawapan dia pon.. senyum* tapi yang pasti information kami makin bertambah...Alhamdulillah...

    NurZihan

    • *
    • Posts: 164
    • I am not a Microsoft people
      • View Profile
    Jawab #29 23 November, 2012, 04:05:51 PM
  • Publish Di FB
  • penambahan ram tak semestinya membantu mempercepatkan peralatan macam ni..

    kepanasan daripada kekerapan penggunaan pun boleh sebabkan pc jadi perlahan.. kepanasan menyebabkan kemampuan pemproses akan menurun.. jadi makin lama makin perlahan.. sampai satu masa akan rosak..


    This.

    Especially laptop. Laptop memang sangat cepat panas berbanding dengan PC...
    Kalau guna atas katil, seriously tu memang kerja bodoh terutamanya kalau
    lubang cooling system dia kat belah bawah or belakang screen... Memang rosak
    laptop if lama-lama wat gini. Lagi satu jangan dedahkan lubang tu kat tempat
    yang berhabuk sangat... Processor or hard disk memang akan being affected
    kalau temperature laptop tinggi... Panas.

    Jawab #30 14 January, 2013, 01:24:16 PM
  • Publish Di FB
  •  :)

    Saya dua kemusykilan,baru-baru ini laptop saya ada mengeluarkan error [ pxe-e61 media test failure, cable check ]
    Soalan Pertama - Jika apa yang saya baca di internet, menunjukkan bahawa internal hard disk saya mengalami kerosakan. Adakah benar? Yang menjadi kemusykilan internal hard disk berkenaan saya jadikan external hard disk, untuk saya backup kesemua data ke tempat lain, hard disk berkenaan boleh berfungsi.

    Soalan Kedua - Internal cd/dvd drive saya sudah rosak, maka saya menggunakan portable DVD Multi Drive. Bila sambungkan dvd drive ke laptop untuk kerja format. Laptop tidak dapat detect portable dvd drive. Jadi di sini apakah jalan penyelesaian yang boleh saya gunakan?

    Mohon bantuan rakan-rakan sekelian,
    Terima Kasih

    al_ahibbatu

    • *
    • Posts: 4917
      • View Profile
    Jawab #31 14 January, 2013, 01:54:05 PM
  • Publish Di FB
  • silakan klik download torrent    http://kat.ph/auslogics-boostspeed-5-5-0-0-portable-registred-t6939331.html
    mesti ada utorrent atau apa apalah ya

    ini version portable

    boleh di gunakan
    mempercepatkan komputer
    buang junk files, just klik n ikut panduan, silakan ya


    Description
    image

    No need to install,
    No need to put serials and cracks to get the full version, (already done it for you).
    No unnecessary registry changes,
    No boring installation of tool-bars in your browser,
    This makes a portable version a better version.

    AusLogics BoostSpeed - the ideal solution to keep your PC running faster, cleaner and error-free. This powerful optimization suite will boost Internet connections, tweak Windows to its peak performance, clean registry and block annoying ads. It's a great way to keep your computer clean and optimized.

    Speed Up PC With BoostSpeed
    Modify Windows settings, file system and services to greatly increase system performance. Increase startup and shutdown speed, disable annoying CD autorun and error reporting features. BoostSpeed will keep monitoring your system for possible optimizations and let you know if such optimizations are possible. You can also run the System Optimization Wizard to periodically optimize your PC.

    Speed Up Internet
    Adjust your PC for faster images, music and software downloads, increased browsing speed and reliable Internet connections. View your download speed and graphs. To gain additional performance boost you can also turn on DNS Optimization.

    Block Banner Advertisements
    Tired of annoying banner advertisements accompanying many web sites? Now you can eliminate advertisements and also speed up your Internet browsing with BoostSpeed Banner Killer! You can add your own web sites to the black list to block them from showing their advertisements.

    Keep Disk and Registry Clean
    Get rid of junk on the disks and registry of your PC. Remove hazardous and space-wasting files left by untidy programs and crashes of your system. Dramatically increase the performance of your PC by cleaning, optimizing and defragmenting local disks and registry.

    Optimize Memory and Appearance
    Badly written applications constantly steal memory without giving it back. That's why your PC becomes unstable with time and you have to reboot. BoostSpeed automatically frees up computer memory to gain additional performance boost. You can also manually recover memory and clipboard.

    Keep your PC fast and safe
    BoostSpeed will detect most of the popular "PC-slowers" - bundle-software (such as eDonkey or Kazaa) which silently download malware and spyware to your computer, taking up internet traffic and slowing down the system. This will also keep your system safe from prying eyes of spyware programs.

    Boost Software Products
    BoostSpeed can improve performance of different software products, including Microsoft Office, Internet browsers (such as Internet Explorer, Opera, Mozzila), E-mail clients (Outlook, The Bat), MSN Messenger, ICQ, Media Player and others.

    System Optimization Tools
    Greatly increase your PC startup speed with Autorun Manager, where you can disable or remove the programs which try to load up when Windows starts up. Force-uninstall unwanted software products which take up space on your computer and slow it down.

    Networks Tools
    Keep your connection alive while you're away, synchronize your computer clock with atomic clock over the Internet, lookup domain names and IP addresses, measure your Internet connection speed. Troubleshoot and improve your Internet connection and local network with an excellent selection of network management tools.

    Home Page - http://www.auslogics.com/

    md_helmi84

    • *
    • Posts: 155
      • View Profile
    Jawab #32 24 January, 2013, 10:21:30 AM
  • Publish Di FB
  • :)

    Saya dua kemusykilan,baru-baru ini laptop saya ada mengeluarkan error [ pxe-e61 media test failure, cable check ]
    Soalan Pertama - Jika apa yang saya baca di internet, menunjukkan bahawa internal hard disk saya mengalami kerosakan. Adakah benar? Yang menjadi kemusykilan internal hard disk berkenaan saya jadikan external hard disk, untuk saya backup kesemua data ke tempat lain, hard disk berkenaan boleh berfungsi.

    Soalan Kedua - Internal cd/dvd drive saya sudah rosak, maka saya menggunakan portable DVD Multi Drive. Bila sambungkan dvd drive ke laptop untuk kerja format. Laptop tidak dapat detect portable dvd drive. Jadi di sini apakah jalan penyelesaian yang boleh saya gunakan?

    Mohon bantuan rakan-rakan sekelian,
    Terima Kasih

    salam cik/puan Rahimah
    jangan risau masalah ni bukan kerana kerosakan..hanya setting lari sahaja
    Soalan pertama - pergi ke BIOS setting, semak samada BIOS detect hardisk atau tidak, jika detect maka buka boot device priority, jadikan hardisk sebagai 1st boot device
    jika hardisk tidak detect, cuba cabut dan pasang kembali hardisk berkenaan
    Soalan kedua - pergi ke BIOS setting, buka boot device priority, jadikan removable device sbb 1st boot device

    cuba ini dahulu...hanya cadangan sahaja sebab saya belum pernah mengalami masalah ini

    RNLQ

    • *
    • Posts: 287
      • View Profile
    Jawab #33 28 June, 2013, 12:22:24 PM
  • Publish Di FB


  • Laptop saya, skrinnya selalu berkelip (blinking) apa bila mula dibuka/ on kan.
    Tapi selepas 15 minit, ia akan hilang.
    Adakah Blinking itu petanda kurang baik atau tidak mengapa jika dibiarkanb saja..
    setakat ni.. biarkan saja.. tapi..ada waktunya..teruk juga kelip-kelipnya..macam nak hitam saja skrin tu..

    kelip-kelip.. tapi bukan kunang-kunang... ;-)

    al_ahibbatu

    • *
    • Posts: 4917
      • View Profile
    Jawab #34 28 June, 2013, 04:02:24 PM
  • Publish Di FB
  • 1. onkan laptop
    2. keep tekan f8, sampai keluar menu ke Safe mode
    3. di safe mode, lihat driver property, buat clean up
    4. restart

    jika masih berlaku, cabut segala usb connection, then restart

    jika masih gagal, buka, lihat RAM keluarkan, cucikan yg litar keemasan itu
    dan masukkan kembali, ketatkan, then on semula

    inshallah

    NurZihan

    • *
    • Posts: 164
    • I am not a Microsoft people
      • View Profile
    Jawab #35 16 July, 2013, 10:06:52 AM
  • Publish Di FB

  • Laptop saya, skrinnya selalu berkelip (blinking) apa bila mula dibuka/ on kan.
    Tapi selepas 15 minit, ia akan hilang.
    Adakah Blinking itu petanda kurang baik atau tidak mengapa jika dibiarkanb saja..
    setakat ni.. biarkan saja.. tapi..ada waktunya..teruk juga kelip-kelipnya..macam nak hitam saja skrin tu..


     
    Resource yang didapati: http://en.kioskea.net/forum/affich-111079-my-laptop-screen-keeps-flickering-help
     
    - Right click on Desktop main screen.
    - click properties
    - click settings
    - click advanced
    - click monitor
    - set your screen Refresh rate
    - ( try at 85 Hertz or a step less)
    - In case you are using graphic card, click on Graphic Card Control Panel..
    - (in control panel)
    - select change resolution
    - select Refresh rate , as per requirement of your system.

    RNLQ

    • *
    • Posts: 287
      • View Profile
    Jawab #36 17 July, 2013, 06:35:38 PM
  • Publish Di FB

  • Laptop saya, skrinnya selalu berkelip (blinking) apa bila mula dibuka/ on kan.
    Tapi selepas 15 minit, ia akan hilang.
    Adakah Blinking itu petanda kurang baik atau tidak mengapa jika dibiarkanb saja..
    setakat ni.. biarkan saja.. tapi..ada waktunya..teruk juga kelip-kelipnya..macam nak hitam saja skrin tu..


     
    Resource yang didapati: http://en.kioskea.net/forum/affich-111079-my-laptop-screen-keeps-flickering-help
     
    - Right click on Desktop main screen.
    - click properties
    - click settings
    - click advanced
    - click monitor
    - set your screen Refresh rate
    - ( try at 85 Hertz or a step less)
    - In case you are using graphic card, click on Graphic Card Control Panel..
    - (in control panel)
    - select change resolution
    - select Refresh rate , as per requirement of your system.



    Thanx Nurzihan..dah try..tapi masih sama... cuba ni dulu sebab step by step punya panduan.. ceria*

    Suggestion Tok Batu belum buat...sebab nak buat awal sebelum mula kerja...InsyaAllah..sat lagi try.. 
    (hikhikhik..bertangguh mencuba aiih...)  ceria*


    NurZihan

    • *
    • Posts: 164
    • I am not a Microsoft people
      • View Profile
    Jawab #37 19 July, 2013, 10:10:31 AM
  • Publish Di FB
  • Thanx Nurzihan..dah try..tapi masih sama... cuba ni dulu sebab step by step punya panduan.. ceria*
    Suggestion Tok Batu belum buat...sebab nak buat awal sebelum mula kerja...InsyaAllah..sat lagi try.. 
    (hikhikhik..bertangguh mencuba aiih...)  ceria*

     
    Erm... Ada tukar graphic or video card tak?
     
    Resource: http://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-Lockups-Freezes-Hangs/My-HP-Pavilion-laptop-screen-flickers-WHY/td-p/955911
       
    "There is a known issue with some models of HP laptops.  I saw many
    screen flickering issues back in 2009 due to a Nvidia chip fault in HP laptops.
    Most laptop screen flickering issue I see now though are due to loose
    connections from the mainboard to the LCD panel."

     

    azim92

    • *
    • Posts: 1
      • View Profile
    Jawab #38 04 March, 2014, 02:26:55 PM
  • Publish Di FB
  • Assalamualaikum,
    Berkenaan dengan masalah tuan/puan,
    Berkemungkinan masalah graphic card di mana secara logik akalnya memang kena tukar baru...
    Kalau ingin diberitahu secara detail, berkemungkinan besar ada hamba allah yang menukar battery usage / battery option dekat laptop tuan / puan kepada maximize output, which would damage your laptop in a long term...

    Saya pernah menghadapi masalah yang sama, dah hantar dekat banggla untuk direpair, dan katanya memang masalah graphic card, dan solusinya adalah menukar graphic card itu sendiri dan alhamdulillah, laptop sihat semula...

    Wallahu'alam, harap sedikit sebanyak dapat membantu.

    eras

    • *
    • Posts: 33
      • View Profile
    Jawab #39 05 March, 2014, 05:49:03 PM
  • Publish Di FB
  •  :)
    saya nak tanya, kenapa laptop asyik restart je..tak sempat masuk window lagi, berkali-kali duk restart.
    Laptop ASUS baru beli 8 bulan..apa sebabnya?

    divider3
    halaqahforum4

     

    Related Topics

      Subject / Started by Replies Last post
    16 Replies
    3297 Views
    Last post 01 May, 2011, 10:32:04 PM
    by nazirul razali
    68 Replies
    7743 Views
    Last post 23 May, 2011, 08:23:56 AM
    by lislam
    15 Replies
    3634 Views
    Last post 31 January, 2014, 02:42:19 PM
    by amru